Dr. Ana-Maria Apostol: ”Măștile de bumbac nu protejează deloc. Copiii trebuie să folosească măști chirurgicale”

Dr. Ana-Maria Apostol: ”Măștile de bumbac nu protejează deloc. Copiii trebuie să folosească măști chirurgicale”

Dr. Ana Maria Apostol

Știați că virusurile și bacteriile stau la pândă în aerul din jurul nostru gata să ne atace și să ne infecteze?
Da, așa este. Aceste microrganisme inclavate în particule lichide le eliminăm prin vorbit, tuse și strănutat în perioada în care suntem răciți. Ele vor stagna câteva ore în aerul din jurul nostru și apoi se vor depune pe suprafețe și vor rezista acolo de la câteva ore la câteva zile. Acest lucru se întâmplă de când lumea și pământul.

Însă a apărut în jurul nostru un virus nou, cam ciudățel el, SARS-COV 2 ( COVID-19) pe care îl eliminăm în jurul nostru nu numai în perioada în care suntem răciți ci și atunci când nu avem simptome. Deci putem să fim infectați cu acest virus, fară să știm, organismul nostru este destul de puternic ca să îl omoare, dar în această perioada cât el ‘își face de cap” noi putem să fim o sursa de contagiozitate pentru cei din jurul nostru.

De aceea a apărut “regula” de a purta MASCA

Masca ne protejează pe două căi: pe calea inspiratorie a aerului și pe cea expiratorie. Când noi expirăm, strănutam, tușim sau vorbim, eliminăm în aerul din jurul nostru mici particule de secreții, așa-numitele picături Flügge. Aceste particule pot fi încărcate cu tot felul de germeni (virusuri sau bacterii) care erau deja în corpul nostru, “lipite” de mucoasa respiratorie.

Particulele eliminate se plimbă apoi în aerul din jurul nostru; raza în care vor pluti ele poate fi între 1 și 6 metri. Aceasta distanță variază cu viteza cu care au fost eliminate particulele; de exemplu, în tuse viteza este mare și astfel se vor duce mai departe de noi, dar în vorbit viteza va fi mai mică și vor sta mai aproape. Dacă purtăm masca pe față, ea vă opri particulele infectate să se elimine în aer, acestea vor staționa pe mască, pe fața internă a acesteia (prin aruncarea ei la coș eliminăm riscul de infectare a altora).

Și am ajuns la al doilea rol de protecție al măștii, cel de a opri particulele “infectate” din aer să intre în corpul nostru prin nas sau prin gură. Dacă vom purta masca pe față, acoperind foarte bine nasul și gura, germenii se vor opri pe fața exterioară a măștii și nu vor reuși să intre în noi. Deci porțiunea exterioară a măștii se va contamina și de aceea nu avem voie să punem mana pe ea, ca să nu ne contaminam pe mâini și să transmitem germenii prin contact direct altor persoane.

Ce mască să folosim?

Contează foarte mult cum este făcută aceasta mască. Ea are anumite caracteristici, este confecționată dintr-un material special, în mai multe straturi, ca să poată reține la suprafață ei chiar și particule foarte mici de lichid “infectate”.

masti de protectie chirurgicale si ffp

După cum bine știți, aceste măști de protecție sunt de mai multe feluri:

Cea mai folosită, cea pe care o folosim noi medicii este MASCA CHIRURGICALĂ.

  • Aceasta mască este fabricata din trei straturi de polipropilena nețesută.
  • Stratul de mijloc reprezintă un filtru ce oprește particulele încărcate bacterian și viral, iar celelate straturi au rol de izolare a particulelor eliminate și de absorbție a umidității produse de cel care o poarta.
  • Acest tip de masca ne protejează pe noi, medicii, să nu ne infectam cu o multitudine de virusuri și bacterii în momentul examinării și îngrijirii unui pacient.
  • Masca chirurgicală este de unica folosință. Ea ar trebui aruncată la coș după o utilizare, care nu ar trebui să depășească durata de 4 ore, pentru că după acel timp masca se umezește și se încarca prea mult cu particule infectate și își pierde astfel rolul de scut, de filtru și apoi o aruncam la coș ( introducând-o) într-o punguță pe care o sigilam la capăt.

Dar sunt situații când trebuie să îngrijim un pacient care are o infecție respiratorie gravă, cum ar fi cea cu SARS-COV2 și trebuie să folosim o mască FFP

  • cantitatea de virusuri eliminată prin expir este foarte mare, iar agresivitatea virusului este de asemenea mare. În aceste situații vom avea nevoie de o masca mai “puternică”, deci cu un filtru mai complex, care să poată ține la distanta de noi și acei germeni extrem de mici și numeroși. Aceasta mască se mai numește respirator și respecta standardele FFP2/FFP3 (Europa), N95/N99 (SUA) sau KN95 (Asia). FFP3/N99 este cea mai sigură, adică are filtrul cel mai eficient.
  • Măștile-respirator opresc particule de mai puțin de un micron, iar prin ele iese o cantitate extrem de mică din aerul expirat de purtător (cu excepția celor cu valva, prin care iese aer exhalat nefiltrat).
  • În medicina, măștile cu filtru sunt folosite pe secții cu infecțiozitate mare, cum ar fi cele de boli infecțioase sau TBC, pentru că numărul pacienților care elimina aceste particule este mare și deci cantitatea de germeni din încăpere este foarte mare, iar măștile chirurgicale nu ar face față.

În viața de zi cu zi însă, masca chirurgicală ne protejează foarte mult, mai ales când venim în contact cu persoane infectate cu virusuri respiratorii. Totuși aceste persoane nu au mereu simptome vizibile, ci pot părea sănătoase. La un moment dat, în timpul conversației, ei pot strănuta sau tuși în fata ta și astfel pot elimina particule încărcate viral.

S-au fabricat de asemenea și măști textile, din bumbac. Care par a fi mai comode, mai ușor de purtat și mai la modă,  DAR…

  • Măștile de bumbac țin să vă anunț că nu vă protejează deloc.
  • Acest tip de mască nu are acele filtre de care vă ziceam mai devreme și prin spălarea ei și uscare țesătură se distruge, “ochiurile” se lărgesc și particulele încărcate viral le vă fi mai ușor să treacă prin acestea. Aceasta masca se umezește ușor din cauza respirației și a vorbitului și prin această “umezeală” se lărgesc ochiurile țesăturii.
  • Da, stiu exista măști textile cu un filtru special. Sunt bune dar de folosit doar o data.

masti de bumbac pentru copii agatate pe o sarma

Și copiii trebuie să poarte mască

Copiii și adulții sunt aceeași ființă umană. Deci îi privim pe copii cum ne privim și pe noi adulții, ca posibili purtători de virusuri și bacterii și că posibili “donatori”. Prin urmare și copiii trebuie să poarte mască chirurgicală la școală sau grădinițe. Vor avea grija să poarte doar câteva ore și în momentul în care vor să mănânce, mai întâi se dezinfectează pe mâini, apoi își scot masca și o pun într-un șervețel curat sau punguță, nu direct pe bancă.
Această masca ne ferește de toți germenii din jurul nostru, inclusiv de Streptococul beta hemoilitic, de virusul Coxcackie care provoacă Herpangina (aceea faringita foarte dureroasă) și alti germeni care ne chinuie toată copilăria.

Citește și:

De aceea, cel mai sănătos pentru noi este ca masca să fie purtată de toată lumea, când suntem în colectivitate și în spații închise. (Într-un spatiu închis cantitatea de virusuri este crescută, prin urmare șansa de infectare este mare).
Este foarte important să știi cum se folosește masca, cum se pune corect, cum se poartă, cât de mult o ținem pe fata și cum o dam jos.
Toți acești pasi îi voi explica în următorul video.

Articol oferit de Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL pediatrie. 

www.alertaorl.ro

Articolul urmator
Am decis să-mi accept corpul pentru copiii mei. Ei trebuie să învețe să se iubească așa cum sunt
Am decis să-mi accept corpul pentru copiii mei. Ei trebuie să învețe să se iubească așa cum sunt

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Povestea Sfântului Apostol Matei! Descoperă cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești astăzi și nu numai
    Povestea Sfântului Apostol Matei! Descoperă cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești astăzi și nu numai

    Sfântul Apostol și Evanghelist Matei îi ocrotește pe toți cei care îi poartă numele, dar și pe credincioșii care înalță o rugăciune către cer. Este...

    Copiii mei nu au voie să folosească Tik Tok. Nici măcar în filmulețele prietenilor nu au voie să apară
    Copiii mei nu au voie să folosească Tik Tok. Nici măcar în filmulețele prietenilor nu au voie să apară

    De la ce vârstă au voie copiii să își facă un cont pe site-urile de socializare? Ce pericole se ascund în spatele scroll-ului infinit de videoclipuri pe Tiktok?...

    Copiii mei nu mă apreciază deloc. Câinele meu este singurul care se bucură să mă vadă
    Copiii mei nu mă apreciază deloc. Câinele meu este singurul care se bucură să mă vadă

    O mamă de adolescenți este nemulțumită de faptul că ai săi copii nu o apreciază și nu se bucură niciodată atunci când se întoarce acasă, spre deosebire de...

    De ce să alegi absorbante și tampoane din bumbac?
    De ce să alegi absorbante și tampoane din bumbac?

    Igiena intimă este un aspect esențial în viața fiecărei femei. Alegerea produselor potrivite pentru această zonă sensibilă poate influența nu doar confortul zilnic, ci și...

    Povestea lui Robert. Un copil care în 4 ani de viață, a suferit 7 intervenții chirurgicale, peste 20 de anestezii
    Povestea lui Robert. Un copil care în 4 ani de viață, a suferit 7 intervenții chirurgicale, peste 20 de anestezii

    Robert-Mihai, un copil aparent normal și perfect sănătos la naștere. 3 luni mai târziu, o veste devastatoare: complet nevăzător. Urmează o serie de diagnostice greșite, de...

    Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei
    Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei

    Maria Sharapova este însărcinată! Fosta jucătoare profesionistă de tenis din Rusia și dețînătoarea a cinci titluri Grand Slam a făcut marele anunț chiar în ziua...

    Ana Baniciu este însărcinată cu primul copil
    Ana Baniciu este însărcinată cu primul copil

    În ultimii ani a devenit una dintre cele mai cunoscute vedete din showbiz-ul autohton, fiind cântăreață și actriță. Ana Baniciu s-a căsătorit religios, în toamna...

    Vor purta elevii măști în clase din septembrie? Ce spune Alexandru Rafila despre noul an școlar
    Vor purta elevii măști în clase din septembrie? Ce spune Alexandru Rafila despre noul an școlar

    Școala începe în mai puțin de o lună, iar numărul cazurilor noi de COVID-19 se apropie din nou de pragul de 10.000. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 9.864...

    © 2025 Qbebe