Colțulcu
activități

5 jocuri care iti invata copilul bunele maniere

5 jocuri care iti invata copilul bunele maniere

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Este bine cunoscut faptul ca orice copil invata lucrurile noi mai usor atunci cand acestea ii sunt transmise prin intermediul activitatii sale preferate: jocul. Desigur, acest lucru este valabil si pentru deprinderea unor comportamente atat de necesare in viata de zi cu zi: bunele maniere. Iata de ce, in cadrul acestui articol, vei gasi cateva idei de jocuri, cu ajutorul carora micutul tau va putea sa invete cum sa se poarte in diferite situatii.

I. Idei de jocuri pentru cei mai micuti (3-4 ani)

I.1. "Invat sa ma comport frumos"
Pune-i la dispozitie micutului niste marionete de pus pe degete, care vor fi personajele unui joc de rol. Alegeti doua, una care sa fie politicoasa, iar cealalta nu.
Incepe prin a-i arata copilului cum se comporta cineva manierat. Incearca sa ai in vedere niste situatii des intalnite in viata de zi cu zi. De exemplu, cineva care stie bunele maniere va saluta cand intra intr-un magazin, va multumi si va spune "la revedere" la plecare.
Alt exemplu ar fi cum trebuie sa ne comportam cand facem cunostinta cu cineva: salutam, dam mana cu persoana/persoanele respectiva (e), ne spunem numele.
Demonstreaza-i si cum procedeaza cel ce nu cunoaste bunele maniere. Apeleaza la marioneta "nepoliticoasa", care nu stie sa salute, sa puna la loc produsele de care nu are nevoie la magazin, nu multumeste, nu-si ia la revedere si nu da mana atunci cand face cunostinta.
Alegeti-va fiecare cate un personaj si incercati sa le imitati si vocile. Cel putin la inceput, ajuta-ti copilul sa spuna replicile potrivite, care sa fie cat mai simple, pentru a fi usor de tinut minte. Insoteste cuvintele de gesturi.
Este o metoda simpla, agreabila si totodata eficienta de a-ti introduce copilul in "universul" bunelor maniere, ajutandu-l si sa invete sa se exprime, sa se descurce in anumite circumstante nelipsite din viata practica.

 

 I.2. "Mama, pot sa...?" Este vorba tot de un fel de joc de rol, potrivit sa se desfasoare in aer liber. Unul dintre copii va fi "mama", iar ceilalti se vor aseza, aliniati, la aproximativ 20 de pasi de ea. "Mama" va alege unul dintre copii si ii va spune, de exemplu: "Poti face cinci pasi de urias". Copilul va trebui, inainte sa execute miscarea, sa o intrebe la randul sau pe mama: "Mama, imi dai voie sa fac cinci pasi de urias?" . Va astepta si raspunsul ei: "Da, ai voie sa faci cinci pasi de urias". Cei care uita sa puna intrebarea sau care nu au rabdare sa astepte acordul "mamei" vor fi trimisi inapoi la locul lor.
Implicandu-i pe micuti in acest joc ii vei invata sa asculte de instructiuni, sa fie politicosi si rabdatori.

II. Sugestii de jocuri pentru copiii mai mari de 4 ani

II.1. "Domnisoara Albinuta e politicoasa"
Pentru acest joc este nevoie sa fie doi copii. Initial, confectioneaz-o pe "domnisoara Albinuta", procedand astfel: fa rost de cate doua farfurii de unica folosinta (de hartie), de culoare galbena. Pe una dintre ele vei desena o fata zambareata, iar pe cealalta una incruntata. Ocupa-te de antene (le vei face din niste sarmulite flexibile, acoperite cu bucatele de catifea neagra, care se gasesc la seturi, in magazine specializate) si de ochi (poti apela la ochisori de plastic, din comert sau ii poti face din carton), pe care le vei atasa pe fiecare farfurie. Lipeste apoi farfuriile doua cate doua, obtinand cate o "albinuta" pentru fiecare copil.
Fetisoara zambitoare va exprima bucuria "albinutei" atunci cand vede un comportament frumos, iar cea incruntata exprima nemultumirea fata de un comportament nepotrivit. Copiii vor trebui, folosindu-si albinuta, sa-i arate chipul potrivit in functie de urmatoarele exemple: "Un fluturas spune: floricico, imi dai voie sa ma asez pe o petala a ta?", "Furnicuta Annie s-a asezat in rand", "Omida Carl mananca in liniste", "Bondarul Bobby si-a lovit fratiorul", "Paienjenelul Sammy se joaca cu mancarea" sau "Gargarita Lucy a rupt o frunza fara sa ceara voie".
Daca observi ca cei mici nu prea se descurca, ajuta-i si explica-le de ce albinuta reactioneaza intr-un anume fel. Micutii vor avea ocazia sa inteleaga cum sa se comporte frumos, invatand sa identifice si sa inteleaga emotiile celor din jur.

II.2.. "Domnul Maniere spune sa..."
Jocul este o alta varianta a lui "Simon says...". Regula este ca participantii sa execute instructiunile "Domnului Maniere" atunci cand acestea sugereaza un comportament politicos si sa ramana nemiscati cand acesta le propune un comportament inadecvat. Spre exemplu, "Domnul Maniere" spune: "Strange mana cu cel cu care faci cunostinta", iar copiii vor trebui sa-si stranga manutele intre ei. Dimpotriva, poate ordona si: "Pune coatele pe masa la cina", ceea ce va presupune ca ei sa nu faca niciun gest. Cei care nu sunt atenti vor iesi pentru o scurta perioada din joc, "retragandu-se" pe scaunele.

II.3. "Invat sa fiu o adevarata domnisoara"
Vei lua niste farfurii si niste tacamuri cat mai frumoase. Incearca sa folosesti vesela din casa, nu una de jucarie sau din material plastic, astfel incat fetita ta sa se obisnuiasca cu vasele "adevarate". Invit-o "la restaurant" chiar la voi acasa.
Imaginati-va ca luati masa acolo. Arata-i ce tinuta trebuie sa aiba, cum sa se adreseze celor care servesc, cum sa utilizeze corect tacamurile. De asemenea, spune-i ca la masa trebuie sa pastreze linistea sau sa vorbeasca pe o voce joasa, dar si ca la final trebuie sa spuna "multumesc" si "la revedere".
Este o mica "lectie" de bune maniere, care o va familiariza cu un aspect des intalnit in viata de zi cu zi (servirea mesei intr-un loc public) si o va ajuta sa devina sociabila.

 

Surse:
http://www.childfun.com/index.php/activity-themes/people-house-home/239-manners-activity-theme.html#sthash.IFDaQxe4.dpbs
http://www.ehow.com/list_5907935_games-teach-kids-good-manners.html
http://www.ehow.com/ how_6533540_use-puppets-teach-good-manners.html
http://spoonful.com/family-fun/mother-may-i

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă
    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă

    E greu să-l faci pe cel mic să stea la masă, sau să nu se mai joace cu mâncarea? Nu e nimic, încă nu e târziu să învețe bunele maniere. Harvey Karp, medic...

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    Cum arată un autocar după o excursie a copiilor? Dezastruos! "Nu mai există copii educați"
    Cum arată un autocar după o excursie a copiilor? Dezastruos! "Nu mai există copii educați"

    Un tour operator a publicat imagini cu dezastrul lăsat în autocar după o excursie a elevilor din clasele I-IV. Imaginea a făcut înconjurul internetului românesc,...

    Cum îți pregătești copilul pentru primul job
    Cum îți pregătești copilul pentru primul job

    Îți vine să crezi cât de repede a trecut timpul? Parcă ieri îți țineai pentru prima oară în brațe puiul și așteptai cu nerăbdare să rostească primul său...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

    Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

    Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?
    Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?

    Odată ce devii mamă, printre cele mai importante obiective ale tale se regăsește și acesta: să te asiguri că micuțul tău are parte de un somn odihnitor. Întrucât știi...

    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit
    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit

    Alături de „Te rog” și „Mulțumesc”, „Îmi pare rău” este printre primele reguli sociale, de politețe, pe care cel mic le învață de la...

    © 2025 Qbebe