Bauturile recomandate copilului pana la varsta de 5 ani!

Bauturile recomandate copilului pana la varsta de 5 ani!

Raluca Cristea

Sanatatea copilului tau depinde in foarte mare masura de tine, de sotul tau si de persoana care mai are grija de copil. In acelasi timp, sanatatea micutului depinde si de felul in care este hranit si hidratat. Nu este usor sa alegi ce sa ii dai sa bea si cat sa ii dai sa bea unui copil in primii ani de viata.

Prima si cea mai importanta bautura pentru un copil este laptele matern. Mai este nevoie si de alte bauturi? Cu siguranta! Afla de mai jos ce bauturi sunt recomandate copilului pana la varsta de 5 ani!

0-4 luni - Laptele matern este hrana si bautura!

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit ca, pana la 6 luni, bebelusii nu au nevoie de alte lichide in afara de laptele matern.

Necesarul de apa al unui bebelus in primul an de viata este de 120-170 miligrame per kilogram, asadar bebe are nevoie de cel putin o jumatate de litru de apa zilnic. Deoarece laptele matern contine 86% apa usor de asimilat, nu mai este nevoie sa ii dai bebelusului altceva de baut.

Nutritionistii sunt si ei de parere ca, atat timp cat ai lapte, nu trebuie sa ii dai bebelusului alte lichide pana la momentul diversificarii alimentatiei. In schimb, daca nu ai suficient lapte, poti apela la formulele suplimentare de lapte pe care trebuie sa le prepari fie cu apa de masa (al carei continut de saruri sa nu depaseasca 1 gram pe litru) fie cu apa special pentru nou-nascuti.

Atentie! Apa de masa nu trebuie fiarta, deoarece componentele ei se pot transforma in combinatii daunatoare! In zilele calde, nu face greseala de a-i da bebelusului apa sau ceai! Mai bine alapteaza-l putin, pentru ca astfel echilibrezi electrolitic mult mai bine organismul fragil al micutului.

 lapte matern


6-18 luni (1 an si jumatate) - Incepe diversificarea!

Bebelusul creste si pe masura ce organismul lui se confrunta cu tot felul de schimbari, bebe trece prin stari diferite: ii este cald sau ii este frig, gatul i se usuca din cauza aerului uscat pe care il inhaleaza odata ce incepe sa gangureasca si sa pronunte primele cuvinte, face febra, are diaree sau varsaturi, este nelinistit cand ii apar primii dintisori sau refuza sa suga.

Asadar, are nevoie de lichide ca sa nu i se usuce gatul, ca sa inlocuiasca lichidele pierdute prin diverse probleme de sanatate sau chiar ca sa isi potoleasca senzatia de sete. Pentru ca bebe a mai crescut, ii poti da nu doar apa, ci si putin ceai sau suc, cu lingurita.

Diversificarea alimentatiei nu inseamna doar introducerea unor noi alimente ci si noi lichide (sucuri si ceai) cu care bebe face cunostinta. Introducand sucurile in alimentatia bebelusului, ii oferi o serie de substante nutritive noi: carbohidrati, vitamine si minerale. Trebuie sa prepari sucul in casa, fara zahar si sa i-l servesti imediat ce este gata.

Intre 6-12 luni, cantitatea de suc nu trebuie sa depaseasca 50 mililitri pe zi. Apoi, pana la varsta de 3 ani, cantitatea de suc poate creste la 150 mililitri pe zi. Incepe cu sucul de mere (cel mai usor de asimilat), apoi lasa-l sa incere si sucul de morcovi, caise, piersici, pere sau banane (chiar si combinat).

Daca micutul bea cu pofta, inseamna ca senzatia de sete era puternica. In general, nu este bine sa il lasi sa i se faca sete. Mai degraba, lasa-i la indemana biberonul sau cana cu apa/ceai/suc sau ofera-i-le din cand in cand si le va refuza/primi atunci cand simte nevoia.

bauturi pentru bebe

Incepand cu varsta de 6 luni, ii poti da copilului piureuri, pe care, pentru inceput, trebuie sa le prepari cu apa de masa sau putin lapte (matern sau preparat). In niciun caz nu trebuie sa folosesti lapte de vaca sau de capra, deoarece stomacul micutului este sensibil la mai multe alimente noi oferite in acelasi timp.

Atentie! Apa trebuie sa fie pura (fara zahar sau adaos de suc/ceai), ceaiul si sucul sa fie neindulcite! Sucurile cu pulpa (tip nectar) sunt recomandate doar dupa varsta de 6 luni, deoarece contin fibre vegetale!

2-4 ani - Suntem mari!

Copilul a crescut si in plus, este familiarizat cu piureurile preparate cu apa. Asadar, incepand cu varsta de 1 an jumatate - 2 ani, poti sa prepari piureuri cu apa in care ai fiert legumele si sa pui in piure bucatele de legume sau fructe. Tot incepand cu varsta de 1 an jumatate - 2 ani, copilul are voie sa consume ciorbite cu carne si lactate cu continut scazut de grasime.

Chiar daca micutul s-a obisnuit cu alimentele solide, nu este obligatoriu sa ii placa foarte mult apa. Pana la varsta de 3 ani, multi copii prefera ceaiul sau sucul de fructe, in defavoarea apei. Atat timp cat copilul este bine hidratat, faptul ca nu consuma apa nu este o mare problema. Poate fi la fel de bine hidratat cu supe, ciorbe, piureuri, ceaiuri si sucuri.

suc pentru bebe

De la varsta de 2 ani, ii poti da copilului suc de struguri, capsuni, kiwi sau fructe exotice. Pana la varsta de 3 ani, micutul trebuie sa primeasca lapte de crestere.

Ai grija cu sucurile din comert! La aceasta varsta, copilul este foarte atras de bauturile dulci si acidulate, nestiind cat de nocive sunt! Rezista rugamintilor si lacrimilor lui, caci daca iti impui decizia, o faci pentru sanatatea lui!

4-5 ani - Descoperim combinatii noi de bauturi colorate!

Pe masura ce socializeaza si intelege tot mai multe lucruri, copilul este atras de diverse combinatii lichide, mai mult sau mai putin sanatoase. De exemplu, sucurile colorate, acidulate si frumos ambalate ii vor parea cea mai tare bauturica, dar tu trebuie sa te abtii sa i le oferi. Daca nu puteti cadea la pace, ofera-i doar o sticla de 250 mililitri de astfel de suc o data la doua saptamani, ca un fel de premiu sau recompensa. Nu intrece aceasta limita, altfel esti responsabila pentru posibila adictie a copilului la bauturile carbogazoase!

Laptele aromatizat, ambalat in cutii imbietoare, este o alta tentatie pentru copiii maricei. Ai grija, caci laptele aromatizat are un continut mai mare de zahar decat laptele normal. Copilul are voie doar o cutie mica (250-330 mililitri) o data pe saptamana.

O combinatie colorata, gustoasa, demna de un mic campion al sanatatii este cocteilul de fucte numit smoothie, in varianta moderna. Smoothie este o combinatie de fructe pasate in blender, simple sau amestecate cu putin lapte. Poti amesteca orice fructe gustoase iti trec prin minte si poti orna paharul cu cateva fructe folosite pentru suc. Toate beneficiile fructelor si laptelui intr-un singur pahar cu sanatate!

copil


Copilul tau ce bauturi prefera?

Articolul urmator
Socrii mei le-au dat șampanie copiilor noștri, în vârstă de 3 și 5 ani
Socrii mei le-au dat șampanie copiilor noștri, în vârstă de 3 și 5 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani
    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani

    În ultimii ani, atât psihologii, cât și experții în parenting, atrag atenția asupra următorului fenomen: din ce în ce mai mulți părinți aleg să posteze...

    De la ce vârstă se pot epila fetițele? Fiica mea de 10 ani a refuzat să poarte pantaloni scurți până nu am lăsat-o să se epileze pe picioare
    De la ce vârstă se pot epila fetițele? Fiica mea de 10 ani a refuzat să poarte pantaloni scurți până nu am lăsat-o să se epileze pe picioare

    Părul de pe picioare sau de la axilă poate fi un motiv de bullying și de rușine pentru copii, mai ales pentru fetițe. Există o vârstă ideală pentru ca părinții să permită...

    O femeie a devenit mamă de opt ori până la vârsta de 31 de ani. „Oamenii te judecă și dacă ai prea mulți copii, și dacă nu ai deloc”
    O femeie a devenit mamă de opt ori până la vârsta de 31 de ani. „Oamenii te judecă și dacă ai prea mulți copii, și dacă nu ai deloc”

    Când auzi despre familiile cu mulți copii, poți fi tentată să începi să le judeci, în ciuda faptului că nu le cunoști situația și nu știi cum au ajuns să fie...

    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?
    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?

    Delicioase și sănătoase, floricelele de porumb reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor mici, dacă nu sunt mestecate corespunzător. Amenințarea posibilității de...

    După 69 de ani de căsnicie, și-au petrecut ultimele zile ținându-se de mână. Au rămas unul lângă celălalt până la 91 de ani și până la ultima suflare
    După 69 de ani de căsnicie, și-au petrecut ultimele zile ținându-se de mână. Au rămas unul lângă celălalt până la 91 de ani și până la ultima suflare

    După 69 de ani de căsnicie, și-au luat „Adio”, ținându-se de mână. Povestea înduioșătoare a unui cuplu care a rămas împreună, la bine și la...

    Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate?
    Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate?

    În ultimele decenii, în contextul transformărilor ce țin de stilul de viață, al schimbării mentalităților, dar și pe fondul regândirii priorităților, vârsta...

    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?
    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?

    Pentru copiii, împărțirea camerei cu sora sau cu fratele este o mare bucurie. Însă pe măsură ce cresc, s-ar putea să nu mai fie la fel de entuziasmați de acest lucru. Uite...

    Până la ce vârstă și în ce condiții trebuie plătită pensia alimentară a unui copil?
    Până la ce vârstă și în ce condiții trebuie plătită pensia alimentară a unui copil?

    Pensia alimentară reprezintă dreptul financiar al copilului în urma divorțului părinților și poate fi un subiect destul de sensibil pentru toate părțile implicate. Dat fiind...

    © 2025 Qbebe