Cat de adevarat este acest lucru si care sunt metodele prin care te poti feri de muscatura de capusa ne spune Dr. Simin-Aysel Florescu, Medic primar boli infectioase, hyperclinica MedLife Unirii.
Qbebe: Cum ne putem da seama ca am fost muscati de o capusa?
Muscatura de capusa este nedureroasa. In consecinta, de obicei se observa capusa atasata la nivelul pielii, mai ales dupa ce s-a hranit cu sange si creste in dimensiune. De aceea, se recomanda ca dupa fiecare iesire la iarba verde sa se efectueze un autocontrol al tegumentelor, inclusiv al scalpului, pentru a depista orice capusa atasata care va trebui extrasa cat mai repede.
Qbebe: Ce trebuie sa facem dupa ce am fost muscati de capusa ?
Daca aceasta este inca atasata este necesara extragerea ei cu ajutorul unei pense, cel mai bine la un spital. Folosirea unui dezinfectant cu alcool, ulei, etc nu este suficienta, cea mai eficienta fiind extractia. De asemenea, este necesar consultul intr-o clinica de boli infectioase care, in functie de anumiti factori precum: durata atasarii capusei, aspectul local
al leziunii, caracteristicile individuale medicale si fiziologice ale persoanei muscate, va administra un tratament profilactic specific.
Qbebe: Ce boli se pot transmite prin intermediul capuselor?
Prin muscatura de capusa se pot transmite atat boli bacteriene cum ar fi borrelioza, cat si boli virale (encefalita de capuse) si parazitare (babesioza).
Qbebe: Ce analize/investigatii recomandati pacientilor care au fost muscati de capuse?
Pacientii cu o muscatura de capusa trebuie sa se adreseze unui medic specialist in boli infectioase care va face recomandarile specifice de investigatii (daca sunt necesare!), in functie de simptomatologia fiecaru pacient.
Qbebe: Capusele sunt transmitatoare ale bolii Lyme. In ce consta aceasta boala si care sunt semnele care ar trebui sa ne puna in garda?
Boala Lyme este o afectiune determinata de o spirocheta, Borrelia spp., cu evolutie in etape. Primul semn este si cel mai evident, la scurt timp dupa muscatura de capusa si consta in aparitia eritemului cutanat migrator in zona muscaturii, cu aspect inelar, cu tendinta la evolutie extensiva, mai ales in lipsa unui tratament adecvat. Evolutia este insa autolimitanta,
eritemul disparand dupa cateva zile. In lipsa tratamentului antibiotic specific, dupa cateva saptamani sau luni de zile se poate instala stadiul secundar al bolii, prin migrarea sistemica a spirochetelor, manifestat prin mialgii, artralgii, artrite, afectari cardiace, etc.
|
In rare cazuri, poate aparea si afectarea neurologica, neuroborelioza, care are manifestari extrem Qbebe: Ce ar trebui sa facem pentru a evita contractarea unei boli ca urmare a iesirilor la iarba verde? |
Pentru a evita muscaturile de capusa sunt necesare doua tipuri de masuri: prima consta in utilizarea de lotiuni sau spray-uri impotriva insectelor, care se aplica pe piele in toate zonele expuse, iar a doua in autoinspectia tegumentelor imediat dupa revenire la domiciliu, pentru e extrage rapid o eventuala capusa prinsa deja pe piele.
Capusele ataca mai des in lunile martie-mai si septembrie-octombrie.
In lunile martie-mai si septembrie-octombrie, datorita ploilor si a temperaturilor acceptabile, mediul devine propice pentru dezvoltarea capuselor. In Romania numarul celor intepati de capuse este din ce in ce mai mare. O ultima statistica a aratat ca anual, peste 800 de persoane au contractat boala Lyme. Singura solutie care ne poate feri de capuse este paza-buna: evitarea contactului cu pisici si caini vagabonzi, imbracaminte adecvata la iarba verde (pantaloni lungi bagati in sosete, haine deschise la culoare), folosirea spray-urilor si cremelor anti-insecte, verificarea atenta a pielii dupa o iesire la aer liber. Capusele prefera mai ales zonele cu piele fina, zona gambei, a gatului sau a toracelui. Inainte sa se hraneasca, ea este foarte mica, aproape invizibila, de aceea pielea trebue verificata cu atentie.
Tu iti feresti copilul de capuse?