Zeci de copii internați la urgențe! Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă
Medicul pediatru Mihai Craiu a dezvăluit că zilele trecute peste 142 de copii s-au prezentat la unitatea de primiri urgențe a INSMC „Alessandrescu-Rusescu” cu maladii acute, febră și tuse cauzate de condițiile meteo nefavorabile combinate cu redeschiderea colectivităților pentru copii.
„Umezeala excesivă și vremea capricioasă, cuplate cu deschiderea colectivitaților pentru copiii de toate vârstele, au dus la o creștere semnificativă a numărului de prezentări la Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC „Alessandrescu-Rusescu”. Ieri au fost 142 copii prezentați la CPU. Bună parte din aceștia au venit pentru maladii acute cu febră și tuse”, a explicat Mihai Craiu într-o postare pe Facebook.
Acesta i-a mai sfătuit pe părinți că în cazul în care observă la cei mici, pe lângă problemele mai sus menționate, și wheezingul („respirația șuierătoare”), cea mai bună soluție este să ceară mai multe detalii despre inhalațiile cu un bronhodilatator, cum este Ventolin, indicat, atât în tratamentul și profilaxia astmului bronșic, cât și în tratamentul altor afecțiuni asociate cu obstrucția reversibilă a cailor respiratorii.
Citește și: Dr. Mihai Craiu: testul care îți salvează copilul de la înecul cu jucării. Ce trebuie să faci
„Dacă, la aceste acuze, se adaugă și wheezingul („respirația șuierătoare”) atunci urmează o prescripție pentru medicație inhalatorie cu un bronhodilatator, cum este Ventolinul. Câteva date practice despre administrarea de ventolin...
- Acesta este un bronhodilatator, adică ajută la relaxarea mușchilor bronșici care sunt contractați, că atunci când există un cârcel. Adică NU AJUTĂ decât în cazurile de bronhospasm. Nu desfundă nasul, nu oprește secrețiile din căile aeriene și nici nu previne nimic din ce ar putea apărea în viitor. O ușă deschisă complet nu poate fi deschisă mai mult;
- Ventolinul dat degeaba are efecte adverse. Uneori grave - tahicardie, agitație, tremor, manifestări psihotice;
- Ventolinul administrat prin nebulizare NU ESTE superior celui sub formă de spray, administrat cu spacer. În crizele obișnuite, tratate în altă parte decât în spital, nebulizarea e inferioară administrării corecte de spray.
De ce? Pentru că în cele mai mici căi aeriene ajung doar particulele foarte fine cu diametru între 1 și 5 microni. Un nebulizator cu jet produce "o ceață" în care doar 1-5% din particulele emise au această dimensiune optimă. Un spray are 10% din din particulele emise cu diametrul potrivit. La copilul preșcolar sau școlar, tratat acasă, nebulizarea de Ventolin e inferioară sprayului administrat cu spacer”, a precizat Mihai Craiu.
- Surse: facebook.com/drCraiuMihai
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com