Studiul realizat de o echipă de experți din Wuhan, China a fost publicat online azi în Jurnalul de Pediatrie și a dezvăluit o veste care ne îngrijorează pe toți. Este cel mai mare studiu de până acum, realizat cu peste 2000 de cazuri de copii infectați cu Covid-19 din Wuhan. Dacă până acum se credea că micuții nu sunt afectați precum adulții, și chiar că nu se infectează, studiul dezvăluie că pot să contracteze boala, majoritatea cu simptome ușoare, însă un procent de 6% dintre ei ajung să se lupte cu complicații majore și periculoase.
Cercetătorii au analizat 2.143 de cazuri de copii infectați cu Covid-19, sub vârsta de 18 ani. O treie din aceste cazuri au fost confirmate cu teste de laborator, restul fiind clasificate drept cazuri suspecte, pe baza interacțiunii cu persoane bolnave, a simptomelor, a testelor de sânge și a radiografiilor pulmonare. Jumătate dintre copii au avut simptome ușoare, precum febră, oboseală, tuse, congestie nazală, grețuri și diaree. Aproximativ 39% dintre copii au avut simptome mai severe, precum pneumonie sau alte probleme pulmonare, dar fără greutăți în respirație. 4% dintre copiii studiați nu au avut niciun simptom.
Dar, 125 de copii, adică un procent de 6%, au dezvoltat simptome agravante. Unul dintre copii, un băiețel de 14 ani a decedat. 13 copii dintre aceștia au fost considerați ca fiind în stare critică, cu insuficiență respiratorie și a organelor. Mai mult de 60 de procente dintre cei 125 de copii în stare gravă aveau vârste de sub 5 ani, 4 dintre ei fiind bebeluși de sub 1 an.
“Practic, asta ne spune că spitalele trebuie să se pregătească și pentru cazuri de pediatrie, pentru că nu putem exclude copiii din această pandemie. Copiii se pot infecta la rate asemănătoare cu cele ale adulților, cu o severitate mai scăzută, într-adevăr. Dar cazurile grave pot să ducă la terapii mai agresive”, declară Dr. Srinivas Murthy, profesor de pediatrie la Universitatea British Columbia.
Dr. Andrea Cruz, profesor de pediatrie la Baylor College of Medicine și co-autor la analiza studiului, spune că preșcolarii și bebelușii se îmbolnăvesc pentru că nu au sistemul imunitar matur, nefiind expuși la virusuri înainte. Dr. Tong adaugă faptul că poate fi și din cauza faptului că la ei sistemul respirator și funcțiile organelor sunt într-o continuă dezvoltare. Cercetătorii încearcă să determine de ce anumiți copii par să treacă neatinși de acest virus, un model care este comun și epidemiilor cauzate în trecut de SARS în China și de MERS în Orientul Mijlociu.
Câteva teorii circulă acum, care sunt păreri ale experților de peste tot din lume. Conform Dr. Tong, cea mai plauzibilă teorie este cea privind proteina din celulele umane, de care se prind particulele virale, receptorul ACE2, care nu este atât de proeminentă ca la adulți sau ar putea să aibă o formă diferită. “Se poate să nu fie atât de dezvoltată la copii, precum la adulți,” declară el, ”ceea ce va face mai dificil pentru virus sa se replice”. O altă teorie spune că plămânii copiilor sunt mai sănătoși și nu au fost expuși poluării precum cei ai adulților. Mai mult, simptomele grave ale coronavirusului sunt, de fapt, răspunsuri ale sistemului imunitar la virus, de aici și inflamarea plămânilor, iar imunitatea copiilor nu răspunde atât de agresiv atacului dat de virus.
Nou studiu ridică mai multe întrebări, decât răspunsuri, iar concluziile lui nu fac altceva decât să ne sublinieze că cea mai bună metodă de apărare împotriva Covid-19 este prevenția, deci izolarea noastră și a copiilor de o posibilă infecție. Piramida de vârstă din România este diferită de cea din China, și gradul și severitatea infecției în rândul copiilor poate să fie diferit. Însă este clar că nu trebuie să subestimăm deloc efectele acestui virus asupra organismelor delicate ale copiilor noștri. Sfatul autorităților rămâne același: stați acasă și evitați orice fel de expunere.
Surse: Daily Mail, NY Times, The Pediatric Journal