Iesirile in aer liber, spatiul verde si orizonturile largi il ajuta pe copil sa se dezvolte pe toate planurile:
- Din punct de vedere fizic, deoarece are posibilitatea de a se misca in voie.
- Din punct de vedere al cunoasterii, fiindu-i permis, evident, intre anumite limite, sa exploreze spatiul ce il inconjoara.
- Din punct de vedere emotional si al comportamentului, micutul capatand o independenta specifica varstei.
Toate aceste beneficii ale unei simple plimbari in parc prezinta o semnificatie majora in ceea ce priveste maturizarea lui.
Primele iesiri in parc cu copilul dupa o iarna geroasa, in care cuvantul de ordine a fost „zapada" iti ofera si tie ocazia perfecta pentru a-l observa pe cel mic in interactiune directa cu cei din afara mediului familial. Aici, in spatiul de joaca, copilul are posibilitatea de a stabili relatii cu ceilalti prichindei, mai mici, mai mari ori de aceeasi varsta cu el, invatand sa se adapteze si sa se integreze printre ei. Mai mult, poate fi ocazia ideala ca acesta sa asimileze regulile de politete cum ar fi sa ofere o jucarie sau sa primeasca o alta de la un alt copil, sa foloseasca cuvintele magice „te rog", „multumesc" si „cu placere".
Ceea ce mai trebuie mentionat este faptul ca o iesire in parc prespune o atentie deosebita din partea ta, ca si mamica.
Ai putea intreba de ce atat de multa pregatire si grija pentru o simpla iesire in aer liber? Pentru ca pot exista o serie de evenimente neprevazute care va pot strica plimbarea si starea de buna dispozitie.
Pentru a te pregati in acest sens, am realizat o scurta lista cu 7 reguli pe care trebuie sa le respecti inainte si in timpul unei iesiri in parc alaturi de prichindelul tau:
1. Haine de schimb sau mai groase
Chiar daca este cald afara la ora la care plecati in parc, nu uita ca in acest anotimp vremea este destul de capricioasa si oricand temperaturile pot scadea, mai ales spre seara, dupa ora 17.00.
De asemenea, parcurile sunt pozitionate in jurul unui lac, iar temperatura poate fi mai scazuta decat in alte parti ale orasului. Plus ca prichindelul tau poate alerga si transpira si nu ai vrea sa stea asa pana acasa, cand il vei schimba. Ai grija, deci, sa ai intotdeauna la tine un hanorac mai gros, o caciulita in plus, chiar si o pereche de manusi, dar si un al doilea schimb de bluzite si pantalonasi. Si pentru ca oricand poate aparea si o nesuferita ploaie de primavara, iti recomandam ai ai la tine chiar si o pereche de pantofiori in plus pentru cel mic si, bineinteles, o nelipsita umbrela ori o pelerina de ploaie. |
2. Sticla de apa si un sandwich
Nu uita niciodata sa adaugi in rucsac si o sticla de apa plata pentru ca, dupa alergat si zbenguit, piticului tau ii ca fi, cu siguranta, sete. Si un mic sandwich este binevenit. Stiu ca in parc gasesti foarte multe magazinase de unde i-ai putea cumpara ceva bun de mancare, insa nimic nu se compara cu pachetelul de acasa in care stii ca toate ingredientele pe care le-ai folosit sunt proaspete si sanatoase. Este, parca, mai placut se te plimbi si sa ai si sursele de hidratare cu voi, nu este asa?
3. Servetele umede si sapunuri-gel dezinfectante
Daca ati iesit in parc, nu ai cum sa ii impui celui mic sa stea intr-un loc sau doar sa va plimbati. El trebuie sa isi consume energia, sa se joace, sa alerge, sa descopere. Evident, dupa toate activitatile enumerate anterior, nu se poate sa vina la tine cu hainele si cu manutele curate. Tocmai de aceea, este necesar sa ai la tine un pachet de servetele umede si un gel dezinfectant, pentru a actiona rapid si eficient in astfel de situatii.
4. Picaturi pentru nas sau pentru ochi impotriva alergiilor de primavara
Daca stii ca micutul tau este alergic la polen sau ca este predispus la alergii, recomandam sa ai intotdeauna la indemana o cutiuta cu picaturi pentru nas sau pentru ochi. In acest fel, ii vei putea ameliora pe loc simptomele neplacute ale alergiei. Stiu ca medicii recomanda sa nu ii ducem pe cei mici in parc daca sunt alergici la polen, insa intr-o zi frumoasa, calda si insorita de primavara nu il poti priva de aceasta placere.
5. Nu il lasa sa se joace cu copii raciti
Daca observi ca in grupul de joaca sunt copii raciti, incearca sa il iei de acolo pentru ca, mai ales primavara, din cauza caldurii si a umezelii atmosferice, virusurile se transmit mult mai usor si nu vrei ca o plimbare in parc sa se termine cu o seara nedormita in care trebuie sa il „dadacesti" pe cel mic.
6. Bicicleta, role sau trotineta
Si pentru ca o iesire in parc nu este completa fara o tura cu bicicleta sau cu rolele, nu le uita acasa, mai ales daca pana in parc veniti cu masina personala. Sigur, cel mic va fi foarte incantat sa faca si putina miscare in aer liber, mai ales daca esti si tu alaturi de el, fie pe role, fie pe bicicleta.
Trebuie sa tii, insa, cont de temperaturile de afara si de intensitatea vantului pentru ca daca acesta bate cu putere, piticul tau va fi expus direct din cauza vitezei cu care merge.
7. Aparatul fotoNu uita aparatul de fotografiat deoarece este absolut necesar sa importalizati fiecare moment impreuna, mai ales acum, in prag de primavara, cand natura incepe sa-si dezvaluie culorile. |
Tu ce reguli respecti atunci cand iesi cu copilul tau in parc?