- I. Ce pasi sa urmezi pentru a gasi o bona pentru copilul tau- sfaturi pentru parinti
- I.1. Stabileste-ti prioritatile
- I.2. Incepe cautarile propriu-zise
- I.3.Invita candidata/ candidatele la un interviu
- I.4. Verificati referintele bonei
- I.5. Cheama bona/bonele la un alt fel de "test"
- II. Cum iti dai seama ca bona este potrivita pentru copilul tau?
- II.1. Copilul este incantat sa o revada in fiecare zi
- II.2. Copilul povesteste, cu entuziasm, ce a facut in ziua respectiva
- II.3. Copilul a invatat lucruri noi
- II.4. Iti dai seama ca micutul tau este iubit, bine ingrijit, vesel si are o stare de sanatate buna
- III. "Semne" ca bona nu e potrivita pentru copil
- III.1. Copilul este nervos si speriat atunci cand se apropie momentul venirii bonei
- III.2.Copilului tau i se intampla frecvent tot felul de accidente
- III.3. Bona incearca sa-ti ascunda ceea ce se intampla in timpul cat copilul a stat cu ea
- III.4.Nu sunteti pe aceeasi "lungime de unda" in ceea ce priveste modul de ingrijire al copilului
- III.5. Iti gasesti frecvent copilul murdar, nemancat sau obosit
- III.6. Bona intarzie sau lipseste adesea
I. Ce pasi sa urmezi pentru a gasi o bona pentru copilul tau- sfaturi pentru parinti
I.1. Stabileste-ti prioritatile
Mai intai, va trebui sa te hotarasti ce iti doresti exact pentru copilul tau. Discuta si cu sotul tau si ganditi-va, de pilda, daca bona ar trebui sa fie matura, cu multa experienta sau daca ar trebui sa aiba vreo calificare in domeniul educatiei sau psihologiei (de exemplu, sa fie/sa fi fost educatoare/invatatoare etc.).De asemenea, stabiliti ce atributii ati dori sa aiba bona. Va doriti una care sa se ocupe atat de copil, cat si de casa sau va doriti o bona care sa se ocupe strict de copil?
I.2. Incepe cautarile propriu-zise
Cel mai simplu este sa incepi sa cauti bona printre rude si prieteni. Ei iti pot recomanda direct pe cineva sau, din vorba in vorba, poti ajunge sa discuti cu alte persoane care au trecut/trec prin experienta de a avea bona pentru copil.
Daca nu esti satisfacuta cu ceea ce ai aflat de la cei apropiati sau nimeni nu a putut sa te ajute in acest sens, initiaza propriile cautari. Poti posta anunturi in ziarele locale, pe diverse site-uri cu job-uri sau te poti adresa direct agentiilor specializate in recrutarea si plasarea bonelor. De altfel, este recomandabil sa apelezi la o agentie, intrucat acestea verifica experienta potentialelor bone, starea de sanatate (atat fizica, cat si psihica) si daca au cazier judiciar.
I.3.Invita candidata/ candidatele la un interviu
Mai intai, gandeste-te la ce calitati ti-ar placea sa aiba o bona, pe care o vezi cea mai potrivita pentru copilul tau. Ca sa-ti fie mai usor, inspira-te dintr-o "lista" de calitati intocmita de specialisti:
• O bona ar trebui sa iubeasca mult copiii, sa ii faca placere sa petreaca mult timp cu ei.
• Seriozitate si angajament- Bona ar trebui sa-i fie complet dedicata copilului, sa vegheze la dezvoltarea acestuia din toate punctele de vedere
• Sa aiba initiativa si abilitatea de a rezolva rapid si eficient diverse probleme ce ar surveni la un moment dat
• Sa aiba abilitati de comunicare- Bona trebuie sa comunice bine atat cu copilul, cat si cu tine, relatandu-ti in detaliu tot ceea ce s-a petrecut intr-o zi.
• Sa aiba imaginatie- Bona ar trebui sa fie capabila sa-l implice pe copil in activitati variate, astfel incat acesta sa invete cat mai multe lucruri noi
• Sa poata avea un program flexibil- Pot interveni situatii cand bona ar trebui sa poata sa stea cu copilul peste programul stabilit initial.
Dupa ce te-ai gandit la calitatile pe care le-ai dori de la viitoarea bona, programeaza un interviu/ mai multe interviuri. Stabileste-ti o serie de intrebari la care sa ti se raspunda. Iata cateva exemple: "Ce experienta concreta aveti in ingrijirea copiilor?", "Cum obisnuiti sa organizati/cum ati organiza programul copilului?", "Ati fi dispusa sa lucrati ore suplimentare?", "Ati fi dispusa sa preluati si alte responsabilitati, in afara de ingrijirea propriu-zisa a copilului?", "Cat timp ca vedeti dispusa sa lucrati ca bona?"etc.
I.4. Verificati referintele bonei
Odata ce te-ai fixat la o singura candidata/la mai multe, poti incepe sa le verifici referintele. Mai exact, poti suna din nou la agentia de recrutare sau chiar la familia/familiile unde a mai lucrat bona respectiva. Solicita cat de multe detalii poti.
Nu evita acest pas, intrucat asa vei afla care sunt calitatile sau "punctele mai slabe" ale bonei si daca merita intr-adevar sa o angajezi sau nu.
I.5. Cheama bona/bonele la un alt fel de "test"
Invita bona/bonele selectata/selectate la un "test" mai special: sa stea cateva minute alaturi de copilul tau (desigur, in prezenta ta).
Este foarte important sa vezi cum interactioneaza cu copilul, daca acesta o place/le place sau nu.
Poti chiar sa organizezi o intalnire cu bona in afara casei. De exemplu, ia copilul si intalniti-va in parc. Asa vei avea iar ocazia sa vezi cum ar relationa copilul cu ea.
Daca bona a "trecut" si acest "test", invit-o sa stea o zi intreaga cu copilul si cu tine. Desfasurati cat mai multe activitati si incercati sa va cunoasteti cat mai bine.
La sfarsitul acestei zile ii poti spune bonei daca te-ai hotarat sau nu sa o angajezi. In cazul in care o angajezi, nu ezita sa o ajuti sa se familiarizeze cat mai bine cu casa voastra, dar si cu imprejurimile.
Citeste si: Bona sau gradinita? Sfatul psihologului
II. Cum iti dai seama ca bona este potrivita pentru copilul tau?
II.1. Copilul este incantat sa o revada in fiecare zi
Daca observi ca micutului tau i se lumineaza fata cand o vede pe bona si ca nu se desparte cu dificultate de voi, inseamna ca are o relatie buna cu bona.
II.2. Copilul povesteste, cu entuziasm, ce a facut in ziua respectiva
In cazul in care copilul tau este suficient de mare, iti va povesti cu usurinta si cu placere ce a mai facut, alaturi de bona, pe parcursul zilei. Iti poate arata chiar, de exemplu, ce a mai desenat cu ea sau iti poate povesti cum s-a jucat cu bona.
II.3. Copilul a invatat lucruri noi
O bona priceputa stie si este dispusa sa satisfaca orice curiozitate a copilului tau. Ea ii va raspunde la intrebari, ii va incuraja raspunsurile la acestea si il va stimula sa-si dezvolte diferite abilitati.
II.4. Iti dai seama ca micutul tau este iubit, bine ingrijit, vesel si are o stare de sanatate buna
Desigur, cat esti la serviciu, te gandesti adesea la ce se intampla cu copilul tau in lipsa ta si iti faci griji. Dar daca, atunci cand ajungi acasa, observi ca puiul tau este in siguranta si ca se simte in largul lui, inseamna ca se afla pe maini bune si nu trebuie sa mai ai motive de ingrijorare.
III. "Semne" ca bona nu e potrivita pentru copil
III.1. Copilul este nervos si speriat atunci cand se apropie momentul venirii bonei
Desigur, este ceva normal ca micutul sa aiba mici toane, in special in primele zile petrecute cu bona, dar daca aceste manifestari continua si se agraveaza, acest lucru trebuie sa te puna serios pe ganduri.
Nimeni nu poate inlocui parintii, dar intre copil si bona trebuie sa se creeze treptat o "chimie". Copilul trebuie sa se simta confortabil alaturi de ea, sa fie incantat atunci cand o vede.
Analizeaza deci comportamentul copilului, astfel incat sa decizi daca pastrezi sau nu bona.
III.2.Copilului tau i se intampla frecvent tot felul de accidente
Orice copil se mai loveste sau se mai zgarie, dar daca ti se pare ca aceste lucruri intervin prea des, inseamna ca bona nu este suficient de atenta in ceea ce priveste supravegherea acestuia.
III.3. Bona incearca sa-ti ascunda ceea ce se intampla in timpul cat copilul a stat cu ea
Ce face copilul cat timp tu lipsesti de acasa nu trebuie sa fie secret.
Cu siguranta ca esti nerabdatoare sa afli ce s-a intamplat pe parcursul zilei, iar bona ar trebui sa fie capabila sa-ti dea explicatiile necesare. Daca insa nu va face asa, inseamna fie ca nu stie sa comunice, fie ca are ceva de ascuns.
Cu atat mai grav este insa atunci cand observi ca bona incearca sa-l influenteze pe copil (in cazul in care copilul e suficient de mare) sa-ti povesteasca doar anumite lucruri.
III.4.Nu sunteti pe aceeasi "lungime de unda" in ceea ce priveste modul de ingrijire al copilului
In momentul in care decizi sa apelezi la o bona pentru copil, iti doresti sa deveniti, pe parcurs, ca o echipa. Impartasindu-i asteptarile si temerile tale in legatura cu copilul, te astepti ca bona sa fie receptiva la acestea, sa tina cont de ele si, de asemenea, sa va sfatuiti cat mai mult in legatura cu siguranta, hranirea, somnul si activitatile copilului.
Daca observi ca nu reusesti sa comunici eficient cu bona din acest punct de vedere si ca ea nu se straduieste suficient sa-ti asculte si sa puna in aplicare solicitarile tale, inseamna ca relatia dintre voi nu va rezista pe termen lung.
III.5. Iti gasesti frecvent copilul murdar, nemancat sau obosit
Este ceva firesc sa-ti vezi copilul murdar dupa ce s-a jucat, dar in cazul in care, atunci cand vii acasa, observi ca ar trebui schimbat imediat, iar bona nu a facut acest lucru, poti avea motive de ingrijorare. De asemenea, prea multa dezordine in camera micutului si in casa poate indica nepasare din partea bonei.
Nu in ultimul rand, daca micutul este atat de obosit incat i se inchid ochii si nu te mai intelegi cu el, iar atunci cand ii dai sa manance ai impresia ca nu a mancat mai nimic toata ziua, ai indicii clare ca bona il neglijeaza, ca nu ii respecta programul de masa si de odihna.
III.6. Bona intarzie sau lipseste adesea
Oricine poate avea motive intemeiate sa lipseasca sau sa intarzie la locul de munca.
Cand insa ti se intampla adesea ca bona sa te sune si sa-ti spuna ca nu va ajunge in ziua respectiva, incepi sa ai suspiciuni asupra seriozitatii ei. Cu atat mai mult cu cat face acest lucru fara sa te anunte din timp, astfel incat sa-ti poti schimba programul, ai un motiv in plus de ingrijorare.
In acelasi timp, exista posibilitatea ca bona sa intarzie frecvent, iar programul tau sa fie afectat.
Ambele situatii indica faptul ca bona nu este receptiva nevoilor tale si ca nu te poti baza pe ea.
Citeste si: 10 semne care iti spun ca bona ta trebuie concediata
Tu ai avut pana acum experienta/ai in prezent experienta de a avea o bona pentru copilul tau? Daca da, ce i-ai sfatui pe parintii care-si cauta si ei bona?
Surse:
http://www.babycenter.com/0_how-to-find-a-good-nanny_5933.bc
http://www.babycenter.com/0_signs-of-a-bad-nanny-or-babysitter_1463691.bc
http://www.babycentre.co.uk/a541468/how-to-find-a-good-nanny#ixzz3xgRcPXMS
http://childcare.about.com/od/occasionalcare/tp/10-Reasons-To-Terminate-A-Nanny.htm
https://www.parentmap.com/article/nanny-problems
Surse poze:
http://a.dilcdn.com/bl/wp-content/uploads/sites/8/2012/09/forehead-bruises.jpg
http://images.parents.mdpcdn.com/sites/parents.com/files/styles/width_360/public/images/550_101923611.jpg
https://justaddtea.files.wordpress.com/2015/08/kozzi-12867988-woman_with_clock_isolated_on_white-886x586.jpg