Beneficiile laptelui după vârsta de 1 an

Beneficiile laptelui după vârsta de 1 an

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Așa cum știm deja, pe măsură ce un copil crește, ritmul său de dezvoltare se intensifică. Iată de ce și nevoile sale nutriționale urmează această tendință. Pentru copiii de peste 1 an, tranziția de la laptele cu care au fost hrăniți până atunci (indiferent că este vorba despre lapte matern sau formula) nu este foarte simplă. Cu toate acestea, le vom putea asigura în continuare acele substanțe de care au nevoie pentru a crește, nu numai prin introducerea treptată a unei alimentații mai diversificate, dar și continuând să le oferim lapte. Numai un specialist ne poate sfătui însă care ar fi cea mai potrivită opțiune pentru copilul nostru, astfel încât nu numai să evităm apariția unor probleme de sănătate, dar și să-i stimulăm dezvoltarea optimă.

Odată ce copilul ajunge la vârsta de 1 an, experții sunt de părere că are nevoie de mai mulți nutrienți decât aceia care sunt conținuți în laptele matern sau în formulele de lapte consumate până atunci. O mare parte dintre acești nutrienți ar trebui să înceapă să provină din creșterea consumului de alimente solide, dar nici aceia care sunt conținuți în laptele pentru copii de vârstă mică nu sunt de neglijat, dimpotrivă.
Studii din domeniu au arătat faptul că laptele pentru copii de vârstă mică au următorul beneficiu: sunt mai bogate în fier și calciu decât laptele de vacă. De exemplu, în condițiile în care deja de la nouă luni un copil are nevoie de mai mult calciu pentru ca acesta să susțină ritmul accelerat de dezvoltare al dinților și oaselor, trebuie să găsim acea variantă menită să-i asigure micuțului acest necesar. Desigur, într-o primă fază, este foarte posibil să fim martore la reacții de respingere ale altui tip de lapte decât cel matern, dar în acest caz putem veni cu următoarea soluție, cu condiția ca al nostru copil să aibă minim 1 an: să amestecăm lapte obișnuit cu lapte matern/cu lapte pentru copii de vârstă mică pentru a ajunge, treptat, ca tipurile de lapte menționate să fie în procente tot mai mici.

Citește și: 10 adevăruri științifice despre laptele praf pentru bebeluși

Deși putem fi tentate să-i introducem micuțului nostru mai devreme laptele de vacă, crezând că acesta îi poate aduce importante beneficii, trebuie să ținem neapărat cont de următoarele aspecte:
Laptele de vacă are în componență proteine, dar acestea sunt într-un procent prea ridicat și pot afecta buna funcționare a rinichilor imaturi ai copilului. Tot din acest motiv, acest tip de lapte poate fi greu de digerat și îi poate provoca micuțului febră sau diaree.
• Laptele de vacă nu conține cei mai sănătoși acizi grași (precum DHA și ARA, niște acizi Omega 3 și Omega 6), atât de utili în dezvoltarea creierului și în promovarea unei vederi bune.
• Acest tip de lapte nu conține suficient fier, dar nici suficientă vitamina C sau E, care sunt și ele foarte importante în procesul de dezvoltare al unui copil.
• Uneori, se poate întâmpla chiar să provoace anemie feriprivă, în condițiile în care proteinele din el vor irita fragila mucoasă intestinală a copilului, ducând la mici pierderi de sânge, care vor ajunge în scaun.
Desigur, nu înseamnă că trebuie să ocolim total laptele de vacă, dar trebuie să începem să-l introducem în alimentația copilului abia după vârsta de 1 an și atunci cu mare grijă. Vom începe cu cantități mici, urmărind atent reacțiile copilului. Abia după aceea putem să mărim cantitatea și să facem din acest lapte o prezență constantă în alimentația micuțului nostru, dar fără să uităm că organismul său necesită un aport crescut de anumite vitamine și minerale, în contextul în care, pe kilogram-corp, copiii mai mari de 1 an au nevoie de aproximativ 4 ori mai mult fier și de 5 ori mai mult calciu, iod și vitaminele A și C decât adulții, conform unui studiu Nestlé și GFK România.

„Misiunea" noastră este să facem tot posibilul pentru ca după ce vom consulta și un specialist, să-i asigurăm copilului cam două porții de lapte pe zi, astfel încât acesta să beneficieze de aceste vitamine și minerale care pot susține o dezvoltare fizică și cognitivă optimă.
După vârsta de 1 an, consumul de lapte ar trebui să-i asigure unui copil următorii nutrienți și, implicit, următoarele beneficii:

Proteine - deşi sunt importante pentru creşterea musculaturii în special şi a organismului în general, excesul lor este extrem de nociv pentru micuţi. Ele solicită excesiv ficatul şi rinichii, putând conduce la complicaţii mai târziu în viaţă. Laptele de vacă are un conţinut de proteine care depăşeşte necesarul copilului mic - să nu uităm că el este special conceput să ajute la creşterea unui viţel de 40-50 kg, nu a unui copil de 10 kg. Ştiai că proteinele sunt nutrienții de bază pentru creşterea puiului tău? Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi. Unii dintre aceștia nu pot fi produşi de către organism, dar îi sunt absolut necesari pentru o creştere şi dezvoltare normală. Aceştia se numesc aminoacizi esenţiali, iar calitatea proteinelor este dată de prezenţa lor şi de proporţia în care se regăsesc. Cercetările au arătat că atât calitatea, cât şi cantitatea proteinelor sunt importante pentru creşterea şi dezvoltarea normală a copiilor, ele fiind materialul de construcţie al organismului. De aceea, proteinele mai sunt denumite şi „cărămizile vieţii".

Calciu - Este esențial pentru dezvoltarea normală a oaselor și dinților. Medicii insistă asupra faptului că dacă un copil va avea parte de un aport adecvat de calciu de la o vârstă fragedă, nu se va confrunta cu probleme legate, de exemplu, de pierderile de calciu din oase care pot apărea la vârsta adultă. Astfel, un copil între 1 și 3 ani are nevoie de cca.700 mg de calciu pe zi, iar copiii între 4 și 8 ani de 1000 mg, conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.

Fier - Deficiența acestui mineral poate afecta dezvoltarea fizică și mentală a copilului, putând conduce, inclusiv, la tulburări de comportament. Pentru a evita acest lucru, este ideal să-i oferim copilului de vârstă mică 500 ml - adică 2 porții.

Vitamine din grupul B-urilor - Dintre acestea, cea mai importantă pentru copil este B12, contribuind la sănătatea sistemului nervos, la o inimă sănătoasă, asigurându-i energie și un metabolism normal. Copiii de 1-3 ani ar trebui să primească, pe zi, cam 0,9 micrograme, iar cei între 4 și 8 ani 1, 2 micrograme, conform mayoclinic.org.

Vitamina D - Alături de calciu, este esențială în dezvoltarea oaselor și dinților. Bebelușii și copiii ar trebui să primească măcar 400 IU pe zi, conform vitamindcouncil.org.

Vitamina E - Este o vitamină cu rol deosebit în buna funcționare a sistemului imunitar și în sănătatea vaselor de sânge. Copiii între 1 și 3 ani au nevoie de 9 IU de vitamina E în fiecare zi, conform globalhealingcenter.com.

Având în vedere aspectele menționate, putem spune că laptele pentru copiii de vârstă mică este într-adevăr un aliment de bază și pentru copiii mai mari de 1 an, cu atât mai mult cu cât conține toate substanțele nutritive enumerate.
Este necesar să ținem permanent legătura cu un pediatru, întrucât acesta ne poate îndruma către cea mai potrivită variantă de lapte pentru copil. Astfel, acesta va avea parte din plin de toate beneficiile menționate mai sus, menite să-i asigure o dezvoltare armonioasă.

Iată și părerea specialistului despre beneficiile laptelui!

Citește și: LAPTELE in alimentatia copilului

Surse:
www.babycenter.com; www.drgreene.com; www.healthychildren.org; www.kidshealth.org; www.livestrong.com; www.parentschoiceformula.com; www.webmd.com

Articolul urmator
Copiii neiubiți au mai multe șanse să devină obezi la vârstă adultă
Copiii neiubiți au mai multe șanse să devină obezi la vârstă adultă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella
    Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella

    Anchetă de proporții în Europa, și nu numai, după ce au fost descoperite nereguli grave cu privire la laptele praf pentru bebeluși - Similac. Anumite produse au fost retrase de...

    Testul laptelui matern: ce analizează și când este recomandat
    Testul laptelui matern: ce analizează și când este recomandat

    Testarea laptelui matern poate fi recomandată într-o varietate de situații pentru a răspunde unor probleme de sănătate specifice, provocări legate de alăptare sau obiective de...

    Sunt fără adăpost de la vârsta de 11 ani. După ce am născut, am locuit cu copilul într-o mașină
    Sunt fără adăpost de la vârsta de 11 ani. După ce am născut, am locuit cu copilul într-o mașină

    O tânără mamă ne povestește cum s-a străduit să îi ofere fetiței ei condiții de trai decente. Ea însăși locuind pe străzi de la vârsta de 11 ani, după ce...

    Un copil de 2 ani a fost suspect de leucemie, însă se simțea rău din cauza laptelui de vacă!
    Un copil de 2 ani a fost suspect de leucemie, însă se simțea rău din cauza laptelui de vacă!

    O mămică și-a dus copilul în vârstă de doi ani la spital pentru că acesta a început să se simtă rău. Acolo, medicii i-au spus că e suspect de leucemie, însă...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului
    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului

    Îmbrățișarea primită de la părinte nu se compară cu nimic pe această lume. Îmbrățișările au efect benefic asupra stării de bine a copilului, dar și asupra...

    Beta-glucan: ce este și care sunt beneficiile sale
    Beta-glucan: ce este și care sunt beneficiile sale

    Beta-glucanul este o substanță naturală complexă, ce provine din diverse surse, cum ar fi ciuperca Shiitake, ovăzul, orzul și drojdia de bere. Această substanță a captat atenția...

    Beneficiile drenajului limfatic
    Beneficiile drenajului limfatic

    Limfa este un lichid transparent, apos, care transportă nutrienți, celule din cadrul sistemului imunitar și oxigen necesar pentru celule și țesuturi. Totodată, limfa captează o bună...

    © 2025 Qbebe