Colțulcu
activități

10 Jocuri pentru dezvoltarea motricitatii la bebelus

10 Jocuri pentru dezvoltarea motricitatii la bebelus

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Inca din primele zile de viata, copiii isi utilizeaza corpul pentru a incepe sa exploreze lumea din jur. Pe masura ce cresc, vor deprinde treptat miscari de forma rostogolitului, taratului, mersului de-a busilea, mersului fara sprijin, alergatului, saritului etc.. De aceea, ca mamica, preocuparea ta permanenta este sa-ti observi puiul pentru a te convinge ca se dezvolta armonios, astfel incat sa ajunga sa se bucure pe deplin de diverse experiente senzoriale, care-l vor ajuta sa interactioneze corespunzator cu oamenii si cu obiectele din jur. Acesta este motivul pentru care tu esti cea mai potrivita sa-l implici, de la cea mai frageda varsta, in diverse jocuri menite sa-i imbunatateasca motricitatea si, implicit, simtul echilibrului si miscarile coordonate. Asemenea jocuri sunt numai bune pentru a le desfasura acasa, fiind benefice pentru dezvoltarea in ansamblu a bebelusului tau si asigurandu-va amandurora multa distractie.

1."Trage de jucarie !"

Jocul este foarte simplu si este recomandat bebelusilor ce pot sta deja in fundulet, ajutandu-i sa-si imbunatateasca motricitatea la nivelul bratelor.
Tot ce ai de facut este sa pui bebelusul in patut sau pe o canapea (ai grija sa-l sprijini bine de o perna si sa-l supraveghezi cu multa atentie) si sa iei in mana una dintre jucarioarele sale preferate.
Arata-i cum sa traga de ea si pune-i-o in fata. Vei vedea ca, in cel mai scurt timp, va fi atras de ea si o va trage cu una dintre manute.
Odata ce observi ca executa miscarea de "inhatare" cu o mai mare precizie, tine jucaria mai departe de el pentru a-l provoca sa se intinda dupa ea. Cel mai probabil bebelusul va incepe sa rada si se va stradui tot mai mult sa ajunga la jucarie.

2."Piciorusele neastamparate"

Din momentul in care bebelusul poate sta in fundulet lejer, pune-l pe scaunelul sau sau pe o un fotoliu (ai grija sa stea bine sprijnit).
Aseaza-te pe vine in fata lui si incepe sa te joci cu piciorusele lui, spunand urmatoarele versuri:
"Poneiul cu picioruse neastamparate (incepe sa misti talpitele bebelusului in stanga si in dreapta)
Se uita la degetelele de la picioare (apuca una dintre talpite si strange usor fiecare degetel in parte)
Iata o unghiuta, alaturi o alta unghiuta (misca fiecare degetel, ca si cum l-ai gadila)
Hai sa ne incaltam si sa plecam!" (apuca iar fiecare talpita si misca-le de cate ori, cand la dreapta, cand la stanga)
Activitatea va ajuta la deprinderea controlului asupra musculaturii picioruselor si il va face pe bebe foarte fericit.

3."Pot sa ajung la ea!"

Odata ce bebelusul tau prefera mai degraba sa stea in fundulet si sa descopere lumea din jur decat sa stea doar in patut, poti sa il stimulezi sa-si intareasca musculatura bratelor, a gatului si trunchiului intr-un mod foarte simplu.
Tine-ti micutul in poala si da-i in manuta o jucarie (ideala este o jucarie care, atunci cand este scuturata, zornaie). Lasa-l sa se joace putin cu ea. Dupa aceea ia-o din manuta sa si ridic-o putin mai sus decat nivelul la care ar putea ajunge usor. Incurajeaza-l sa se intinda pentru a-si lua inapoi jucaria.
De fiecare data cand reuseste sa atinga jucaria lauda-l si, desigur, dupa un timp, da-i-o inapoi drept "premiu".

 

4."Imi plimb ratusca preferata"

Acest joc ii va da bebelusului ocazia sa se bucure de ratusca de la baita si pe "uscat", favorizand totodata cresterea mobilitatii membrelor si conferindu-i increderea ca isi poate controla mediul in care se joaca.
Pentru a-ti putea "antrena" bebelusul in acest joc este necesar ca el sa fie deja capabil sa se tarasca, sprijindu-se bine in brate.
Pune pe jos o paturica si ajuta-l pe bebe sa se aseze cu burtica in jos. In fata lui intinde un covoras, pe care sa se afle o ratusca de plastic.
Arata-i cum poate sa miste usor covorasul, astfel incat ratusca sa se miste si ea odata cu acesta. Lasa-l sa exerseze cat de mult poate aceste miscari.
Dupa aceea aseaza-te jos, tine-ti bebelusul in poala, astfel incat talpitele sale sa atinga marginea covorasului. Incurajeaza-l sa-si miste piciorusele pentru ca ratusca de pe covoras sa se poata misca si ea.

5."Cursele senzoriale"

Cu siguranta ca bebelusii ce pot sa se tarasca vor fi incantati sa-si faca "turele" pe diverse suprafete. Va fi o activitate amuzanta si benefica, intrucat ii va ajuta sa-si imbunatateasca mobilitatea de la nivelul membrelor. In plus, se vor familiariza mai usor cu diverse aspecte ale mediului in care se joaca.
Ca sa-ti poti implica bebelusul in acest joc este necesar sa ai la indemana mai multe tipuri de materiale, din care sa poti confectiona covorase pe care acesta sa poata umbla nestingherit. Iata cateva tipuri de materiale ce ar putea fi potrivite:
• prosoape
• bucati de fetru
• hartie de copt
• paturica de lana mai aspra
• bucata de catifea
• un voal
• carton
• bucata de margele de polistiren
• chiar un covoras pufos si "latos" etc..
Indiferent de variantele alese, ai grija sa le fixezi cat mai bine pe suprafa de joc (care nu va fi alunecoasa sau cu diverse asperitati) si sa-ti supraveghezi permanent bebelusul, ce va fi fericit sa "testeze" texturi atat de diferite.

6."Rostogoleste sau impinge "

Jocul presupune ca bebelusul tau sa fi dobandit abilitatea de a se tara sau de a merge de-a busilea.
Vei avea nevoie de urmatoarele materiale:
• doua sticle goale de plastic
• banda adeziva
• diferite jucarioare colorate
• optional: niste clopotei
Ce vei avea de facut:
• Mai intai, vei selecta jucarioare de mai multe forme, culori si marimi. Poti adauga si cativa clopotei
• Cu ajutorul unei foarfeci sau a unui cutter vei taia cele doua sticle de plastic (cam la o treime de baza sticlei)
• In spatiul gol vei introduce 4-5 jucarioare si vei incerca sa reconstitui sticlele (prin suprapunerea marginilor), astfel incat sa obtii doi cilindrii bine inchisi.
• Cilindrii vor fi introdusi unul in celalalt, obiectul obtinut fiind apoi bine lipit cu banda adeziva. De asemenea, asigura-te ca sticlele sunt foarte bine inchise.
• Arata-i bebelusului cum sa il rostogoleasca sau sa il impinga.
Va fi o modalitate atractiva de a-ti stimula bebelusul sa se tarasca/ sa mearga de-a busilea, intarindu-si astfel musculatura membrelor si deprinzand miscari coordonate.

7. "Intinde-te si ia-o"

Cand bebelusul tau are suficienta forta pentru a-si mentine pozitia de intins pe burtica, fiind capabil sa se tarasca ajutandu-se mult de brate, il poti antrena in urmatorul joc.
Mai intai, lasa-l sa-si gaseasca o pozitie confortabila stand cu burtica in jos pe o suprafata plana. Ia apoi in mana o mingiuta/ orice alta jucarie si aseaza-te la o anumita distanta fata de el (cam la 60 de cm). Arata-i-o si vezi cum reactioneaza.
Chiar daca la inceput pur si simplu se va uita la ea, vei observa ca, treptat, va incerca sa se intinda dupa ea, ceea ce va duce la intarirea gatului, a muschilor de la manute si de la picioruse.
La inceput te vei stradui sa nu-l lasi sa ajunga prea usor la jucarie (eventual, iti vei retrage mana cand bebelusul se va apropia), dar dupa aceea i-o vei pune la indemana, astfel incat sa nu devina frustrat si sa inceapa sa planga.

 

8."Gaseste ce-am ascuns"

Datorita acestui joc bebelusul isi va dezvolta simtul echilibrului, controlul asupra muschilor bratelor si trunchiului si va deveni mai curios sa exploreze mediul din jur.
Inainte de a incepe jocul, asigura-te ca bebelusul tau poate sta in fundulet fara a fi nevoie sa se sprijine de ceva.
Vei pregati un castronel de plastic si vei pune in el mai multe jucarioare. Arata-i-le bebelusului.
Aseaza-te jos, ia castronelul si ascunde-l (partial) in spatele tau. Incurajeaza-ti bebelusul sa vina dupa ele, scotandu-le in fata sa si apoi ascunzandu-le imediat in spate. Vorbeste cu el si spune-i: "Unde este castronelul cu...? Vino dupa el!"
Cu siguranta ca jocul va antrena hohote de ras si multa curiozitate din partea micutului.

9."Loveste cu piciorusele !"

Bebelusul tau va dobandi o buna mobilitate la nivelul picioruselor daca il vei incuraja sa loveasca diferite obiecte.
Tot ce trebuie sa faci este sa alegi niste jucarii (de exemplu, o mingiuta sau cuburi din materiale moi, speciale pentru bebelusi) si sa-ti asezi bebelusul in fundulet pe un covoras sau pe o paturica. Pune jucariile chiar in dreptul talpitelor sale. Urmareste-l ce face.
Cel mai probabil va incepe sa dea cu piciorusele in jucarii. In cazul in care nu se grabeste sa faca acest lucru, ia-i tu unul dintre picioruse si loveste una dintre jucarii. Micutul va incepe sa rada si va incerca sa procedeze la fel.
Nu uita ca, de fiecare data cand reuseste sa dea o lovitura, sa bati din palme si sa-l lauzi: "Bravo, mami ai lovit....!"(numele jucariei). Aceste gesturi il vor stimula sa continue activitatea.

10."Uita-te bine !"

Pentru a stimula curiozitatea bebelusului de a cunoaste obiectele din universul apropiat, dar si pentru a-l ajuta sa deprinda controlul asupra miscarilor executate cu capul si sa-si imbunatateasca mobilitatea de la nivelul gatului, implica-l intr-un joc deloc dificil.
Incepe prin a-ti pune bebelusul in fundulet pe un covoras sau pe o paturica. Aseaza-te in fata lui.
Ia in mana trei jucarii diferite (de exemplu, o mingiuta, un cub si o ratusca). Arata-i-le rand  bebelusului, spunandu-i denumirile lor ("aceasta este o minge, o ratusca etc.").
Alege doua dintre jucarii si pune-le in manutele bebelusului, repetandu-i numele lor. Ajuta-l sa-si tina manutele la spate. Intreaba-l apoi: "Unde este...?"(spune denumirea uneia dintre jucarii). Ia-i apoi manuta in care se afla jucaria respectiva, adu-o in fata si precizeaza: "Uite, acesta/ aceasta este...". Repeta si pentru celelalte jucarii.
Activitatea poate deveni mai complexa daca te prefaci ca alegi jucaria gresita si te corectezi in final, spunand: "Nu, aceasta nu este mingea. Este ratusca. Iata mingea, e in cealalta manuta!"

 

Surse:
http://www.babycentre.co.uk/a1011575/7-month-old-baby-games-first-week#ixzz3TbYUPvD4
http://www.babycentre.co.uk/a554804/games-to-play-with-your-baby-under-12-months#ixzz3TbZ18RNq
http://www.baby.co.uk/life_and_home/sensory-play-spaces/
http://www.education.com/reference/article/importance-motor-skills/
www.earlychildhood.msstate.edu/resources/motoractivities/pdfs/infant-toddler.pdf
http://www.icanteachmychild.com/tug-a-toy/

Surse poze:
http://footage.framepool.com/shotimg/qf/741671164-arm-baby-sweet-emotion-sofa.jpg
http://picklebums.com/wp-content/uploads/2011/05/sparkle-bottle_baby.jpg

 

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    Dezvoltarea emoțională în copilărie pe înțelesul tuturor
    Dezvoltarea emoțională în copilărie pe înțelesul tuturor

    Încă din fragedă pruncie, emoțiile își fac apariția cu primul zâmbet pe care bebelușul îl oferă mamei sau tatălui și continuă în toată perioada...

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!
    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!

    Jocurile de noroc fac victime în rândul copiilor și adolescenților care sunt atrași de mirajul câștigului rapid. Cifrele sunt îngrijorătoare, iar părinții de...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

    Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

    © 2025 Qbebe