Daltonismul la copii: informatii complete de la specialisti

Daltonismul la copii: informatii complete de la specialisti

Bianca Stanescu - Contributor

Daltonismul la copii este o afectiune care poate fi depistata inca din primii ani de viata. Simptomul care va poate da de gandit este confuzia copilului cand vine vorba de distingerea culorilor, in special rosul si verdele. La varste mai mici, bebelusii pot fi apatici cand vine vorba de jocurile cu piese viu colorate sau pot manifesta dezinteres fata de alimente care in mod normal par apetisante. Qbebe a stat de vorba cu specialisti optometristi, medici oftalmologi si psihologi despre daltonismul la copii, pentru a va ajuta sa aflati mai multe despre aceasta afectiune a ochilor si despre cum puteti sa o depistati la timp

Simptomele daltonismului la copii

Daltonismul este o disfunctie a celulelor fotoreceptoare ale retinei: celulele conuri si celulele bastonase. Celulele de tip con sunt concentrate in macula si sunt responsabile de vederea clara, detaliata, colorata, aflata in centrul imaginii. Celulele de tip bastonas sunt implicate in procesul de adaptare a vederii la intuneric sau luminozitate slaba, permitand vizualizarea imaginilor si a detaliilor periferice si laterale. Potrivit specialistilor, daltonismul este o boala congenitala cauzata de o disfunctie a retinei sau a unei portiuni din nervul optic.
Daltonismul la copii: afla daca si copilul tau confunda rosul cu verdele! "Aceasta incapacitate de a distinge sau de a diferentia unele culori de altele, in special rosul si verdele, este o stare patologica mostenita pe linie materna, cu care ne nastem. Nu se dobandeste pe parcursul vietii," a explicat pentru Qbebe Adelina Banica, Optometrist Plusoptic AFI Cotroceni.

Cecitatea cromatica este denumirea medicala sau stiintifica a daltonismului si se clasifica in functie de receptorul responsabil pentru culoarea verde - deuteranopie, respectiv receptorul responsabil culorii rosii - protanopie.

Cele doua forme de cecitate ne confirma faptul ca persoanele cu acest tip de disfunctie confunda rosul si verdele cu alte nuante.

Acesta este si simptomul principal al daltonismului, dificultatea pe care o au copiii cand vine vorba de distingerea culorilor, de obicei verdele de rosu. Daca cel mic are in familie cazuri de daltonism in special din partea mamei, fie ca este vorba de bunici sau verisori, sunt sanse mai mari sa mosteneasca diagnosticul.

Pana la varsta de cinci ani, un copil cu vedere normala ar trebui sa fie capabil sa identifice toate grupele de culori in cateva secunde, spre deosebire de un copil cu daltonism, care intampina dificultati.

Iata cum arata o imagine colorata pentru copiii cu vedere normala si pentru cei cu deuteranopie:

Daltonismul la copii: afla daca si copilul tau confunda rosul cu verdele!
Daltonismul la copii: afla daca si copilul tau confunda rosul cu verdele!
 Imagine normala  Imagine la deuteranopie

In primii ani de viata, parintii pot urmari cateva indicii care pot trada aceasta afectiune a ochilor, indicii legate de simturi, identificarea culorilor, dar si de simptome somatice precum durerile de cap.

Simturi: 
Identificarea culorilor:
Simptome somatice:
vedere de noapte excelenta probleme in identificarea culorilor (verde, rosu sau cu aceste nuante in compozitie: maro, mov) dureri ocazionale de ochi
sensibilitate la lumina puternica atentie scazuta pentru activitatile de colorare dureri de cap la expunerea la o imagine de culoare rosie sau verde
mirosirea alimentelor inainte de a le consuma folosirea gresita a culorilor pentru a desena diverse obiecte
 
simt al mirosului foarte bine dezvoltat la varste mai mari, negarea problemelor de identificare a culorilor  

Un alt simptom care le poate da de banuit parintilor este faptul ca cei mici nu se dau in vant dupa imaginile colorate si nici nu se lasa antrenati in jocuri de constructie si numarat cu piese colorate.

Stiati ca?

Daltonismul afecteaza mai multi barbati decat femei pentru ca este o afectiune ereditara. Gena responsabila de transmiterea ei este localizata in cromozomul X. Aceasta este regresiva, ca si daltonismul. Afectiunea nu se mai transmite cand intra in conflict cu o gena care are aceeasi trasatura. Pentru ca femeile au doi cromozomi X, gena "normala" poate castiga batalia cu cea care transmite daltonismul.

Diagnosticul daltonismului la copii

Daca avi banuieli ca fetita sau baietelul tau sufera de daltonism, exista cateva metode premergatoare vizitei la medic care te pot ajuta sa iti dai seama de diagnostic. Un test este sa il pui pe copil sa identifice culorile de pe o coala de hartie. Ia cel putin 12 culori diferite, inclusiv verde, rosu, maro, mov, portocaliu si gri. Foloseste nuante suficient de puternice, nu pale, dar nici prea intense. Deseneaza cercuri cu fiecare culoare, la distanta de doi centimetri unul de celalalt. Evita amplasarea culorii rosii direct langa verde. Intercaleaza, mai degraba, o nuanta de maro intre cele doua culori de baza.
Daltonismul la copii: afla daca si copilul tau confunda rosul cu verdele!

Nu ii arata culorile pe rand. Cel mic ar trebui sa poata recunoaste toate culorile odata. Daca da semne ca nu este sigur ca o culoare este rosie, verde, mov, albastra sau gri, exista sanse mari sa sufere de daltonism. Lauda copilul atunci cand identifica bine unele culori si asigurati-l ca nu exista raspunsuri corecte sau gresite. Pentru a nu crea o situatie neplacuta pentru copil, evita prezenta altor persoane cand faci acest joc, in special a fratilor sau surorilor, care pot fi rautaciosi. Daca suspectezi ca cel mic sufera intr-adevar de daltonism, nu continua testul punandu-i intrebari si despre alte culori, pentru ca ii vei zdruncina increderea in sine.

Odata ce ai banuieli ca fetita sau baietelul tau sufera de daltonism sau aveti cazuri in familie, suna pentru o programare la medicul oftalmolog. Acesta este cel mai in masura sa puna diagnosticul.

Programare la medicul oftalmolog pentru a depista daltonismul

Pentru a afla mai multe detalii despre daltonismul la copii, Qbebe si-a facut o "programare" la medicul oftalmolog. Doctorul Speranta Schmitzer de la Clinica Oftalmestet ne-a oferit mai multe detalii despre simptomele acestei afectiuni si ce se poate face pentru copiii care primesc acest diagnostic.
Daltonismul la copii: afla daca si copilul tau confunda rosul cu verdele! "Simptomele daltonismului (incapacitatea de a distinge culorile intre ele, si mai ales culorile rosu si verde) sunt prezente de la nastere, dar devin manifeste in momentul in care copilul invata culorile," a declarat Dr. Speranta Schmitzer pentru Qbebe. "Aceasta discromatopsie (daltonismul) poate influenta negativ atat procesul de invatamant al copilului, cat si respectul de sine al acestuia: copilul poate colora iarba in rosu, confunda culorile semaforului etc."

"Diagnosticul de daltonism se pune de catre medicul oftalmolog prin teste speciale. Unele sunt reprezentate de tabelele pseudoizocromatice (tip Ishihara), care utilizeaza culorile pigmentare sub forma unor planse in care se prezinta simboluri (litere, cifre, desene geometrice), formate din plaje colorate, de marimi si forme variate," a mai spus doctorul.

Medicul oftalmolog ii sfatuieste pe parintii care constata ceva anormal legat de felul in care copiii percep culorile sa faca un test simplu de identificare a culorilor, dupa ce acesta se presupune ca le-a invatat. "Copiilor li se poate cere apoi sa asocieze culorile, adica sa le grupeze in functie de culori si tonalitati de culoare diferita, prin figurine colorate. Daca nu reusesc, este bine sa solicite un consult oftalmologic complet, in care medicul oftalmolog utilizeaza teste specifice pentru depistarea anomaliei," ne sfatuieste dr. Schmitzer.

Iata care sunt tipurile de baza de discromatopsii:

1
protanomalie
sensibilitate redusa a receptorilor la lumina rosie
2
protanopie absenta receptorilor sensibili la lumina rosie
3
deuteranomalie sensibilitate redusa a receptorilor la lumina verde
4
deuteranopie absenta receptorilor sensibili la lumina rosie
5
tritanomalie sensibilitate redusa a receptorilor la lumina albastra
6
tritaopie absenta receptorilor sensibili la lumina albastra
7
acromazie daltonism total
Sursa: Doctor Speranta Schmitzer

Medicul oftalmolog recomanda ca, in momentul in care un copil cu daltonism intra intr-o comunitate (gradinita, scoala etc.), parintii sa informeze personalul didactic de problema celui mic, pentru a-i usura integrarea.

"Copiii cu daltonism nu recunosc semnele colorate de pe imbracamintea lor, folosesc in mod gresit culorile cand deseneaza, sunt neindemanatici in jocurile logice cu figuri colorate si nu vad bine hartile si manualele colorate," a explicat medicul oftalmolog. Din pacate, nu exista un tratament care sa vindece daltonismul, dar exista metode prin care se pot ameliora efectele sale.

Posibilitatea corectarii daltonismului la copii

daltonismul la copiiSi Adelina Banica, Optometrist Plusoptic AFI Cotroceni, ne-a spus ca sansele ca daltonismul sa se vindece in timp sunt destul de reduse. "In prezent, nu exista tratament care sa duca la disparitia daltonismului, insa in timp se poate face corectie in vederea perceptiei corecte si normale a culorilor. Cu ajutorul medicului oftalmolog, se poate stabili tipul de cetitate cromatica si cum se manifesta in cazul copiilor care au parinti cu aceasta afectiune. Imbunatatirea acestei anomalii se poate incepe inca din momentul in care a fost depistata," ne-a explicat specialistul.
daltonismul la copii

Optometristul ne-a mai spus ca nu exista criterii uniforme sau obiective pentru prescrierea de lentile cu filtre speciale pentru aceasta afectiune. "Dupa prescrierea dioptriei care ofera acuitate vizuala maxima, cel mai potrivit este, de obicei, testarea filtrului special care ofera vedere imbunatatita si confort vizual optim. Pacientii decid ce culoare de filtru special este cea mai potrivita pentru nevoile lor, prin compararea si evaluarea confortului vizual oferit de diferite lentile filtrante," ne-a mai declarat Adelina Banica.

Potrivit specialistului optometrist, lentilele pot fi cu sau fara dioptrie, in culoare speciala sau cu un clip-on colorat, care se ataseaza cu usurinta pe rama de ochelari si permite ridicarea sau demontarea lor.

Multi pacienti cu daltonism au nevoie de lentile speciale de filtrare pentru diferite conditii de lumina. O serie de companii din domeniul opticii medicale, de exemplu Zeiss, ofera astfel de lentile cu filtre de culoare speciala pentru confort vizual sporit in cazul unor afectiuni precum protanopia si deuteranopia, tritanopia, protanomalia, deuteranomalia si tritanomalia.

"Lentilele reduc stralucirea si faciliteaza adaptarea la lumina cu intensitate in schimbare, imbunatatind semnificativ vederea colorata pentru pacientii cu afectiuni ce tin de perceptia culorilor," a explicat pentru Qbebe optometristul Adelina Banica.

Activitatea scolara a copiilor cu daltonism

Imposibilitatea vizualizarii corecte a culorilor este, in mod evident, o afectiune care are nevoie de ingrijire. Cu toate acestea, sistemul de invatamant nu o ia in considerare cand vine vorba de incadrarea la invatamantul pentru cei cu nevoi speciale. De multe ori, copiii ajung in clasele primare avand aceasta afectiune nedepistata inca. Odata intrati in sistem, le este greu sa faca fata cerintelor de la scoala. Totusi, exista cateva lucruri de care puteti tine cont cand vine vorba de activitatea scolara a copiilor cu daltonism.
daltonismul la copii

Iata ce ne sfatuieste Carmen Buterchi, psiholog si psihoterapeut pentru familie, cuplu si copil:
"Diagnosticul trebuie sa fie comunicat atat profesorilor, cat si colegilor de clasa pentru ca acestia sa inteleaga cauza pentru care elevul cu daltonism intampina probleme legate de identificarea culorilor. De asemenea, parintii copiilor tipici au responsabilitatea de a-i educa in spiritul acceptarii si intelegerii diferentelor existente intre ei si orice alt tip de deficienta," ii sfatuieste pe parinti Carmen Buterchi.

Majoritatea profesorilor si invatatorilor sunt pregatiti sa ajute si sa ii dea o buna educatie copilului, in ciuda daltonismului. Fiti totusi pregatiti pentru o serie lunga de intrebari si dileme din partea celor care vor petrece, in timpul saptamanii, mai mult timp decat petreceti uneori voi cu cei mici. Inarmati-va cu rabdare si raspundeti-le nelamuririlor.

Pentru scoala sau gradinita, cumparati-i copilului un set special de creioane colorate care sa fie marcate cu numele culorii sau un semn distinctiv, pentru copiii care nu stiu inca sa citeasca. Pastrati un set similar si acasa, pentru ca cel mic sa exerseze si in afara scolii.

"La scoala, profesorii trebuie sa isi adapteze si ei metodele si materialele de predare. Astfel, nu vor mai putea sa foloseasca expresii de genul «Vedeti la pagina x textul scris cu rosu», iar plansele si schemele explicative ar fi recomandat sa fie insotite de etichete care sa permita copiilor cu astfel de probleme sa identifice culoarea," a mai spus psihologul.

daltonismul la copiiSfatul psihologului privind daltonismul la copii

Copiii care sufera de daltonism pot duce o viata normala daca parintii, colegii, educatorii si alti membri ai familiei nu ii trateaza diferit. Potrivit psihologului Carmen Buterchi, parintii trebuie sa le explice copiilor diagnosticati cu daltonism problema cu care acestia se confrunta, intr-o maniera sincera si adecvata varstei.

"Parintii trebuie sa se informeze in prealabil foarte bine despre ce inseamna viata unei persoane cu o astfel de deficienta si care ii sunt limitele. De exemplu, nu vor putea practica anumite sporturi de echipa in care ghidarea se face dupa culoarea tricourilor sau nu vor putea profesa in domeniile in care culorile joaca un rol important," a declarat pentru Qbebe Carmen Buterchi.

daltonismul la copiiAceasta a mai spus si ca cel mic trebuie asigurat ca nu este vina lui, sa stie ca vor trebui luate masuri speciale pentru a-l ajuta sa se dezvolte la fel ca si ceilalti copii, ca adaptarea va necesita un efort crescut atat din partea lui, cat si din partea lor, insa ei ii vor fi alaturi si impreuna vor reusi.

"Dat fiind ca in cele mai multe cazuri daltonismul se transmite genetic, persoana mai batrana din familie cu acelasi diagnostic poate fi de un real ajutor pentru copil in a-l invata si ghida sa dobandeasca abilitatile necesare unei vieti cat mai normale. In unele cazuri, diagnosticul explica unele esecuri ale copilului de pana atunci si din acest punct de vedere poate fi o usurare pentru cei apropiati. Diagnosticul alunga temerile legate de un posibil deficit in dezvoltarea intelectuala si frustrarea copilului datorata incercarilor nereusite de a intelege lumea in culori," considera psihologul.

Potrivit specialistiului, copiii cu daltonism pot avea o dezvoltare psihica normala daca mediul este adaptat nevoilor lor si daca sunt sprijiniti sa depaseasca acest neajuns. Ea recomanda ca fiecare creion si borcan de vopsea al copiilor sa aiba o eticheta pe care sa fie trecut numele culorii respective. "In cazul in care nu stiu inca sa citeasca, se pot folosi etichete cu simboluri care sa denumeasca culoarea: o rosie pentru rosu, broccoli pentru verde, o imagine cu un baiat pentru albastru, o fata pentru culoare roz etc," a mai spus psihologul.

Carmen Buterchi, psiholog: "Hainele pot fi asezate pe culori, intr-o ordine prestabilita, astfel incat micutii sa stie ca in raftul de sus se afla hainele rosii, in cel de jos cele verzi, ajutand astfel copilul sa dobandeasca abilitati de autonomie personala. Un tabel care sa cuprinda modul in care pot fi combinate culorile este foarte recomandat in cazul persoanelor diagnosticate cu daltonism, renumite pentru modul haotic de a combina hainele."

Sfaturi pentru parinti care au copii cu daltonism

Parintii care au copii cu daltonism trebuie sa isi pastreze optimismul si simtul umorului. Atitudinea parintilor ii va ajuta pe copii sa nu priveasca daltonismul ca pe un handicap si sa nu se simta rusinati de afectiunea lor.

daltonismul la copiiDaca aveti mai multi copii, avertizati-i ca fratele sau sora lor vede lumea in culori usor diferite, dar la fel de frumoase, si ca in casa vor exista culori special marcate pentru ei.

Copiii care sufera de daltonism au adesea impresia ca unele mancaruri au un aspect ciudat si chiar respingator, asa ca va trebui sa adoptati diverse tactici pentru a-i convinge sa manance alimente care in mod normal i-ar atrage.

Amintiti-va ca indicatiile pe care le dati unui copil cu daltonism trebuie sa nu se bazeze numai pe culori. Sfatuiti-i si pe ceilalti membri ai familiei si pe educatori/invatatori sa foloseasca indicatii de tipul "masa mare de langa scaun" mai degraba decat "masa rosie de langa scaun."

Daca il lasati pe cel mic sa se joace pe calculator, este posibil sa se simta frustrat de unele jocuri din cauza problemelor sale de vedere. Cautati pe internet versiuni de jocuri pentru daltonisti. Chiar daca nu pot distinge toate culorile, copiii cu daltonism se pot juca din cand pe calculator, ca si alti copii de varsta lor.

Majoritatea parintilor nu stiu ca baietelul sau fetita lor sufera de daltonism in primii ani de viata. De aceea, diagnosticul poate veni ca un soc pentru intreaga familie. Nu va simtiti vinovati si nu le transmiteti celor mici supararea de la primirea vestii.

In concluzie, daca observati ca in jurul varstei de 4-5 ani copilul nu distinge inca bine culorile si confunda rosul cu verdele, dati-i un mic test. In cazul in care banuiti ca are daltonism, programati o consultatie la medicul oftalmolog pentru un diagnostic sigur. Desi daltonismul nu se vindeca, exista metode de a-i ameliora efectele. Viata copiilor cu daltonism poate fi una perfect normala, daca familia, prietenii si educatorii inteleg ca nu este ceva anormal sa vezi lumea colorata putin altfel.

Tu ai apucat sa ii faci copilului un control oftalmologic? Asteptam opiniile si intrebarile tale in sectiunea de comentarii de mai jos, pe forum sau pe pagina noastra de Facebook

Multumim pentru sprijinul acordat realizarii acestui articol:

Alte surse: www.colourblindawareness.org

 

Articolul urmator
10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Previziuni complete pentru ultimele luni din anul 2023. Ce se întâmplă cu nativii pe plan amoros
    Previziuni complete pentru ultimele luni din anul 2023. Ce se întâmplă cu nativii pe plan amoros

    Finalul anului 2023 aduce surprize în dragoste tuturor nativilor, căsătoriți sau singuri. Pentru cine vor bate clopote de nuntă în 2024? Ce nativi își vor găsi...

    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor
    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor

    Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu. Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de...

    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112
    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112

    Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați pe 7 decembrie în jurul orei 19.00 de o mamă de 29 de ani din Văleni, jud. Neamț, că în cursul...

    „Eh, e mic, oricum nu înțelege prea multe". Copilul este mai inteligent decât crezi tu, ai grijă ce informații ajung la el
    „Eh, e mic, oricum nu înțelege prea multe". Copilul este mai inteligent decât crezi tu, ai grijă ce informații ajung la el

    Dragi părinți, nu mai subestimați copiii! Sunt mai deștepți decât credem noi! Așa că mare atenție la ce informații ajung la urechile lor jucăușe și la mintea lor ageră!

    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii
    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii

    Cuplurile de tineri căsătoriți sunt adesea supuse unui amplu și foarte indiscret interogatoriu privind decizia partenerilor de a face copii și de a „intra în rândul...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    © 2024 Qbebe