1. Sunt benefice pentru organism alimentele degresate?
Doamna doctor Andreea Raluca Vlad, medic nutritionist la Natur House Cotroceni: "Produsele alimentare degresate pot contine la fel de multe calorii ca cele care contin cantitatea normala de grasime. Pentru ca sunt degresate producatorii pun indulcitori aditionali pentru a le reda gustul placut.
Un studiu efectuat de organizatia britanica Which arata ca sase din zece persoane mananca produse alimentare cu continut scazut de grasimi sau chiar degresate, crezand ca astfel isi protejeaza silueta si previn ingrasarea."
Doamna doctor Maria Varga, medic medic nutritionist-dietetician www.nutritionist-dietetician.ro: "Daca Badea Ion poate face la stana lactate degresate sau daca Tata Floarea poate face la ea in gospodarie alimente degresate atunci este ceva natural si e ok. Dar daca intervenim prin diferite procese tehnologice asupra unui aliment natural, adaugand diferite substante chimice, pasteurizand la temperaturi inalte si alte metode folosite in ziua de azi pentru a obtine alimente la care nu au visat bunicii nostrii ca ar putea exista pe lumea asta, cu siguranta ca putem obtine alimente degresate/ sau fara proteine/ sau fara glucide/ sau fara vitamine sau fara minerale. Intrebarea este: oare corpul nostru poate digera si absorbi acele produse? A fost el creat pentru toate chimicalele cu care suntem bombardati? Degeaba mancam daca nu reusim sa absorbim substantele hranitoare din mancare."
2. Care anume si in ce mod? Ce inseamna degresarea unui aliment?
Doamna doctor Andreea Raluca Vlad, medic nutritionist la Natur House Cotroceni: "Practica este, insa, cat se poate de inselatoare pentru ca produsele degresate au continut mai mare de zahar. Practic, un aliment degresat isi pierde gustul, motiv pentru care producatorii industriali folosesc tot fel de indulcitori si aromatizanti pentru a-i reda gustul.
Totusi, atunci cand sunteti hotarati sa slabiti si doriti sa urmati o dieta, este de dorit sa evitati lactatele cu un continut ridicat in grasimi, asa cum sunt: branza topita, cremele de branza, branza de burduf, cascavalul, parmezanul, telemeaua maturata."
Doamna doctor Alina Condoiu, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu" Bucuresti, Consultant nutritie pediatrica Med Consult & Care: "Alimentele degresate sunt acele alimente din compozitia carora se inlatura partial sau total grasimile in urma procesului de productie. Astfel avem alimente semidegresate sau total degresate."
Doamna doctor Maria Varga, medic nutritionist-dietetician www.nutritionist-dietetician.ro: "Intotdeauna cand se intervine asupra unui aliment si se scoate ceva, trebuie sa ne gandim ca el se inlocuieste cu ceva. Cu ce se inlocuieste? De multe ori cu amidon = aceeasi reactie in corp ca si zaharul sau faina alba, cu emulgatori =E-uri ca sa aiba consistenta si gust produsul si cine stie cate si mai cate nescrise pe etichete."
3. Cat de des trebuie consumate (de adulti si de copii)?
Doamna doctor Andreea Raluca Vlad, medic nutritionist la Natur House Cotroceni: "Folositi, in schimb, iaurturi, branza proaspata de vaci, urda, cas, mozzarella, in conformitate cu anumiti parametri specifici fiecarei persoane in parte.
Aveti grija ca in timpul dietei sa combinati corespunzator lactatele, evitand, atunci cand exista lactate cu continut mai ridicat de grasimi sa le consumati alaturi de carbohidrati concentrati.
Lactatele pot fi consumate la oricare dintre mesele principale ale zilei, precum si la gustari, dar in cantitati optime.
Evitati, totusi, sa consumati in exces lactate nefermentate, pentru ca pot sa va creeze probleme de tranzit. Ocoliti, de asemenea, atunci cand urmati o dieta, lactatele cu continut ridicat de sare, pentru ca duc la retentia de lichide. Atunci cand consumati lactate cu continut de proteine ridicat, beti si lichide in cantitati crescute: 2-3 l intr-un interval de 24 de ore."
Doamna doctor Maria Varga, medic nutritionist-dietetician www.nutritionist-dietetician.ro: "Cateva metode de "degresare" a alimentelor: neprajirea, inlaturarea pielii de pe pui/curcan, inlaturarea grasimii vizibile de pe carnurile rosii, inlocuirea brazeturilor fermentate tip indelungat cu cele proaspete, folosirea urdei, ricotei, si cel mai important este reducerea cantitatii alimentelor grase si cresterea cantitatii de legume care le insotesc."
4. Este bine sa scoatem grasimile din alimente?
Doamna doctor Andreea Raluca Vlad, medic nutritionist la Natur House Cotroceni: "Alimentatia, atat la copii cat si la adulti, ar trebui fie echilibrata si sa contina toate grupele de nutrienti (carbohidrati, proteine, grasimi). Totodata, este important sa o asociem cu un stil de viata activ - sa facem miscare cu regularitate.
Grasimile sunt foarte importante in alimentatia copiilor, din nou cu accent pe grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6 care sunt implicate in dezvoltarea si functionarea creierului, a vederii, in cresterea in inaltime si in multe alte procese si functii ale organismului. La copii nu vom recomanda alimente degresate (chiar in cazurile de obezitate - din ce in ce mai frecvente - unde in continuare trebuie sa avem un aport suficient de grasimi si mai ales de grasimi Omega 3 si 6), controland aportul total caloric si distributia nutrientilor, dar si efortul fizic necesar in viata copiilor.
Doamna doctor Alina Condoiu, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu" Bucuresti, Consultant nutritie pediatrica Med Consult & Care: "Acestea pot fi consumate atat de adulti cat si de copii, in schimb la copiii sub 2 ani este de preferat sa nu excludem grasimile din alimentatie, fara indicatie strict medicala, deoarece acestea au un rol important in dezvoltarea sistemului nervos al copiilor."
Doamna doctor Maria Varga, medic nutritionist-dietetician www.nutritionist-dietetician.ro: "Nu este bine sa scoatem grasimile din corp pentru ca ele sunt necesare, iar unele dintre ele esentiale. De aceea trebuie sa folosim acele grasimi sanatoase- uleiurile presate la rece: de masline, de seminte de in, de canepa, de cocos, de floarea soarelui (exclusiv pentru salate), de dovleac, semintele de floarea soarelui/ dovleac/ susan/ canepa si nucile/migdalele/ caju/ alunele."
4. Sunt indicate pentru copii sau numai in curele de slabire?
Doamna doctor Andreea Raluca Vlad, medic nutritionist la Natur House Cotroceni: "Este important ca lactatele degresate sa nu le fie administrate copiilor. Din cauza continutului scazut de grasimi, acestea nu ofera o satietate de durata si astfel foamea se instaleaza mult mai repede decat daca ar fi mancat varianta integrala. In timp, copiii ajung sa consume mai multe calorii decat ar fi indicat si astfel poate aparea obezitatea."
Doamna doctor Alina Condoiu, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu" Bucuresti, Consultant nutritie pediatrica Med Consult & Care: "Daca avem de-a face cu un copil normoponderal putem alterna alimentele semidegresate cu cele integrale, neavand restrictii de ordin caloric, insa daca exista o tendinta de obezitate este recomandat ca alimentele cu continut crescut de grasimi sa fie excluse din alimentatie, iar acolo unde este posibil acestea sa fie inlocuite cu cele degresate."
Doamna doctor Maria Varga, medic nutritionist-dietetician www.nutritionist-dietetician.ro: "Recomandarile de mai sus sunt atat pentru copii cat si pentru parinti pentru ca ei sunt un exemplu si intreaga familie trebuie sa fie sanatoasa."
Citeste si:
Top 7 capcane ale unei diete de slabire
LAPTELE in alimentatia copilului
10 sfaturi si 10 alimente pentru dezvoltarea fizica armonioasa a copilului
Multumim medicilor Andreea Raluca Vlad, Alina Condoiu si Maria Varga pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.