Despre dietele de slabit
Cuvantul dieta poate desemna fie alimentele pe care le mancati in mod obisnuit, fie o incercare de a slabi prin limitarea caloriilor sau a tipurilor de mancare. Aflati insa de la bun inceput ca marea majoritate a copiilor nu au nevoie si nici nu trebuie sa urmeze vreo dieta.
Dupa cum bine stiti, toate alimentele si bauturile consumate contin calorii, un tip de energie. Cand se urmareste o scadere in greutate, persoana respectiva incearca sa ingereze mai putine calorii decat foloseste corpul; in acest mod se poate elimina grasimea corporala si reduce greutatea. Copiii insa nu au nevoie de o asemenea abordare; ei se afla inca in crestere si dezvoltare si necesita o varietate de alimente sanatoase pentru a-si mentine corpurile in crestere corespunzatoare. De exemplu, proteinele ajuta la cladirea muschilor si a altor structuri corporale, calciul la cresterea oaselor, vitaminele/alte nutrimente la functionarea corespunzatoare a corpului, fibrele previn constipatia, iar carbohidratii confera energie.
Aceasta regula se aplica chiar si copiilor obezi care isi pot imbunatati sanatatea doar consumand alimente nutritive si fiind mai activi. Este adevarat ca supraponderabilitatea la copii poate cauza probleme de sanatate, insa acestea apar si in situatii drastice cum sunt saritul peste mese sau consumul doar de salata.
Citeste si: 8 motive sa iti feresti copilul de obezitate
Cine are nevoie de diete?
Unele persoane pot avea senzatia ca au o greutate prea mica/prea mare, insa nu exista silueta perfecta (de exemplu exista siluete cu oase mai mari care intotdeauna vor parea mai masive). Pentru a verifica daca greutatea este sau nu normala, medicul va realiza o examinare si va stabili indexul de masa corporala (IMC), astfel estimandu-se si cantitatea de grasime asociata. La copii in mod special se utilizeaza un grafic de crestere prin care se urmareste evolutia greutatii si a inaltimii pe o durata indelungata de timp. In functie de constatari, specialistul poate recomanda fie o ingrasare intr-un ritm mai lent, fie mentinerea greutatii actuale. Slabirea in cazul copiilor se realizeaza doar sub supravegherea medicului si impune o consultatie din partea unui nutritionist (pentru a reduce caloriile in mod sigur in timp ce se ofera in continuare corpului nutrimentele necesare).
Citeste si: Obezitatea la copii: preventie, cauze, tratament
Diete periculoase
Acele diete care nu includ o varietate de alimente nutritive sau care contin prea putine calorii pot fi nocive pentru copii. In aceasta categorie se incadreaza si dietele de capriciu/scurte care promoveaza o slabire rapida si necesita urmarea unui set strict de reguli. Unele diete periculoase restrictioneaza categorii intregi de alimente sau impun ingerarea unui singur aliment (de exemplu ciorba de varza). Nici pastilele, bauturile speciale, dietele lichide nu sunt potrivite pentru copii, deoarece pentru o slabire eficienta si durabila nu exista o rezolvare rapida; orice metoda care promite rezultate rapide va conduce in final la o ingrasare suplimentara. Trebuie mentionat si faptul ca acei copii dispusi sa urmeze diete extreme pot suferi de o tulburare alimentara, inclusiv anorexie sau bulimie ce impun consult medical.
Doamna doctor Madalina Indrie, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice www.synobis.ro:
"Dietele pentru slabire, asa cum sunt ele intelese si aplicate in tara noastra, sunt in totalitate contraindicate copiilor si adolescentilor.
O alimentatie dezechilibrata, asa cum sunt dietele, la aceasta varsta poate duce la perturbari metabolice importante (ex: carente vitaminice si minerale) cu repercusiuni negative asupra cresterii si dezvoltarii, asupra densitatii osoase, asupra proceselor cognitive (invatarea si memoria) sau asupra capacitatii de efort. Mai mult, o astfel de dieta poate opri cresterea in inaltime sau, si mai grav, poate initia tulburari de comportament alimentar (anorexie, bulimie, binge-eating).
Un alt aspect de care trebuie sa tinem seama si avizam parintii pe aceasta cale - copiii nu trebuie sa scada in greutate!!! Ci greutatea actuala trebuie mentinuta cat mai mult timp, sau rata de crestere in greutate trebuie incetinita, asteptand sa creasca inaltimea. Scaderea in greutate nu trebuie sa fie o tinta la copii, ci alimentatia sanatoasa, miscarea, comportamentul alimentar sanatos."
Citeste si: Ce trebuie sa stii despre anorexie
Ce puteti face?
In cazul in care copilul urmeaza o dieta periculoasa din cele expuse mai sus, este important sa va adresati unui specialist. De obicei, o simpla atentionare cu privire la potentialul nociv nu va rezolva situatia. Nu este deloc neobisnuit ca un copil sa-si doreasca sa fie mai inalt, mai slab sau sa modifice ceva la aspectul fizic; aceste sentimente pot insa ascunde probleme serioase in care greutatea corporala este subiect tabu. Nu uitati ca in timpul pubertatii apare o crestere in greutate in urma modificarilor fiziologice ce au loc, insa aceasta este perfect normala.
Iata si cateva sfaturi pentru a ajuta copilul sa-si mentina o greutate sanatoasa:
- totul porneste de la o alimentatie echilibrata alaturi de activitate fizica. O alimentatie echilibrata nu inseamna consumul in fiecare zi al acelorasi alimente, insa este important sa includeti: fructe si legume (cel putin 5 portii pe zi), lapte si lactate, carne, nuci si alte alimente cu proteine, cereale in special integrale. Este important sa serviti mesele impreuna, in familie, de cel putin 5-6 ori pe saptamana. In ceea ce priveste activitatea fizica, fie ca e vorba de sporturi de echipa, fie de dans, ciclism sau pur si simplu alergare, toate sunt la fel de benefice. Trebuie subliniat ca acest stil de viata sanatos va fi abordat de intreaga familie; pentru a incuraja copiii sa manance fructe si legume este important ca acestea sa fie accesibile (la indemana copiilor)
- reducerea timpului petrecut in fata televizorului si a computerului la maxim 2 ore pe zi. In schimb incurajati copiii sa se odihneasca mai mult, dat fiind faptul ca cercetarile au demonstrat ca supraponderabiltiatea la copii e incurajata de lipsa somnului (in plus le este afectata dispozitia si comportamentul)
- nu permiteti consumul de junk food (chips-uri, snacks-uri) si nici de bauturi carbogazoase; de fapt orice aliment cu adaos excesiv de zahar si sare. Si sucul de fructe trebuie redus la o singura portie pe zi (180- 240 ml), el putand fi inlocuit cu apa, iar alimentele prajite in ulei evitate (puteti opta pentru preparate coapte sau fripte), in special cele de la fast food
- portiile copiilor trebuie sa fie adecvate varstei, nu comparabile cu ale adultilor (nu-i fortati sa termine farfuria, chiar daca aveti impresia ca nu au mancat suficient). Asigurati-va ca cel mic consuma in fiecare zi micul dejun si incercati sa gatiti cat mai mult acasa.
- nu in ultimul rand, fiti voi insiva un model deoarece copiii invata prin puterea exemplului. Este cel mai puternic mijloc de a-i incuraja sa aiba o greutate sanatoasa.
Doamna doctor Madalina Indrie, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice www.synobis.ro:
"Excesul ponderal la copii se gestioneaza cu foarte mult tact, atat din partea specialistului cat si din partea parintilor. Masurile alimentare vor fi propuse in asa fel inca sa nu fie resimtite ca interdictii si vor fi valabile pentru toti membri familiei. Invatam copilul ce inseamna alegeri alimentare sanatoase si incercam pe cat posibil sa motivam aceste alegeri. Tinem seama de preferinte, de senzatia de foame, il invatam sa gestioneze poftele.
Modalitatile de gatire trebuie discutate cu parintii, precum si aprovizionarea cu alimente in casa (acest lucru determinand in foarte mare masura alimentele la care are acces copilul in orice moment).
Daca este adolescent/preadolescent, vom discuta direct cu el/ea, iar parintele va avea mai mult un rol suportiv. Daca este mai mic, atunci implicit decizia alimentara ii apartine mai putin, prin urmare vom discuta mai mult cu parintele. Vorbim despre marimea portiilor, despre cum trebuie gestionata situatia in care copilul cere supliment, despre vizitele la bunici (unde de multe ori nu se aplica nici o regula). Incercam sa gasim o modalitate de miscare potrivita fiecarui copil in parte.
Urmarirea este foarte importanta intotdeauna in cazurile de obezitate, pentru ca schimbarea comportamentului alimentar este de lunga durata, cu succese si insuccese, iar pacientul trebuie sustinut si incurajat in tot acest timp."
Citeste si:
8 alimente care provoaca obezitatea copilului tau
De retinut
Principala modalitate prin care va puteti ajuta copilul obez sa slabeasca este sa slabiti chiar voi (conform unui studiu realizat in Universitatea din San Diego). In trecut medicii se concentrau doar pe tratarea copilului cu probleme de greutate, insa in prezent intreaga familie este monitorizata. Conform nutritionistului pediatru Lara Field din Universitatea din Chicago, cel mai bun mijloc de a ajuta un copil sa slabeasca este sa schimbati perceptia intregii familii despre mancare. Toti trebuie sa capete noi obiceiuri si doar cand copilul se confrunta cu obezitate morbida scopul urmarit este scaderea lui in greutate. In majoritatea cazurilor, specialistii urmaresc mentinerea greutatii actuale odata cu cresterea in inaltime. Mai exact, incepand cu varsta de 2 ani, copiii cresc cu 5-7,5 cm pe an pana la pubertate, iar 2,5 cm e echivalentul a 2,5 kg. Mentinand greutatea constanta un an, copilul va "slabi" 5-7,5 kg.
In final, trebuie sa stiti ca desi nu se intampla la toti copiii, majoritatea celor care urmeaza o dieta vor deprinde la maturitate o mentalitate nociva si-si vor petrece ani din viata ingrijorandu-se cu privire la calorii, grame de grasime, carbohidrati si cantarire. Ajutati-i sa nu simta niciodata nevoia de a slabi!
Doamna doctor Madalina Indrie, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice www.synobis.ro:
"Cel mai bun lucru care il pot face parintii in momentul in care sesizeaza ceva in neregula cu greutatea copiilor este sa se adreseze unui specialist in nutritie cu experienta in managementul greutatii copiilor. Cel mai distructiv lucru pe care il pot face parintii este sa supuna copilul unor diete gasite pe internet/de la o prietena/etc."
Multumim doamnei doctor Madalina Indrie pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse:
www.parenting.com; http://kidshealth.org; http://pediasure.com; www.nourishingconnections.com; www.webmd.com; www.doctoroz.com; www.nhs.uk