Copiii care nu dorm bine când sunt mici ajung să aibă probleme mari la școală
Conform cercetătorilor, problemele de somn din orice perioadă a copilăriei sunt corelate cu dificultăți pe plan comportamental, social și academic în intervalul 10-11 ani. Acest studiu a fost desfășurat de către cercetătorii din cadrul Spitalului de Copii din Philadelphia și a fost publicat în Revista de Psihologie și Psihiatrie a Copilului și a implicat analiza chestionarelor completate de părinții/tutorii unui număr de 5000 copii din Australia. Ei au verificat dacă acești copii s-au confruntat cu probleme de somn în copilărie, precum și starea de bine.
Starea de bine a fost evaluată pe baza unor răspunsuri despre auto-control, comportament, sănătate emoțională și performanță academică. Apoi problemele de somn au fost clasificate în 5 moduri, respectiv grupuri. Aproximativ 50% dntre participanți nu au avut probleme cu somnul, aproximativ 15% au avut mici dificultăți, iar 8% dintre copii au avut probleme persistente cu somnul în perioada de mijloc a copilăriei. Un grup a avut probleme doar în primul an de viață sau probleme în perioada preșcolară. Iar ultimul grup a avut probleme semnificative în perioada de mijloc a copilăriei.
În baza informațiilor primite de la părinți/tutori, copiii care au avut probleme cu somnul s-au situat mai jos pe scala stării de bine comparativ cu grupul fără probleme. Relația exactă dintre somn și aceste estimări nu a fost încă definită. Este posibil ca probleme sociale precum anxietatea să conducă la odihnă necorespunzătoare sau vice versa. Copiii cu probleme persistente cu somnul s-au clasat prost la fiecare parametru evaluat.
Cei care au avut probleme doar în perioada de sugar au avut un risc mult mai mic de probleme sociale, emoționale și academice, dar au raportat o stare de bine diminuată prin comparație cu grupul fără probleme cu somnul.
Ariel A.Williamson, unul dintre cercetători și psiholog, a declarat că “gama de afectare în zonele academice și psiho-sociale în perioada de mijloc a copilăriei indică faptul că este important un screening pentru probleme cu somnul realizat constant în timpul dezvoltării copilului, în special pentru a identifica copiii care experimentează probleme persistente cu somnul“.
Deși problemele persistente cu somnul necesită intervenție profesională, există câteva lucruri pe care le pot face părinții pentru a ajuta copiii să se odihnească, precum o baie caldă înainte de culcare, un pahar de lapte sau o gustare. Este important respectarea unei ore regulate de culcare, evitarea timpului în fața televizorului și efectuarea de efort fizic. Nu în ultimul rând, deși meditația poate ajuta vârstinicii să se odihnească, poate fi benefică și pentru copii.
Sursa: www.moms.com