Cum pregătim sistemul imunitar al copiilor în această primăvară

Cum pregătim sistemul imunitar al copiilor în această primăvară

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricare dintre noi știe că o funcționare corectă a sistemului imunitar este cheia pentru o stare de sănătate optimă. În ceea ce-i privește pe copii, trebuie să avem permanent în vedere că sistemul lor imunitar nu este pe deplin matur și de aceea are nevoie de mai mult ajutor pentru a-și face treaba la parametri optimi. Odată cu venirea primăverii, vor interveni mai mulți factori care pot să dea peste cap imunitatea copilului tău și să vă aducă față în față cu tot felul de neplăceri (acestea variază de la răceli sau viroze până la diferite alergii). Ca să le preveniți și ca să treceți mai ușor peste ele în situațiile în care apar, ține seama și de sfaturile din articolul de mai jos. Străduindu-te să le pui în practică, vă veți bucura mai mult nu numai de primăvară, ci de fiecare zi, din orice perioadă a anului.

Care sunt provocările pentru sistemul imunitar al copilului primăvara?

Printre cele mai frecvente „probe” la care este supusă imunitatea micuțului tău în acest anotimp se numără:

  • Alergiile repiratorii- Acestea pot fi recunoscute după simptome precum: congestie nazală, secreție nazală abundentă, transparentă, mâncărimi nazale, iritație în gât, strănut excesiv. Uneori, poate surveni tusea uscată, persistentă. Cea mai comună formă de alergie nazală este așa-numita „febră a fânului” sau rinită alergică, asociată unei alergii sezoniere de primăvară. Printre factorii responsabili de apariția ei se numără expunerea mai mare la polen, generată de arbori, ierburi și flori, dar și de mucegaiurile din exterior care își eliberează primăvara mai mulți spori
  • Conjunctivita alergică- Este diferită de cea de natură virală sau bacteriană, manifestându-se doar prin ochi care curg și sunt iritați din cauza faptului că a crescut cantitatea de lacrimi secretată. Lăcrimarea abundentă nu este însoțită și de mâncărime
  • Sinuzitele virale- Pentru a putea să o distingi de o alergie sezonieră, ar trebui să sesizezi la copilul tău următoarele manifestări: secreția nazală dobândește o nuanță verzuie și nu dispare într-un interval de 10 zile, apar dureri în zona sinusurilor, survine tusea (de regulă productivă), febra (aceasta este mai frecventă în rândul copiilor mai mici de 6 ani), stări de oboseală. Uneori, o infecție sinusală poate fi acompaniată și de dureri de dinți, în zona maxilarului superior mai ales

Care este relația dintre microflora intestinală, imunitate și alergii?

Microflora intestinală, formată dintr-o multitudine de bacterii, este implicată în numeroase procese ale organismului, printre care digestia, sinteza nutrienților și apărarea organismului. Astfel, ea acționează pentru a echilibra activitatea sistemului imunitar: prezența bacteriilor din microfloră influențează celulele din sistemul imunitar responsabile de producerea alergiilor.

Un studiu publicat online în revista „Science” a plecat de la următoarea premisă: anumite tipuri de răspunsuri ale sistemului imunitar sunt generate pentru a ocroti organismul. Prezența bacteriilor sau fungilor provoacă un asemenea răspuns, cunoscut sub numele de „celulele de tip 3”. Aceste celule imunitare coordonează un proces de fagocitoză, eliminând microorganismele dăunătoare. În cazul în care agenții patogeni sunt prea mari pentru a putea fi contracarați de „celulele de tip 3”, atunci acestea acționează direct asupra unui alt tip de celule, cele „de tip 2” (responsabile și de generarea de reacții alergice), blocându-le activitatea. În această situație, acestea din urmă nu vor mai fi capabile să declanșeze răspunsul imun resposabil de apariția alergiilor.

Cei care au realizat studiul au precizat că microflora intestinală intervine indirect asupra răspunsului sistemului imunitar venit din partea „celulelor de tip 2”, inducând funcționarea „celulelor de tip 3”.
Astfel de rezultate, au precizat coordonatorii studiului, arată că orice dezechilibru al microflorei intestinale provoacă un răspuns exagerat al „celulelor de tip 2”, ceea ce va conduce inclusiv la generarea reacțiilor alergice.

Ce poți face pentru a întări sistemul imunitar al copilului?

Ca să te asiguri că imunitatea copilului tău va funcționa la parametri optimi, ține cont și de următoarele sfaturi:
Ai grijă de microflora sa intestinală
Microflora intestinală face parte din imunitatea înnăscută a copilului, din „barierele” menite să asigure „prima linie” de apărare a organismului, în ea regăsindu-se bacterii cruciale în dezvoltarea celulelor imune. Chiar dacă microflora nu intră în contact direct cu celulele epiteliale ale sistemului imunitar, aceasta stimulează maturizarea și funcționarea acestora.

Un studiu recent a adus în prim-plan importanța unui anumit tip de bacterii, numite probiotice, în stimularea funcționării sistemului imunitar. Ele au fost definite ca „microorganisme vii care, când sunt administrate în doze corespunzătoare, oferă beneficii organismului”. Cea mai importantă formă în care acestea pot să acționeze pentru binele organismului este că inhibă proliferarea agenților patogeni periculoși. Practic, probioticele aderă de peretele celulelor epiteliale pentru a-și putea exercita această funcție, întărind bariera intestinală, realizând un echilibru bacterian la nivelul acestora.

Prin intermediul studiului menționat s-a constatat că particulele probiotice pot să persiste până la 72 de ore în celulele imunitare de la nivelul epiteliului intestinal. În aceste condiții, ele conduc inclusiv la creșterea capacității de expresie a celulelor macrofage, ceea ce înseamnă că vor favoriza răspunsurile imunitare. Acestea sunt foarte importante pentru stimularea răspunsurilor venite și din partea imunității dobândite.

De asemenea, de sănătatea microflorei intestinale depinde și predispoziția spre apariția reacțiilor alergice. Spre exemplu, printr-un studiu s-a comparat microflora intestinală a unor copii alergici și a unora care nu aveau alergii, astfel încât să se poată sesiza influența sănătății microflorei asupra Imunoglobulinei E (responsabilă de eliberarea histaminelor în urma prezenței unui alergen). S-a apelat la 2 grupuri de copii egale ca număr, ce au fost urmăriți încă de la naștere și până la vârsta de 5 ani.
Diagnosticul de alergie al copiilor s-a bazat pe controale medicale și pe completarea de chestionare de către părinți. De asemenea, au fost prelevate și probe de materii fecale. Concluziile au fost următoarele: în microflora intestinală a copiilor alergici, cu anticorpi specifici IgE, se aflau mai multe bacterii rele (precum cele de tip Clostridia de pildă) și mai puține bacterii bune. S-a putut sesiza astfel o corelație între nivelul ridicat al IgE și prezența bacteriilor rele din microfloră, afirmându-se că ponderea alergiilor era mai ridicată în rândul copiilor care nu se bucurau de buna sănătate a microflorei intestinale.

Pentru a te asigura că micuțul tău se va bucura de o microfloră intestinală sănătoasă încă din primele luni de viață, apelează și la suplimentele alimentare. De exemplu, orientează-te cu încredere și spre OMNI-BIOTIC® PANDA, creat cu toată grija pentru a veni atât în sprijinul copiilor cu dezechilibre imunologice și predispoziții spre alergie (inclusiv spre atopie), cât și pentru a se asigura popularea microflorei bacteriene din intestinul copiilor în vederea unei susțineri adecvate a sistemului lor imunitar.

În privința efectelor pozitive ale OMNI-BIOTIC® PANDA asupra predispoziției spre atopie a copiilor, un studiu Panda a analizat 98 de bebeluși, care proveneau din familii cu teren atopic. S-a analizat atât brațul celor ce au primit suplimentul OMNI-BIOTIC® PANDA, cât și a celor ce au primit un supliment placebo (50 de bebeluși au primit probiotic, iar 48 nu primiseră). Comparându-se aspectul brațului bebelușilor incluși în studiu, s-a putut sesiza, la cei care primiseră suplimentul menționat, o reducere a riscului de apariție a eczemelor. Explicația pentru acest fenomen a fost următoarea: OMNI-BIOTIC® PANDA scade nivelul interleukinelor 5 și 13, care au rol proinflamator și restabilește balanța optimă a interleukinei 10 cu rol imunomodulator.

În cazul în care puiul tău se confruntă cu colici, nu dispera, mămico! Grație compoziției sale (Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W52, Bifidobacterium bifidum W23), vei constata o diminuare a stărilor neplăcute în cel mai scurt timp.
Tot datorită compușilor săi (nu conține proteine din lapte, lactoză, gluten, fructoză), OMNI-BIOTIC® PANDA este un ajutor de nădejde pentru:

  • suprimarea sintezei Interleukinei-5 și 13 (ce determină apariția simptomelor de alergii)
  • stimularea producerii de Interleukină-10 (cu rol imunomodulator)
  • ameliorarea tulburărilor intestinale ale copiilor din primele luni de viață
  • ameliorarea dermatitelor atopice
  • alergia la proteina lactică
  • diferite tipuri de intoleranțe

Pentru a te convinge și mai mult de calitățile OMNI-BIOTIC® PANDA, ai în vedere și următoarele detalii: numărul de organisme disponibile până la finalul perioadei de valabilitate, microorganismele se pot acomoda și multiplica în mod activ și se poate vorbi de o rezistență a asistenților intestinali utilizați în stomac și duoden.

Efectele binefăcătoare ale OMNI-BIOTIC® PANDA vor fi pe deplin resimțite de copilul tău dacă îl vei administra ținând seama de aceste indicații:

  • Pentru bebeluși alăptați: se va amesteca 1 plic de OMNI-BIOTIC® PANDA 1 dată pe zi, într-o lingură de lapte matern/apă fiartă, amestecându-l putând fi picurat direct în gurița bebelușului cu ajutorul unei pipete
  • Pentru bebelușii care nu sunt alăptați: 1 plic de OMNI-BIOTIC® PANDA va fi amestecat direct în sticlă, o dată pe zi (Nu se va încălzi la peste 40 de grade)
    Este ideal ca un copil să primească OMNI-BIOTIC® PANDA începând cu prima sa zi de viață și cel puțin pe parcursul primului an!

Oferă-i o nutriție echilibrată
O alimentație variată, care să conțină alimente bogate în nutrienți care pun în mișcare funcționarea sistemului imunitar, este esențială. Spre exemplu, printre alimentele ce nu ar trebui să lipsească din meniul unui copil se numără: fructe și legume (acestea sunt excelente pentru imunitate mai ales datorită antioxidanților), pește ( este sursă de acizi grași Omega 3, de vitamina D, seleniu, zinc, toate vitale pentru o imunitate bună), iaurtul și kefirul (sunt alimente ce conțin probiotice, atât de importante pentru microflora intestinală), nuci și semințe (vitamina E, acizii grași Omega 3 și zincul le fac ideale pentru susținerea imunității).

Asigură-te că beneficiază de un aport adecvat de vitamina D
Dacă pentru un copil până la vârsta de 1 an sunt necesare 400 UI de vitamina D pe zi, cei mai mari de 1 an au nevoie de 600 UI pe zi.

Principalele roluri ale vitaminei D pentru imunitate se leagă, pe de o parte, de influența benefică a acesteia asupra limfocitelor T (ce recunosc și distrug agenții patogeni) și, pe de altă parte, întrucât poate să declanșeze acțiunea antiinflamatoare, stimulând organismul să dea un răspuns corect agresorilor ce ar putea pune sănătatea în pericol.

Pentru ca un copil să beneficieze de suficientă vitamina D, ai în vedere următoarele demersuri:

  • Obișnuiește-l să se expună cât mai des la lumina soarelui (contribuie la sinteza vitaminei D la nivelul pielii)
  • Pune-i la dispoziție alimente ce conțin vitamina D (cum ar fi pește, ouă, produse lactate, cereale fortificate, ciuperci, suc de portocale fortificat)
  • Apelează la suplimente alimentare de vitamina D (dar numai după sfatul unui medicul pediatru!)

Stimulează-ți copilul să facă mișcare
Fiți chiar voi un model pentru copiii voștri și încurajați-i să stea cât mai mult timp afară. Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că un copil care face mișcare va beneficia de un sistem imunitar mai puternic pentru că: activitatea citokinelor (secretate de către celulele sistemului imunitar pentru a contracara agenții patogeni) se va îmbunătăți, iar procesele inflamatorii din corp se vor diminua.

Nu uita de importanța somnului
Pentru ca un copil să-și păstreze sănătatea, se recomandă, în funcție de vârsta pe care o are, să doarmă:

  • Un copil sub vârsta de 1 an- până la 14-15 ore pe zi
  • Un copil cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani- 12-14 ore de somn pe zi
  • Un copil între 3 și 6 ani- 10-12 ore de somn pe zi
  • Un copil ce are între 7 și 12 ani- 10-11 ore de somn pe zi
  • Un copil mai mare de 12 ani- 8-9 ore de somn pe zi

De altfel, studiile au demonstrat că se poate vorbi despre o relație directă între lipsa somnului și creșterea riscului copiilor de a se îmbolnăvi, în condițiile în care datorită somnului celulele sistemului imunitar se vor activa așa cum trebuie pentru a se contracara agenții patogeni.

Este o adevărată provocare să ai grijă de sănătatea micuțului tău, însă OMNI-BIOTIC® PANDA este aliatul de care ai nevoie încă din primele zile de viață ale puiului tău.

Surse: askdrsears.com, mdvip.com, sciencedaily.com, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
Plastilina a fost inventată ...din greșeală! Iată cum un produs ce se dorea a fi de curățare s-a transformat în jucăria preferată a copiilor!
Plastilina a fost inventată ...din greșeală! Iată cum un produs ce se dorea a fi de curățare s-a transformat în jucăria preferată a copiilor!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară
    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară

    Spre finalul acestei săptămâni, sâmbătă, pe 16 aprilie, prima lună plină a acestei primăveri, Luna Roz, va fi vizibilă. Întrucât stă sub semnul Balanței, ea...

    Cuplurile din zodiac care vor avea parte de o aventură amoroasă primăvara aceasta
    Cuplurile din zodiac care vor avea parte de o aventură amoroasă primăvara aceasta

    Primăvara este anotimpul renașterii, al transformărilor și al noilor speranțe. De ce nu, speranțele noastre pot fi legate și de dragoste, fiind alimentate de dorința de a ne...

    Sistemul nervos: ce rol are și cum îl protejezi
    Sistemul nervos: ce rol are și cum îl protejezi

    Corpul uman reprezintă o rețea de sisteme, adică de grupuri de organe care lucrează împreună pentru a-i asigura funcționarea normală. Printre aceste sisteme se află unul...

    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie
    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie

    Sănătatea organismului este pusă la încercare în sezonul rece. Schimbările bruște de temperatură, ploile și vântul răcoros pot destabiliza sistemul nostru imunitar,...

    Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală
    Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală

    Premieră în România! Părinții a patru copii retrași din sistemul de învățământ românesc și înscriși în sistem homeschooling sunt...

    Art Safari Kids, evenimentul preferat al copiilor de vara aceasta! 8 activități pe care le pot face aici micii artiști
    Art Safari Kids, evenimentul preferat al copiilor de vara aceasta! 8 activități pe care le pot face aici micii artiști

    Vara aceasta se numără micii artiști, la Art Safari Kids!Ateliere de creație variate, artă adevărată, tururi ghidate pe înțelesul lor - sunt doar câteva dintre surprizele...

    Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an
    Vacanța de primăvară 2022: când cade în acest an

    Vacanțele sunt așteptate întotdeauna cu nerăbdare de cei mici, indiferent de perioada din an în care au fost stabilite. Desigur, vacanța de vară este în topul...

    Este anul schimbărilor! Trei nativi vor lua totul de la zero până în primăvară
    Este anul schimbărilor! Trei nativi vor lua totul de la zero până în primăvară

    Anul 2025 este anul schimbărilor și oportunităților pentru trei dintre semnele zodiacale. Care sunt nativii ai căror viață se poate schimba drastic în 2025?

    © 2025 Qbebe