Cum ne pregatim de gradinita?

Cum ne pregatim de gradinita?

Iuliana Moraru

Odata cu intrarea la gradinita, copilul tau va trebui sa se obisnuiasca cu o serie de schimbari, va trebui sa invete sa respecte anumite norme, sa se adapteze, sa traiasca pentru o jumatate de zi fara voi.

Din experienta stim ca debutul in gradinita este mai greu de suportat de parinti decat pentru copil. Si tocmai pentru ca este o incercare importanta pentru ambele parti, foarte utila atat pentru copii, cat si pentru parinti este o pregatire in acest sens.

Asadar, daca l-ai inscris pe pitic la gradinita, trebuie sa incepi sa il pregatesti pas cu pas, inca din timpul vacantei. Copiii mici percep gradinita ca pe un loc nou, cu oameni noi si, cel mai important, fara mama. Rolul tau este sa il familiarizezi din timp cu ideea ca va merge la gradinita, povestindu-i despre ceea ce va invata acolo, despre colegii prietenosi pe care ii va avea si despre educatoarele dragute si atente, dar si despre multitudinea de jucarii de care se va inconjura.

Se poate spune si ca exista cativa pasi simpli, dar eficienti prin care il poti pregati pe copil sa accepte usor ideea de a merge la gradinita:

1. Mama/ tata se intoarce

Foarte important este ca cel mic sa aiba siguranta ca te vei intoarce. Inainte de plecare, fie ca te duci la servici dau doar pana la cumparaturi, repeta-i ca te intorci. Deoarece el nu are notiunea timpului, incearca sa raportezi lipsa ta la anumite activitati ale lui; de exemplu, spune-i ca te intorci dupa ce termina de mancat sau dupa ora de joaca ori de somn.

In momentul in care esti din nou acasa, repeta-i: "Gata, m-am intors, exact asa cum ti-am promis. Asa ca de fiecare data cand plec, ma voi intoarce negresit".

copil trist

  

2. Vizita la gradinita

Dupa ce l-ai inscris la gradinita, roaga-le pe doamnele invatatoare sa va primeasca de cateva ori in vizita inainte de prima zi oficiala de deschidere a anului scolar. Mergeti impreuna in spatiul de joaca special amenajat din curtea gradinitei, faceti cunostinta cu invatatoarele si chiar cu copiii care frecventeaza cursurile pe timp de vara.

Care este scopul acestor vizite? Copilul va vedea chipuri familiare chiar din prima zi de gradinita, astfel acomodarea lui fiind mai usoara.

  

3. Vorbeste-i despre activitatile din cadrul gradinitei

Povesteste-i despre prietenii pe care si-i va face, despre activitatile zilnice, precum joculete, cantecele, poeziile, dar si despre programul pe care trebuie sa il respecte, mai ales daca acesta este un program prelungit, ce include masa si somn la gradinita.

mama care discuta cu copilul ei

  

4. Fa o vizita la medic

Inainte de a intra in colectivitate, este foarte important sa ii realizezi un control de santate si sa te asiguri ca are toate vaccinurile la zi: vaccinul diftero-tetano-pertusis, vaccinul contra tuberculozei, vaccinurile contra rujeolei, rubeolei sau oreionului.

Exista si gradinite care cer realizarea unor analize complete inainte de a-l inscrie pe copil asa ca nu ezita sa le faci.

  

5. Invata-l sa manance singur

Foarte multi copii ajung in primele zile la gradinita si descopera ca nu stiu sa manance singuri. Din cauza numarului mare de copii, personalul gradinitei nu are cum sa ii invete pe fiecare in parte aceasta deprindere, asa ca foarte util ar fi sa il inveti din timp, acasa.

6. Pregateste-i hainutele

Regula numarul 1: hainute si incaltaminte lejere si usor de manevrat pentru a se putea dezbraca si imbraca singur. Incearca pantalonasi cu elastic in talie, papucei fara sireturi si bluzite cu fermoar. Vazand ca se descurca singur, va avea incredere si siguranta in propriile forte si se va pastra curat.

Ideal ar fi sa ii personalizezi hainutele pentru a le putea recunoaste mai usor. Incearca sa aplici un personaj dintr-o poveste sau chiar un animalut.

 tata care isi imbraca fetita

7. Jucaria preferata

Lasa-l sa ia cu el la gradinita jucaria de care nu se desparte niciodata. In acest fel, va trece mai usor peste faptul ca nu cunoaste pe nimeni, deoarece va avea alaturi un obiect familiar.

  

8. Pregateste-i ghiozdanelul

Ghiozdanelul fiecarui copil de gradinita ar trebui sa cuprinda: o pereche de pantalonasi in plus si una-doua bluzite pentru a se putea schimba daca se murdareste sau transpira, o pereche de sosetele, o pereche de pijamale daca cel mic doarme la gradinita, un prosopel si un sapunel. Si, bineinteles, nu uita sa ii dai mereu la el un mar, un pachet de napolitane sau biscuit pe care sa le manance daca i se face foame inainte sau dupa masa servita de personalul gradinitei.

ghiozdan pentru gradinita

9. Ramas bun

Odata ajunsi la gradinita, vine si momentul in care trebuie sa iti iei ramas bun. Ideal ar fi sa nu prelungesti prea mult acest moment, un pupic si un zambet fiind suficiente. Nu uita sa il asiguri ca mama se va intoarce dupa el.
Nu trebuie sa te sperii daca, in primele zile, copilul plange si se agata de tine in fiecare dimineata. Repeta-i de cate ori este nevoie ca il iubesti si ca te vei intoarce sa il iei.

Tu cum iti pregatesti copilul pentru prima zi de gradinita?

Articolul urmator
Copilul meu a fost dat afară de la grădiniță chiar în prima zi
Copilul meu a fost dat afară de la grădiniță chiar în prima zi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiica mea de 4 ani e foarte timidă la grădiniță. Cum pot să o ajut?
    Fiica mea de 4 ani e foarte timidă la grădiniță. Cum pot să o ajut?

    Mămica unei fetițe extrem de timidă la grădiniță și-a manifestat îngrijorarea cu privire la comportamentul copilașului, în mediul online. Răspunsurile internauților vin...

    Da, mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță. Cum am reușit
    Da, mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță. Cum am reușit

    Una dintre preocupările unei mămici este și să-și pregătească micuțul pentru a se adapta cât mai bine la grădiniță. În aceste condiții, poți alege să-l...

    Cel mic începe grădinița? Cum îl putem proteja împotriva virozelor
    Cel mic începe grădinița? Cum îl putem proteja împotriva virozelor

    Pe lângă entuziasmul și bucuria pe care le ai când îți pregătești micuțul pentru începerea grădiniței, este firesc să ai și emoții. Pe de o parte, te...

    Cum mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță
    Cum mi-am învățat copiii să citească înainte să intre la grădiniță

    Să înveți un copil să citească înainte să intre la grădiniță necesită perseverență și răbdare. Evident, cititul timpuriu nu este pentru toată lumea și cu...

    Contrabandă la grădiniță: ce a adus un copil în cănuța de apă
    Contrabandă la grădiniță: ce a adus un copil în cănuța de apă

    Cei mici adoră să aibă în preajmă animale de companie. Mai mult decât atât, studiile arată că prezența unul animal de companie în casă poate fi foarte...

    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată
    Mi-am găsit fiica la grădiniță singură și încuiată într-o cameră întunecată

    O mamă a rămas absolut oripilată când a ajuns la grădinița fiicei ei cu câteva minute întârziere și a descoperit că micuța a fost închisă singură...

    16 copii de la o grădiniță din Iași au fost iradiați si au avut nevoie de îngrijiri medicale
    16 copii de la o grădiniță din Iași au fost iradiați si au avut nevoie de îngrijiri medicale

    Acuzații grave aduse unie grădinițe din Iași de către părinții copiilor care susțin că educatoarele au folosit lămpi UV în clasele pline cu copii. Pe 4 mai, spre seară, mai...

    Copil de 3 ani pierdut de o educatoare dintr-o grădiniță din București. Mama l-a găsit la secția de poliție
    Copil de 3 ani pierdut de o educatoare dintr-o grădiniță din București. Mama l-a găsit la secția de poliție

    O anchetă este în curs de desfășurare la o o grădiniță din București după ce o educatoare a pierdut un copil de 3 ani și jumătate. Se pare că acesta a ieșit pe poarta...

    © 2024 Qbebe