- Desertul nu este un aliment obligatoriu in alimentatia copilului
- Zaharul modifica gustul natural de dulce
- De multe ori nu ideea de desert este gresita, ci de adaugarea zaharului!
- Atentie la zaharul din ceai si din compot!!!
- Mierea NU este o alternativa sanatoasa a zaharului
- Cu cat mai tarziu, cu atat mai bine!
Desertul nu este un aliment obligatoriu in alimentatia copilului
Cu totii stim cum este senzatia de pofta de dulce. Nu avem stare pana nu ne-o satisfacem, iar dupa aceea putem spune ca ne simtim chiar fericiti sau cel putin euforici. Insa un copil de 1 an sau chiar mai mic nu stie ce inseamna sa ai pofta de ceva dulce. Si atunci, de ce sa-i oferim acest dulce atat de devreme?
"Ideea asta de desert, ca trebuie, este gresita! Noi oricum ne nastem cu o preferinta pentru gustul dulce si orice aliment care are gust dulce il acceptam foarte usor. Din aceasta cauza mamele cad intr-o capcana in momentul in care fac diversificarea alimentatiei, dupa 6 luni. Ele nu au suficienta rabdare sa persevereze in a-i da copilului un aliment si considera ca nu i-a placut sau dimpotriva, ca i-a placut un altul si continua sa i-l dea numai pe acela care are fructe adaugate sau zahar! Dar este o falsa impresie ca ii place copilului, ideea este ca orice aliment dulce este usor acceptat. Dar asta nu inseamna ca o alimentatie echilibrata trebuie sa contina zahar!", ne spune dr. Mihaela Bilic. |
Zaharul modifica gustul natural de dulce
De multe ori, noi, ca mame, gustam mancarea inainte sa i-o oferim copilului. Si abia dupa ce consideram ca are gust, i-o servim. Insa este un lucru cat se poate de gresit. Noi, ca adulti, avem deja gustul modificat in atatia ani in care am mancat alimente indulcite cu zahar. Insa un copil mic abia acum are sansa sa-si dezvolte gusturile.
Laptele este un aliment dulce pentru ca are acea lactoza care este zaharul din lapte. La fel si fructele au zaharul lor - fructoza. In momentul in care punem zahar extra este deja prea mult. Nu facem decat sa-i dezvoltam excesiv gustul pentru dulce in detrimentul celorlalte gusturi. Gustul dulce incepe sa acopere toate celelate arome si atunci automat copilul incepe sa caute gusturi din ce in ce mai puternice pentru ca asa i-am dat noi. Este ca un drog, de ce-i dai d-aia vrea mai mult. (dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist)
Prin adaugarea zaharului ii pervertim gustul de dulce. Gustam mancarea si ni se pare ca nu are un gust suficient de puternic, de aceea punem zahar. Insa ni se intampla asta pentru ca gustul nostru nu mai este natural. (dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist) |
Cat de dulce este un aliment difera de la persoana la persoana. De aceea, medicul nutritionist a sugerat chiar ideea unei hartii farmaceutice care sa verifice nivelul de dulce al alimentului, asa cum se verifica calcarul din apa. Daca are o lingurita de zahar sau are trei, papilele noastre gustative nu fac diferenta. Nu sunt atat de fine! Oricum, cu cat e mai dulce, cu atat este mai bine, niciodata n-o sa spunem ca este prea dulce.
De multe ori nu ideea de desert este gresita, ci de adaugarea zaharului!
Zaharul nu trebuie sa faca parte din alimentatia copilului si chiar este important ca in primii ani de viata sa nu fie adaugat in alimentatia lui niciun fel de zahar suplimentar. Niciun pic! (dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist)
Daca mama l-a indopat pe cel mic, i s-au multiplicat celulele adipoase si, de la pubertate, va trebui sa lupte cu ele si sa le tina in poala. Va fi un copil trimis intr-o lupta nedreapta. De ce sa faci asta cand el nu cere nimic?! Ii dai zahar doar dintr-o mustrare de constiinta? Asta nu se numeste dragoste, ci ignoranta, peste care sunt puse obiceiuri de familie si multa traditie. (dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist) |
Sfatul medicului nutritionist pentru mamici este de educare in primul rand a lor, vizavi de perceptia gustului. Copilul nu are nevoie de zahar adaugat in alimentatia lui si, mai grav, prezenta lui nu ii modifica doar gustul, dar ii creste predispozitia catre obezitate pentru ca zaharul in sine este usor de transformat in grasime de depozit. Iar pana la varsta de 14 ani celulele adipoase se multiplica si este pericolul si mai mare de obezitate infantila.
Atentie la zaharul din ceai si din compot!!!
O capcana in care cad mamicile este sa-i ofere copilului ceai sau compot indulcit. Si ele fac asta la o varsta foarte frageda, cand nici macar nu a implinit un an. O mama trebuie sa aiba curajul sa-i ofere copilului ceaiul neindulcit, chiar daca ei nu-i place gustul. Iar in privinta compotului, in loc de zahar poate adauga scortisoara, coaja de lamaie sau alte arome. Oricum fructele sunt destul de dulci, iar compotul are gust bun.
Inainte zaharul se vindea la pliculete, ca si piperul si se presara peste mancare. Acum noi il folosim cu lingurita. Este folosit nesanatos in cantitate mare. El trebuie presarat nu turnat cu lingurita. (dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist) |
Mierea NU este o alternativa sanatoasa a zaharului
Mierea si zaharul sunt doua substante de indulcit la fel de naturale si la fel de paguboase si de periculoase pentru depozitele de grasime. Nu-i cu nimic mai desteapta mierea! Din contra, ea este mai puternica ca si gust dulce, si in plus, organismului ii este si mai usor sa transforme mierea in depozite de grasime. Moleculele de glucoza din interiorul mierii sunt deja desfacute, spre deosebire de zaharul din sfecla care are moleculele legate, deci metabolismul nu mai trebuie nici macar sa defaca acele molecule. (dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist) |
Mierea este o capcana si mai mare decat zaharul. Pentru ca o consideram mai sanatoasa si atunci suntem mai generosi cand indulcim cu miere. In conditiile in care o lingurita de miere este echivalentul a trei de zahar. De aceea trebuie sa fim foarte atenti la cantitatea de miere pe care o folosim la indulcit. Chiar daca este naturala, facuta de albinute, nu inseamna ca este sanatoasa. Iar pentru o persoana care mananca prea mult dulce, mierea dezvolta dorinta de a manca si mai dulce.
Cu cat mai tarziu, cu atat mai bine!
Multi parinti vor sa-si vada copiii fericiti si considera ca fericirea sta intr-o bucatica de ceva dulce. Pentru ca pe ei, ca adulti, acel ceva ii face sa se simta mai bine, il ofera si copilului, chiar daca este mic si nici macar nu a invata sa ceara singur "bobo". Este un lucru cat se poate de gresit pentru ca noi il educam sa vrea dulciuri mai tarziu.
"Cu cat intarziati introducerea zaharului, cu atat va fi mai bine pentru copil pentru ca va avea posibilitatea sa-si dezvolte celelalte arome si gusturi. Daca un copil are sansa sa creasca cat mai mult cu gustul lui natural, nemodificat, e mare lucru!" (dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist) |
Tu cum vei introduce sau cum ai introdus zaharul in alimentatia copilului tau?