Dezvoltarea normala a copilului la 2 si 3 ani

Dezvoltarea normala a copilului la 2 si 3 ani

Irina Olteanu - Redactor Senior

Dezvoltarea copilului 2-3 ani poate repreznta o serie de incercari dificile pentru orice parinte, mai ales daca este vorba despre primul copil. Copiii ajung sa se confrunte cu o multime de modificari in modul in care se joaca, vorbesc, se comporta si se misca. Sa aflam impreuna ce anume careacterizeaza dezvoltarea copilului 2-3 ani si ce este bine sa urmarim pentru aceasta perioada de varsta.

Dezvoltarea copilului 2-3 ani - dezvoltarea sociala si emotionala

La aceasta varsta incep sa arate afectiune pentru alte persoane, sa se joace singuri, continua sa exploreze lumea inconjuratoare, imita comportamente (in special ale adultilor si in modul cum arata si cum se comporta) si incep sa prezinte un comportament de tip opozant (refuza sa asculte indicatiile parintilor) deoarece incep sa stie foarte bine ce-si doresc (crizele de tantrum sunt frecvente la aceasta varsta). "Nu" devine din pacate cuvantul lor favorit deoarece inca invata sa se priveasca drept personalitati distincte de alte parintilor. Uneori experimenteaza si empatia (isi imagineaza modul in care se simt unele persoane), intelegand mai bine modul in care functioneaza realtiile. Insa, in cea mai mare parte a timpului, propriile lor sentimente de gelozie si iubire in cadrul familiei sunt atat de puternice incat nu mai sunt capabili de sentimente nobile. In ceea ce priveste modul in care se comporta cu alti copii, sunt capabili sa se joace pentru un timp scurt, dar inca nu impart jucariile. In plus, le este greu sa-si astepte randul sau sa aiba rabdare si sa-si controleze implusurile (inteleg ce doriti de la ei, dar nu pot sa raspunda cerintelor daca au altceva in plan), de aceea raspund deseori prin actiuni de tip apucare si impingere. Se separa mai usor de parinti.

copil pe cantarDezvoltarea copilului 2-3 ani -dezvoltarea intelegerii

Lumea reprezinta un loc mare si complicat pentru ei si de aceea incearca sa inteleaga "regulile" si modul in care functioneaza lucrurile. Deoarece dispun de o perceptie limitata, apeleaza in acest sens la imaginatie, prin urmare perspectiva devine o combinatie de real si imaginar (atribuind de multe ori viata obiectelor sau animalelor). Din acest motiv, le sunt de real folos raspunsurile oferite (in scop de clarificare) la multitudinea de intrebari pe care le adreseaza la aceasta varsta si este indicat sa evitati pe cat posibil un program lung de vizionare la televizor (nu diferentiaza realul de imaginar). Este bine sa aveti grija ce spuneti si modul in care va exprimati deoarece ii puteti afecta involuntar (sunt sensibili la orice noua informatie si se pot ingrijora inutil). In jurul varstei de 2 ani un copil inca considera ca mintea sa nu reprezinta o parte distincta de cea a altor persoane, crezand prin urmare ca parintii stiu ce gandeste. Abia la varsta de 3 ani reusesc sa se priveasca drept o persoana distincta. De asemenea, au o viziune asupra sinelui extrem de categorica: se privesc fie "buni", fie "rai", fara a percepe si nuante. Din cauza faptului ca empatia se afla inca in curs de dezvoltare, nu pot intelege punctul de vedere al altcuiva (inca au o mentalitate de tip egocentric), insa pot raspunde la instructiuni simple(din partea familiei). Inteleg conceptul de "al meu", "al lui", "al ei". Le place sa desfasoare jocuri de rol si sa inventeze scurte povesti. Sunt capabili sa execute linii, puncte si cercuri dar nu imagini (reprezentari). Identifica obiecte si imagini comune si pot grupa obiecte pe categorii, fiind capabili sa imite (sa reproduca) actiuni complexe.

Dezvoltarea copilului 2-3 ani - greutate si inaltime

In medie, statisticile spun ca un copil aflat in jurul varstei de doi ani ar trebui sa ia in greutate in jur de 3 kg/an, ajungand astfel sa prezinte de patru ori greutatea de la nastere. De asemenea, copilul va prezenta o crestere in inaltime de aproximativ 10-12 centimetri, ajungand sa masoare 80-82 centimetri.
Pentru un copil de trei ani, in general, se constata o inaltime de 87,5-100 cm in cazul fetitelor; 89-104 cm in cazul baieteilor si o greutate de 11,3-17,8 kg in cazul fetitelor; 11,8-17,9 kg in cazul baieteilor. Acestea reprezinta doar niste repere orientative, iar faptul ca cel mic nu se incadreaza, nu trebuie sa va ingrijoreze (daca si medicul considera astfel).

In ce priveste programul de somn, nu exista o regula in domeniu insa este recomandat un numar de 12-13 ore de somn zilnic, acestea incluzand si somnul de dupa-amizaza (in cazul copiilor care il accepta).

Dezvoltarea copilului 2-3 ani - abilitati fizice

La varsta de 2-3 ani, copilul este mult mai increzator in abilitatile sale fizice dar nu stie cand trebuie sa se opreasca, unii fiind timizi si prudenti, iar altii (majoritatea) incercand sa testeze limitele. Le place sa alerge (de obicei in sens opus fata de voi), sa se legene si sa se catere pe jucarii pe care le pot impinge cu picioarele (de tip tricicleta fara pedale - inca nu pot actiona pedalele). De asemenea, invata sa urce scarile si sa le coboare alternand picioarele si chiar sa sara de pe o treapta, sa loveasca o minge (nu neaparat in directia potrivita) si, mai ales, incep sa invete sa se dezbrace singuri de haine si, uneori, chiar sa se imbrace cu unele obiecte vestimentare. Deseori se impiedica si cad si este indicat sa-i urmariti in permanenta, nepremitandu-le sa se indeparteze prea mult sau sa se catere prea sus (trebuie sa cunoasca existenta unor limite in special pentru siguranta lor). Sunt capabili sa puna in functiune jucarii de tip mecanic si sa intoarca paginile unei carti, dar si sa tina un creion in pozitia corecta. Le puteti incuraja insa dezvoltarea motrica daca le oferiti posibilitatea sa se joace in locuri sigure, cum sunt gropile de nisip si parcurile.

copil pe olitaIn ceea ce priveste modul cum mananca, vor fi capabili sa consume portii de dimenisiunea 1/3 pana la ½ din cea a unui adult. Ar fi bine sa-i obisnuiti cu rutina spalarii mainilor inainte de masa. Va pot ajuta chiar la pregatirea unor preparate, cum sunt curatarea mazarei, a salatei si a bananelor. Este important sa-i urmariti in continuare in timp ce mananca deoarece se pot ineca cu bucati mari (de friptura, struguri, alune, popcorn si chiar unt de arahide care are o consistenta lipicioasa). Majoritatea copiilor renunta sa-si suga degetul pana la 2 ani si au deja 20 de dinti, de aceea este bine sa foloseasca frecvent pasta de dinti si sa viziteze un medic stomatolog la fiecare 6 luni. Este posibil sa fie tentati sa ingurgiteze si jucarii mai mici, de aceea vigilenta din partea parintilor este extrem de importanta.

Dezvoltarea copilului 2-3 ani - dezvoltarea limbajului

Copiii pana la varsta de 3 ani (in proportie de 75%) sunt capabili sa pronunte multe din cuvintele uzuale, putand fi intelesi chiar si de o persoana straina (in proportie de 50 %). Conversatiile reprezinta acum modul lor preferat de a comunica si se bucura ca va pot transmite tot ce le trece prin minte (chiar daca inca unele cuvinte nu au sens). Trebuie sa urmariti modul in care evolueaza folosirea cuvantului "nu" si a refuzului "nu vreau" si din partea voastra deoarece de acest lucru depinde in mare parte modul in care vor percepe lumea inconjuratoare (daca il refuzati frecvent i se va parea un loc neprietenos). Puteti utiliza cand le interziceti diverse lucruri alternative pe intelesul lor (fara a folosi prea mult "nu" deoarece poate fi preluat drept exemplu de cel mic). Sunt capabili sa numeasca o multime de lucruri, cum sunt: caine, minge, apa si pana la finalul celui de-al doilea an sunt capabili de propozitii scurte (din 2 cuvinte). In jurul varstei de 3 ani percep si pot executa instructiuni complexe (in care se utilizeaza mai multe informatii). Inca confunda "eu" si "tu" (precum si astazi cu ieri) cand incearca sa se exprime si au anumite sunete care le prezinta probleme in pronuntie. In acest sens, este bine sa-i incurajati, repetand cuvintele clar alaturi de ei (si nu imitandu-i).

Ii puteti ajuta sa-si dezvolte limbajul citindu-le carti simple despre lucruri familiare, pronuntand clar si tare. De obicei, copiii isi doresc sa repetati aceeasi poveste la nesfarsit (ajutandu-i astfel sa invete ca unele lucruri raman neschimbate). Pot numi obiectele pe care le indicati in poze si numara pana la 3 (intelegandu-le semnificatia). Le puteti adresa intrebari referitoare la activitatile pe care le desfasoara si aratati-va interesul fata de ceea ce va impartasesc (vor dobandi incredere in ceea ce priveste vorbirea). Muzica ii poate ajuta in acest sens prin ritm si sunete.

copil cu o alimentatie sanatoasaDezvoltarea copilului 2-3 ani - mersul la toaleta (olita)

In aceasta perioada copiii va arata ca sunt pregatiti si foloseasca toaleta (olita) si sa renunte la scutece (daca apare un frate, tranzitia va fi mai dificila, dorind sa revina la scutece uneori). Daca observati ca intampinati dificultati din partea lor, nu-i fortati si va puteti opri o perioada din incercari, deoarece se poate sa reverseze. Unii copii pur si simplu nu sunt suficient dezvoltati pentru a controla procesele fiziologice de acest tip. Cei perfectionisti isi doresc sa iasa lucrurile cat mai bine si de aceea va conta mult incurajarea din partea voastra in acest sens.

Dezvoltarea copilului 2-3 ani - alimentatie

Perioada cea mai dificila in ceea ce priveste alimentatia copilului de diversificare a trecut si acum deja putem spune ca lucrurile se simplifica. Chiar daca in aceasta perioada copilul este foarte activ, veti observa o scadere a apetitului, lucru cat se poate de firesc, pentru ca acum cel mic creste mai putin si este normal ca nevoia alimentara sa se diminueze.
In jurul varstei de doi ani, cel mic invata si isi cultiva gusturile, are la dispozitie o varietate de alimente sanatoase pe care i le puteti oferi. Printre alimentele recomandate pentru un copil de doi anisori se numara:

- carnea de pasare, de manzat si de vita, dar si de peste sau ficat de pui foarte bine maruntite, fiind mai usor de digerat.
- legume si zarzavaturi precum cartofi, radacinoase, fasole verde, conopida, dovlecei, spanac, tomate, ardei.
- paste fainoase, orez, paine integrala, prajiturele de casa.
- oua si produse lactate (fie lapte praf adecvat varstei, fie lapte de vaca semidegresat)
Este indicat ca meniul zilnic sa cuprinda trei mese principale si doua gustari. Tot acum, copilul va descoperi si dulciurile, prin urmare este bine sa urmariti acest aspect. In mod normal, incepand cu varsta de trei ani, cel mic ar trebui sa manance aproape orice insa nu mezeluri, ciocolata, prajeli, alimente condimentate, alimente din comert ce contin numerosi aditivi alimentari dar si binecunoscutele E-uri. Fast-food-ul ar trebui complet interzis deoarece conduce la dereglari serioase ale sistemului digestiv al copilului, insuficient dezvoltat.

Dezvoltarea copilului 2-3 ani - ce trebuie sa va ingrijoreze

Fiecare copil se dezvolta in ritmul propriu insa daca cade frecvent sau intampina dificultati in urcatul scarilor, daca saliveaza abundent sau vorbeste neclar, daca nu poate construi turnuri mai inalte de 4 cuburi, daca nu poate reproduce un cerc, nu poate comunica in fraze scurte sau nu arata interes in jocul de rol sau cu alti copii sau intampina mari dificultati in separarea de mama este bine sa apelati la un specialist.
In incheiere este bine sa retineti ca nu trebuie sa-i lasati nesupravegheati langa apa (nici macar in baie), sa ii incurajati constant in orice progres realizat, sa verificati jucariile daca sunt adecvate varstei si, nu in ultimul rand, sa le oferiti un timp de ragaz inainte de a-i intrerupe din activitatea pe care o realizeaza in acel moment.

Surse:
www.earlyexperiences.org; www.cyhttp://www.cdc.govh.com; www.kidspot.com.au; www.onetoughjob.org; www.howkidsdevelop.com;
www.babycenter.com

 

Articolul urmator
Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

    Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

    Fiica arhidiaconului Mihail Bucă de doar cinci ani s-a vindecat, în sfârșit, de cancer. "Irene-Ecaterina a primit, prin noile vești de la Fundeni, o nouă șansă la o viață normală"
    Fiica arhidiaconului Mihail Bucă de doar cinci ani s-a vindecat, în sfârșit, de cancer. "Irene-Ecaterina a primit, prin noile vești de la Fundeni, o nouă șansă la o viață normală"

    Micuța Irene-Ecaterina sfidează lumea medicală cu rezultatele incredibile la tratamentul pentru afecțiunea gravă de care suferea. La un an de la diagnostic, nu mai există celule...

    Cum arată o zi normală din viața unor gemene siameze în vârstă de 22 de ani. „Nu suntem siameze, suntem oameni”
    Cum arată o zi normală din viața unor gemene siameze în vârstă de 22 de ani. „Nu suntem siameze, suntem oameni”

    Lupita și Carmen Andrade sunt două surori gemene siameze, în vârstă de 22 de ani, care locuiesc în Connecticut. Cele două tinere, care au ajuns din Mexic în...

    Adriana Bahmuțeanu, mesaj public de ziua fiului ei după ce a fost blocată pe telefon. „Mi-aș fi dorit să îți ofer o copilărie fericită și normală”
    Adriana Bahmuțeanu, mesaj public de ziua fiului ei după ce a fost blocată pe telefon. „Mi-aș fi dorit să îți ofer o copilărie fericită și normală”

    La o lună de la moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuțeanu încearcă să-și vadă fiii: Eduard și Maximus. Aceștia locuiesc în casa tatălui lor alături de frații...

    Am cancer terminal. Vreau ca ultimele sunete pe care le aud când mor să fie din viața normală a familiei mele
    Am cancer terminal. Vreau ca ultimele sunete pe care le aud când mor să fie din viața normală a familiei mele

    Am 43 de ani și probabil nu voi apuca 44. Este joi dimineață, ora 9, când scriu aceste rânduri. Casa este goală și eu mă uit pe geam la copacii de afară și încerc...

    I-am tuns părul fiicei prietenei mele crezând că o ajut, dar ea s-a supărat. Este normală reacția ei?
    I-am tuns părul fiicei prietenei mele crezând că o ajut, dar ea s-a supărat. Este normală reacția ei?

    Luna trecută m-am trezit plângând în timp ce mă uitam la o grămadă de păr de pe podeaua băii mele. Nu era părul meu, ci al Bellei, fiica de trei ani a bunei mele...

    Părinții din Oradea s-au scandalizat după ce Erika Isac a acceptat să cânte la un bal al bobocilor. „Vi se pare normală/adecvată prezența unui astfel de artist?"
    Părinții din Oradea s-au scandalizat după ce Erika Isac a acceptat să cânte la un bal al bobocilor. „Vi se pare normală/adecvată prezența unui astfel de artist?"

    Erika Isac, artista controversată, care transmite mesaje feministe printr-un limbaj licențios în piesele ei, cunoscută pentru melodia „Macarena„ este cap de afiș pentru...

    Cum arată fetița crescută de maimuțe și cum a reușit să ducă o viață normală?
    Cum arată fetița crescută de maimuțe și cum a reușit să ducă o viață normală?

    În ultimele decenii, au fost dezvăluite câteva povești ale unor persoane care, în copilărie, au avut o perioadă în care au trăit alături de animale sălbatice....

    © 2025 Qbebe