Sistemul digestiv: informatii pentru mame responsabile

Sistemul digestiv: informatii pentru mame responsabile

Irina Olteanu - Redactor Senior

Asa cum masinile au nevoie de o sursa de curent sa functioneze, si sistemul digestiv are nevoie de o nutritie corespunzatoare pentru a-si indeplini rolul din organism. Cum functioneaza sistemul digestiv si ce trebuie sa stie mamele responsabile veti afla chiar aici.

Informatii despre sistemul digestiv

Alimentele constituie combustibilul de care are nevoie organismul pentru a functiona corespunzator. Acest combustibil este reprezentat de energia care se formeaza din vitamine si minerale; pentru a folosi alimentele, ele trebuie mai intai descompuse in substante pe care diferitele organe si celule din corp le pot folosi, rol realizat de sistemul digestiv (este vorba despre un proces de conversie). Exista mai multe stadii prin care actioneaza sistemul digestiv, fiecare deopotriva important, ce implica o serie de organe, toate conectate la canalul alimentar al organismului. Iata care anume:
- Mestecarea: primul stadiu al sistemului digestiv. Cand mesteci alimentele, acestea se descompun din bucati mari in bucati mai usor de digerat si inghitit. Saliva contribuie in acest sens, prin intermediul enzimelor care descompun alimentele cu amidon (cartofi, paine) in timpul masticatiei (amilaza este una dintre ele)
- Inghitirea: nu este atat de simpla pe cat poate parea. Mai intai limba impinge alimentele in spatele gatului (faringe), iar acolo se afla muschii speciali care le forteaza pe un tub lung ce conduce la stomac, denumit esofag. Alimentele nu doar cad in stomac, ci mai multi muschi o imping (proces denumit peristaltism), transportand-o. In acelasi timp, o clapeta denumita epiglota blocheaza caile respiratorii pentru a nu patrunde pe traseul gresit-trahee (in caz contrar ne-am ineca cu mancare); functioneaza automat.
- Stomac: alimentele raman in stomac timp de aproximativ patru ore; in timp ce se afla acolo, mai multe enzime actioneaza si le descompun in proteine care pot fi folosite de organism. Stomacul distruge de asemenea si o mare parte din bacterii pentru a nu ne imbolnavi (prin sucurile gastrice)
- Intestinul subtire: prima parte din acesta functioneaza cu sucuri gastrice ce provin de la ficat si pancreas care continua sa descompuna alimentele. Cea de-a doua parte este locul unde alimentele sunt asimilate din intestine (zaharuri, grasimi, proteine, vitamine, minerale) si ajung in corp prin sange.
- Intestinul gros: reprezinta ultimul stadiu. Orice aliment de care corpul nu are nevoie sau nu il poate folosi este transmis catre intestinul gros unde este extrasa si mai multa apa, iar ulterior (dupa o zi-doua) paraseste corpul ca produs rezidual prin rect
- Ficatul si pancreasul: joaca un rol semnificativ colaborand indeaproape cu intestinul subtire. Ficatul contribuie prin bila (depozitata in vezica biliara) care ajuta la descompunerea grasimii in bucatele mai mici, dar si la depozitarea de zaharuri, grasimi, proteine si vitamine. Pancreasul ofera enzime suplimentare ce ajuta la digestia tuturor tipurilor de alimente. De asemenea, ficatul proceseaza alimentele digerate din sange inainte de a fi transmise in diverse locuri din organism pentru a fi intrebuintate corespunzator.

sistemul digestiv

Factori cu impact negativ asupra sanatatii copilului de la nivelul sistemului digestiv:

- Lipsa alaptarii la san. Organizatia Mondiala a Sanatatii si Academia Americana a Pediatrilor recomanda alaptarea copilului timp de minim 1 an, de preferat pana la 2 ani
- Aportul de lapte praf/alimente fortifiate deficitar din punctul de vedere al compozitiei chimice/artificial
- Supraexpunerea cronica la aceleasi alimente conducand la aparitia intolerantelor
- Introducerea anumitor alimente timpuriu in viata
- Utilizarea in trecut si prezent a antibioticelor cu spectru larg
- Antibioticele creeaza un dezechilibru in flora normala din tractul digestiv pentru restul vietii copilului
- Utilizarea cronica a antitermicelor, decongestionantelor, expectorantelor, remediilor pentru tuse/raceala

sistemul digestivCiteste siProbleme de tranzit intestinal la copii si rezolvarea lor

Limitarile tractului digestiv al bebelusilor

- Bebelusii nu au dinti si dispun de secretii salivare insuficiente pentru descompunerea amidonului. Concentratii semnificative ale enzimelor necesare in digestie nu sunt prezente pana la aparitia primilor dinti, respectiv pana la varsta de aproximativ 5-7 luni.
- Descompunerea carbohidratilor complecsi are loc in intestinul subtire si implica amilaza pancreatica. Majoritatea medicilor din domeniu sustin ca enzima nu apare pana la varsta de 15 luni
- Secretiile gastrice ale nou-nascutului contin pepsina si acid clorhidric care, alaturi de enzimele tripsina si steapsina, descompun efectiv proteinele, mineralele si grasimile specifice din laptele matern.
- Peretii intestinului subtire sunt extrem de permeabili in timpul primelor 9 luni, asigurand o absorbtie maxima, dar cu mai putina discretie decat cea a unor intestine adulte

Citeste siProbleme digestive ale bebelusului tau

Sfaturi pentru mame responsabile:

- Evita supraalimentarea: este usor sa depasesti marimea unei portii corespunzatoare, iar cei mici nu sunt constienti de cata mancare au nevoie. Supraalimentarea cauzeaza o presiune asupra sistemului digestiv si trebuie evitata (corpul nu mai poate descompune alimentele si asimila nutrimentele corespunzator).
- Nu oferi bauturi celui mic in timpul meselor; combinatia dintre alimente si lichide incetineste digestia (sucurile digestive sunt diluate). Copiii trebuie sa bea apa inainte cu 15 minute de masa sau dupa masa cu 30-45 minute
- Elimina alimentele procesate: acestea tind sa contina multe substante nocive precum grasimi trans si conservanti cu impact asupra digestiei. Corpul nu stie cum sa le proceseze. In plus, contin putine nutrimente si vor cauza deficiente cu impact asupra digestiei viitoare. Copiii cu probleme digestive ar trebui sa se rezume la alimente naturale, integrale pe care corpul le recunoaste si le poate folosi
- Limiteaza aportul de alimente greu digerabile: carnea si lactatele sunt mai greu de digerat decat alte alimente si pot solicita mai multa energie in procesul de digestie. Trebuie sa optati pentru un consum moderat pentru a ajuta sistemul digestiv sa isi revina de la munca suplimentara (carnea sa insoteasca legume si proteine din surse non-animale precum leguminoase)
- Combinatii potrivite: corpul necesita anumite medii pentru a digera unele alimente, in caz contrar poate fi incetinita digestia. Principalele combinatii care trebuie evitate sunt amidonurile (paine, cartofi, orez, paste) si alimentele cu densitate proteica mai mare precum carnea (acest lucru nu inseamna ca cel mic nu poate manca un sandvis cu carne)
- Alimentatie echilibrata in mod constient. Nu ii permite sa manance in timp ce se uita la tv sau se joaca pe computer. In acest mod este influentata negativ digestia, deoarece corpul nu este obisnuit sa digere mancarea cand este distras. El indeparteaza energia de la procesul digestiv si se pregateste pentru riposte.

Sfatul specialistului

Doamna doctor Anca Elena Sandu, medic specialist pediatrie in cadrul Hyperclinicii Medlife Titan a avut amabilitatea de a ne raspunde la urmatoarele intrebari: 

- In ce mod functioneaza sistemul digestiv al copiilor? Exista diferente fata de cel al adultilor?medic

Functiile sistemului gastrointestinal variaza cu gradul de maturitate al organismului: ceea ce este fiziologic pentru un nou-nascut sau sugar poate fi un simptom patologic la varste mai mari.
Miscarile necesare suptului se dezvolta in jurul saptamanii 34 de gestatie; functiile necesare deglutitiei alimentelor solide apar in jurul varstei de 1 luna, iar sugarul incepe sa manifeste interes pentru acestea in jurul varstei de 4 luni.
Refluxul gastro-esofagian (regurgitatiile) - reprezinta o manifestare comuna in primul an de viata. Un sugar sanatos, vioi, va regurgita fara efort 15-30 ml lapte, uneori chiar mai mult; episoadele se pot repeta de cateva ori in decursul zilei. RGE se va ameliora pana la varsta de 6 luni in 80% din situatii si pana la 1 an in 90% din cazuri. Daca manifestarile persista peste aceasta varsta sau apar complicatii (crestere necorespunzatoare, esofagita de reflux, boala pulmonara) refluxul va fi considerat patologic.
Icterul - comun la varsta neonatala, mai ales la prematur, este explicat prin incapacitatea ficatului imatur de a conjuga bilirubina, ceea ce duce la cresterea nivelului seric de bilirubina indirecta. Icterul poate persista la sugarul nascut la termen si alimentat natural o perioada mai lunga de timp, fiind considerat o entitate benigna ce nu necesita tratament. Cresterea fractiunii directe a bilirubinei indica in schimb suferinta hepatica, infectie de tract urinar, etc si necesita investigatii suplimentare.
Sugarul si copilul mic pot prezenta apetit capricios - refuza sau accepta greu diversificarea, accepta un numar limitat de alimente. Parintii trebuie sfatuiti sa evalueze aportul nutritional pe o perioada mai lunga de timp, fara a se concentra in mod deosebit pe fiecare masa in parte, urmarind in schimb curba de crestere a copilului (greutate, talie). In perioada de sugar mic si adolescenta, organismul are o perioada de crestere accelerata in consecinta apetitul va fi pe masura.
Scaunul variaza ca numar, culoare, consistenta la acelasi sugar, dar si intre sugari de aceeasi varsta fara o explicatie clara.
Primul scaun - meconiul - este eliminat in primele 48 h de viata; urmeaza scaune de tranzitie mici si dese, verzi-maro care in 4-5 zile se transforma in galben-mustar cu grunji. Scaunele pot varia ca numar de la 0 la 7 pe zi. Sugarul alimentat natural va trece de la scaune frecvente, dupa fiecare supt, la un ritm neregulat, cu scaun la cateva zile, uneori un singur scaun pe saptamana. Culoarea scaunului are o valoare putin semnificativa cu exceptia cazului in care e prezent sange sau acesta are o culoare alb-gri (absenta produsilor bilirubinei in scaun).
Abdomenul poate fi destins de volum la sugar si copilul mic, in special dupa mese bogate; acest lucru poate fi explicat si prin faptul ca tonusul musculaturii abdominale este scazut la copil, organele interne au dimensiuni mari sau copilul prezinta o atitudine tip lordoza.

sistemul digestiv

- Ce alimente sunt benefice sau dimpotriva dauneaza sistemului digestiv al copiilor?

O alimentatie sanatoasa si corecta ajuta organismul sa se dezvolte si previne instalarea obezitatii precum si a bolilor asociate (diabetul).
Reguli generale:
- alimentatie exclusiv naturala pana la varsta de 6 luni cu inceperea diversificarii dupa aceasta varsta si mentinerea alaptarii minim 1 an
- aproximativ jumatate din alimentele oferite vor fi reprezentate de fructe si legume
- alegeti surse sanatoase de proteine: carne, ou, lactate
- oferiti paine pe baza de cereale integrale si cereale integrale bogate in fibre ce ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal normal (de evitat cerealele din comert cu adaos de zahar/cacao/etc.)
- alimentele vor fi gatite la abur, cuptor sau pe gratar, mai degraba decat prajite.
- evitati alimentele tip fast-food
- evitati alimentele bogate in grasimi saturate, colesterol - de preferat grasimile ce provin din peste, nuci, alune, migdale crude, legume (masline, avocado)
- evitati zaharul rafinat (dulciuri din comert, prajituri, bomboane, acadele, sucuri etc.)
- oferiti apa sau lapte in loc de sucuri bogate in zahar
- evitati alimentele ce contin conservanti (mezeluri, conserve etc.), sare.

- Care sunt cele mai des intalnite afectiuni la nivelul sistemului digestiv la copii?
*Gastroenterita acuta - infectie acuta a tractului gastrointestinal determinata de bacterii (Samonella, E coli, Campylobacter), virusuri (Rotavirus, Adenovirus, Norovirus), paraziti. Cele mai frecvente manifestari sunt diareea si varsaturile insotite de febra, dureri abdominale. Calea de transmiterea este cea fecal-orala sau prin ingestia de apa sau alimente contaminate.
*Constipatia - eliminarea unor materii fecale de consistenta crescuta, la interval de cateva zile, de obicei asociata cu agitatie, durere, refuzul copilului de a avea scaun.
Factori favorizanti:
- dieta cu aport insuficient de lichide sau consum crescut de lapte > 500 ml/24 h la varsta de peste 1 an.
- amanarea mersului la toaleta, modificarea stilului de viata (intrarea in colectivitate, schimbarea gradinitei sau a scolii, vacante etc.)
- lipsa activitatii fizice
- genetica
- consumul de medicamente (suplimente cu fier, antihistaminice, antiepileptice)
*Parazitozele intestinale (oxiuroza, ascaridiaza, giardioza) - manifestarile pot fi zgomotoase sau cu evolutie lenta, insidioasa, uneori fiind descoperite intamplator, la un examen bilant.

- Ce sfaturi aveti pentru parinti in acest sens?
Prevenirea enterocolitei
- alimentatia naturala
- mentinerea regulilor de igiena: spalarea mainilor cu apa si sapun, spalarea fructelor si legumelor, fierberea carnii, evitarea utilizarii aceluiasi tocator pentru carne si legume, pastrarea alimentelor la temperatura corespunzatoare, evitarea consumul de apa din surse necontrolate microbiologic.
- vaccinarea antirotavirus

Prevenirea constipatiei:
- alimentatie naturala
- aport suficient de lichide si adaptat la intensitatea efortului fizic depus in decursul zilei
- consum de fructe si legume bogate in fibre (piersica, para, pruna, smochine, mazare, broccoli, conopida etc.)
- consum de cereale integrale (paine, biscuiti)
- se va evita consumul in exces de lapte si derivate (> 500 ml/zi la varsta de> 1 an)
- stabilirea unui orar de mers la toaleta

Prevenirea parazitozelor:
- respectarea regulilor de igiena personala, taierea regulata a unghiilor
- spalarea fructelor si legumelor
- folosirea de olite individuale si dezinfectarea acestora periodic
- lenjeria de pat si de corp a copiilor bolnavi va fi spalata prin fierbere si calcata"

In final, nu uita sa iti incurajezi copilul sa faca miscare (activitatea fizica stimuleaza tranzitul intestinal), sa ii oferi o hidratare corespunzatoare si sa il ajuti sa elimine stresul (hormonul eliberat ca raspuns la stresul cronic poate cauza probleme digestive).

Multumim doamnei doctor Anca Elena Sandu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Surse:

http://naturallysavvy.com; www.ducksters.com; www.dietsciencenews.com; http://oceansidechiropractic.net

Articolul urmator
Copiii gemeni: informatii ciudate, dar adevarate
Copiii gemeni: informatii ciudate, dar adevarate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai responsabile zodii. Te poți baza pe ele oricând
    Cele mai responsabile zodii. Te poți baza pe ele oricând

    Există persoane pe care știi că te poți baza în orice moment. La care știi că poți apela oricând pentru un sfat sincer sau o vorba bună. Persoane care, indiferent de...

    Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul
    Sfatul unei mame din Ucraina către alte mame: Nu le spuneți copiilor că un popor este mai rău decât altul

    Oferiți informații adecvate pentru vârsta copiilor, ascultați sfaturile psihologilor, evitați să oferiți foarte multe detalii și nu le spuneți copiilor că un popor ar fi mai...

    Sistemul nervos: ce rol are și cum îl protejezi
    Sistemul nervos: ce rol are și cum îl protejezi

    Corpul uman reprezintă o rețea de sisteme, adică de grupuri de organe care lucrează împreună pentru a-i asigura funcționarea normală. Printre aceste sisteme se află unul...

    Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală
    Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală

    Premieră în România! Părinții a patru copii retrași din sistemul de învățământ românesc și înscriși în sistem homeschooling sunt...

    Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”
    Povestea emoționantă a unei mame profund traumatizată de experiența nașterii: „Vreau să ajut alte mame”

    Știm cu toții că nașterile nu sunt deloc ușoare, însă pentru unele femei, pot fi de-a dreptul traumatizante. Amber-Lee ne împărtășește experiența nașterii primului...

    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor
    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor

    Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu. Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de...

    Elevii români și maghiari din Harghita si Covasna comunică în engleză. Autoritățile acuză sistemul educațional
    Elevii români și maghiari din Harghita si Covasna comunică în engleză. Autoritățile acuză sistemul educațional

    În județele Harghita și Covasna, unii dintre copiii maghiari și români vorbesc între ei în limba engleză pentru a se putea înțelege. Care sunt cauzele...

    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112
    Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112

    Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați pe 7 decembrie în jurul orei 19.00 de o mamă de 29 de ani din Văleni, jud. Neamț, că în cursul...

    © 2024 Qbebe