Tuse seacă vs. tuse productivă - care sunt diferențele?
Înainte de orice, este bine de știut că tusea este un mecanism înnăscut, natural, de apărare al organismului, care astfel încearcă să elimine substanțele nedorite din căile respiratorii.
Există două tipuri de tuse:
- tusea uscată (seacă) - cauzată de iritarea căilor respiratorii superioare;
- tusea productivă - cauzată de excesul de mucus și de secrețiile acumulate la nivelul traheei și plămânilor.
Tusea productivă este însoțită de expectorații de mucus (flegmă) și este o modalitate eficientă pentru corpul copilului tău de a scăpa de fluidele care nu sunt necesare în tractul respirator inferior. De cele mai multe ori, tusea productivă apare la copii atunci când aceștia au contactat o formă de gripă sau răceală.
Tusea seacă, neproductivă, se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, de 3-4 săptămâni, și poate deveni cu adevărat deranjantă, mai ales pentru cei mici. Spre deosebire de tusea productivă, tusea uscată nu se bazează pe excesul de mucus și poate fi agravată de fumul de țigară, poluarea atmosferică sau de aerul foarte rece sau uscat dintr-o încăpere.
Dacă tusea seacă durează mai mult de 3-4 săptămâni și este însoțită de febră sau dificultăți de respirație, este bine să mergem imediat la medic, fiindcă în astfel de cazuri banala tuse seacă poate fi indiciul unor probleme mai grave precum afecțiuni cardiace, COVID-19 sau probleme pulmonare.
Cum se manifestă tusea uscată
Tusea seacă este persistentă și este însoțită de simptome precum iritație sau senzație de mâncărime în interiorul gâtului. Poate deveni mai puternică noaptea și uneori este destul de difici de controlat.
Simptomele tusei uscate sunt:
- lipsa expectorației;
- senzația de mâncărime în gât;
- se menifestă mai mult în timpul nopții;
- se simte mai mult în zona gâtului decât în zona pieptului.
Uneori, tusea seacă mai poate fi însoțită și de:
- dureri în gât;
- secreții nazale;
- răgușeală;
- dureri în zona pieptului;
- dureri de cap;
- tulburări de somn;
- senzație de oboseală.
Remedii naturale pentru tusea seacă
Din fericire, există câteva metode prin care poți ameliora tusea seacă și durerile în gât, iar printre acestea se numără siropurile naturale pentru tuse.
Siropul MariaMed este un produs natural, special indicat pentru tusea seacă și durerile în gât ale copilului. În cazul inflamării bronhiilor, siropul ajută la eliminarea rapidă a secreției ce conține bacterii și resturi celulare. Siropul MariaMed formează un strat protector subțire la suprafața mucoasei căilor respiratorii iritate, nu conține conservanți chimici și este recomandat copiilor de peste 1 an. Conține extract din rădăcină de nalbă medicinală, tinctură de propolis și miere de albine. |
- Nalba medicinală are efect antiinflamator și expectorant dovedit. Aceste efecte sunt legate de conținutul bogat în substanțe mucilaginoase din rădăcinile ei. Nalba acționează ca un clei, formând o substanță dură și lipicioasă, care învelește membranele, ameliorând tusea și grăbind vindecarea răcelii. Are proprietăţi emoliente, antiinflamatorii, expectorante şi calmante, fiind de un real ajutor îndeosebi în afecţiuni ale aparatului respirator. Calmează iritaţiile mucoaselor, tusea şi catarul bronşic, dezinfectează cavitatea bucală.
- Propolisul este un antibiotic natural puternic și are efecte antibacteriene, antivirale și antiinflamatoare. Este bogat în vitamine și minerale și are un efect sinergic cu antibioticul.
- Mierea de albine ajută la creșterea imunității, având un efect antimicotic, expectorant, analgezic, antibacterian și antiinflamator.
Un produs bun împotriva tusei NU O OPREȘTE, ci o ameliorează! Pentru a descoperi cauza tusei, indiferent că vorbim despre cea seacă sau productivă, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să consulți medicul.
Tu ce alte remedii împotriva tusei cunoști?
Surse foto: istockphoto.com