Bani de buzunar pentru copilul tau: Ghid pe varste

Bani de buzunar pentru copilul tau: Ghid pe varste

Iuliana Moraru

Copilul tau creste vazand cu ochii, iar tu iti pui din ce in ce mai des intrebarea "cand, cat si de ce sa ii dau copilului bani de buzunar?" sau "cum sa il invat pe cel mic sa se raporteze la bani si la bugetul familiei?".

Pentru inceput, iti pot spune ca este indicat ca baietelul sau fetita ta sa aiba bani de buzunar sau pentru pusculita. In acest fel, isi va dezvolta increderea in sine si in propriile decizii, se va simti independent si va invata sa fie responsabil cu banii sai si sa ii cheltuie chibzuit. Avand proprii bani pe care si-i poate administra singur, se va gandi, cu siguranta, de doua ori mai bine daca sa ii cheltuie pe toti sau daca sa ii stranga pentru a-si cumpara un obiect drag, dar mai costisitor, mai tarziu.

Bineinteles, suma de bani difera in functie de varsta copilului. Cu cat este mai mic, cu atat si suma de bani pe care esti nevoit sa i-o dai este una simbolica. Astfel, atunci cand copilul este mai mic de 8 ani, banii primiti sunt si ei mai putini. Dupa aceasta varsta, insa, banii de buzunar ajung la copil mai repede, pentru ca apoi, de la aproximativ 15 ani sa devina ceva normal.

Pentru ca cel mic sa fie constient de importanta sumei de bani pe care o primeste, trebuie sa il inveti, in primul rand, ce inseamna banii, care este valoarea lor si cum pot fi ei gestionati.

Cum poti invata un prescolar sa aprecieze banii? Sau cum poti determina un adolescent sa fie responsabil cu proprii bani?


Invata cum trebuie sa discuti cu copilul tau in functie de varsta pe care o are, atitudinea pe care trebuie sa o adopti pentru ca piticul sa inteleaga cat mai bine ceea ce vrei sa ii transmiti.

3-7 ani

Joaca, modalitatea ideala de a intelege ce inseamna banii

La aceasta varsta nu se poate vorbi despre bani de buzunar in adevaratul sens al cuvantului, ci, poate, doar de bani pentru pusculita. Pentru copilul tau, banii reprezinta doar niste obiecte concrete, fara o valoare reala, si nu stie foarte multe despre modul in care acestia se obtin. De aceea, tu trebuie sa ii explici ca mami si tati merg zilnic la servici pentru a castiga bani, pe care, in mare parte, ii folosesc pentru a-i asigura o copilarie fericita.

Ti se intampla des ca atunci cand iesi la cumparaturi cu cel mic, acesta sa ceara jucarii sau dulciuri prea multe sau prea scumpe si sa nu inteleaga atunci cand ii spui ca nu dispui de bani pentru acea jucarie care nu ii este neaparat necesara? Daca raspunsul este da, incearca sa ii explici ce inseamna bugetul familiei si de ce mami si tati nu pot intotdeauna sa ii cumpere ce isi doreste, fa-l sa inteleaga ca banii trebuie impartiti in functie de prioritati.

Cum ii poti explica ce inseamna banii intr-un mod usor si amuzant? Prin JOC. Incurajeaza-l sa aseze banii in functie de marimea bacnotei sau a monedei, ajuta-l sa faca mici castele din ei. Dupa ce s-a familiarizat, aranjeaza-i tu in functie de valoarea lor si roaga-l sa faca si el la fel. In scurt timp vei observa si primele rezultate. Pentru fiecare bancnota recunoscuta, ofera-i-o drept recompensa, va fi foarte bucuros si mandru.

Un mic truc prin care il poti invata sa economiseasca bani

Atunci cand isi doreste o jucarie, nu il refuza, sugereaza-i sa stranga el bani pentru a o putea cumpara. Da-i, insa, o mana de ajutor. Atunci cand mergeti la cumparaturi, ofera-i lui maruntisul care iti ramane. Atunci cand ajungeti acasa, deseneaza-i pe o hartie jucaria pe care si-o doreste si lipeste-o pe un borcan transparent. In acest fel, cel mic va vedea cum "pusculita" se va umple si va simti ca se apropie momentul in care va avea alaturi jucaria mult dorita. Daca obiectul pe care si-l doreste este, insa, prea scump, adauga si tu o parte din bani in borcanas.


Concluzia! Chiar daca piticul tau are o varsta frageda, va fi foarte fericit de fiecare data cand ii vei da o suma simbolica de bani pentru a-si umple pusculita si va deveni mai responsabil din momentul in care ii vei explica valoarea banilor.

7-10 ani

Invata-l sa economiseasca cu folos

Odata intrat in clasa I, copilul primeste asa numita alocatie, azi in valoare de 42 lei. Majoritatea parintilor nu le ofera sansa copiilor de a putea administra singuri aceasta suma de bani. Nu asa trebuie procedat. Arata-i ca ai incredere in modul in care isi va gestiona "finantele", cum ii va cheltui sau cum ii va strange.

La aceasta varsta, copilul va invata sa socoteasca, ceea ce ii va facilita utilizarea banilor. Chiar si asa, el nu are inca abilitatea de a planifica modul de cheltuire a acestora si, cu siguranta, le va gasi o utilizare sub impactul impulsului. El functionaza dupa regula "aici si acum", considerand ca toate dorintele lui trebuie satisfacute chiar daca exista posibilitati financiare sau nu.

Invata-l sa isi castige proprii bani

Acum este varsta ideala pentru a-l invata pe copil ca banii trebuie castigati prin munca. Da-i responsabilitatea de a-si mentine camera curata si ordonata, de a-si strange lucrurile in momentul in care nu mai are nevoie de ele. Daca duce la final aceste sarcini, ofera-i si o mica recompensa, asa numitii bani de buzunar. Poti chiar sa discuti si sa fixezi cu el suma in functie de cheltuielile estimate.

Pentru a intelege ca dispui de un buget limitat, ia-l cu tine la cumparaturi si lasa-l pe el sa tina lista, expicandu-i, intre timp ca ea trebuie respectata si ca nu e bine sa va abateti de la ce este scris.

 
Mic truc pentru a-si economisi banii

Cumpara-i 3 pusculite. Banii din prima pusculita ii va folosi pentru necesitatile sau mofturile obisnuite, pe cei din a doua pusculita pentru a-si cumpara un obiect mai scump la care viseaza de mult timp, iar pe cei din ultima pusculita sa incerce sa ii stranga pe termen lung. Evident, este mai mult decat necesar sa contribui si tu la umplerea celor 3 pusculite, asa ca, pe langa suma pe care ati convenit-o deja ca reprezentand banii de buzunar, da-i si o mica "dobanda" pentru aceasta pusculita.

10- 14 ani

Invata-l sa cheltuiasca in mod rational

La aceasta varsta, cerintele copilului tau sunt din ce in ce mai mari, ei lasandu-se influentati de moda ori de ceilalti prieteni din anturaj. El va folosi banii in principal pentru a-si cumpara diferite articole vestimentare sau pentru a iesi la suc cu colegii. Chiar daca pana la aceasta varsta i-ai format anumite obiceiuri vis-à-vis de bani, sub impulsul varstei, el tot va face alegeri gresite in gestionarea acestora.

Pe masura ce copilul tau creste, cu atat si banii de buzunar cu care l-ai obisnuit trebuie sa fie mai multi. Nicio problema, ii va primi, numai ca trebuie sa respecte cateva conditii. In primul rand, trebuie sa invete sa isi planifice economiile si sa isi cumpere, spre exemplu, un tricou, doar dupa ce el singur si-a strang suma necesara. Tot la fel de important este sa aprecieze raportul calitate-pret si sa nu se aventureze in a-si achizitiona diverse obiecte de calitate indoilenica doar pentru simplul motiv ca sunt mai ieftine.

Si de aceasta data este indicat sa discuti cu copilul in privinta sumei de bani pe care i-o vei da lunar sau saptamanal, aceasta depinzand de nevoile specifice varstei.

 
Familiarizeaza-l cu discutii financiare

Este suficient de mare pentru a participa la discutiile financiare ale familiei, cum ar fi planurile pentru plecarile in vacante, el fiind un factor important in alegerea destinatiei. Incearca sa ii explici de ce ati ales destinatia respectiva si nu alta, luand in calcul si partea financiara. Cu siguranta, vei reusi sa il faci sa inteleaga mult mai bine valorile familiei.

Este timpul sa aiba un card bancar

La aceasta varsta a renuntat deja la vechea pusculita. Atunci, unde sa isi pastreze micile economii? Pentru o mai mare siguranta a banilor, iti recomand sa mergi cu cel mic la banca si sa ii deschizi un cont bancar. Va fi foarte mandru, se va simti ca un om mare, dar va avea si responsabilitatea bunei gestionari a banilor de pe card, la care va avea acces oricand doreste.

14-18 ani
Invata-l sa fie responsabil

In aceasta perioada, copilul tau isi dezvolta atat abilitatea de a economisi pentru achizitiile viitoare cat si de a economisi pentru situatii neasteptate. De aceea, aceasta este perioada in care il poti indemna sa puna bani deoparte. Foarte multi adolescenti vor sa aiba bani in plus fata de ceea ce primesc de la parinti si sunt capabili sa ii obtina. Daca si copilul tau a luat aceasta hotarare, este bine sa il incurajezi in masura in care munca nu ii afecteaza scoala, educatia sau alte obligatii pe care le are.

Chiar daca si-a luat un job de vara sau unul part-time, nu renunta la obiceiul de a-i da bani de buzunar. Suma de bani depinde de varsta, de posibilitatile financiare si de nevoile copilului, astfel, fiind adolescent acum, are nevoie de o suma mai mare de bani.

Cum il responsabilizezi?

Cu cat se mareste, copilul are si pretentii mai mari de la sine dar si de la obiectele pe care si le achizitioneaza. Cu toate acestea, chiar si acum este tentat sa cumpere diferite produse sub impactul momentului, fara a tine cont de raportul calitate-pret sau daca are sau nu nevoie de acel produs.


Invata-l ca ii va fi de ajutor sa raspunda la urmatoarele intrebari inainte de a scoate banii din buzunar:
Am cu adevarat nevoie de acest produs?
Cu ce alte produse l-as putea inlocui?
Care sunt celelalte oferte pentru acest tip de produs?
Cati bani sunt dispus sa cheltuiesc pentru acest tip de produs?

Ce trebuie sa constientizezi este faptul ca deja de la 16 ani, copilul tau poate gandi suficient de matur incat sa faca cele mai bune alegeri, sa economiseasca bani si sa faca cele mai profitabile "afaceri" atat pentru el cat si pentru voi.

Tu cati bani de buzunar ii dai copilului tau?

Articolul urmator
Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Copilul tău are nevoie de TIMP, nu de BANI
    Copilul tău are nevoie de TIMP, nu de BANI

    Nevoile emoționale ale copiilor sunt mai presus decât cele financiare. Nicio jucărie, oricât ar fi de scumpă, nicio haină, oricât ar fi de costisitoare, nu poate...

    35 de lei pentru 2 sarmale la Târgul de Crăciun! Cât trebuie să scoată din buzunar părinții pentru distracția copiilor?
    35 de lei pentru 2 sarmale la Târgul de Crăciun! Cât trebuie să scoată din buzunar părinții pentru distracția copiilor?

    Miroase a vacanță! A brad, a portocale și a sărbători! Și mai ales, miroase a sarmale delicioase ca la mama acasă! În târgurile de Crăciun din țară găsiți preparate...

    Iubitul meu îmi cere bani pentru că mama lui îi cheltuie tot salariul. Cum să-i spun că nu mai vreau să-i dau bani?
    Iubitul meu îmi cere bani pentru că mama lui îi cheltuie tot salariul. Cum să-i spun că nu mai vreau să-i dau bani?

    O femeie de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit, cum a ajuns să plătească indirect facturile și cheltuielile mamei iubitului ei. Ea spune că totul a început...

    M-am recăsătorit, dar am rămas cu instictul de părinte singur. Mă asigur mereu că am bani suficienți pentru copilul meu
    M-am recăsătorit, dar am rămas cu instictul de părinte singur. Mă asigur mereu că am bani suficienți pentru copilul meu

    Deși are un partener de nădejde și un tată vitreg dedicat pentru băiețelul ei, o mamă face tot posibilul să nu depindă de actualul ei soț. Pesemne că perioada lungă în care...

    Bani în plus pentru fiecare copil născut. Ce sume vor primi părinții din Botoșani
    Bani în plus pentru fiecare copil născut. Ce sume vor primi părinții din Botoșani

    Două primării din județul Botoșani au decis că este timpul ”să întinerască satele” și au implementtat programe care să ofere stimulente financiare pentru familiile...

    Fiica lui Aurelian Temișan câștigă proprii bani la numai 14 ani. Educația primită își spune cuvântul
    Fiica lui Aurelian Temișan câștigă proprii bani la numai 14 ani. Educația primită își spune cuvântul

    Aurelian Temișan este un artist care se bucură de mare succes pe plan profesional, dar și personal pentru că este un tătic foarte mândru. Fiica lui câștigă primii bani la...

    M-am despărțit de iubita mea după ce m-a întrebat câți bani am
    M-am despărțit de iubita mea după ce m-a întrebat câți bani am

    Discuțiile despre bani nu sunt întotdeauna plăcute sau binevenite. Chiar și studiile arată că banii reprezintă cea mai frecventă cauză a certurilor în cuplu. Un sondaj...

    © 2025 Qbebe