Dr. Valentina Contanu, medic ortoped pediatru la Clinica CRON-Phoenix ne explică ce înseamnă acest lucru.
Cauze
În cele mai multe situații, cauza picioarelor deformate la copii este faptul că unele oase ale picioarelor s-au rotit înainte de naștere pentru a permite fetusului să crească normal. Acest fenomen este considerat în general o parte normală a creșterii și dezvoltării copilului.
Pe masură ce acesta începe să meargă, este posibil ca curbura să se accentueze inițial, pentru ca apoi să înceapă treptat să se amelioreze. Copiii ce încep să meargă de la vârste precoce au în general o curbură mai ușor vizibilă. În majoritatea cazurilor, astfel de curburi se corectează de la sine până la vârsta de 3-4 ani.
Există însă și cazuri rare în care picioarele strâmbe sunt cauzate de o afecțiune medicală mai serioasă, precum:
• Rahitism – este o problemă de creștere cauzată de lipsa de vitamina D sau de calciu. Este în general mai frecventă în țări nedezvoltate, în care copiii nu au acces la suficiente alimente ce conțin vitamina D, însă poate fi și o afecțiune genetică în familii ce suferă de o deficiență în absorbirea și folosirea vitaminei D.
• Boala Blount – este o afecțiune de creștere ce afectează oasele picioarelor la nivelul cartilajelor de creștere al tibiilor
• Alte afecțiuni ce pot influența dezvoltarea anormală a oaselor din jurul genunchilor, precum accidentări, infecții sau tumori.
Diagnostic și tratament
În general picioarele strâmbe în paranteze (genu varum) sunt monitorizate la copii cu vârste cuprinse între 8 luni și 2 ani, cazurile fiind însă frecvente, dar rezolvabile de la sine.
Dacă, însă, picioarele nu dau semne că s-ar vindeca de la sine, au o înclinație asimetrică și vin cu alte simptome precum durere, șchiopatat sau dificultăți la alergare, este necesară o vizită la medicul ortoped. Perioada de monitorizare este în funcție de gravitatea încurbării genunchilor și în funcție de cauza care a produs-o.
Acesta va efectua în general o radiografie dacă există bănuieli că picioarele strâmbe ar putea fi provocate de rahitism sau de boala Blount. Dacă există premise de rahitism se vor efectua de asemenea și analize de sânge.
Picioarele strâmbe cauzate de boala Blount se corectează în general cu orteze corectoare sau prin intervenție chirurgicală. În cazurile severe sau depistate tarziu (peste 2 ani). În cazul rahitismului, problema dispare în general dacă copilului îi este administrată o dietă cu cantități corespunzatoare de calciu și vitamna D. Dacă rahitismul este, însă, o problemă genetică, va fi necesară o vizită la un medic endocrinolog pentru un tratament specializat.
Este important pentru părinți să rețină că un copil cu picioare strâmbe nu necesită limitarea în vreun fel a activităților sale obișnuite. Acesta poate să alerge, să meargă și să fie în general la fel de activi ca alți copii de vârsta sa.
De asemenea o vizită la medicul ortoped pediatru este indicată pentru a stabili din timp dacă este o situație în limitele normale sau dacă necesită investigații și tratament.