De ce copilul urăște să facă baie
Experții precizează că micuții ajung să urască să facă baie din diverse motive. De cele mai multe ori, acestea țin de anumite temeri, dar pot fi și rezultatul unor probleme la nivel senzorial sau pot fi pur și simplu rezultatul imaginației.
În ceea ce privește existența unor tulburări prezente la nivel senzorial, psihologii sunt de părere că acestea survin din manifestări neobișnuite prezente la nivelul diferitelor simțuri. De pildă, un copil ce este hipersensibil la sunete se poate speria dacă aude apa curgând în cadă. Dacă al tău copil este hipersensibil în ceea ce privește atingerea, el poate resimți ca pe o senzație total neplăcută apa ce se află pe corpul său, cu atât mai mult cu aceasta ar fi prea caldă sau prea rece.
Soluții în acest sens, pentru a-l convinge pe copil să facă totuși baie, ar fi să lăsați cada să se umple înainte ca micuțul să vină în baie (pentru a nu auzi zgomotul apei) sau să aveți mare grijă la temperatura apei.
Imaginația copiilor și diferite anxietăți pot duce și ele la detestarea obiceiului de a face baie. Printre temerile cele mai frecvente, care-l fac pe copil să ajungă să refuze să facă baie, se numără:
Teama de apă
Aceasta va apărea în urma unor experiențe neplăcute, precum înghițitul de apă la un moment dat sau faptul că al tău copil a auzit vreo întâmplare în care este vorba despre înec.
Citește și: Cele mai frecvente fobii ale copilului
Teama de a merge la culcare
Pe măsură ce crește, un copil va ajunge să conștientizeze faptul că după baie va urma ora de culcare. De aceea, acesta poate ajunge să urască să facă baie, știind că după aceea va trebui să renunțe la activitățile preferate pentru a se duce să se culce. În același timp, există și posibilitatea ca al nostru să fie speriat de somn pentru că are tot felul de coșmaruri sau îi este frică de întuneric și din acest motiv nu va accepta nici ideea de a face baia de dinainte de somn.
Teama de a nu rata una dintre activitățile îndrăgite
Unii copii pot ajunge să urască să facă baie pentru că știu că vor fi nevoiți să ia o „pauză" de la una dintre activitățile îndrăgite.
Poți să eviți o astfel de situație dacă, de exemplu, îi vei arăta copilului că poți să dai „pauză" unui joc sau unui film preferat sau dacă vei pune un „semn" la pagina din cartea preferată, astfel încât să știți unde ați rămas.
Teama că îl va durea ceva
Spre exemplu, dacă al tău copil se confruntă cu o eczemă sau cu orice fel de iritație pe piele, este foarte posibil să evite să facă baie de teama că se va simți mai rău după aceea.
De noi depinde să tratăm așa cum trebuie afecțiunea pielii și să ținem cont că apa caldă poate crea disconfort în acest caz.
Teama că îi va fi prea frig când va ieși din cadă
Unii dintre copii sunt foarte sensibili la modificările de temperatură. Nu ar trebui să ne mirăm dacă vor ajunge să urască să facă baie știind că la ieșirea din cadă le va fi frig.
Ceea ce am putea face în aceste condiții este ca în baie să creăm o ambianță cât mai confortabilă (de pildă, putem aduce un calorifer electric) sau să-l ștergem cât mai repede de apă.
Alături de aceste temeri, există și altele care-l pot determina pe un copil să urască să facă baie. Iată câteva exemple în acest sens:
• Copilului îi este frică de faptul că în cadă s-ar putea afla gândaci (chiar și niște mici scame negre îl pot face pe acesta să se gândească la insecte)
• Copilului îi este teamă că va fi „înghițit" de către scurgere
• Copilul se teme de săpunul/șamponul din ochi
• Copilul detestă zgomotul uscătorului de păr
• Copilul crede că va fi tras de păr când va fi spălat sau clătit
Ce poți să faci în cazul în care copilul tău urăște să facă baie
Dacă al tău copil se lasă foarte greu convins să facă baie, poți încerca să-l determini să accepte să intre în cadă apelând la oricare dintre trucurile de mai jos.
În funcție de vârsta micuțului tău, poți să recurgi la:
Ai grijă cum faci tranziția de la cădiță la cada din baie
O modalitate de a evita ca al tău copil să ajungă să urască să facă baie este să-l obișnuiești treptat cu cada din baie.
De exemplu, mai întâi îl vei spăla pe cel mic la chiuvetă, folosind un burete. Apoi îl vei invita să intre în cadă (fără apă) și îi vei explica modul în care îl vei spăla.
După câteva zile, încearcă să pui puțină apă în cadă și lasă-l pe copil să se bălăcească acolo, fără a-l spăla însă. Abia după o săptămână sau două vei încerca să-i faci o baie propriu-zisă, având mare grijă la temperatura apei.
Încearcă să schimbi ora la care îi faci baie copilului
Dacă ți se pare că al tău copil urăște să facă baie pentru că știe că după aceasta urmează să se culce, poți încerca să schimbi ora la care să-l îmbăiezi. De pildă, poți să-i faci baie dimineața sau după amiaza târziu, către seară.
Lasă-l să aibă în preajmă jucăriile preferate
Având în preajmă jucăriile pe care le îndrăgește cel mai mult, copilul va fi mai tentat să intre în cadă. Cu siguranță că nu va mai detesta să facă baie dacă va putea să-și spele jucăria favorită și să o îngrijească apoi. Încurajează-ți copilul să poarte un dialog și implică-l într-un joc de rol!
Poți să-l inviți pe copil să facă baloane de săpun
Dându-i ocazia să se distreze cu baloanele de săpun, copilul va mai uita că detestă să intre în cadă sau va mai uita de temerile sale.
Lasă-l să facă baloane de săpun, în timp ce tu îți vei vedea de treabă și îl vei ajuta să se spele.
Colorează apa din cadă
Pentru ca al tău copil să nu mai deteste să facă baie poți să-l lași să-și coloreze apa din cadă în culoarea favorită. Poți să recurgi fie la colorant alimentar, fie poți să apelezi la niște pastile speciale care se dizolvă în apă.
Dacă dorește, micuțul poate să introducă în apa colorată și jucăriile preferate.
Achiziționează un cozoroc special pentru baie
În condițiile în care și copilul tău poate refuza să facă baie pentru că se teme de apa/ săpunul/ șamponul ce pot intra în ochi, încearcă să achiziționezi un cozoroc special pentru baie.
Ai grijă ca acesta să fie confecționat dintr-un plastic de calitate, să fie moale și să aibă un design cât mai atractiv pentru copil. Datorită cozorocului, micuțul nu se va mai teme atât de mult să facă baie și poate ajunge, treptat, să nu mai urască deloc acest demers.
De asemenea, alături de cozoroc, încearcă să ții mereu la îndemână un prosop, astfel încât să ai oricând posibilitatea să-l ștergi pe cel mic la ochi.
Folosește-te de niște brățări fosforescente
În special fetițele ar fi încântate să vadă în cadă niște brățări fosforescente, în culorile preferate.Tot ce vei avea de făcut va fi să le pui pe acestea în cadă și să-i faci o surpriză copilului, ce le va vedea când intră în baie. Vei vedea că datorită lor nu-i va mai displăcea la fel de mult să facă baie.
Transformă timpul în care face baie într-un răgaz dedicat „artei"
Lăsându-l pe copil să-și pună imaginația la încercare și să deseneze și să coloreze așa cum vrea chiar în momentul în care face baie îl vei ajuta să aibă tot mai puțină aversiune față de această parte a rutinei zilnice.
Achiziționează niște creioane colorate, niște carioci sau niște vopsele speciale pentru baie și invită-l să decoreze cada așa cum dorește.
La final culorile vor putea fi îndepărtate ușor pur și simplu ștergându-le cu un burete sau cu o cârpă.
Ajută-l pe copil să se simtă în cadă ca și cum ar fi la piscină
Și dacă ai un copil care urăște să facă baie poți să-l determini să accepte, în cele din urmă, să intre în cadă.
Trucul la care vei recurge este acesta: dă-i o pereche de ochelari de înot și un costum de baie. Aceste accesorii îl vor ajuta să se simtă ca la piscină și să nu mai fie împotriva ideii de a intra în cadă.
Prinde de tavanul din baie o jucărie, un poster sau o fotografie
Cu atât mai mult cu cât copilului îi este teamă să fie spălat pe cap și clătit în cadă poți să încerci să agăți de tavanul din baie o jucărie, un poster sau o fotografie. Oricare dintre acestea pot distrage atenția copilului, care se va concentra mai degrabă pe ceea ce trebuie să privească sus decât asupra a ceea ce se întâmplă în cadă.
Înscrie-l la cursuri de înot
Copiii nu se nasc cu teama de apă, așa cum nu se nasc nici cu teamă de înălțime sau de foc. De aceea, instinctul lor de a înota este prezent și format, numai că noi îl speriem prin educarea siguranței celui mic. Cursurile de înot sunt o soluție perfectă pentru un copil, aducând multiple beneficii. Pe lângă faptul că experiența unui instructor îl va ajuta pe cel mic să depășească teama de apă, și să transforme fiecare contact al lui cu aceasta într-o bucurie, copilul va beneficia de o activitate fizică ce îi va dezvolta musculatura, imunitatea și capacitățile cognitive și sociale. Mai mult, ținând cont că înecul este una dintre cele mai des întâlnite cauze ale decesului la copii, îi vom oferi acestuia un cadou pe viață: abilitatea de a înota. Alege un club de înot dedicat copiilor, care să fie profesionist și să faciliteze lecțiile celui mic prin confort psihic și fizic.
Citește și: Timpul pentru baita: jocuri care tin copilul ocupat
Voi mai știți și alte trucuri pe care să le putem pune în aplicare dacă al nostru copil urăște să facă baie?
Surse:
www.anxioustoddlers.com, www.babycenter.com, www.enannysource.com, www.happyhooligans.ca