Alegerea unei saltele de pat pentru copii este extrem de importantă pentru dezvoltarea și odihna optimă a unui copil, indiferent de vârsta acestuia. Dacă nu acorzi atenția cuvenită nevoilor morfologice ale copilului, consecințele pot fi extrem de neplăcute și greu de remediat la vârstă adultă. Specialiștii în saltele au răspuns celor mai frecvente întrebări venite de la părinți și, pentru că faci partea din comunitatea Qbebe, ai acces la toate aceste informații.
Ce dimensiune trebuie să aibă o saltea pentru copii?
Orice părinte trebuie să țină cont de vârsta copilului și înălțimea acestuia. Pentru bebeluși există dimensiuni standard ale saltelelor ce se potrivesc pătuțurilor cu grilaj: 60 * 120 cm sau 70 * 140 cm. Începând cu vârstă de 3 ani, copiii pot dormi într-un pat de „1 persoană„, iar dimensiunea saltelei ar trebui să fie de 90 * 190 cm.
Durata de viață a acestei saltelei este de aproximativ 8 ani, similar unei saltele pentru adulți. De la vârsta de 11 – 12 ani cel târziu, copilul poate beneficia de un pat de „2 persoane„, iar salteaua trebuie să respecte nevoile morfologice ale vârstei.
Din ce materiale trebuie să fie confecționată o saltea de pat pentru copii?
Aici ne vom referi la materialul de bază din care este confecționată o saltea. Cele mai populare tipuri de saltele sunt cele cu spumă de memorie, saltelele cu latex și cele cu arcuri.
Spuma de memorie este un material care se adaptează mișcărilor copilului, eliminând punctele de presiune. Confortul oferit de o saltea cu spumă de memorie este ridicat, postura corpului este una corectă, iar copilul este încântat de senzația de apropiere resimțită. În ce privește latexul, și acesta oferă un confort ridicat, pe lângă faptul că este un material respirabil (cu cât este mai natural) și hipoalergenic. Vara este răcoros, iarna este călduros, iar umiditatea este eliminată cu ușurință.
Cele mai noi modele de saltele cu arcuri corespund și ele nevoilor copiilor în dezvoltare, sunt durabile și oferă un sprijin corespunzător coloanei vertebrale. Trebuie să ai în vedere ca suprafața exterioară a saltelei să aibă o grosime potrivită, pentru ca sistemul de arcuri să nu devină deranjant la atingere.
Pe lângă aceste materiale, merită menționată și fibra de nucă de cocos (un material ce nu păstrează miros, este un bun izolator termic, nu reține praful și nu permite dezvoltarea acarienilor), dar și bumbacul (utilizat cel mai adesea pentru realizarea husei de acoperire a saltelei).
Ce densitate trebuie să aibă o saltea de pat pentru copii?
Densitatea se referă la cantitatea de spumă necesară pentru a oferi un suport adecvat copilului. În cazul copiilor cu o greutate sub 30 kg este recomandată o densitate situată între 25 și 35 kg/m3, iar pentru copiii cu o greutate peste 30 kg este necesară o densitate de cel puțin 35 kg/m3.
La saltelele cu latex, cu cât placa din latex este mai groasă, cu atât mai bun este sprijinul oferit corpului. În cazul saltelelor cu arcuri, cu cât numărul arcurilor este mai mare, cu atât mai puțin salteaua se deformează sub greutatea organismului.
Ca o concluzie la toate aceste informații utile, oferite de specialiștii www.saltele-online.ro, trebuie să alegi o saltea de pat de bună calitate, ce oferă un suport adaptat vârstei și greutății copilului. De asemenea, suprafața saltelei trebuie să permită o bună circulație a aerului, să fie realizată din materiale care să prevină apariția alergiilor sau a problemelor respiratorii. Dacă unele obiecte de mobilier pot fi reutilizate de la un copil la altul sau de la adulți la copii, în cazul saltelei este de preferat să cumperi una nouă pentru fiecare copil în parte.