Cauze pentru amigdalele umflate la copii
Amigdalele reprezintă parți componente ale sistemului imunitar, în esență mase compuse din țesuturi moi. Există două amigdale în gură de mărimi diferite; pot fi observate în partea de spate a gurii (în oglindă). Principalul rol pe care îl au amigdalele este să împiedice virusurile și bacteriile să intre în organism prin gură. Aceste organe ajută în combaterea infecțiilor de la plămâni și gât prin producerea anticorpilor care distrug toți germenii.
Amigdalele la unii copii sunt mai mari decât la alți copii încă de la naștere fără niciun motiv aparent și nu trebuie să te îngrijoreze. Cu toate acestea, ele pot să se inflameze din cauză că sunt afectate de virusuri, germeni, bacterii, iritanți, alergii (sezoniere sau perene) și chiar reflux gastro-esofagian. Amigdalele mărite pot cauza probleme în procesul de respirație și înghițire. În majoritatea cazurilor inflamația nu persistă și dispare imediat ce infecția este vindecată. Totuși pot rămâne inflamate la copiii care continuă să se confrunte cu aceste infecții în mod frecvent. Cancerul poate reprezenta uneori un motiv al amigdalelor umflate, dar în cazuri extrem de rare.
Simptome pentru amigdale umflate la copil
Mărirea amigdalelor este de obicei însoțită de inflamarea polipilor. Polipii sunt o porțiune de țesut localizat în spatele cavității nazale. Mărirea polipilor poate îngreuna copilului respirația corespunzătoare prin nas, în timp ce inflamația atât a polipilor cât și a amigdalelor este posibil să îngreuneze respirația copilului pe perioada somnului. Amigdalele umflate pot să cauzeze sângerare nazală, respirație urât mirositoare și tuse. Următoarele reprezintă simptomele suplimentare care pot fi observate:- Preferința pentru respirația pe gură în loc de cea nazală
- Blocarea sunetelor produse de nas în timpul vorbirii
- Probleme neîncetate cu nas care curge
- Sunete care se aud în timpul respirației, precum și în timpul somnului
- Infecții recurente la nivelul urechii
- Dificultate în a dormi și pauze constante în respirație în timpul nopții (apnee în somn)
Tratamente pentru amigdale mărite
Pentru un diagnostic corect al amigdalelor mărite, medicul specialist ORL poate apela la o nazofaringoscopie, uneori un studiu al somnului. Există situații când sunt considerate normale, iar dacă este vorba despre o infecție cronică pot să aibă mărime normală; pentru a identifica cauza, medicul poate întreba câte episoade de durere de gât a avut copilul în ultimii 1-3 ani.
În situația în care copilul tău suferă de amigdale mărite, cel mai bine este să beneficieze de îngrijire la domiciliu deoarece tratamentul acasă îl poate ajuta să rămână confortabil și să își revină rapid.
Indicațiile care trebuie respectate pentru tratamentul la domiciliu sunt:
- odihnă cât de mult posibil. Fie că doarme sau pur și simplu se odihnește în pat, ambele sunt de ajutor. Este bine să îi interzici să vorbească prea mult deoarece își poate irita suplimentar amigdalele umflate
- Menținerea hidratării. Continuă să îi oferi copilului tău apă și lichide astfel încât să nu ajungă deshidratat. Lichidele ajută la menținerea hidratării gâtului și suprimă durerea pe care o resimte
- Alimente și băuturi la o temperatură potrivită. Asigură-te că alimentele și băuturile pe care i le oferi sunt la temperatură necesară pentru a calma inflamația gâtului. De exemplu, este indicat să îi oferi apă sau ceai călduț sau bucățele de gheață în cazul în care se confruntă cu amigdalită.
- Gargară cu apă cu sare. Dacă copilul tău face gargară cu apă cu sare la fiecare câteva ore dacă este capabil. Va calma durerea de gât și ajută în procesul de recuperare.
- Apelează la un umidificator pentru cameră. Un umidificator poate scoate aerul uscat din casă, care este responsabil pentru iritația de la nivelul gâtului.
- Evitarea iritanților. Nu fuma în fața copilul și evită să folosești produse de curățenie care pot să nu aibă ingredientele ce cauzează iritație în gâtul copilului.
- Medicamente. Paracetamol și ibuprofen pot fi recomandate de medic pentru a ține sub control durerea. În cazul amigdalelor umflate cauzate de alergii, medicul poate recomanda antihistaminice cu administrare orală sau spray corticosteroid cu administrare nazală. În cazul în care amigdalita are cauză bacteriană, se recomandă de obicei antibiotice. De obicei aceste medicamente ameliorează simptomele în 1-2 zile, dar dacă inflamația persistă și după tratament poate fi sugerată adenoidectomie (îndepărtarea chirurgicală a polipilor) și amigdalectomie (îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor). Operația de excizie a amigdalelor devine inevitabilă dacă inflamația este recurentă și nu răspunde la antibioterapie. Deși procedura în sine nu este de durată, recuperarea poate să dureze 1-2 săptămâni.
Complicații
Inflamarea amigdalelor sau a polipilor nu reprezintă de obicei un motiv de îngrijorare. Însă dacă apar afecțiuni asociate pot necesita intervenție: infecții ale urechii și pierderea auzului (polipii și amigdalele umflate pot conduce la infecții cronice ale urechii prin blocarea trompei lui Eustachio și chiar pierderea auzului), infecții ale sinusurilor (inflamația amigdalelor poate conduce la infecții recurente ale sinusurilor), inabilitate a a crește în greutate (copiii cu amigdale umflate sunt incapabili să mănânce corespunzător și întâmpină probleme în creșterea în greutate), apnee în somn (amigdalele și polipii măriți cauzează sforăit care poate restricționa respirația la copii timp de câteva secunde pe timpul nopții - conduce la o scădere în nivelul de oxigen din sânge).
Din acest motiv este important ca al tău copil să fie consultat de medic cât de curând atunci când observi următoarele simptome: durere de gât care persistă mai mult de o zi, durere la înghițirea alimentelor, oboseală, letargie și neliniște. Mergi de urgență la spital dacă copilul tău experimentează: inabilitate de a respira, inabilitate de înghiți, salivare excesivă.
Citește și: Totul despre amigdalita
Surse: www.newkidscenter.com; www.msdmanuals.com; https://kidshealth.org