Vrea sa mearga inapoi, acasa la el!
Situatia: de cateva zile, in fiecare dimineata, copilul are aceeasi reactie. Se agata la propriu de tine si incepe sa planga, rugandu-te sa nu il lasi singur si sa il duci inapoi acasa. In ciuda reactiei lui disperate, stai linistita, caci nu este nimic in neregula cu el.
Prima saptamana de gradinita este foarte dificila atat pentru tine cat si pentru cel mic, insa cu tact si rabdare veti trece peste aceasta perioada! Pune-te in locul lui! Nu ii este usor sa ramana cu o doamna necunoscuta, cu copii care nu ii sunt prieteni, intr-un loc cu care nu este familiarizat. In ciuda dorintei tale, despartirea de tine este o schimbare care il face sa sufere.
Solutia: In primul rand, trebuie sa fii rabdatoare si sa nu ii faci reprosuri, pentru ca orice copil se descurca mai greu in primele 2 saptamani de gradinita. La fel de important este sa fii ferma si sa nu cedezi rugamintilor de a-l lua acasa, altfel vei incepe o lupta nesfarsita in a-l convinge sa ramana la gradi. Dimineata, nu sta mult timp cu el la gradinita, dar nici nu pleca brusc. Poti pleca doar dupa ce il imbratisezi si il asiguri ca vei veni dupa amiaza sa il iei acasa. Ii poti lasa cu el si jucaria preferata pentru a se simti mai aproape de mediul cu care este obisnuit. |
Dintr-o data, nu mai vrea sa ramana la gradinita!
Situatie: La inceput, copilul tau parea ca s-a adaptat la gradinita, insa dintr-odata atitudinea lui s-a schimbat. Isi incepe dimineata morocanos, iar orele de la gradinita i se par triste si grele. Iata ca de data aceasta nu mai este vorba de inadaptare, ci de faptul ca cel mic se simte coplesit de atatia copii pe langa el intr-un spatiu relativ mic, atatea reguli noi si obiceiuri pe care trebuie sa le respecte.
Treptat, si-a dat seama ca la gradinita nu este ca acasa. Daca nu este cuminte copiii rad de el, daca vorbeste neintrebat nu ii raspunde nimeni, jucariile sunt pentru toti iar la mancare nu se fac nazuri.
Solutie: Este normal sa nu ii placa insa tu trebuie sa ii explic,i pe masura capacitatii lui de a intelege, ca toate aceste reguli vor face din el un copil frumos, destept, cu care parintii si prietenii se vor mandri si, in plus, toti prietenii de varsta lui fac acelasi lucru in acest moment.
Daca anumite detalii nu iti sunt pe plac sau nu te conving, cu privire la gradinita, colegi sau educatoare, nu ii critica de fata cu copilul, ci vorbeste direct cu doamna educatoare. In fiecare zi, incurajeaza-l sa iti povesteasca ce a facut la gradinita, cum s-au comportat colegii cu el, ce jocuri a invatat, cum se comporta doamna educatoare. Este o modalitate subtila de a afla nu doar cum se simte cel mic la gradinita, ci si cum se comporta cu el colegii si cadrele didactice.
Lauda-l pentru orice realizare, mica sau mare, spunandu-i ca esti mandra si multumita de el. Orice astfel de remarca ii va dezvolta stima de sine si increderea in propria persoana.
Ce se intampla? Nu si-a facut prieteni!
Situatie: Ti se intampla des sa il intrebi pe copilul tau cu cine s-a jucat si ce jocuri a mai invatat iar raspunsul sa fie invariabil acelasi "nu ma joc, nu am cu cine"?
Cu siguranta te gandesti ca este imposibil sa nu isi faca macar un prieten nou, insa nu trebuie sa intri in panica. Este doar o etapa in dezvoltarea lui, o etapa de confuzie in care nu stie cum sa interactioneze, ii este teama de reactia copiilor de varsta lui dar si de propria lui reactie atunci cand este pus in diverse situatii.
Daca iti stii copilul ca fiind o persoana vesela si sociabila, dar momentan nu si-a facut prieteni, inseamna ca prefera sa observe si sa se acomodeze cu locatia si / sau educatoarea, pana alege sa intre in vorba cu copiii pe care nu ii cunostea pana acum. Aceste momente de aparenta izolare il ajuta pe cel mic sa se obisnuiasca cu orele petrecute in colectivitate.
|
Daca cel mic este sensibil, afectuos si timid, izolarea lui poate ascunde si motive demne de ingrijorare, asa cum sunt timiditatea, posibila severitate a educatoarei sau comportamentul rautacios al anumitor colegi de gradinita, caz in care vei observa ca puiul tau sufera si ii pare sincer rau ca nu are prieteni.
Solutie: Implica-te chiar tu! Ajuta-l sa isi faca prieteni, intrand in vorba cu alti parinti si facandu-le cunostinta celor mici. In acest sens, de mare ajutor este o mini petrecere pe care o poti organiza chiar la tine acasa, unde sa inviti 3-4 colegi de gradinita de care ai observat ca s-a apropiat cat de cat cel mic.
Arata-i si spune-i de fiecare data cat de multumita esti de faptul ca socializeaza si invata lucruri noi!