Ce este neurofeedback-ul?
Neurofeedback-ul este o formă de biofeedback care se concentrează pe auto-reglarea funcțiilor cerebrale. Este o tehnică non-invazivă prin care o persoană învață să-și modifice activitatea creierului pentru a îmbunătăți performanța cognitivă și emoțională. Mai simplu spus, neurofeedback-ul este ca o sesiune de fitness pentru creier, care ajută la optimizarea funcțiilor sale prin feedback direct.
Copiii cu probleme de atenție sau învățare pot beneficia în mod special de neurofeedback. Această tehnică ajută la îmbunătățirea concentrării și la diminuarea comportamentelor impulsive, care sunt adesea prezente la copiii cu ADHD, de exemplu. Prin sesiuni regulate, copiii învață să-și mențină creierul într-o stare optimă pentru învățare și concentrare, fără a fi necesară medicația.
În inima Bucureștiului, la clinicile Living Psychology, Aida Ivan, un psiholog și terapeut cu peste 20 de ani de experiență, împreună cu echipa sa, utilizează neurofeedback-ul cu sisteme avansate pentru a sprijini copiii să atingă o concentrare mai bună și să depășească dificultățile legate de atenție și învățare. Mai multe despre abordarea și metodologia folosită poți găsi pe site-ul Aida Ivan - Living Psychology.
Cât de sigur este neurofeedback-ul?
Este neurofeedback-ul sigur pentru copii? Aceasta este una dintre principalele preocupări ale părinților. Răspunsul este cât se poate de clar: neurofeedback-ul este lipsit de riscuri atunci când este efectuat sub îndrumarea unui profesionist calificat. Sesiunile de neurofeedback sunt personalizate în funcție de nevoile individuale ale fiecărui copil, garantând o experiență sigură și eficientă.
Sfaturi practice pentru părinți
Ca mamă, te poți întreba cum poți susține acest proces. Iată câteva sfaturi practice.
Informează-te. Înainte de a începe orice terapie, este esențial să te informezi. Pe site-ul Aida Ivan – Living Psychology, vei găsi o resursă bogată de informații despre ce presupune neurofeedback-ul și beneficiile acestuia.
Observă. Urmărește și notează comportamentele copilului tău înainte și după sesiunile de neurofeedback pentru a observa orice schimbări pozitive.
Oferă feedback. Lucrează îndeaproape cu terapeutul pentru a te asigura că planul de neurofeedback este cât mai bine adaptat nevoilor copilului tău.
Ai răbdare. Schimbările nu se întâmplă peste noapte. Fii răbdătoare și oferă-i copilului tău timp să se adapteze și să învețe din această nouă experiență. În general, rezultatele pot fi vizibile după 5-7 ședințe, cu atingerea potențialului maxim după 20 de ședințe, însă diferă de la caz la caz.
Neurofeedback-ul poate fi o cale de explorat dacă ești în căutarea unor metode alternative pentru a-i sprijini pe cei mici în provocările lor. Iar cu experți precum Aida Ivan și echipa sa, ești cu un pas mai aproape de a accesa această terapie avansată. Cu îndrumarea corectă, potențialul pentru îmbunătățirea calității vieții copilului tău este semnificativ. Informează-te, întreabă și descoperă cum această terapie poate fi integrată în rutina copilului tău, pentru un viitor mai luminos și mai concentrat.