Ce sunt polipii nazali?
Polipii nazali sunt excrescente anormale de tesut care cresc in interiorul orificiilor nazale si al sinusurilor. Sinusurile sunt cavitati mici, umplute cu aer care se gasesc in oasele fetei. Sinusurile sunt pozitionate pe fiecare parte a nasului, in spatele pometilor, ochilor si fruntii.
Polipii nazali arata ca niste bile rotunde si netede si pot varia in culoare – galben, gri sau roz. Aceste excrescente se pot dezvolta pe o parte sau pe ambele parti ale nasului. In cazul in care polipii cresc prea mult, pot bloca patrunderea aerului prin nari si copilul va avea probleme de respiratie.
Acesti polipi sunt rezultatul unor inflamatii cronice aparute la nivelul nasului. De multe ori, o curgere persistenta a nasului poate fi un simptom. Alte manifestari intalnite la copiii cu polipi sunt: nas infundat, pierderea mirosului si a gustului.
Simptomele sunt asemanatoare unei raceli comune, dar raceala dispare dupa 2-14 zile, in timp ce polipii nu dispar fara tratament.
Astmul, rinita alergica, fibroza chistica sau intoleranta la aspirina sunt factori care pot determina aparitia polipilor nazali.
In cazul in care polipii se dezvolta in sinusuri sau in apropierea lor, acestia pot provoca o infectie a sinusurilor care este dureroasa.
Polipii nazali nu sunt cancerosi (maligni) si nu cresc riscul ca piticul sa dezvolte cancer nazal in viitor.
Polipii nazali pot fi tratati cu medicamente cu steroizi (corticosteroizi) care ajuta la micsorarea acestor excrescente.
Chirurgia este recomandata pentru polipi mai mari si pentru cei care nu raspund la medicamente.
Polipii nazali pot recidiva la cateva luni sau la cativa ani dupa tratament sau dupa interventie chirurgicala.
Operatia de polipi la copii
In cazul in care copilul are polipi care cauzeaza probleme de respiratie si medicul ORL-ist recomanda operatia, ar trebui sa iei in seama parerea specialistului si sa stabilesti data la care piticul va merge la spital pentru interventie. Copilul trebuie sa fie intr-o stare buna de sanatate si sa nu fi fost vaccinat inainte de operatia de polipi.
Inainte de operatie...
Cateva ore inainte de operatie, copilul nu are voie sa manance sau sa bea – medicul iti va spune exact cu cat timp inainte.
In timpul operatiei...
Copilul va primi un anestezic general si va adormi, astfel ca nu va simti nicio durere in timpul interventiei.
Medicul specialist in chirurgie ORL va folosi un instrument special pentru a elimina polipii din nas, dupa care va astupa narile cu "dopuri" sterile, pentru a opri sangerarea.
Copilul nu va avea taieturi pe partea exterioara a nasului.
Operatia de polipi la copii dureaza aproximativ 1-2 ore – depinde de cati polipi are copilul.
Imediat dupa operatie...
Dupa operatie, copilul este dus intr-un salon pentru recuperare. Probabil ca se va trezi la o ora dupa operatie. Daca nu apare febra, dupa cateva ore copilul poate fi luat acasa.
Trebuie respectat regimul igienico-dietetic recomandat de medic.
Elena Ligia Jacota, medic primar ORL din Policlinica Port spune ca: „Interventia nu ridica probleme deosebite si daca pacientul nu face febra sau daca nu apar complicatii, este externat la doar 12 ore de la internare. Nu se recomanda sa faceti operatia in sezonul cald, cand sangerarile sunt mai puternice".
Acasa dupa operatie...
Medicii recomanda cateva zile de repaus la domiciliu.
Micutul pacient trebuie sa evite colectivitatea cel putin o saptamana.
De evitat este si contactul cu persoanele care sufera de rino-faringite acute.
Copilul nu trebuie sa consume alimente fierbinti, condimentate si bauturi carbogazoase.
Rar pot sa apara dureri care trebuie calmate cu analgezice de tip paracetamol, algocalmin, nurofen – recomandate de medic.
Piticul trebuie sa mearga la un control postoperator la 10-14 zile dupa operatie.
Complicatiile operatiei de polipi la copii
Complicatiile operatiei de polipi la copii sunt rare si minore, legate mai mult de anestezie - hemoragie, suprainfectie, febra.
Operatia de polipi la copii se face la orice varsta, ori de cate ori apar polipii. Sunt sanse mai mari de recidiva daca operatia se face la bebelusi.
Surse: aboutkidshealth.ca; www.nhs.uk; cugetliber.ro; patient.co.uk