Rutina zilnica a copilului de 2 ani

Rutina zilnica a copilului de 2 ani

Georgiana Nenciu

Un copil de 2 ani are nevoie sa fie crescut intr-un mediu in care sa existe o rutina zilnica deoarece in acest mod el creste avand incredere in el si in fortele proprii si totodata va putea socializa mult mai usor cu necunoscutul ce-l inconjoara.

Inainte de a va oferi un exemplu de rutina zilnica pentru un copilas de doi anisori as vrea sa vedem impreuna care sunt motivele pentru care este nevoie sa introduceti in viata copilasilui vostru o rutina si chiar una de zi cu zi.

Motivele pentru a avea o rutina pentru copilasul de 2 ani

Copilasii, ca si noi toti la un loc de altfel, se tem de necunoscut si pentru ca ei pe zi ce cresc se tot lovesc de acest necunoscut este si normal sa caute un pic de siguranta, iar aceasta sigurata va fi cel mai bine oferita de sanul familiei, mai ales daca parintii stiu cum sa ii ofere copilasului lor cadrul potrivit de dezvoltare.

  

Prin urmare o rutina zilnica stabilita de parinti ii permite micutului sa traiasca sentimente de siguranta si de auto-dirijare, de a putea sa isi ia viata in propriile maini. O data ce acest sentiment se intareste copiii vor ajunge sa se simta in siguranta si puternici facand anumite lucruri pe care inainte nu le faceau decat impreuna cu parintii sau fratii mai mari.

Rutina elimina acea lupta de putere dintre el si tu ca parinte, in special pentru ca nu esti tot timpul pe langa el facand pe sefa sau seful. Aceste activitati curpinse in rutina zilnica de care veti citi mai jos va nu il va mai face pe copilas sa te considere parintele rau din casa si cicaleala se va diminua.

Ii ajuta sa coopereze reducand stresul si supararea atat din partea lor cat si din partea ta ca parinte. Executand o astfel de rutina zilnica copilul nu se va mai simiti impins de la spate sa faca un lucru pe care in unele cazuri nu vrea sa il faca.

Tot rutina ii ajuta ca trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru activitatile pe care le face. In timp copiii invata sa se spele singuri pe dinti, sa isi pregateasca pachetelul pentru gradinita fara ca acest lucru sa li se reaminteasca de fiecare data. Acest fapt ii ideamna sa se simta independenti si stapani pe situatie, fapt care nu ii va mai impinge la razvratire fata de parinti.

Printr-un astfel de procedeu copii invata conceptul de rabdare si asteptare cat priveste lucrul pe care si-l doresc, fapt ce ii face sa se acomodeze mult mai usor cu orarul stabilit de tine. Va dori, de exemplu, sa se joace dar respectand orarul va afla ca timpul pentru joaca este altadata si astfel va invata sa astepte ca ora pentru joaca sa vina, fara sa faca mutre ca nu este in momentul cand el doreste.    
O rutina introdusa in dezvoltarea copilasului nu este benefica numai pentru cei mici, ci si pentru parinti astfel incat ei nu mai cedeaza repede atunci cand intra intr-un conflict cu cel mic si il lasa la televizor mai mult timp sau nu mai respecta spalatul pe dintisori inainte de culcare.

Rutina copilului de 2 ani (exemplu)

7.00-8.00

Trezirea de dimineata si toaletarea - il inveti treptat sa se imbrace si sa sa isi faca igiena de dimineata- spalatul ochilor, dintilor si manutelor.

8.00-9.00

Este timpul sa serviti micul dejun. Trebuie sa il inveti cu cat inainteaza in varsta cum trebuie sa manance si ce nu trebuie sa faca cat timp serviti micul dejun.

9.00-10.00

Dupa ce a terminat de mancat este bine venita o „portie" de desene animate sau de lectura, in functie de ce preferi sau de timpul pe care il ai la dispozitie.

10.00-11.00

Este bine sa rezervi pentru dimineata si un moment in care cel mic sa isi intareasca structura musculara, fie printr-o plimbare in parc pe jos sau cu bicicleta sau alergand.

   11.00 -11.15

 

Il poti lasa sa serveasca o gustare, mai ales ca efortul fizic depus la facut sa ii fie foame din nou.

 
11.15-12.00

Lasa-l pe micut sa se exprime din punct de vedere artistic; urmareste-l si afla ca ii place mai mult si apoi lasa-l sa se simta liber mestesugind, pictand sau colorand.

12.00-13.00

Este timpul pentru masa de pranz. Acum aceeasi poveste-incearca sa il inveti si continua acesta „antrenament" pana cel mic intelege si face ce-l inveti

13.00-14.30

Invita-l pe micut la somnul de dupa-masa; va avea nevoie pentru a-si reface energia consumata.

16.00-16.30

Putina activitate fizica - dans, muzica.

16.30-17.30

O plimbare impreuna cu el prin parc pentru a cunoaste natura si imprejurimile

17.30-17.45

O gustare.

 
17.45-19.00

Lasa-l sa se joace independent pentru as dezvolta abilitatile, fie prin jucarii sau blocuri de construit.

19.00-19.30

Servirea cinei

19.30-20.30

Timp in familie, jocuri, filme de animatie, puzzle-uri, povesti. 

20.30-21.00

Fa-i micutului tau o baita. Serveste-i lapticul de seara, citeste-i o poveste si lasa-l sa se scufunde in lumea viselor.

Tu ce rutina respecti?

Articolul urmator
„Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului
„Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am 36 de ani și 3 copii. Mi-am făcut, în sfârșit, propria rutină de dinainte de culcare
    Am 36 de ani și 3 copii. Mi-am făcut, în sfârșit, propria rutină de dinainte de culcare

    Lucrează de acasă, are grijă de trei fetițe, are grijă ce mănâncă, se antrenează, este o mamă ocupată și cu o viață agitată. Dar serile ei sunt liniștite, grație...

    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică
    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică

    Probabil știi deja că folosirea săpunului obișnuit sau a produselor cu pH necorespunzător (> 4.5) în zona intimă usucă pielea și crește senzația de mâncărime. Dar...

    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină
    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină

    O mamă este cercetată penal pentru că și-a lăsat bebelușul nou-născut în coșul de gunoi al toaletei unui avion. Cel mic a fost transportat de urgență la spital pentru...

    Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare
    Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare

    Știai că un singur minut poate face diferența în rutina de dinainte de culcare? Află mai multe, parcurgând articolul de mai jos.

    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?
    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?

    Știm cu toții că există copii „cuminți” și copii „obraznici”. Cel puțin, așa le spunem noi în limbaj popular. E prea complicat și în plus, nu are...

    Am aflat că soțul meu îi dă copilului nostru de 5 ani melatonină pe ascuns
    Am aflat că soțul meu îi dă copilului nostru de 5 ani melatonină pe ascuns

    O femeie află că soțul îi dă, pe ascuns, fetiței lor medicamente care să o ajute să doarmă. Profund dezamăgită, aceasta cere părerea internauților și primește sfaturi din...

    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului
    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului

    Unul din cele mai frumoase cadouri de suflet pe care copiii le pot primi la maturitate de la părinții lor este un jurnal în care aceștia au scris toate gândurile, emoțiile,...

    Diagnosticul de autism al copilului a salvat și viața tatălui: „Aveam aceleași simptome de peste ani buni”
    Diagnosticul de autism al copilului a salvat și viața tatălui: „Aveam aceleași simptome de peste ani buni”

    Un tată din Australia a primit răspunsul pe care l-a căutat o viață întreagă: a aflat că are autism, diagnosticul pe care l-a primit recent, deodată cu fiul său. Acum, viața...

    © 2025 Qbebe