Colțulcu
activități

9 jocuri pentru a invata istoria

9 jocuri pentru a invata istoria

Irina Olteanu - Redactor Senior

Istoria este cea mai mare poveste spusa deodata. Totusi, ceea ce face aceasta disciplina atat de convingatoare se pierde deseori in cadrul lectiilor de clasa, iar copiii nu retin informatiile in mod adecvat. Exista insa si modalitati ce pot transforma istoria intr-un domeniu distractiv, chiar de la o varsta frageda.

Vizita la muzeu

Inca de la o varsta mica (3-4 ani), puteti merge impreuna cu cei mici la muzeu, fie la Muzeul Satului, dar si la altele cu specific istoric (chiar si cel geologic are un potential educativ din punct de vedere istoric). Le explicati ce jocuri istoriereprezinta obiectele care le atrag atentia (nu ii fortati sa le vizioneze pe toate pentru ca nu intra in sfera lor de intelegere) si de cine/in ce mod au fost utilizate in trecut. Provocarea va consta ca la intoarcerea acasa sau in ziua urmatoare cel mic sa reproduca/povesteasca cat mai multe din obiectele vazute in muzeu.

Puzzle distractiv

Fie ca este vorba de o masina veche, fie de o cladire istorica, exista multe variante din care puteti alege un puzzle educativ chiar de la varsta de 4-5 ani. Ramaneti alaturi de cei mici cat timp asambleaza piesele si nu uitati sa alegeti un produs cu nu numar de piese adecvat varstei. Puteti organiza chiar o intrecere cronometrata: castiga cine il rezolva mai repede. Explicati copilului ce reprezinta imaginea completa, oferind informatii pe intelegerea sa.

Arbore genealogic

jocuri istorieAceasta activitate poate fi realizata fie de copil (daca este scolar), fie impreuna cu voi parintii. Pe o foaie mare de hartie sau de carton incercati sa realizati un arbore genealogic al familiei cunoscute. Cand va impotmoliti, puteti apela pentru completare cu incredere la surse, cum ar fi bunici/strabunici. Daca folositi si culori vii, chiar o imagine similara unui arbore si, mai ales, fotografii ale persoanelor reprezentate, veti transforma proiectul intr-o activitate distractiva. Ce alt mod mai placut de a invata istoria decat cu ajutorul propriei familii?

Franturi de viata

La finalul zilei, eventual cand va pregatiti de culcare, rugati-i pe cei mici sa povesteasca ce au facut pe parcursul zilei. Insasi viata lor este o poveste de istorie, iar antrenarea memoriei constituie cea mai buna modalitate de a retine fapte, evenimente. Mai tarziu, le va fi mult mai usor sa retina informatiile dobandite in cadrul orelor de istorie de la scoala.

Colectionarea

O activitate atat de placuta de copii, mai ales datorita faptului ca nu implica un efort prea mare. Fie ca este vorba de timbre (se gasesc si in prezent plicuri cu timbre si clasoare), monede care sunt de obicei insotite de date explicative (personajul reprezentat si data jocuri istorieaferente), dar chiar si alte obiecte cum sunt pietre (cristale), jucarii etc., toate pot reprezenta o tematica potrivita, mai ales alaturi de informatii pretioase venite din partea adultilor. Ele sunt deopotriva incarcate de istorie (pietrele sau alte relicve au potential arheologic) si de inedit, iar cand apare si o competitie intre colegi si prieteni, joaca devine de-a dreptul interesanta: castiga cel care are cea mai bogata colectie, evident. Urmariti insa ca cei mici sa nu colectioneze lucruri periculoase/cu potential toxic.

Joaca de-a lupta/cucerirea

Cine nu s-a jucat macar o data in acest mod? Fie ca am apelat la sabii din carton, la coifuri din hartie sau la accesorii gata asamblate din magazine, simularea luptelor a reprezentat intotdeauna o distractie pe cinste, mai ales pentru baieti. Atata timp cat accesoriile nu sunt contondente si le explicati celor mici regulile jocului (in special ca nu au voie sa se loveasca direct, ci doar sa se prefaca), vor fi extrem de incantati sa reprezinte niste luptatori reali. Puteti introduce aceasta joaca chiar in petreceri tematice: castiga cel care are cel mai realist costum. Sunt binevenite intotdeauna explicatii din partea parintilor cu privire la originea costumului.

De-a povestitul

Pentru copiii mai marisori, care au o oarecare experienta cu aceasta disciplina minunata, puteti consolida cunostintele istorice printr-o joaca: copilul povesteste ce a inteles din lectia de istorie din ziua/saptamana respectiva si cu cat ofera mai multe informatii corecte, cu atat primeste, de exemplu, mai multe buline vesele (abtibilduri atat de apreciate de cei mici). Cand se acumuleaza un anumit numar din acestea, puteti stabili de comun acord o rasplata potrivita efortului: fie o excursie la muzeu, la un monument istoric sau achizitia unei carti/atlas istoric.

Citeste si:

Metoda Montessori: 10 jocuri si activitati pentru copilul tau  

Teste grila sau cu mai multe variante de raspuns

Aceste teste tip trivia sunt destinate adolescentilor si presupun fie apelarea la pix si caiet unde veti nota intrebarile, fie pur si simplu ii puteti intreba oferindu-le, de preferat, 3 variante de raspuns. Incepeti cu alternative jocuri istoriede raspuns complet diferite pentru a le usura munca si terminati cu un nivel mai ridicat de dificultate. Cu cat sunt mai multi copii, cu atat interesul pentru a castiga va fi mai mare. Premiul ramane la latitudinea voastra.

Aplicatii

Datorita perioadei tehnologizate in care traim, trebuie sa mentionam si mult apreciatele aplicatii digitale. Majoritatea din ele ajuta in mod indirect la invatarea istoriei si, chiar daca se specifica o categorie de varsta mai mare, sunt placute si de scolari; este vorba in special de simulatoarele tip strategie care ajuta nu doar la formarea unui limbaj istoric, cat si a intelegerii unor tactici de lupta si a modului in care evolua o civilizatie in urma cu mult timp. Retineti ca urmatoarele variante expuse nu sunt limitative (mai exista multe altele); sunt prezentate in mod crescator in functie de varsta carora le sunt destinate. Unele includ si scene de violenta realista, prin urmare este bine sa verificati inainte de a le instala.

- Ansel and Clair: Paul Revere's Ride - o aplicatie excelenta care face figurile istorice usor de perceput de copii
- Geo Walk HD - 3D World Fact Book - o aplicatie creata in mod educativ pentru a invata despre popoare, locuri si multe altele
- Marie Antoinette & The Independence War -un joc istoric care le permite copiilor sa se joace cu conducatori de renume
- Roman Town - un simulator foarte realist de arheologie ce aduce istoria la viata
- FactMonster - multe informatii distractive pe diverse teme de la matematica la istorie si sporturi
- Dawn of Discovery - un joc in stil de civilizatie care invata despre modul de viata in 1400 i.H.
- Mayan Mysteries - o aventura de tip desen animat legat de cultura mayasa antica

- National Geographic Challenge - un joc de tip trivia. Retineti ca intrebarile sunt dificile
- Sid Meier's Civilization V - un joc de strategie educational si accesibil
- Echo: Secret of the Lost Cavern - o aventura istorica ce exploreaza arta si cultura preistorica
- Age of Empires III - un joc de strategie apreciat de multi datorita imaginilor extraordinar de fidele realitatii
- Battlestations: Pacific - un joc de tip strategie militara.
- Empire Total War - lupte istorice pe pamant si pe apa.
- Historypin - o privire sofisticata in trecut prin intermediul imaginilor cu geolocatie. Ii incurajeaza pe tineri sa se conecteze si sa imparta informatii.

Surse:

www.commonsensemedia.org; www.edutopia.org; http://kids.usa.gov; www.bbc.co.uk; www.educationworld.com

Articolul urmator
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Din toamnă, elevii clasei a XI-a vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”
    Din toamnă, elevii clasei a XI-a vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”

    În urmă cu doi ani, Președintele Klaus Iohannis semnase decretul de promulgare a Legii care viza studierea istoriei evreilor și a Holocaustului în școli. Pe parcursul zilei...

    Istoria controversată a anticului specul vaginal. De ce încă este folosit astăzi?
    Istoria controversată a anticului specul vaginal. De ce încă este folosit astăzi?

    Speculul vaginal este un instrument folosit de mai bine de 150 de ani de către medicii ginecologi, însă seamănă cu un instrument medieval de tortură. De ce mai există și...

    Cel mai vizionat clip din istoria tenisului: Ce i-a cerut Emma Răducanu unui copil de mingi
    Cel mai vizionat clip din istoria tenisului: Ce i-a cerut Emma Răducanu unui copil de mingi

    Un clip cu Emma Răducanu a devenit cel mai vizionat din istoria Australian Open! A fost urmărit de peste 47 de milioane de oameni până acum, pe YouTube. Iată de ce!

    Copilul tău știe cine a fost Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu? Cât de mult știi tu, ca părinte, istoria României?
    Copilul tău știe cine a fost Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu? Cât de mult știi tu, ca părinte, istoria României?

    Călin Georgescu, candidatul alegerilor prezidențiale 2024 care au obținut surprinzător cele mai multe voturi în România, și-a exprimat părerile controversate în mai...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

    Încă de când suntem foarte mici, ne formăm propriul stil de învățare. Unii dintre noi reținem informația cu ajutorul suportului vizual, alții ascultând sau...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    © 2025 Qbebe