Posibile efecte negative ale unui ghiozdan prea greu
Riscurile la care este supus copilul dacă va purta în mod constant un ghiozdan care este prea greu pentru el țin de tipul de ghiozdan și de modalitatea în care acesta îl va transporta. Printre cele mai cunoscute posibile efecte negative ale unui ghiozdan nepotrivit se numără:
• Adoptarea unei posturi proaste
• Dureri și slăbiciune musculară
• Dureri de spate cronice (din cauza supunerii coloanei la suprasolicitare)
• Dureri localizate pe o parte a corpului (la nivelul umerilor, spatelui,dar și în zona gâtului)
• Afectarea nervilor ca urmare a presiunii prea mari din zona umerilor și gâtului
• Uneori pot surveni senzații de amorțeală în diverse regiuni ale corpului, ca urmare tot a compresiei nervilor
De asemenea, specialiștii atrag atenția asupra următorului aspect: cu cât un copil va purta un ghiozdan greu, cu atât va fi mai supus riscului de accidentări în anumite situații (de exemplu, poate să cadă în momentele în care se află în poziții nesigure ca urmare a faptului că centrul său de greutate nu funcționează așa cum trebuie din cauza greutății prea mari a ghiozdanului).
Trucuri prin care să ușurezi ghiozdanul copilului
Pentru ca micuțul tău să se bucure de un ghiozdan mai ușor, dar fără a fi lipsit de recuzita necesară din fiecare zi, poți pune în practică și următoarele sfaturi:
Achiziționează ghiozdanul potrivit
De exemplu, acesta nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corporală a copilului. Totodată, ar trebui să fie bine compartimentat pentru ca greutatea să se poată distribui cât mai echilibrat. Un ghiozdan de calitate va avea două bretele solide, dar și un fel de curea ce se va putea fixa pe talie, astfel încât să se asigure o distribuție bună a greutății, fără suprasolicitarea coloanei. Preferabil este ca ghiozdanul să dispună și de bretele de fixare în zona pieptului, mai ales pentru copiii mai mici. Datorită lor, ghiozdanul se va putea fixa mult mai bine și nu se va suprasolicita prea mult nicio parte a corpului.
Mizează pe ghiozdanele tip troler
Nu numai că vor fi mai ușor de manipulat, dar îi vor feri pe copii de exercitarea presiunii prea mari pe coloană și pe umeri. Un ghiozdan tip troler poate fi mai greu decât unul obișnuit, de pus în spate, în condițiile în care poate depăși 20% din greutatea corporală a copilului. Alege un astfel de ghiozdan din materiale de calitate, cât mai ușoare, cu rotițe care să meargă bine și să fie cât mai stabile.
Insistă să-și strângă cât mai bine bretelele și să le utilizeze pe ambele
Cu cât bretelele se vor fixa mai strâns, cu atât ghiozdanul va sta mai bine pe spate și pe umeri, greutatea distribuindu-se corespunzător. De asemenea, va părea mai ușor când va sta atașat de ambii umeri, și nu de unul, tot datorită distribuției egale a greutății.
Verifică săptămânal ghiozdanul copilului
Ca să fii sigură că nu va ajunge să care în spate tot felul de lucruri care de fapt îi sunt inutile și nu fac altceva decât să-l supraîncarce, nu uita ca măcar o dată pe săptămână să te uiți în ghiozdanul copilului tău. Adesea vei fi uimită să vezi cât de mult se poate ușura ghiozdanul prin îndepărtarea lucrurilor care nu mai au ce căuta acolo (cum ar fi cărți vechi, teste, prea multe cutii de creioane colorate etc.).
Acolo unde se poate, solicită variante online ale manualelor
Manualele cărate de copii în spate sunt de foarte multe ori mult prea grele pentru ei, afirmă specialiștii. De pildă, pot fi situații în care aceștia ajung să poarte la vârste fragede o greutate de peste 10 kg. Una dintre cele mai la îndemână modalități de a-ți scuti copilul de așa ceva este să soliciți, unde va fi posibil, să aibă accesul și la resurse didactice disponibile online. În același timp, poți discuta cu părinții colegilor mai apropiați ai copilului tău pentru a stabili un program de aducere a manualelor și altor materiale auxiliare pe rând, prin rotație. În acest fel, copilul nu va ajunge să fie supraîncărcat zilnic.
Fii atentă la recipientele pentru depozitare
Ghiozdanul copilului va fi mai ușor și dacă acesta nu va fi nevoit să poarte la el recipiente grele. Spre exemplu, cele în care vei pune hrana pe care i-o vei da la el ar trebui să fie confecționate din materiale cât mai ușoare. Pentru a fi sigură că acestea nu vor fi deloc o povară pentru copil, străduiește-te, pe cât posibil, să le umpli cu alimente cât mai ușoare, dar bogate în nutrienți valoroși.
Reamintește-i copilului să-și mai lase din rechizite și la școală
Ghiozdanul va fi mai simplu de transportat dacă se va instaura obișnuința ca materialele care nu sunt necesare de pe o zi pe alta să mai fie lăsate și prin dulapurile de la școală.
Surse:
www.creativehealthyfamily.com, www.spine-health.com, www.thephysiocompany.com
Surse foto: www.pixabay.com