Rutina zilnica a copilului de 4 ani

Rutina zilnica a copilului de 4 ani

Eva Pirosca

Pentru copilasul tau neastamparat de 4 anisori, rutina este aproape la fel de importanta ca si atunci cand era doar un bebelus impleticit. Desi s-a facut baiat mare, "sta pe propriile picioare" si exploreaza fiecare ungher cu o autonomie sfidatoare, fii convinsa ca rutina zilnica are in continuare un rol insemnat in vietisoara lui.

 

La 4 anisori, daca nu l-ai inscris deja intr-o colectivitate, e momentul ideal sa o faci. Daca il duci la gradinita, se va adapta cu usurinta, pentru ca aceasta este varsta la care majoritatea puilor incep sa fie atenti si sa perceapa sentimentele celorlalti. La 4 ani, copilul deja simte si manifesta simpatie fata de ceilalti copii si tot acum se joaca in comun si imparte jucariile. Este mult mai sociabil, drept pentru care programul lui zilnic ar trebui sa includa activitatile organizate si timpul petrecut intr-o gradinita.

 

Chiar "ar trebui"? Da, ar fi cel mai sanatos pentru el. Copilul acum simte si nevoia mai clara decat inainte de a descoperi lumea din jurul lui si de a se juca in mijlocul altor copii, imitandu-si parintii si adultii pe care ii ia drept model. Vei observa ca jocurile des intalnite printre puradeii de 4-5 ani sunt cele "de-a mama si de-a tata", "de-a doctorul si pacientul", de-a "mersul la piata" si altele prin care ei preiau si exercita rolurile adultilor. Asa invata ei, inca de cand sunt la gradi, sa creasca mari.

Dealtfel, ai auzit probabil de copilasi care au prieteni imaginari. Prietenii imaginari nu sunt nici pe departe un lucru ingrijorator, din contra, arata creativitatea bine-dozata a copilului tau. Insa tot ei iti atrag atentia ca celui mic ii lipseste compania reala a prietenilor de varsta lui.

 

Am inteles: e bine sa il duc la gradi. Acolo are copii, are si alte modele de rol si invata sa se raporteze si la alti oameni maturi decat mama si tata. Acolo are un program structurat, asa cum e nevoie: timp pentru masa, timp pentru joaca, timp pentru stat pe scaunel si ascultat povesti, timp pentru lucru manual si invatat cifrele.

In afara de gradi, ce mai pot sa fac pentru ca rutina zilnica a copilului meu sa fie una benefica si eficienta?

 Ca dezvoltare fizica, puiul tau poate acum sa isi coordoneze miscarile, sa arunce si sa prinda mingea, cu succes. Poate sa coboare si sa urce scarile singur si poate sa stea pe varfuri sau intr-un picior si sa mearga pe calcaie. El observa si singur asta, asa ca tu ocupa-te sa ii oferi ocazia de a isi manifesta nou descoperitele abilitati. 

Inscrie-l la un curs de inot, de balet, de karate, de dansuri, unde sa mearga o data sau de doua ori pe saptamana. Ai grija sa ii placa si lui activitatea aleasa.

In plus, acasa, ofera-i mai multa responsabilitate: el se poate imbraca singur deja, daca ii dai libertate si ai rabdare cu el. Ia-ti mai mult timp dimineata inainte sa plecati la gradi si la serviciu. Incurajeaza-l sa se imbrace singur, sa isi aseze patul singur (nu perfect, atat cat poate) si sa manance singur! Pentru ca acum repeta si la gradi regulile de buna-purtare la masa.

 
Ce mai facem cu el? E foarte curios, incearca sa inteleaga multe lucruri pe care le vede, gandeste singur si pune intrebari intruna. Vorbeste mult si vorbeste cu tine, nu singur. I se dezvolta limbajul, isi largeste vocabularul si doreste sa ii acorzi atentie si sa ii iei in seama argumentele. Asa ca va trebui sa iti rezervi timp zilnic in care sa ii citesti povesti - inainte de culcare, dar si in timpul zilei. Iti va spune si el povesti lungi, jumatate adevar, jumatate fictiune.

 

Si sa vorbesti mult cu el. Ia-l la bucatarie in timp ce pregatesti masa ori speli vasele. Ia-l cu tine la cumparaturi. Vorbeste cu el in timp ce calci si pe drum, cand il iei de la gradi. Asculta-l si repetati impreuna poeziile si cantecele invatate la gradi - el iubeste sa le repete.

Si continuati sa va jucati. Copilul isi dezvolta numeroase aptitudini prin joc. Dupa ce isi revarsa energia in catarat, balansat, sarit, se mai calmeaza si poate sta locului, la masuta. Aici, vei vedea ce placere gaseste in activitati diverse: unii copii prefera coloratul, desenatul, decupajele, plastilina. Altii iubesc sa demonteze obiecte: isi desfac jucariile, le compara, le pun unele peste altele, le sorteaza dupa forma si culoare.

 
La ce sa mai tii seama privind rutina zilnica a copilului tau de 4 ani? La 3 lucruri. Alimenteaza-l sanatos, asigura-te ca doarme destul si tine-l departe de televizor.

 

Sa nu sara peste micul dejun si sa ia masa la ore regulate. Sa mearga la culcare si sa se trezeasca aproximativ la aceleasi ore. Faceti lucrurile dimineata in acelasit ritm, in fiecare zi: se trezeste, se spala pe dinti, va pupaciti 5 minute in patut; vine la masa - daca nu e pregatita, te ajuta sa o pregatesti si iti povesteste ce a visat, cum se simte sau ce o sa faca azi la gradi. Dupa masa, se spala pe dinti, va imbracati, si alte activitati de dimineata, in functie de ritualurile voastre. Dar sa fie cam in aceeasi ordine in fiecare zi.

Seara, inainte de culcare, faceti o plimbare: oricum copilul are nevoie sa iasa des la aer si sa petreaca mult timp in afara celor patru pereti.

Si tine-l departe de televizor. Atractia lui este teribila pentru un copil prescolar: specialistii insa indica un numar de cam doua ore pe zi in fata televizorului ca fiind sufuciente pentru el. Cu toate astea, multi copii stau pana si patru ore sau peste la televizor.

O "schita" a unui program zilnic pentru copilul de 4 anisori ar putea arata cam asa:


- ne trezim si luam micul dejun
- in timp ce mama strange masa, cel mic o ajuta / petrece timp cu tata, daca el este mai liber
- in timp ce parintii se pregatesc sa plece, cel mic se invarte printre ei si ii ajuta / se imbraca si el / se joaca unul din jocurile preferate si indeajuns de scurte: fie o bucata dintr-un puzzle, fie folosind cuburile, fie coloreaza...
- mergem la gradi
- la intoarcere, povestim pe drum
- acasa, ne spalam, ne schimbam, iesim in parc sau la locul de joaca putin
- daca il las la bunici, iese cu bunica, se uita la desene sau se joaca in casa asa cum prefera
- dupa-masa, trage un pui de somn

- cand vin de la serviciu, mergem acasa si papam in familie
- ma ajuta prin casa
- iesim pe afara
- facem baita
- ne jucam in familie
- mergem la nani, citind povestile de seara inainte... 

Articolul urmator
Părinții au decis: vârsta de 8 ani este, de departe, cea mai dificilă din viața copilului. Ce spun experții
Părinții au decis: vârsta de 8 ani este, de departe, cea mai dificilă din viața copilului. Ce spun experții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am 36 de ani și 3 copii. Mi-am făcut, în sfârșit, propria rutină de dinainte de culcare
    Am 36 de ani și 3 copii. Mi-am făcut, în sfârșit, propria rutină de dinainte de culcare

    Lucrează de acasă, are grijă de trei fetițe, are grijă ce mănâncă, se antrenează, este o mamă ocupată și cu o viață agitată. Dar serile ei sunt liniștite, grație...

    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică
    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică

    Probabil știi deja că folosirea săpunului obișnuit sau a produselor cu pH necorespunzător (> 4.5) în zona intimă usucă pielea și crește senzația de mâncărime. Dar...

    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină
    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină

    O mamă este cercetată penal pentru că și-a lăsat bebelușul nou-născut în coșul de gunoi al toaletei unui avion. Cel mic a fost transportat de urgență la spital pentru...

    Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare
    Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare

    Știai că un singur minut poate face diferența în rutina de dinainte de culcare? Află mai multe, parcurgând articolul de mai jos.

    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?
    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?

    Știm cu toții că există copii „cuminți” și copii „obraznici”. Cel puțin, așa le spunem noi în limbaj popular. E prea complicat și în plus, nu are...

    Am aflat că soțul meu îi dă copilului nostru de 5 ani melatonină pe ascuns
    Am aflat că soțul meu îi dă copilului nostru de 5 ani melatonină pe ascuns

    O femeie află că soțul îi dă, pe ascuns, fetiței lor medicamente care să o ajute să doarmă. Profund dezamăgită, aceasta cere părerea internauților și primește sfaturi din...

    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului
    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului

    Unul din cele mai frumoase cadouri de suflet pe care copiii le pot primi la maturitate de la părinții lor este un jurnal în care aceștia au scris toate gândurile, emoțiile,...

    Diagnosticul de autism al copilului a salvat și viața tatălui: „Aveam aceleași simptome de peste ani buni”
    Diagnosticul de autism al copilului a salvat și viața tatălui: „Aveam aceleași simptome de peste ani buni”

    Un tată din Australia a primit răspunsul pe care l-a căutat o viață întreagă: a aflat că are autism, diagnosticul pe care l-a primit recent, deodată cu fiul său. Acum, viața...

    © 2024 Qbebe