Cum functioneaza nasul
Nasul este de fapt mult mai mare decat pare privit din exterior, reprezentand o ruta intre nari si spatele gatului, prezentandu-se mai degraba ca o grota decat un simplu tunel-vasta si inalta la mijloc. Scopul nasului este de a curata, incalzi si umezi aerul pe care il inspiram pentru a mentine sanatatea plamanilor. Pentru a putea realiza acest rol, mucoasa nazala trebuie mentinuta permanent acoperita cu un strat fin de lichid denumit mucus; nasul produce zilnic o cantitate abundenta care este inghitita prin portiunea de spate a gatului. Cand acesta se usuca poate forma cruste, dar se poate scurge si prin partea din fata a nasului daca exista un blocaj in spatele sau daca este secretat in exces.
Citeste si:
Respiratia bebelusului: informatii importante
Cum interpretezi respiratia bebelusului?
Cauze ale blocajului nazal
Exista numeroase cauze pentru inabilitatea de a respira a unei persoane si modificarea modului de a vorbi (sunetele par congestionate sau nazale).
Blocajul in scurgerea din portiunea din spate a nasului are la baza de obicei vegetatii adenoide marite la copii (asa-numitii polipi care dispar odata cu cresterea), dar si o anormalitate in traseul mic nazal (sinusuri-o serie de spatii dintre oasele fetei conectate de cavitatea nazala care continua sa se mareasca pana la finalul adolescentei; sinuzita care poate fi acuta sau cronica), mucoasa nazala inflamata pe lateralele nasului (infectii virale in majoritatea cazurilor, hipertrofie turbinala), un sept deviat (peretele dintre nari) sau cavitate nazala ingusta. Pentru copiii de varsta mica ce prezinta scurgeri urat mirositoare dintr-o singura nara este vorba de cele mai multe ori de un corp strain blocat in nas (o bucata de jucarie sau de mancare).
In cazul sinuzitei acute este prezent puroi alaturi de simptome similare racelii timp de mai mult de 10 zile, iar in cea cronica, poate aparea un tesut obstructiv denumit polipi, afectiunea fiind prezenta si fara o componenta bacteriana; de cele mai multe ori inabilitatea de a respira corespunzator poate presupune un nas infundat (coriza in termeni medicali), scurgere prin portiunea de fata (rinoree) sau prin cea din spate (secretii post nazale).
Daca este vorba despre o secretie excesiva de mucus care impiedica respiratia pe o perioada temporara, este implicata o infectie, precum un virus sau sinuzita (de obicei de cauza bacteriana), dar la fel de posibila este si o alergie insotita de o cantitate mare de mucus transparent (cauzata de aburi sau praf). In cazul alergiilor, nasul raspunde la un alergen inhalat crescand secretia normala de mucus si tumefiindu-se la nivel intern, ceea ce conduce la o senzatie de obstructie nazala si la o scurgere, similara sinuzitei; simptomele apar insa in mod subit si nu sunt insotite de durere faciala (eventual si ochi inlacrimati, mancarimi si eczema).
Nu in ultimul rand, printre potentiale cauze trebuie inclus si abuzul de decongestionante nazale (pentru rinita), precum si mai rar cancerul.
Citeste si: Nas infundat la bebelusi: sfaturi de la medici si mamici
Cauze ale blocajului nazal mai putin luate in considerare
- Pur si simplu copilul nu poate sa isi sufle nasul - desi pare un motiv banal, este frecvent intalnit in randul bebelusilor, iar incapacitatea de a respira este o consecinta fireasca a acumularii de mucus
- Reactie naturala la refluxul gastroesofagian sau constipatia - multe persoane nu inteleg modul in care sistemul digestiv si cel respirator sunt conectate (are legatura cu aciditatea de tip gastric)
- Obstructia anatomica provenita din partea unor anormalitati structurale: chist de canal nazolacrimal (un chist impiedica fluxul de aer), atrezie coanala (a uneia sau a ambelor parti din pasajul nazal)
- Uscaciune excesiva a mediului ambiental, iritanti de mediu, lipsa umiditatii
Tratament
Pentru un diagnostic exact al cauzelor potentiale aflate la baza obstructiei nazale, este necesara o examinare interna a nasului. Daca nu se poate identifica motivul obstructiei nazale prin simpla examinare cu ajutorul lampii, este utila endoscopia nazala (presupune inserarea unui tub subtire pentru a vizualiza portiunea din spate a nasului).
Dupa stabilirea cauzei, se recomanda dupa cum urmeaza: interventie chirurgicala (pentru deviatie de sept si hipertrofie turbinala), medicatie (de tip antihistaminice sau steroizi pentru cazurile mai severe si antiinflamatorii cum sunt acetaminofen sau ibuprofen pentru infectiile respiratorii acute). Este important pe durata tratamentului sa impiedicati deshidratarea (printr-un aport suficient de lichide), sa urmariti ca cei mici sa mestece mai incet (oferiti-le timp suficient la fiecare masa), sa folositi solutii de tip salin daca este vorba de o raceala/sa ajutati la eliminarea mucozitatilor, sa apelati la un umidificator, sa insistati asupra unei odihne de calitate si, nu in ultimul rand, sa nu expuneti copilul la fum de tigara.
Trebuie retinut ca in lipsa unei interventii rapide, pot aparea probleme pe termen lung, precum respiratia pe gura sau chiar malocluzia dentara, dar si afectiuni la nivelul urechii (din cauza persistentei infectiilor la nivelul tractului respirator superior).
Surse:
www.kids-ent.com; www.webmd.com; http://ahealthierwei.com; www.fauquierent.net