Aspecte importante
In general, meniul zilnic al unui copil de aceasta varsta consta in 3 mese principale si maximum 2 gustari, de obicei grupate dupa micul dejun si respectiv dupa masa de pranz. Deoarece la aceasta varsta fie se incheie alaptarea la san, optandu-se pentru lapte praf/de vaca, fie se inlocuieste laptele praf cu cel de vaca, este important ca tranzitia aceasta sa se realizeze treptat. Puteti opta acum fara grija pentru produse lactate semidegresate, insa, ca si in trecut, urmariti ca acestea sa nu constituie o componenta excesiva a meniului zilnic (sa nu depaseasca 700 ml), deoarece poate conduce la o deficienta de fier si, mai ales, la o scadere a apetitului (in ceea ce priveste alimentele solide indicate varstei copilului). Optati in schimb pentru cerealele fortifiate cu fier, carne de pui, de vita, peste, fasole, dar si oua, nuci (care ofera vitamina B si zinc).
Un exemplu de orar de mese ar fi acesta:
Mic dejun- 7:30 -8:30 AM
Gustare- 10:30-11:30 AM
Pranz- 13:30 PM - 14:30 PM
Gustare - 16:30 PM - 17:30 PM
Cina - 19:30 PM - 20: 30 PM
Acest orar este orientativ si, in realitate, necesitatile de hrana si somn ale copiilor difera (orele sunt decalate in functie de organismul fiecaruia). In principiu, un interval de 2,5- 3 ore intre mese constituie varianta ideala pentru buna functionare a metabolismului si pentru ciclul de golire a stomacului/aparitia senzatiei de foame.
Numarul de calorii pe care specialistii considera ca il necesita copiii incepand cu aceasta varsta este de aproximativ 1000-1400 calorii pe zi insotite de un aport hidric (lichide) in medie de 100 ml/kgcorp/zi, variind evident in functie de varsta, greutate/inaltime si nivel de activitate fizica (media este calculata in principiu pentru copiii activi). Cantitatea de alimente dintr-o grupa alimentara ramane tot o lingura pentru fiecare an de viata (2 linguri pentru 2 ani, 3 linguri pentru 3 ani etc.). In plus, copiii necesita si echivalentul a 3-4 linguri de uleiuri sanatoase cum sunt uleiul de rapita, uleiul de masline.
Din punctul de vedere al cantitatii de alimente corespunzatoare fiecarei grupe alimentare, le puteti oferi celor mici astfel: 5 portii de cereale (cel putin jumatate constand in cereale integrale), fructe 1 portie ½, legume 1 portie ½, proteine 2-4 portii, lapte 2 portii (ofera proteine si calciu). Carbohidratii din alimente ofera energie, minerale si vitamine, legumele ofera antioxidanti, fibre, potasiu si vitaminele A si C (si nu numai), fructele ofera sursa naturala de gust dulce, dar si potasiu, vitaminele A si C (si nu numai) si antioxidanti. Auto-hranirea reprezinta o etapa importanta in dezvoltare, pe care este bine sa o incurajati.
Citeste si:Ce nu stiai despre mesele zilnice ale copilului
Sfaturi
Desi va fi extrem de dificil de pus in practica, datorita varietatii de produse existente in comert, incercati sa limitati aportul de dulciuri din surse nesanatoase (foarte accesibile) care, pe langa faptul ca dauneaza apetitului, conduc si la carii dentare. Oferiti-le celor mici alimente pe care sa le poate mesteca si inghiti cu usurinta, fie folosind mainile, fie lingura/furculita. Mesele trebuie vazute drept perioade placute, de relaxare, si nu de confruntari, prin urmare este bine sa evitati discutiile pe teme legate de mancare cu cei mici. Daca ii veti forta sa manance cand nu le este foame sau sa manance alimente care nu le sunt pe plac, nu veti face decat sa agravati situatia si, de fapt, apetitul lor este variabil ca si al adultilor si influentabil (de gustarile consumate, de cantitatea de suc ingerata etc.).
Aceasta perioada de varsta este una de dezvoltare rapida, insa in mod surprinzator nu necesita un aport caloric semnificativ, prin urmare urmariti daca alimentatia celui mic este sanatoasa si echilibrata in decursul unei saptamani si nu zilnic. Preferintele alimentare abia acum incep sa se contureze si, in timp ce unii copii pot ramane consecventi meselor de lapte, pentru altii este posibil sa incerce tot mai multe gusturi noi. Puteti incuraja acest lucru, implicandu-i in prepararea mesei, fie la curatarea/spalarea ingredientelor, fie doar la achizitionarea acestora. Nu uitati de estetica alimentelor oferite celor mici, in continuare extrem de importanta pentru ei. Apelati la imaginatie pentru a imbina in mod inedit culorile alimentelor sau construiti diverse chipuri/imagini din mancare care vor fi cu siguranta savurate de cei mici. In cazul gustarilor, este recomandat sa apelati la variante cum sunt un iaurt sau un fruct si chiar dulciuri/prajituri pregatite in casa si nu produse din comert care contin aditivi, coloranti si conservanti.
Urmariti alimentele cu continut ridicat de zahar si cu arome si, nu in ultimul rand, supravegheati copilul in timpul mesei, deoarece exista in continuare potentialul de inecare/sufocare cu mancarea (morcovi, alune, struguri, carne tare, popcorn, guma de mestecat sau bomboane).
In cazul in care considerati ca alimentatia primita este insuficienta/inadecvata varstei copilului, puteti apela la un supliment de vitamine (doar la recomandarea medicului).
Doamna doctor Mihaela Costin - nutritionist si specialist in comunicare www.nutrishape.ro ne mentioneaza:
"Programul de mese al copilului trebuie sa urmeze ceasul circadian al organismului, respectiv micul dejun 7-9, pranzul 13- 14 si cina la aproximativ 20. Intre cele trei mese principale este bine sa suplimentam cu o mica gustare. Practic, programul de mese va fi acelasi, alimentatia diferind in functie de necesitatile specifice varstei."
Multumim doamnei doctor Mihaela Costin pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Sursa poza:closetchat.kidscloset.biz
Surse:www.webmd.com; www.imamother.com; www.livestrong.com; http://pediatrics.about.com