Mami! Nu-mi place la gradinita!

Mami! Nu-mi place la gradinita!

Raluca Cristea

Te intrebi zi de zi de ce copilul tau nu se adapteaza la gradinita la fel de bine ca si colegii lui? Hai sa gasim problema si sa incercam sa o rezolvam!

Cel mai probabil apropiatii copilului, in frunte cu tine, l-ati asaltat cu tot felul de detalii ademenitoare despre gradinita: iti vei face prieteni noi, te vei juca cu o multime de jucarii, vei colora, vei desena, vei invata sa numeri... Te asteptai ca dupa o astfel de prezentare, copilul tau sa se acomodeze in cateva zile cu orele petrecute la gradinita, insa realitatea, in cazul tau, este exact invers!

Iata 3 cele mai intalnite situatii in astfel de cazuri, alaturi de solutii pe masura!

Vrea sa mearga inapoi, acasa la el!

Situatia: de cateva zile, in fiecare dimineata, copilul are aceeasi reactie. Se agata la propriu de tine si incepe sa planga, rugandu-te sa nu il lasi singur si sa il duci inapoi acasa. In ciuda reactiei lui disperate, stai linistita, caci nu este nimic in neregula cu el.

Prima saptamana de gradinita este foarte dificila atat pentru tine cat si pentru cel mic, insa cu tact si rabdare veti trece peste aceasta perioada! Pune-te in locul lui! Nu ii este usor sa ramana cu o doamna necunoscuta, cu copii care nu ii sunt prieteni, intr-un loc cu care nu este familiarizat. In ciuda dorintei tale, despartirea de tine este o schimbare care il face sa sufere.

Solutia: In primul rand, trebuie sa fii rabdatoare si sa nu ii faci reprosuri, pentru ca orice copil se descurca mai greu in primele 2 saptamani de gradinita. La fel de important este sa fii ferma si sa nu cedezi rugamintilor de a-l lua acasa, altfel vei incepe o lupta nesfarsita in a-l convinge sa ramana la gradi.

Dimineata, nu sta mult timp cu el la gradinita, dar nici nu pleca brusc. Poti pleca doar dupa ce il imbratisezi si il asiguri ca vei veni dupa amiaza sa il iei acasa. Ii poti lasa cu el si jucaria preferata pentru a se simti mai aproape de mediul cu care este obisnuit.

Dintr-o data, nu mai vrea sa ramana la gradinita!

Situatie: La inceput, copilul tau parea ca s-a adaptat la gradinita, insa dintr-odata atitudinea lui s-a schimbat. Isi incepe dimineata morocanos, iar orele de la gradinita i se par triste si grele. Iata ca de data aceasta nu mai este vorba de inadaptare, ci de faptul ca cel mic se simte coplesit de atatia copii pe langa el intr-un spatiu relativ mic, atatea reguli noi si obiceiuri pe care trebuie sa le respecte.

Treptat, si-a dat seama ca la gradinita nu este ca acasa. Daca nu este cuminte copiii rad de el, daca vorbeste neintrebat nu ii raspunde nimeni, jucariile sunt pentru toti iar la mancare nu se fac nazuri.

Solutie: Este normal sa nu ii placa insa tu trebuie sa ii explic,i pe masura capacitatii lui de a intelege, ca toate aceste reguli vor face din el un copil frumos, destept, cu care parintii si prietenii se vor mandri si, in plus, toti prietenii de varsta lui fac acelasi lucru in acest moment.

Daca anumite detalii nu iti sunt pe plac sau nu te conving, cu privire la gradinita, colegi sau educatoare, nu ii critica de fata cu copilul, ci vorbeste direct cu doamna educatoare. In fiecare zi, incurajeaza-l sa iti povesteasca ce a facut la gradinita, cum s-au comportat colegii cu el, ce jocuri a invatat, cum se comporta doamna educatoare. Este o modalitate subtila de a afla nu doar cum se simte cel mic la gradinita, ci si cum se comporta cu el colegii si cadrele didactice.

Lauda-l pentru orice realizare, mica sau mare, spunandu-i ca esti mandra si multumita de el. Orice astfel de remarca ii va dezvolta stima de sine si increderea in propria persoana.

Ce se intampla? Nu si-a facut prieteni!

Situatie: Ti se intampla des sa il intrebi pe copilul tau cu cine s-a jucat si ce jocuri a mai invatat iar raspunsul sa fie invariabil acelasi "nu ma joc, nu am cu cine"?

Cu siguranta te gandesti ca este imposibil sa nu isi faca macar un prieten nou, insa nu trebuie sa intri in panica. Este doar o etapa in dezvoltarea lui, o etapa de confuzie in care nu stie cum sa interactioneze, ii este teama de reactia copiilor de varsta lui dar si de propria lui reactie atunci cand este pus in diverse situatii.

Daca iti stii copilul ca fiind o persoana vesela si sociabila, dar momentan nu si-a facut prieteni, inseamna ca prefera sa observe si sa se acomodeze cu locatia si / sau educatoarea, pana alege sa intre in vorba cu copiii pe care nu ii cunostea pana acum. Aceste momente de aparenta izolare il ajuta pe cel mic sa se obisnuiasca cu orele petrecute in colectivitate.


Daca cel mic este sensibil, afectuos si timid, izolarea lui poate ascunde si motive demne de ingrijorare, asa cum sunt timiditatea, posibila severitate a educatoarei sau comportamentul rautacios al anumitor colegi de gradinita, caz in care vei observa ca puiul tau sufera si ii pare sincer rau ca nu are prieteni.

Solutie: Implica-te chiar tu! Ajuta-l sa isi faca prieteni, intrand in vorba cu alti parinti si facandu-le cunostinta celor mici. In acest sens, de mare ajutor este o mini petrecere pe care o poti organiza chiar la tine acasa, unde sa inviti 3-4 colegi de gradinita de care ai observat ca s-a apropiat cat de cat cel mic.

Arata-i si spune-i de fiecare data cat de multumita esti de faptul ca socializeaza si invata lucruri noi!

Articolul urmator
Mami, ma doare burtica! Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele unei banale dureri de burtica?
Mami, ma doare burtica! Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele unei banale dureri de burtica?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    DA sau NU - învățăm copiii să mintă atunci când nu le place un cadou primit?
    DA sau NU - învățăm copiii să mintă atunci când nu le place un cadou primit?

    Cum ar trebui să reacționeze un copil mic, ce nu cunoaște diplomația întocmai ca un adult, atunci când primește un cadou care îi displace? Îl lăsăm să...

    De ce NU îmi place să vorbesc cu alte mame în parcuri?
    De ce NU îmi place să vorbesc cu alte mame în parcuri?

    Părinții care își însoțesc copiii în parcuri se împart în două categorii: cei care vorbesc cu lejeritate despre orice subiect cu alți părinți și...

    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”
    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”

    Jorge trece prin clipe nu tocmai ușoare! Artistul s-a văzut nevoit să își ducă fiul de doar 5 ani la psiholog după ce a observat la acesta câteva lucruri care l-au...

    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată
    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată

    O mamă a rămas absolut oripilată când a ajuns la grădinița fiicei ei cu câteva minute întârziere și a descoperit că micuța a fost închisă singură...

    Iată de ce copiii mei nu îmi spun ”mami”
    Iată de ce copiii mei nu îmi spun ”mami”

    Mami. Este un cuvânt bizar, dacă stai să îl analizezi bine, lucru pe care eu l-am făcut. Sună ca brandul unui biscuite pe care copiii îl devorează. Sau ca o...

    Ilie are doar șase ani și spune că-i place mai mult la școală decât acasă. Doamna învățătoare este ca și mama lui
    Ilie are doar șase ani și spune că-i place mai mult la școală decât acasă. Doamna învățătoare este ca și mama lui

    Are doar șase ani, dar a trecut prin multe greutăți. A învățat să împartă puținul pe care îl are cu cei doi frați ai lui, dar nimic nu îi poate șterge...

    După ce am rămas gravidă, șeful meu mi-a spus că „îmi cam place viața”. Așa că l-am dat în judecată și am câștigat
    După ce am rămas gravidă, șeful meu mi-a spus că „îmi cam place viața”. Așa că l-am dat în judecată și am câștigat

    O mămică de peste granițe povestește că, în urmă cu trei ani, când era însărcinată, șeful ei a făcut un comentariu deplasat la adresa ei și a concediat-o...

    Am șase copii și aș mai face dacă mi-aș permite. Trăiesc în haos, dar îmi place viața mea
    Am șase copii și aș mai face dacă mi-aș permite. Trăiesc în haos, dar îmi place viața mea

    Cât de frumoasă, dar și haotică este viața cu șase copii? Ce spune o mamă despre provocările de zi cu zi ale traiului într-o familie numeroasă? Vom afla mai multe despre...

    © 2025 Qbebe