Știți ce sunteți voi, dragi părinți? Cei care cresc nemurirea. Știți când devine mai ușor? Niciodată.

Aici vă puteți scrie gândurile, oboselile, frământările, dorințele și să ajungeți, astfel, cu ele, către toți ceilalți ca voi. Pentru că meseria de părinte devine mai ușoară numai atunci când poți spune ”- Hei, și eu am trecut prin asta!”. Nu numai că vei deveni autor publicat la Qbebe, dar vei avea și satisfacția grozavă de a atinge sufletele și mințile a milioane de părinți.

Trimite text

Bebelușul sub 6 luni are nevoie de apă? Uite cum am procedat eu

Bebelușul sub 6 luni are nevoie de apă? Uite cum am procedat eu

Cristina Marin - Contributor

Legat de subiectul apa la bebeluși am tot văzut întrebări pe grupurile de mămici. Căutau răspunsuri pentru bebelușii lor de 2-3 luni, dacă le pot da apă.

Sfaturi "înțelepte" de la diferite mame pe grupuri, soacra, vecina sau chiar unii medici care nu s-au mai pus la curent cu noutățile legate de nutriția bebelușului vei primi cu siguranță. Însă, este bine să știi că un bebeluș sub 6 luni nu are nevoie de apa. Deloc. Indiferent cum este hrănit: alăptat exclusiv sau cu formula.
Vă trebui să ignori panicile socrilor, părinților care iți spun că se deshidratează copilul fară putina apa. Cum să nu îi dai putina apa? Nu sunt deloc fondate aceste panici.
Organizația Mondiala a Sănătății alaturi de Asociația Americana de Pediatrie contraindică administrarea de apa în primele 6 luni de viață. Până la aceasta vârstă aportul este asigurat de laptele matern sau de formulele de lapte de praf.

Sfaturi să îi dau apa bebelușului am tot primit și eu în primele luni de viață

Am născut și în iulie, vremea era foarte caldă, chiar caniculară. Dar eu am stat ferm pe poziții, eram informată de la cursurile de puericultură și știam că nu are nevoie de apă până la începerea diversificării. Bebelușul de până în 6 luni primește toață hidratarea necesară din laptele matern sau formulă. Alăptarea exclusivă înseamnă doar lapte matern, fără apa, ceaiuri sau suc de fructe, chiar și în vreme caniculară. Bebelușul nu se deshidratează atâta timp cât este alăptat "la cerere". Laptele matern este alcătuit în mare parte din apa, așa că satisfaace și setea bebeluslui pe lângă foame. Și în cazul bebelușilor hrăniți cu formula de lapte, laptele este suficient, nu trebuie suplimentat cu apa.

o mama care ii da bebelusului sa bea apa

De ce să nu oferim apă bebelușilor sub 6 luni:

  • Umple stomacul bebelușului și acesta nu va mai mînca cât are nevoie, ceea ce duce la o creștere mică în greutate
  • Rinichii bebelușului sunt suprasolicitați
  • În unele cazuri bebelușul poate suferi de "intoxicație cu apă" care poate duce la coma sau chiar moarte.

Intoxicația cu apă la bebeluși

Ce se întâmplă exact? Apare un dezechilibru electrolitic la nivel metabolic în cadrul căruia este afectat nivelul de sodiu din sânge (cantitatea de sodiu se diluează și este eliminata scăzând în mod substanțial și fiind greu de refăcut). De asemenea, rinichii imaturi ai unui bebeluș nu pot elimina excesul de apa suficient de rapid conducând la o acumulare periculoasa de lichid în corp. Pentru a înțelege exact ce se întâmplă, de fiecare data când un bebeluș urinează acesta nu pierde doar apă, ci și sodiu și alti electroliți. Prin urmare prea multa apă (polidipsie) conduce la prea mult sodiu pierdut. Riscul de intoxicație cu apa este și mai mare daca bebelușul pierde atât apa cât și electroliți prin diaree, în acest caz fluidele pierdute trebuie înlocuite cu lapte și eventual soluții de rehidratare și nu de apa simplă.

Cum dăm apă bebelușilor mai mari de 6 luni

  • După începerea diversificării puteți oferi apa bebelușului, în cantități mici la finalul mesei sau între mese. Evitați să îi dați apa înainte de masa pentru că va manca mai puțin.
  • Este recomandat să evitați să îi dați să bea apa cu biberonul. Folosiți o linguriță mica sau o cănuță adaptata vârstei bebelușului. Dați-i puțin câte puțin și nu insistați.
  • Oferiți bebelușilor apa plată, nu apă minerală! Apa minerală conține prea mult sodiu, calciu sau alte minerale care sunt mai greu de gestionat de către rinichii bebelușului. Apa carbogazoasă nu este recomandată deoarece produce exces de salivare, eructații cât și dureri abdominale.

Apa plată se fierbe?

sticla cu apa plata

Răspunsul este foarte simplu și este susținut de medicii pediatri: apa plată nu se fierbe!
De regulă, prin fierbere se elimină microbiologia care putea fi prezentă în apa de fântână, de izvor sau alte surse care nu pot fi 100% sigure. Apa plată este deja microbiologic pură, ea provenind din surse subterane și filtrată mecanic prin niște filtre extrem de fine, de ordinul micronilor. Prin fierberea apei plate, se concentrează mineralele din apă prin evaporare și se precipită calciul. Acesta este cel care rămâne pe vasul de fierbere și astfel se strica echilibrul natural al mineralelor. De asemenea se concentrează și celelalte elemente din apă: magneziu, fier sau eventuale elemente chimice toxice cum sunt de exemplu nitrații, mai ales că nu pe toate etichetele este trecută concentrația lor în apă. Așadar, apa plata nu se fierbe, ci doar se încălzește până la aproximativ 70 de grade pentru prepararea hranei bebelușilor.

Recomandările din acest articol sunt importante pentru orice mămică. Nu uita însă că atunci când ai o nelămurire, cel mai bine este să discuți cu medicul pediatru al copilului tău. Fiecare bebeluș are nevoi diferite, personalizate.
De aceea, singurul care poate decide regulile de alimentație și hidratare corespunzătoare a bebelușului tău este medicul.

Pentru mai multe articole, va astept pe site-ul:https://mamaluivladimir.ro/
Si pagina de facebook: https://www.facebook.com/MamaLuiVladimir

Articolul urmator
Tata a murit și 2 luni mai târziu m-am trezit cu 3 surori la ușă cerându-și moștenirea
Tata a murit și 2 luni mai târziu m-am trezit cu 3 surori la ușă cerându-și moștenirea

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Autorii nostri garanteaza autenticitatea textelor lor, in caz contrar, nu raspundem pentru faptele acestora.
© 2025 Qbebe