Colțulcu
activități

8 idei de jocuri folosind paie de plastic

8 idei de jocuri folosind paie de plastic

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Daca esti in cautarea celor mai inedite materiale cu ajutorul carora sa inventezi jocuri captivante pentru micutul tau, apeleaza cu incredere la paiele de plastic. Mereu colorate si flexibile, acestea pot sta la baza unei game de variate de jocuri, pe care le puteti desfasura chiar la voi acasa. In plus, jocurile cu paie de plastic iti vor ajuta copilul sa-si dezvolte abilitati precum: motricitatea fina, coordonarea mana-ochi, capacitatea de concentrare, capacitatea de atentie sau perseverenta.

1. "Se va potrivi acolo?"

Cei mai mici (incepand chiar de la 2 ani) pot avea ocazia sa-si dezvolte motricitatea fina si capacitatea de concentrare daca veti alege sa-i implicati intr-un joc foarte simplu.
Initial vei pune la dispozitia copilului un recipient de plastic (de forma unui borcan nu foarte mare), al carui capac sa aiba gauri de diferite dimensiuni, dar si alte materiale precum: paie de plastic, betisoare de urechi (sau scobitori, cu conditia sa nu mai aiba capetele ascutite), bete de la inghetata pe bat (cat mai subtiri), bete de la acadele etc.. Dupa aceea ii vei spune ca "fiecare betisor are gaurica lui" si ii vei arata cum fiecare se potriveste intr-un anumit loc.
Vei observa ca, in scurt timp, micutul va fi tentat sa incerce sa introduca "betisoarele" in gaurele, inclusiv paiele de plastic. Datorita acestor incercari se va convinge ca fiecare are locul lui si va incerca sa-si puna "betisoarele" la "adapost'' pana cand va reusi acest lucru.

2."Dispozitiv pentru obiecte saltarete"

Cu ajutorul unui pai de plastic mai gros, a unui pahar de plastic, a unui obiect mic (ca de exemplu: o arahida, o biluta de plastic sau un ciucure) si a unei sfori, iti poti antrena copilul (incepand cu varsta de 4 ani) intr-un joc amuzant, ce ii va dezvolta indemanarea, rabdarea si capacitatea de concentrare.
Incepe prin a da cate o gaura (cu un cutter sau cu o foarfeca bine ascutita) in partea superioara si in cea inferioara a paharului.
Pregateste obiectul "saltaret", inconjurandu-l cu o bucata de sfoara si facand un nod. Sfoara va fi trecuta prin gaura de la unul dintre capetele paharului, in timp ce la celalalt capat va fi iar innodata.
Lipeste paiul de plastic de una dintre partile paharului, astfel incat sa obtineti un fel de "maner", ce il va ajuta pe copil sa manuiasca mai usor "dispozitivul".
Arata-i cum sa procedeze (va tine cu mana paiul si va incerca sa arunce in sus obiectul prins de sfoara) pentru a reusi sa introduca obiectul "saltaret" prin gaurile paharului, aruncand in sus sfoara cu obiectul respectiv.

3."Razboi...cu paie de plastic!" 

Pentru acest joc va fi nevoie de prezenta mai multor jucatori si de mai multe paie de plastic.
Pe o suprafata plana (ideala este o masa) se vor aseza mai multe paie. Unul dintre ele va fi pus chiar in mijlocul acesteia.
Fiecare copil va primi cate un pai de plastic. "Misiunea" lor va fi ca, doar sufland prin propriul pai catre paiul aflat in mijlocul mesei, sa reuseasca sa-l deplaseze pe acesta astfel incat acela, deplasandu-se, sa poata lovi oricare dintre paiele adversarilor.
Jocul este recomandat copiilor mai mari de 4 ani, necesitand nu numai forta, ci si capacitate de concentrare si perseverenta.

4."Cine strange mai multe bombonele?"

Un asemenea joc va fi organizat pe echipe (cu copii de la 4 ani in sus), ajutandu-i pe participanti sa-si dezvolte capacitatea de concentrare, rabdarea si obisnuindu-i sa lucreze in echipa.
Bombonele colorate (tip "Skittles") vor fi puse in castronele de plastic. Fiecare echipa va primi cate un castronel cu bomboane si fiecare copil va avea cate un pai de plastic.
Pe o masa (aflata la distanta egala de fiecare echipa) va fi pus un castron mai mare.
Scopul jocului va fi ca membrii echipelor sa traga, sufland prin propriul pai, cat mai multe bombonele, pe care sa le puna apoi in castronul cel mare.
Echipa care a colectat cele mai multe bombonele va invinge.

5."Un alt fel de Marocco"

In loc de betisoare, va puteti juca "Marocco" si cu paie de plastic (de aceeasi dimensiune), stimuland copiii (de la 4 ani in sus) sa-si dezvolte motricitatea fina si capacitatea de concentrare.
Pentru a face jocul mai interesant incercati sa faceti rost de paie colorate diferit, in functie de valoarea punctelor.
Ca si la "Marocco-ul" clasic, puneti paiele intr-o gramada, bine stransa, luati-le in mana si lasati-le sa cada in orice pozitie. Fiecare jucator va trebui sa-si ia un pai din gramada fara sa le "deranjeze" pe celelalte. Daca reuseste, isi va putea opri paiul.
Jucatorul ce va acumula cele mai multe puncte va fi castigator.

6."Intrecerea cu paie si bomboane marshmallow"

In vederea organizarii acestei intreceri veti avea nevoie de:
• paie de plastic
• bomboane tip "marshmallow"
• foarfeca
• banda adeziva

Copiii vor forma doua echipe.
Paiele vor fi taiate in jumatate si fiecare copil din fiecare echipa va primi cate o jumatate. Echipele vor primi si cate o bomboana.
Din banda adeziva se va pregati o linie de "start" si una de "finish". Echipele se vor alinia la "start". Primul copil din fiecare echipa va sufla prin propriul pai, astfel incat sa deplaseze bomboana catre "finish". Odata ce aceasta va ajunge acolo, primii copii vor trebui sa se intoarca la echipele lor (la "start") cu bomboana si sa o dea urmatorilor.
Va fi castigatoare echipa care va reusi prima sa termine o tura completa (toti copiii sa reuseasca sa-si deplaseze bomboana la "finish")
Datorita jocului, copiii (de la 4 ani in sus), vor reusi sa devina mai rezistenti, vor invata sa fie perseverenti si sa se concentreze mai bine.

 

7.Joc "olimpic" cu paie de plastic 

Daca vreti sa organizati acest joc, ideal pentru cel putin 2 participanti (incepand cu varsta de 4 ani), va trebui sa aveti la indemana urmatoarele:
• paie de plastic
• o bucata de carton alb de forma dreptunghiulara
• un creion
• acuarele
• un obiect rotund pentru conturat cercuri (de exemplu, o farfurie)
• coli albe de hartie
• foarfeca
• 5 castronele de plastic
• lipici
• marker

Cum veti proceda:
• Pe bucata de carton veti contura cele 5 cercuri olimpice, pe care le veti colora cu acuarele (in culorile corespunzatoare). Fixati cartonul intr-un loc in care sa aiba stabilitate.
• Din colile de hartie veti taia bucatele pe care veti nota, cu marker-ul, cifre precum 5, 10, 15, 20 si 25. Acestea vor reprezenta punctaje.
• Luati cele 5 castronele de plastic si asezati-le in fata bucatii de carton cu cercurile "olimpice" intr-un sir, pana la o linie de "start". Pe fiecare castronel veti lipi bucatile de hartie cu valori, astfel incat cel mai apropiat de "start" sa valoreze 5 puncte, iar cel mai indepartat 25.
• Dati-le copiilor paie de plastic. "Misiunea" lor va fi sa arunce cu paiele in castronelele "tinta". Va castiga cine acumuleaza cele mai multe puncte.
Jocul le va fi util copiilor intrucat le va imbunatati nu numai coordonarea mana-ochi, ci si capacitatea de concentrare.

 8."Cursa cu paie de plastic si ciucuri"

Pregatiti-va de joc apeland la materialele de mai jos:
• banda adeziva colorata
• paie de plastic
• ciucuri colorati
• foarfeca
• diferite "obstacole"
(de exemplu, cuburi sau o rampa pentru masinutele de jucarie)
Ajutandu-va de o suprafata plana (o masa sau pe podea), folositi banda adeziva de o anumita culoare (o veti decupa sub forma de cerculete) pentru a stabili punctele pe care ciucurii le pot atinge in timpul cursei (daca se vor atinge alte puncte ciucurii vor fi scosi din cursa) si una de o alta culoare pentru a fixa locurile cu obstacole. Asezati obstacolele acolo.
Fiecare jucator (incepand cu varsta de 4 ani) va primi ciucuri (se va stabili de la inceput numarul acestora) si cate un pai de plastic. Scopul jocului va fi ca, sufland in propriul pai, participantii sa-si poata deplasa ciucurii pe suprafata plana, atingand cat mai putine obstacole.
Va castiga cel care isi va deplasa toti ciucurii pe traseul stabilit initial.



Surse:
http://www.artisthelpingchildren.org/drinkingstrawsartscraftsideaskidsprojects.html
http://www.easypeasyandfun.com/obstacle-course-straw-game/
http://www.ehow.co.uk/info_8235506_fun-games-do-straws.html
http://lalymom.com/2014/01/kids-crafts-activities-using-straws.html
http://premeditatedleftovers.com/naturally-frugal-mom/5-fun-activities-using-drinking-straws/
http://www.queen-of-theme-party-games.com/silly-party-games.html#ixzz3ceTQ2aCV
http://www.toddlerapproved.com/2012/08/kid-bloggers-go-olympics-straw-javelin.html

Surse poze:
http://1.bp.blogspot.com/_7kK4_M1EDEY/TS3i25gOo5I/AAAAAAAAMXw/kf7qMlAFvkY/s1600/IMG_5429.JPG
http://busybugs.co/wp-content/uploads/2013/01/IMG_3943-e1358707244226.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-qc6s_5GZxTo/UCIcibWqb2I/AAAAAAABF3U/rPp4YHNVoog/s640/IMG_2702.JPG
http://www.artistshelpingchildren.org/crafts-images/toys/peanut-cup-toy.png
http://1.bp.blogspot.com/-wL2ShQm98iI/VR8r-GqeBBI/AAAAAAAAG3U/9ul-RhqyPNk/s1600/IMG_2119.JPG
http://suchprettythings.typepad.com/.a/6a00e553a4097c88340133f17f4fae970b-pi

 

Articolul urmator
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nunta fără dar, un nou concept în România. Nuntașii primesc un singur fel de mâncare, în caserole de plastic
    Nunta fără dar, un nou concept în România. Nuntașii primesc un singur fel de mâncare, în caserole de plastic

    Un nou concept își face loc în rândul cuplurilor din România, gata să își unească destinele. Nunta fără dar și cu un singur fel de mâncare pentru...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    7 idei de petrecere pentru copii acasă
    7 idei de petrecere pentru copii acasă

    Fie că este vorba despre o aniversare ori despre celebrarea unei zile de vacanță sau a unei prietenii, o petrecere este oricând așteptată cu nerăbdare. Dacă te hotărăști să...

    Provocări pentru prieteni: idei pentru petreceri de neuitat
    Provocări pentru prieteni: idei pentru petreceri de neuitat

    Petrecerile cu prietenii sunt momente speciale în viața noastră, iar pentru a le face cu adevărat de neuitat, adăugarea unor provocări interesante poate fi cheia succesului....

    5 idei de rețete de bomboane proteice pentru copii
    5 idei de rețete de bomboane proteice pentru copii

    Într-o lume în care gustările dulci procesate abundă, părinții caută mereu opțiuni sănătoase și hrănitoare pentru copiii lor. Bomboanele proteice reprezintă o...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!
    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!

    Jocurile de noroc fac victime în rândul copiilor și adolescenților care sunt atrași de mirajul câștigului rapid. Cifrele sunt îngrijorătoare, iar părinții de...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    © 2025 Qbebe