Cele mai eficiente decongestionante nazale pentru copii

Cele mai eficiente decongestionante nazale pentru copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Când începe sezonul de răceli, decongestionantele nazale pentru copii fac parte din trusa de urgență a oricărui părinte. Iată care sunt cele mai eficiente decongestionante nazale și ce informații trebuie să cunoști despre aceste medicamente înainte de a le folosi. Reține că este întotdeauna necesară o consultație medicală pentru a stabili diagnosticul și tratamentul corect, respectiv o recomandare din partea medicului.

Decongestionantele nazale la copii și siguranța lor

Infecțiile respiratorii superioare desemnate răceli reprezintă provocări specifice sezonului rece pentru că sunt însoțite de simptome neplăcute și nopți nedormite. Principala întrebare care preocupă părinții este dacă decongestionantele sunt sigure pentru utilizare? În acest sens trebuie să știi că nu toate sunt destinate copiilor și în principiu vârsta copilului trebuie să depășească 2 ani (uneori este vorba de vârsta de 6 ani); Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA susține că medicamentele pentru tuse și răceală fără prescripție medicală care conțin antihistaminice sau decongestionante nu sunt recomandate sub vârsta de 2 ani - au existat efecte adverse grave și chiar decese. De subliniat faptul că aceste efecte apar în cazul abuzului sau supradozajului sau în combinație cu medicamente destinate răcelii. De asemenea, cu unele dintre ele corpul ajunge să se obișnuiască prin urmare nu trebuie utilizate un timp îndelungat. Nu în ultimul rând, sunt decongestionante care conțin cortizon care, folosit pe termen lung și în cantități mari, poate să influențeze dezvoltarea copilului. Din acest motiv trebuie să discuți cu medicul pentru a obține informațiile corecte cu privire la dozajul adecvat vârstei și numărului de kilograme.

decongestionante nazale pentru copii

Iată câteva ingrediente potențial periculoase atunci când nu sunt întrebuințate conform prospectului și recomandărilor medicului: difenhidramina (antihistaminic), dextrometorfan (supresor de tuse și depresant al sistemului nervos central), pseudoefedrina (stimulent care poate crește ritmul cardiac și cauza excitabilitate), acetaminofen (analgezic care poate afecta ficatul in doze mari), maleat de clorfeniramină (antihistaminic care poate cauza somnolență, amețeală sau excitabilitate), fenilefrina (stimulant care poate cauza tahicardie și amețeală).

Decongestionante nazale pentru copii

Decongestionante care pot debloca un nas înfundat și pot stopa rinoreea - conțin substanțe stimulente inclusiv pseudoefedrina și fenilefrina, care pot crește hiperactivitatea la unii copii și pot să cauzeze irascibilitatate. Reține că unele dintre formulele farmaceutice disponibile pe piață conțin și dextrometorfan, prin urmare nu trebuie folosite alături de medicație supresivă pentru tuse deoarece poate dubla doza de dextrometorfan și poate avea efecte adverse periculoase.

Medicație antihistaminică - tinde să funcționeze pentru congestia care apare în urma alergiilor. Efectele adverse includ somnolență și posibil hiperactivitate.
Medicație pentru tuse și răceală - aceste formule combinate conțin atât un decongestionant pentru copil și un supresor pentru tuse. Dacă alegi un astfel de medicament nu vei avea nevoie de medicație suplimentară. Ai grijă dacă folosești concomitent un antihistaminic deoarece acest medicament poate să îl conțină deja și va determina somnolență excesivă la copil.
Medicație supresoare de tuse - ajută la calmarea tusei și copilul să se odihnească. Atâta timp cât copilul tău respiră normal și nu are un exces de mucus sunt sigure. Dacă folosești un supresor de tuse la un copil cu mucus excesiv poate să apară pneumonia deoarece corpul are nevoie să elimine mucusul. Este vorba despre ingredientul dextrometorfan care poate cauza somnolență și respirație îngreunată. Nu uita că unele medicamente supresoare de tuse conțin și un decongestionant.

Dr. Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, face următoarele precizări:

"Decongestionantele nazale sunt de două feluri:
Cele care desfundă nasul imediat, acestea sunt cele care au ca substanța activă VASOCONSTRICTOR (adică îngustează vasul de sânge) micșorand astfel în volum mucoasa, dar acestea se și metabolizeaza rapid, în câteva ore, și deci dispare repede efectul lor. Ele funcționează în cazul rinitelor vasomotorii și catarale care apar în gripe și răceli banale. Exemplu de astfel de decongestionante vasoconstrictoare sunt NASIC, OLYNTH, BIXTONIM care au ca substanță activă xilometazolina. Acestea se folosesc de maxim trei ori pe zi, maxim 5 zile, deoarece pot da dependență; această depedendență se manifestă prin micșorarea timpului de acțiune a picăturilor, decongestionarea va fi de mai scurtă durată și vom avea nevoie de o cantitate mai mare de decongestionant nazal.
A doua categorie de decongestionante nazale sunt cele care au ca substanță activă ANTIALERGIC care poate fi antihistaminic sau cortizonic. Acestea sunt utile în rinitele alergice și în cele catarale subacute (care dureaza mai mult de 3 săptămâni); Decongestionantele nazale care conțin cortizon ca substanță activă acționează mai lent, dar efectul lor este de mai lungă durată și acestea ar trebui folosite mai mult de 10 zile. Decongestionante nazale antihistamince sunt NOSTAMINE sau OPATANOL și cele cortizonice sunt AVAMYS, NAZONEX, FLONAZE, DYMISTA. Aceste decongestionante "antialergice" nu dau depedență.
Nu există cel mai eficient decongestionant, există aflarea cauzei care a dus la rinită și la obstrucția nazală, de aceea este nevoie de un consult ORL pentru a identifica cauza rinitei și de a prescrie tratamentul corect. Aceste decongestionante pot fi folosite de la 2 ani, dar în situații de criză putem apela și mai repede la ele, într-o cantitate mai mică și mai diluate."

decongestionante nazale pentru copii

Sfaturi pentru a ameliora acasă congestia nazală a copilului

Există și câteva modalități simple și ușor de pus în practică care îți vor ajuta copilul să respire mai bine fără medicamente.
- Umidifierea aerului. Apelează la un umidificator sau poți crea abur în baie prin pornirea dușului fierbinte și apoi stai în cameră cu copilul timp de 10-15 minute
- Crește aportul de lichide și apelează la picături saline. Știi că cel mic/cea mică are parte de o hidratare adecvată atunci când urina sa este aproape transparentă cu o ușoară tentă gălbuie. Încurajează copilul să bea dar nu îl forța; chiar dacă soarbe puțină apă pe parcursul zilei va fi de ajutor. Picăturile saline/cu ser fiziologic ajută la subțierea mucusului din nas.
- Amplasează o pernă sub capul copilului pentru ca picioarele să ajungă mai jos decât capul. În acest mod mucusul se va scurge din sinusuri. Nu este recomandată această măsură bebelușilor (doar copiilor mai mari de 2 ani) deoarece în mediul lor de dormit nu este bine să existe perne (crește riscul de sindrom al morții subite a sugarului).
- Învață copilul să își sufle nasul. Pentru a-i arăta modul corect, expiră prin propriul nas, apoi așează un șervețel lângă nări pentru ca bebelușul să vadă aerul care mișcă țesutul pe măsură ce expiri. În final cere-i să sufle în șervețel în același mod.

De reținut

Dr. Ana Maria Apostol subliniază cu privire la utilizarea decongestionantelor: 

"Dacă apelăm prea des la decongestionantele nazale vasoconstrictoare, acestea se pot absorbi în sânge și pot conduce la reacții adrenergice corpului cum ar fi creșterea pulsului sau a tensiunii arteriale sau în cazuri extreme pot să apară reacții alergice locale sau generale (anafilactice). Nu mamele ar trebui să aleagă un decongestionant nazal pentru copil, ci medicul ar trebui să decidă după ce face un examen clinic ORL și specifică cauza obstrucției nazale.
Singurele decongestionante nazale pe care ar trebui să le folosească mămicile pentru copiii lor sunt spray-urile cu apă de mare isotonă și cea hipertonă și aspirat/suflat nasul pentru a exterioriza secrețiile nazale; dacă pur și simplu suflăm nasul și îl eliberăm de secreții automat se va mai decongestiona nasul."

Cauza congestiei nazala poate să nu fie o viroză respiratorie, ci o alergie, ceea ce presupune efectuarea unor teste alergenice specifice. Congestia poate să mai apară și în situația în care o bucată de aliment sau un obiect poate rămâne blocat în nasul copilului, ceea ce necesită o intervenție de urgență la medic.

Majoritatea medicilor pediatri nu recomandă în mod normal spray-uri sau alte produse decongestionante nazale pentru copiii de vârstă mică deoarece efectele adverse sunt mai ușoare când medicația este administrată local și nu pătrunde în corp.

Surse: www.webmd.com; http://www.newkidscenter.com; www.momjunction.com

 

Articolul urmator
Mai mulți copii, mai multe certuri. Ce trebuie să faci pentru a păstra liniștea în casă?
Mai mulți copii, mai multe certuri. Ce trebuie să faci pentru a păstra liniștea în casă?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale
    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale

    Terapia cu ajutorul animalelor de companie a devenit tot mai apreciată în ultimele decenii. Printre cele mai populare tipuri de terapii este cea care se realizează cu ajutorul...

    Bolile autoimune la copii: care sunt cele mai frecvente?
    Bolile autoimune la copii: care sunt cele mai frecvente?

    Bolile autoimune reprezintă un grup de afecțiuni în care sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat celulele și țesuturile proprii, confundându-le cu...

    Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii
    Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii

    Un câine poate deveni un membru important al familiei tale, mai ales dacă ai copii, însă trebuie să ai mare grijă cum îl alegi. Nu este de ajuns să îl iei pe cel...

    Chiftele din dovlecei: cele mai bune rețete pentru copii
    Chiftele din dovlecei: cele mai bune rețete pentru copii

    Fie că achiziționezi dovlecei din piață, fie că îi cumperi de la supermarket sau îi culegi din propria grădină, știi că, pentru a-i pune în valoare în...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Cât de implicat este Laurențiu Reghecampf în creșterea celor doi copii. „În cele mai multe nopți, el stă cu cel mic"
    Cât de implicat este Laurențiu Reghecampf în creșterea celor doi copii. „În cele mai multe nopți, el stă cu cel mic"

    Laurențiu Reghecampf este un tătic dedicat copiilor săi! Este foarte implicat în creșterea micuților Liam și Landon Abram. Cum „muncește” umăr la umăr alături de...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Am aflat cele mai intime gânduri ale soțului meu și mă simt distrusă: „Te iubesc, draga mea, dar asta nu mai e de ajuns”
    Am aflat cele mai intime gânduri ale soțului meu și mă simt distrusă: „Te iubesc, draga mea, dar asta nu mai e de ajuns”

    Sunt într-un mare impas, stare de șoc și de teamă. În week-end, pe când făceam curățenie prin șifonierul soțului meu, am dat de o coală împăturită în...

    © 2024 Qbebe