Pericolul recompenselor alimentare la copii

Pericolul recompenselor alimentare la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Copiii sanatosi invata mai bine, conform cercetarilor stiintifice. Uneori insa este dificil ca parinti sa rezistati tentatiei de a folosi mancarea ca recompensa pentru comportamente pozitive sau pentru a-i convinge sa realizeze anumite lucruri. Alimentele nu trebuie folosite ca recompense sau ca stimulent deoarece copiii vor ajunge sa manance pentru a obtine un beneficiu, in loc sa manance cand le este foame si sa se opreasca cand s-au saturat.

Recompensele alimentare - ce se intampla?

Tentatia de a promite desert numai daca cel mic termina legumele/carnea (sau orice aliment pe care il considerati doar voi benefic si necesar dezvoltarii sale si pe care el refuza constant sa il consume) apare aproape pe buzele tuturor parintilor. Majoritatea prefera aceasta varianta deoarece functioneaza pe termen scurt. Adevarul este ca atunci cand hranim copiii aplicam strategii de multe ori care la baza sunt contraproductive. Alimentul nesanatos dar cu gust bun se afla in balanta alaturi de alimentul sanatos care ajunge sa fie privit drept pedeapsa, copilul devenind evident mai putin interesat de acesta din urma.

Conform unui studiu din anul 2003 publicat in revista Comportamente Alimentare, 122 adulti au fost chestionati recompensecu privire la obiceiurile alimentare si la amintirile legate de alimentele consumate in copilarie. Adultii care si-au amintit parintii care foloseau mancarea sa le controleze comportarea prin recompense si pedepe au fost mai predispusi sa se abtina de la mancare (sa tina diete) sau sa manance compulsiv. Cea mai dificila perioada a zilei la persoanele adulte este cea de dupa orele de lucru, cand multi doresc sa se autorecompenseze pentru efortul depus de-a lungul zilei.

Iata ce se poate intampla:

- De obicei recompensele sunt de natura dulce (mult zahar, putine nutrimente); mai rar sunt intalniti parintii care ofera drept stimulent broccoli sau morcovi. Se apeleaza prin urmare la fursecuri, bomboane sau alte gustari similare pline de zahar si de calorii goale. Acestea pot cauza o serie de probleme de sanatate (surplus ponderal, carii, chiar hipertensiune si risc de diabet de tip 2)
- Declansati mancatul emotional. Se creeaza in mod involuntar o legatura intre ingeratul anumitor alimente si senzatia de bine; se modifica in timp relatia dintre copil si mancare si acesta ajunge sa se consoleze mancand (in consecinta incurajati supraalimentarea). Conform Academiei Americane a Pediatrilor, copiii pot folosi mancarea pentru a evita sentimente sau situatii dificil de gestionat (mancatul pe fond de stres/plictiseala poate cauza sentimente de vinovatie/remuscare)
- Incurajati consumul de dulciuri si obiceiurile alimentare nesanatoase. Comportamentele pozitive recompensate prin dulciuri ii invata pe cei mici sa manance chiar daca nu le este foame si transmiteti mesajul ca dulciurile sunt mai importante decat alte alimente. De asemenea, limitarea anumitor alimente doar pentru situatiile de "recompense" vor determina copiii sa le placa chiar si mai mult
- Va sabotati propriile voastre bune intentii. Daca recompensati copilul cu o prajitura, va fi mai putin dispus sa manance mazarea. E ca si cum i-ati invata ca nu e bine sa fumeze si apoi i-ati premia cu scrumiere si brichete (conform medicului Marlene Schwartz)

Doamna doctor Madalina Indrie, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice www.synobis.ro:

"Recompensele alimentare sunt o capcana in care parintii si mai ales bunicii cad de multe ori, pentru ca sunt usor de acordat, la indemana, iar raspunsul copiilor este prompt. Insa in felul acesta alimentele capata alta valenta - aceea de rasplata, indepartandu-se semnificatia de hrana. Astfel, copilul va manca si va dori sa manance din alte ratiuni - pentru ca a fost cuminte, a luat o nota mare la scoala etc. Pe masura ce copilul devine adult, pastreaza aceasta valenta de recompensa a alimentelor si incepe sa se rasplateasca singur sau sa se consoleze cu alimente.
Reactia adversa a unui astfel de comportament va fi supraponderea sau obezitatea si dificultatea scaderii si controlului greutatii. Pentru un astfel de pacient, dietele comerciale sunt mai mult decat distructive pentru ca in timp indelungat duc la acumularea a si mai multe kilograme din cauza efectului yo-yo." 

Citeste si:

Totul despre cum percep si cum se manifesta senzatia de foame la copii 

10 greseli in alimentatia copilului pe care parintii nici nu stiu ca le fac  

Sfaturi de recompense non-alimentare

recompense alimentareParintii au la indemana o multime de alternative pentru recompense. Respectul si cuvintele de apreciere pot valora foarte mult, de exemplu "ai facut o treaba buna", "iti multumesc pentru ajutor" sunt extrem de benefice si totusi putin folosite. Recunoasterea faptelor bune constituie un factor motivator mare pentru copii, apreciat intotdeauna. Este de asemenea de ajutor sa ii implicati pe cei mici in cumpararea si pregatirea meselor, sa implicati toata familia intr-un stil de viata sanatos, sa inchideti telefoanele si televizorul la masa, sa gestionati schimbarile de dispozitie (ajutandu-i sa depaseasca momentele dificile nu prin mancare), sa faca miscare (cel putin 60 minute zilnic) si, nu in ultimul rand, sa se odihneasca corespunzator (vor invata mai bine si vor avea mai multa energie). Alte idei ce pot inlocui cu succes recompensele alimentare:

- le permiteti sa invite cativa prieteni pentru a se juca sau a viziona un film/desen sau a ramane chiar peste noapte
- ii lasati sa planifice o iesire speciala in familie sau sa ramaneti mai mult timp afara
- ii cititi la culcare o poveste la alegerea sa
- petreceti o noapte de jocuri in familie, in care copilul alege jocurile sau o seara de filme sau chiar un sport de exterior
- ii oferiti o jucarie speciala (minge, masinuta, papusa), obiecte de artizanat la ocazii speciale sau in cazul celor mai mari ii scutiti o zi de indatoririle casnice
- intocmiti un sistem de recompense cum sunt abtibildurile, atat de apreciate de cei mici

Doamna doctor Madalina Indrie, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice www.synobis.ro

"Copiii se bucura in egala masura de creioane colorate, abtibilduri, jucarii micute (eventual chiar facute acasa impreuna) si aici numai imaginatia este limita. S-ar putea sa ne surprinda cat de satisfacut si implinit se simte un copil daca l-a facut pe parintele lui fericit sau mandru. Astfel recompensele sunt sentimentele parintilor: "Mama este foarte fericita ca ai fost cuminte". Alimentele vor ramane astfel la locul lor - acela de hrana, iar momentul potrivit pentru ele va fi cand apare senzatia de foame."

Citeste si:

Copilul si recompensele emotionale: CAND, CAT si CUM? 

Copilul care santajeaza: trucuri de la psiholog 

De retinut

Se pare ca folosita din cand in cand metoda recompenselor alimentare cel mai probabil nu dauneaza. De exemplu, daca iesiti in oras si aveti de ales intre a va intoarce acasa si a ramane sa savurati o inghetata, puteti lasa decizia la alegerea copilului. In acest mod se va simti bine consumand ceva ce-i place fara a fi conditionat de vreun comportament pozitiv.

De ce sa nu oferiti recompense alimentare:

- Preferinta pentru dulciuri/alimente sarate (in acestea constau recompensele tipice)
- Lipsa de activitate (apare ca urmare a lipsei miscarii) recompense alimentare

- Carii (dulciurile predispun la aparitia cariilor dentare)
- Obezitate (o problema din ce in ce mai pregnanta; intre 16-33% din copiii si adolescentii americani sunt obezi si percep o multumire mai mare cand mananca portii generoase)
- Diabet (corelat obezitatii si supraalimentarii)
- Schimbari de dispozitie (zaharul determina o productie sporita de insulina ce poate conduce la schimbari de comportament si dispozitie-o problema serioasa in cazul copiilor cu autism)
- Reducerea autoreglarii (se ignora semnalele de foame; este un tip de conditionare clasica)
- Risc de reactie alergica (tot mai multi copii sunt diagnosticati cu sensibilitati alimentare)
- Colorantii alimentari si hiperactivitatea (colorantii si conservantii artificiali prezenti in majoritatea produselor procesate sunt asociati cu hiperactivitatea, conform studiilor din domeniu)
- Ipocrizie: nu in ultimul rand va contraziceti singuri lectiile despre nutritie/ stil sanatos de viata si compromiteti mediul de invatare prin ignorarea invatamintelor benefice.

Doamna doctor Madalina Indrie, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice www.synobis.ro

"Sfatul catre parinti se intuieste de departe - si anume nu recompensam copiii cu alimente si mai ales cu dulciuri. Exista multiple alte modalitati de a directiona copiii catre comportamentele dorite fara a recurge la asfel de premii."

Multumim doamnei doctor Madalina Indrie pentru ajutorul acordat in realizarea articolelor. 

Surse:

www.webmd.com; www.raisehealthyeaters.com; www.sdchip.org; www.friendshipcircle.org; www.clemson.edu

Articolul urmator
Cum e să fii dădacă pentru copii pe timp de noapte? Confesiunile unor femei care au grijă de copii, în timp ce părinții se odihnesc
Cum e să fii dădacă pentru copii pe timp de noapte? Confesiunile unor femei care au grijă de copii, în timp ce părinții se odihnesc

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pericolul uriaș adorat de milioane de copii: sclipiciul! De ce consideră oamenii de știință că ar trebui interzis
    Pericolul uriaș adorat de milioane de copii: sclipiciul! De ce consideră oamenii de știință că ar trebui interzis

    Fie că este vorba despre activitățile de la grădiniță, fie că este vorba despre joaca de acasă, despre petrecerile de copii sau pur și simplu despre machiajul pentru micuțele...

    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie
    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie

    Copiii suferă din cauza intoxicațiilor alimentare și vin la școală cu haine murdare, pentru că părințoo opresc frigiderele, congelatoarele și nu mai folosesc mașinile de spălat...

    Reacția Marei Bănică după ce a aflat de neregulile de la Cheile Grădiștei, unde 100 de copii au suferit toxiinfecții alimentare
    Reacția Marei Bănică după ce a aflat de neregulile de la Cheile Grădiștei, unde 100 de copii au suferit toxiinfecții alimentare

    Săptămâna trecută, aproape 100 de copii cazați într-un complex din Cheile Grădiștei au suferit toxiinfecții alimentare, iar o parte dintre ei au fost internați în...

    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile
    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile

    Laptele, alunele și ouăle sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la copii. Cele mai recente statistici arată că aproape 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani au...

    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare
    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare

    Despre dieta vegană în rândul copiilor, părerile sunt împărțite. În timp ce unii specialiști consideră că nu este deloc o idee bună să privăm organismele...

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

    Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    © 2025 Qbebe