De ce apar infecțiile tractului orofaringian
Tractul orofaringian cuprinde următoarele zone: baza limbii, regiunea tonsilară (în care se află amigdalele), partea anterioară a epiglotei (epiglota reprezintă un cartilagiu acoperit cu o mucoasă, având baza articulată și legată de laringe), pereții faringelui.
Printre cauzele responsabile de apariția infecțiilor de pe tractul orofaringian se numără:
- Virusurile- Cele mai cunoscute virusuri ce declanșează infecții la nivelul orofaringelui sunt: rinovirusurile, adenovirusurile, virusurile gripale și paragripale, virusul sincițial respirator. De asemenea, alte virusuri implicate în producerea acestui tip de infecții sunt virusul Epstein-Barr (ce provoacă mononucleoza infecțioasă) și virusul Herpes simplex
- Bacteriile- Majoritatea infecțiilor orofaringiene sunt generate de Streptococcus A, dar și de cel beta-hemolitic sau de Streptoccocus C
- Fungii- Spre exemplu, Candida albicans este ciuperca din cauza căreia apare candidoza bucală
Infecțiile de pe tractul orofaringian la copii pot fi acute (originea lor este mai ales virală) sau cronice, recurente (în general, acestea au origine bacteriană). Cele cronice apar dacă nu s-a realizat o recuperare completă după cele acute și sunt legate de cauze locale (cum ar fi hipertrofia amigdalelor, malformații anatomice și funcționale) și/sau sistemice (cum ar fi prezența alergiilor, disfuncții în funcționarea sistemului imunitar).
Cum se pot manifesta infecțiile tractului orofaringian la copii
Simptomele prezente în infecțiile tractului orofaringian sunt în funcție de tipul de infecție cu care se confruntă copilul tău. Cele mai cunoscute astfel de infecții sunt:
Candidoza bucală
Este o infecție ce afectează gura, limba, gâtul și este provocată de fungul Candida albicans. De obicei nu este contagioasă, dar copiii care au un sistem imunitar slăbit pot contacta infecția de exemplu, dacă vor duce la gură o jucărie care a fost și în gura unui alt copil cu candidoză bucală.
Manifestările după care poate fi recunoscută o candidoză bucală la copii sunt:
- Roșeață și crăpături la colțurile gurii
- Pete albe, cremoase, pe limbă, pe interiorul obrajilor, pe „cerul gurii”, care se extind uneori și pe amigdale și/sau pe gingii
- Dificultăți la înghițire și dificultăți în a simți gustul alimentelor, în condițiile în care leziunile favorizează durere, arsură, roșeață
- Usturime la nivelul gurii și/sau al gâtului
- Pot apărea sângerări slabe când leziunile sunt atinse
Amigdalita
Reprezintă inflamarea amigdalelor (organe ce au rol în promovarea și menținerea unui răspuns imunitar corect atât în ceea ce privește imunitatea înnăscută, cât și cea adaptivă), putând avea origine bacteriană (amigdalitele sunt provocate mai ales de Streptococcus A) sau virală. Studiile au arătat că dimensiunea amigdalelor se modifică pe parcursul copilăriei, dimensiunea lor maximă fiind când un copil are între 2 și 5 ani. Pe măsură ce va crește, de exemplu, după ce depășește vârsta de 10 ani, amigdalele își vor mai micșora volumul.
Simptomele ce însoțesc amigdalita sunt:
- Inflamarea și înroșirea amigdalelor
- Pe amigdale pot fi sesizate puncte albe sau galbene
- Dureri în gât
- Dificultăți la înghițire
- Febră
- Răgușeală
- Dureri de cap
- Inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului
- Respirație cu miros dezagreabil
- Senzația de „gât înțepenit”
- Diminuarea apetitului
- Iritabilitate
- Salivă care se prelinge din gură (este un simptom ce este vizibil la copiii mici odată ce există dificultăți mari la înghițire)
Faringo-amigdalita
Face parte dintre cele mai frecvente infecții de pe tractul orofaringian la copii și presupune o infecție localizată la nivelul amigdalelor, al faringelui sau la nivelul ambelor. De cele mai multe ori, faringo-amigdalita este de natură virală (infecția poate fi provocată de virusuri precum: adenovirus, rinovirus, virusul sincițial respirator, virusul gripal, virusul Epstein-Barr, virusul Herpes simplex etc.) sau bacteriană, cel mai frecvent întâlnim Streptococul betahemolitic de grup A.
O faringo-amigdalită se recunoaște după simptome precum:
- Durerea la înghițire, ce uneori este resimțită și la nivelul urechii
- Febră
- Amigdale roșii, inflamate (pot apărea și pete de puroi pe ele)
- Dureri de cap
- Respirație cu miros neplăcut
- Răgușeală
- Inflamarea ganglionilor limfatici din zona cervicală
- Lipsa poftei de mâncare
Faringita acută
Este o infecție a tractului orofaringian la copii ce apare în special în primii ani de viață ai acestora, mai ales după integrarea în colectivitatea de la creșă sau de la grădiniță. Faringita acută poate fi de origine virală (poate fi produsă, de exemplu, de adenovirusuri, de rinovirusuri, de virusurile gripale sau paragripale, de virusul Epstein-Barr, de virusul sincițial respirator, de virusul Coxsackie etc.) sau bacteriană (de cele mai multe ori, de apariția faringitelor acute este responsabil Streptococul beta-hemolitic din grupul A).
Faringitele virale prezintă simptome ca de exemplu:
- Dureri în gât (din cauza inflamației și a înroșirii)
- Febră
- Dificultate la înghițire
- Nas care curge
- Tuse
- Strănut
- Dureri musculare și articulare
- Inflamarea ganglionilor din zona cervicală
În faringitele bacteriene sunt vizibile simptome cum ar fi:
- Febră mare
- Dureri de cap
- Dureri în gât puternice
- Dificultate mare de a înghiți
- Limba are un aspect albicios
- Respirație ce miroase urât
- Uneori survin vărsăturile
- Durerile abdominale
Care pot fi complicațiile infecțiilor de tract orofaringian
Acestea se leagă de tipul infecției care îl afectează pe copil și ar putea fi:
- Pentru candidoza bucală- Dacă nu este diagnosticată și tratată corespunzător, infecția fungică se poate extinde și în alte zone ale tubului digestiv (cum ar fi la nivelul esofagului de pildă)
- Pentru amigdalite- În special amigdalitele de origine bacteriană, dacă nu sunt tratate corect, pot genera, în cazuri rare, complicații cum sunt febra reumatică (aceasta afectează articulațiile, țesuturile, inima) sau glomerulonefrită poststrepcocică (este o afecțiune inflamatorie la nivelul rinichilor, ceea ce va afecta filtrarea renală și eliminarea excesului de lichide)
- Pentru faringo-amigdalite- Cea mai periculoasă este faringo-amigdalita provocată de Streptococul beta-hemolitic din grupul A, în condițiile în care, în cazuri rare, poate genera glomerulonefrită, reumatism articular acut, celulită periamigdaliană (infecție la nivelul țesuturilor moi, în afara amigdalelor) sau abces periamigdalian (o infecție localizată la nivel cervical, care include zona adiacentă amigdalelor)
- Pentru faringitele acute- Este esențial să se trateze corespunzător, urmând cu strictețe recomandările medicului, cu precădere faringitele streptococice, astfel încât să se evite răspândirea agentului patogen dincolo de zona afectată de pe tractul respirator
Diagnosticarea infecțiilor orofaringiene
Pentru a se putea stabili diagnosticul corect, fundamental pentru prescrierea tratamentului care să fie cel mai potrivit, se vor efectua investigații variate, ca de exemplu:
- În cazul candidozei bucale- Inițial se va recurge la prelevarea unor probe din cavitatea bucală („răzuirea” petelor albe generate de candidoză și efectuarea unui test de laborator pentru a confirma sau nu prezența infectării cu Candida albicans). După aceea poate fi recomandată o fungigramă (presupune testarea sensibilității la antifungice)
- În cazul amigdalitelor- Alături de examenul clinic, ce presupune examinarea aspectului amigdalelor, medicul poate solicita și: efectuarea unui exudat (pentru a se vedea dacă este vorba despre o amigdalită bacteriană sau virală), dar și a unei hemoleucograme complete (valorile acesteia vor arăta cât de severă este infecția)
- În cazul faringo-amigdalitei- Este recomandată realizarea unui exudat faringian în special în cazurile în care copilul se confruntă cu infecții recurente generate de Streptococul beta-hemolitic din grupul A. Rezultatul acestei analize contează mult pentru stabilirea unui tratament adecvat pe bază de antibiotice
- În cazul faringitei acute- În primul rând, se va realiza un examen clinic pentru a se vedea aspectul orofaringelui. În al doilea rând, pentru a se vedea care este originea exactă a infecției, pot fi indicate analize de sânge (de exemplu, hemoleucogramă, proteina C-reactivă- indică nivelul inflamației din organism, VSH-ul, procalcitonină- aceste ultime trei analize indică dacă în organism există o inflamație, specifică mai ales în cazul faringitelor bacteriene). Nu în ultimul rând, se pot utiliza teste rapide strepcocice sau exudatul faringian
Tratamentul infecțiilor orofaringiene la copii
Pe baza examenului fizic și a rezultelor obținute în urma investigațiilor efectuate, medicul va stabili o schemă de tratament în funcție de tipul de infecție orofaringiană.
Cum se tratează o candidoză bucală
Tratamentul acesteia depinde și de severitatea infecției, astfel:
- Pentru formele ușoare- De obicei se recomandă administrarea de medicamente antifungice în soluții cu apă, care vor fi aplicate pe zonele afectate de candidoză. Durata tratamentului este, în general, de 14 zile. Pentru bebeluși sunt recomandate tot medicamente cu administrare locală, ce vor fi administrate încă 2 zile de la dispariția simptomelor
- Pentru candidozele severe- Se va realiza o îmbinare între medicamentele destinate administrării locale și cele destinate administrării orale
- Pentru candidozele persistente- Medicul va indica un tratament pe o perioadă îndelungată cu medicamente antifungice pentru administrare locale și orală.
Cum se pot trata amigdalitele
Dacă amigdalita este de natură virală, se va recurge numai la tratament simptomatic, în cadrul căruia se regăsesc:
- Un consum cât mai ridicat de lichide
- Prescrierea de antitermice și de antiinflamatoare
În schimb, pentru o amigdalită bacteriană, va fi prescris un antibiotic. De pildă, pentru cazurile în care amigdalita este produsă de un streptococ din grupul A și dacă micuțul nu este alergic la penicilină, i se va recomanda să ia acest antibiotic pentru o perioadă de 10 zile. Va fi extrem de important să îi dai copilului tratamentul exact așa cum ți-a recomandat medicul, fără să-l întrerupi, chiar și când vezi că simptomele s-au mai ameliorat.
În ceea ce privește îndepărtarea amigdalelor pe cale chirurgicală (amigdalectomia), aceasta se impune în cazul în care amigdalita are multe episoade de recurență, dacă este cronică sau dacă a devenit rezistentă la antibiotice. Amigdalitele frecvente sunt cele care survin astfel:
- Mai mult de 4-5 episoade pe parcursul ultimilor doi ani
- Mai mult de 3 episoade pe parcursul ultimilor trei ani
În același timp, îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor este necesară dacă survin manifestări precum:
- Dificultăți în respirație
- Dificultăți în procesul de înghițire (de exemplu, dacă un copil înghite greu carne)
- Dacă sunt prezente abcese care nu cedează în urma antibioticelor
- Dacă survine apneea obstructivă în timpul somnului
Cum se tratează faringo-amigdalitele
La fel ca în cazul amigdalitei, dacă faringo-amigdalita este de natură virală se va merge pe un tratament simptomatic (analgezice, antitermice, cât mai multe lichide, odihnă). Pentru faringo-amigdalitele de origine bacteriană se va prescrie un tratament pe bază de antibiotice. Printre cele prescrise cel mai des sunt penicilina și amoxicilina, dar se poate recomanda și cefalosporine.
Nu se va recurge la îndepărtarea pe cale chirurgicală a amigdalelor decât dacă o infecție cu Streptococul beta-hemolitic din grupul A.
Tratamentul faringitelor acute
Și pentru această infecție a tractului orofaringian des întâlnită la copii tratamentul va depinde de natura ei:
- Pentru faringitele virale- Se va merge pe tratamentul simptomatic (antitermice, antiinflamatoare, hidratare, comprimate de supt menite să mai ușureze din disconfort)
- Pentru faringitele bacteriene- Vor fi recomandate antibiotice în funcție de rezultatele unei antibiograme. Spre exemplu, se poate recurge la antibiotice pe bază de amoxicilină sau de penicilină (dacă nu este vorba despre o alergie la aceasta)
Cum pot fi prevenite infecțiile orofaringiene
Profilaxia infecțiilor de pe tractul orofaringian se poate realiza și ținând cont de sfaturile de mai jos:
Deprinderea copilului cu diferite reguli igienă
Printre cele mai importante reguli de igienă utile în prevenirea infecțiilor orofaringiene se numără:
- Spălatul frecvent pe mâini- Din acest punct de vedere, copilul trebuie să deprindă obiceiul de a se spăla pe mâini cu apă și cu săpun, timp de 20 de secunde. Când nu va avea posibilitatea să se spele, ar fi bine să aibă la îndemână o soluție dezinfectantă cu alcool 75% și formula conform recomandărilor OMS
- Copilul va trebui să se obișnuiască să nu-și atingă ochii, nasul sau gura când are mâinile murdare
- În cazul în care tușește sau strănută, trebuie să-și acopere nasul/gura cu un șervețel sau cu o batistă- Când nu va fi posibil, ar trebui să tușească/să strănute în pliul cotului. Șervețelele/batistele nazale de unică folosință vor fi aruncate într-un coș de gunoi cu capac, iar după aceea mâinile vor fi spălate sau dezinfectate
- Copilul va învăța că nu trebuie să împartă cu alte persoane obiecte de igienă personală (cum ar fi periuța de dinți de exemplu), dar nici să folosească în comun obiecte precum pahare, căni, tacâmuri sau să bea dintr-o sticlă după altcineva
Adoptarea unei alimentații echilibrate
O alimentație bogată în nutrienți utili pentru buna funcționare a sistemului imunitar este una dintre cele mai recomandate metode de prevenție împotriva infecțiilor orofaringiene. Cu alte cuvinte, din dieta copilului nu ar trebui să lipsească alimente care să îi furnizeze:
- Vitamina C- Aceasta se regăsește, de exemplu, în: citrice, fructe de pădure, căpșuni, ardei gras, papaya, varză de Bruxelles, varză Kale etc.
- Vitamina A- Printre alimentele ce o furnizează se află: morcovii, cartoful-dulce, dovleacul, pepenele galben, legumele cu frunze verzi
- Vitamina D- Este prezentă în: pește și ulei de pește, produse lactate, ouă, ciuperci, alimente fortificate (lapte fortificat, sucuri de fructe fortificate etc.)
- Vitamina E- Printre sursele de vitamina E se numără: migdalele, arahidele și untul de arahide, semințele de floarea-soarelui, uleiuri vegetale (de floarea-soarelui, de soia etc.)
- Vitamina B9 (acidul folic)- Dintre alimentele în care se regăsește pot fi amintite: legumele cu frunze verzi, ouăle, ficatul, cereale integrale, semințe de floarea-soarelui, alimente fortificate (cereale, paste etc.)
- Fier- Printre alimentele care oferă fier sunt: carnea roșie, carnea de curcan și de pui, sardinele, broccoli, varza Kale, alimente fortificate (cereale de exemplu)
- Seleniu- Alimente ce furnizează acest mineral sunt: nucile braziliene, pește, carne, ficat
- Zinc- Surse de zinc sunt: năut, linte, carne (de porc, de vită), nuci caju, lactate, ouă, cereale integrale
Administrarea unui supliment alimentar pe bază de plante
Puterea plantelor este uimitoare și când vine vorba de infecțiile orofaringiene. Datorită efectelor antiinflamatorii, antivirale, antibacteriene, de stimulare a funcționării sistemului imunitar, anumite plante sunt binevenite în prevenirea și pentru accelerarea proceselor de vindecare în cazul infecțiilor.
Spre exemplu, LARIDEP spray oral este un supliment alimentar ce oferă un complex unic de fitoextracte standardizate cu efect antiinflamator, antiseptic și emolient, fiind deosebit de util în prevenirea și în tratamentul infecțiilor, al inflamațiilor de pe tractul orofaringian (cum ar fi afte, amigdalite, gingivite, herpangine, faringite, laringite, stomatite). Alături de plante precum acerola, echinacea, lemnul-dulce sau cimbrul de cultură, în acest spray se află alte două ingrediente-cheie pentru prevenirea și ameliorarea simptomelor neplăcute: propolisul și hialuronatul de sodiu. Iată ce proprietăți și efecte au ingredientele din produs:
- Acerola- Este una dintre cele mai apreciate surse naturale de vitamina C (datorită acesteia este stimulată proliferarea și activitatea limfocitelor, a neutrofilelor, ceea ce va duce la îmbunătățirea imunității), dar în acerola se găsesc și carotenoide și flavonoide cu biodisponibilitate ridicată. Acești compuși stimulează și mai mult acțiunea antioxidantă
- Cimbrul de cultură- Această plantă este vestită pentru efectele pe care le are în cazul infecțiilor de pe tractul respirator, în condițiile în care conține vitaminele A, C și E, având acțiune antibacteriană și antivirală
- Echinacea- S-a remarcat încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale antibacteriene (datorită compușilor echinacoside- cu acțiune antifungică și bacteriostatică), antivirale ( echinacea stimulează procesul numit hialuronidaza bacteriană ; hialuronidazele sunt enzime care participă la descompunerea hialuronatului, fiind produse de bacteriile Gram-pozitive. Prin acțiunea lor, agenții patogeni își pierd din caracterul invaziv). Alți compuși valoroși din plantă sunt polizaharidele, care ajută la amplificarea mecanismelor de apărare împotriva bacteriilor și a virusurilor, stimulându-se procesul de fagocitoză și activarea fibroblastelor (fibroblastele sunt celule care produc țesut conjunctiv și ajută la refacerea pielii după o leziune; unele fibroblaste generează peptide capabile să ajute în contracararea infecțiilor)
- Hialuronatul de sodiu- Calitățile prin care se remarcă acest polizaharid (se leagă și poate să rețină cantități mari de apă) și care sunt atât de importante pentru inflamațiile, pentru infecțiile tractului orofaringian, sunt: hidratează mucoasa de la nivelul calității bucale (astfel se va diminua din senzația neplăcută de uscăciune apărută în inflamațiile tractului orofaringian) și creează un film protector pe suprafața acesteia (în acest fel se va inhiba din procesul de aderare a agenților patogeni la celule)
- Lemnul-dulce- Este o plantă benefică în infecțiile orofaringiene datorită prezenței glicirizinei, o saponină cu proprietăți antiinflamatorii, antispastice și emoliente, care vor calma mucoasele iritate. Acest compus are un impact pozitiv asupra funcționării sistemului imunitar întrucât favorizează procesul de fagocitoză al celulelor neutrofile (acestea protejează organismul de „invadatori” și sunt implicate și în procesele inflamatorii), stimulând totodată și producerea de interferon gamma (este produs mai ales de celulele limfocite și intervine în formularea răspunsului imun în fața virusurilor, a bacteriilor și a celulelor canceroase)
- Propolisul- Face parte și el dintre ingredientele binefăcătoare și pentru infecțiile tractului orofariangian la copii întrucât are proprietăți antivirale (spre exemplu, acționează asupra gripei, a adenovirusului, a virusului Herpes simplex), antibacteriene (flavonoidul galangină are acțiune bactericidă și bacteriostatică împotriva unor stafilococi și a unor streptococi), antiinflamatorii (ajută în inhibarea sintezei de prostaglandine- substanțe ce generează răspunsul inflamator- și de leucotriene- substanțe care sunt implicate în procesele inflamatorii) și crește rezistența organismului în fața infecțiilor (are capacitatea de a stimula activitatea macrofagelor și de a stimularea sinteza de anticorpi)
Grație amestecului de plante de leac și a prezenței propolisului, LARIDEP spray oral este un aliat de nădejde pentru a-ți ocroti copilul de neplăcerile infecțiilor și inflamațiilor tractului orofaringian, oferind următoarele beneficii:
- Inhibă proliferarea virusurilor întrucât formează un film protector pe mucoase
- Diminuează inflamațiile mucoasei orofaringiene, regenerând-o
- Reduce durerea și senzația neplăcută de uscăciune provocate de inflamații
Este recomandat ca produsul să fie administrat încă din faza acută a inflamațiilor sau a infecțiilor (în primele două zile; în această situație se va administra din oră în oră), iar ulterior se va administra după cum urmează:
- Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani- 1 pulverizare de 3 ori pe zi, la 1 oră după mese
- Copiii mai mari de 3 ani- 2 pulverizări de 3 ori pe zi, la 1 oră după mese
- Pentru adulți- 4 pulverizări de 3 ori pe zi, la 1 oră după mese
Cu aceleași ingrediente și cu aceleași beneficii ca spray-ul oral este disponibil, pentru adulți, un produs sub formă de comprimate: LARIDEP® comprimate de supt.
În afară de suplimentele alimentare prezentate mai sus, atât de folositoare pentru infecțiile tractului orofaringian, Dr. Phyto îți prezintă și alte produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate și nutraceutice, create și dezvoltate prin tehnologii de ultimă generație, care te vor convinge și mai mult că există alternative naturale adecvate pentru cele mai diverse probleme de sănătate.
Asigură-te că micuțul tău are parte de un somn odihnitor
Somnul are un rol mai important decât crezi în prevenirea infecțiilor tractului orofaringian la copii, în contextul în care influențează și funcționarea sistemului imunitar. Specialiștii din cadrul „Sleep Foundation” atrag atenția asupra următorului fapt: interacțiunea componentelor sistemului imunitar în timpul somnului stimulează abilitatea sistemului imunitar de a recunoaște agenții patogeni și de a reacționa la aceștia. Deși nu pot explica exact care este mecanismul care stă la baza acestui proces, oamenii de știință susțin că este posibil datorită anumitor factori:
- Inflamația ce are loc pe parcursul somnului ar putea să interfereze cu performanța fizică și mentală dacă ar avea loc pe timpul zilei, dar organismul și-a creat mecanismele prin care să fie posibil ca procesul inflamator să se desfășoare în timpul nopții
- Pe durata somnului, respirația și activitatea musculară încetinesc, ajutând sistemul imunitar să-și conserve energia pentru a-și îndeplini sarcini critice
- Prezența melatoninei- Acest hormon care promovează somnul este implicat și în procesul de contracarare a stresului ce provine din inflamația petrecută în timpul somnului
Asemenea activități ale sistemului imunitar în somn sunt benefice, un aspect esențial al acestora fiind autoreglarea. Pe măsură ce ne cufundăm în somn, ritmul circadian al corpului acționează asupra inflamației. De aceea, dacă vom avea parte de somn suficient, de calitate, se va realiza acel echilibru delicat al sistemului imunitar, fundamental atât pentru imunitatea înnăscută, cât și pentru cea adaptivă.
Surse: academic.oup.com, anm.ro, arcadiamedical.ro, bioclinica.ro, clinicadentaplus.ro, dermnetnz.org, eurekalert.org, health.clevelandclinic.org, ijponline.biomedcentral.com, mediculmeu.com, medicover.ro, msdmanuals.com, nationwidechildrens.org, reginamaria.ro, romedic.ro, sfatulmedicului.ro, sleepfoundation.org, va.gov, webmd.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com