Intotdeauna parintii incearca sa le ofere copiilor lor cele mai bune conditii pentru o dezvoltare fizica si psihica armonioasa. Dincolo de grija pentru hrana sanatoasa, pentru vaccinarile obligatorii, pentru hainutele potrivite fiecarui anotimp, pentru o educatie aleasa, parintii zilelor noastre doresc, poate mai presus de orice, sa isi stie copiii in siguranta. Ce inseamna acest lucru si ce putem face in acest sens, vom afla impreuna.
SIGURANTA COPILULUI ACASA
Un copil, de la cel mai cuminte la cel mai nazdravan, poate intalni multe pericole in casa in care locuiti. Iata cele mai comune pericole din casa si solutii simple pentru prevenirea incidentelor neplacute.
Usile - asigurati-va la deschiderea si inchiderea usilor ca micutul nu are mainile sau picioarele in calea usilor, nu lasati cheile in usi (se poate incuia accidental intr-o camera, sau poate chiar iesi din casa fara sa stiti) si aplicati o folie de protectie pe geamurile usilor de interior (se pot sparge si cioburile pot rani grav copilul).
Ferestrele - asigurati-va ca puiul vostru nu are la indemana modalitati de a se urca pe pervazul ferestrei, nu il lasati nesupravegheat intr-o incapere cu geamuri deschise, lipiti o folie de protectie pe geamuri pentru cazul in care s-ar putea sparge (folia va impiedica cioburile sa se imprastie)
Prizele - cel mai simplu si sigur mod de a va proteja copilul este acoperirea prizelor cu capace speciale de plastic. Acestea pot fi usor indepartate de adulti, dar nu si de copiii mici.
Bucataria - blocati sertarele si usile de la dulapuri cu benzi magnetice speciale, nu lasati obiecte ascutite la indemana, nu lasati copilul in bucatarie nesupravegheat (poate umbla la aragaz si sa deschida gazul), nu lasati copilul sa se apropie de cratiti sau alte recipiente in care se afla ingrediente fierbinti, nu tineti in bucatarie substante toxice.
Baia - copiii pot aluneca pe gresia uda, se pot ineca in cada cu apa. Folositi covorase anti-derapante in baie si folii speciale pentru cada; nu lasati copilul nesupravegheat in cada cu apa. Atentie la dulapiorul cu medicamente: trebuie sa fie incuiat sau destul de sus, astfel incat copiii sa nu ajunga la medicamente.
Scarile - prezinta pericol de accidente grave pentru copiii mici. Puneti portite la capetele scarilor pentru a va asigura ca micutul nu urca si nu coboara singur.
SIGURANTA COPILULUI LA LOCUL DE JOACA
Nu lasati niciodata copilul nesupravegheat in parc sau in locurile de joaca amenajate. Nu lasati copilul sa foloseasca jucarii sau dispozitive care nu corespund varstei lui. Desi aceste locuri sunt destinate copiilor, totusi exista riscul ca ei sa cada de la inaltime (masinute, tobogane, leagane), sa fie loviti de obiecte dure (leaganul in miscare) sau sa se raneasca in diverse moduri. Nu lasati copilul sa foloseasca bicicleta sau role fara echipament de protectie adecvat.
SIGURANTA COPILULUI IN MASINA
Nu cred ca mai este cazul sa precizam ca, scaunul de masina pentru copii este singura modalitate de a asigura siguranta copilului in timpul calatoriei. Nu lasati copilul pe locul din fata pana la varsta de 12-14 ani, cand centura de siguranta este utila si sigura pentru acesta. Nu lasati copilul singur in masina nici macar pentru cateva minute. In timpul mersului blocati portierele si geamurile la care poate ajunge.
SIGURANTA COPILULUI IN AVION
Respectati intotdeauna indicatiile personalului in ceea ce priveste siguranta copilului la bordul avionului. Legati centura de siguranta a copilului ori de cate ori vi se cere, nu lasati copilul sa alerge pe culoar si nici sa se joace cu obiecte dure sau ascutite.
SIGURANTA COPILULUI IN TREN
In calatoriile cu trenul, incercati sa limitati plimbarile copilului, nu il lasati nesupravegheat pe culoar, nu il lasati sa se urce pe banchete sau sa scoata mainile sau capul pe geam. Mare atentie la urcarea si coborarea din tren: nu bagajele sunt importante, ci copiii!
SIGURANTA COPILULUI IN VACANTA
Oriunde ati merge in vacanta supravegheati cu maxima atentie copilul. Tineti copilul de mana in locurile aglomerate, nu il lasati sa intre in vorba cu strainii, nu il lasati singur in preajma apelor sau in locuri inalte si abrupte, nu permiteti catararea in copaci fara sa fiti in preajma. In locurile de cazare incercati sa asigurati masurile de siguranta de acasa.
SIGURANTA COPILULUI LA CUMPARATURI
In febra cumparaturilor puteti lesne sa pierdeti din vedere un copil nazdravan. Cel mai bun sfat ar fi sa nu luati copilul la cumparaturi daca nu este absolut necesar. In magazine si piete, tineti copilul de mana in locurile aglomerate, nu lasati copilul singur in carut (poate cadea), nu lasati copilul sa traga de rafturi sau de marfurile expuse, nu il lasati nesupravegheat in preajma usilor rotative sau a scarilor rulante.