Colțulcu
activități

10 Jocuri cu mingea

10 Jocuri cu mingea

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fie ca este vorba despre spatii interioare, fie ca este vorba despre spatii in aer liber, o minge ne poate oferi oricand posibilitatea de a le propune copiilor de toate varstele o multitudine de jocuri. Astfel, nu numai ca ne vom putea distra pe cinste, dar ii vom ajuta pe micutii nostri sa-si dezvolte o serie de abilitati (de exemplu: capacitatea de a executa miscari coordonate, de a folosi corespunzator coordonarea mana-ochi, capacitatea de a se concentra in vederea atingerii unui scop, de a respecta reguli etc.) si sa dobandeasca diferite cunostinte (printre acestea se pot numara: cunoasterea culorilor, a cifrelor, literelor s.a.).

I. Jocuri ideale pentru "pitici" (incepand cu varsta de 2 ani)

I.1. "Rostogoleste-o spre mine!"

Chiar si cei mai micuti vor fi incantati sa ia parte la acest joc foarte simplu, ce ii va ajuta sa-si intareasca musculatura bratelor si sa-si dezvolte coordonarea mana-ochi.
Tot ce veti avea de facut este sa faceti rost de o minge cat mai usoara (este potrivita inclusiv o mingiuta din material textil) si sa va asezati confortabil pe podea sau pe iarba (in functie de spatiul de joc), fata in fata, la o anumita distanta unul de altul (aceasta va fi stabilita tinand cont de varsta copilului). Ajuta-ti copilul sa stea astfel incat sa aiba piciorusele cat mai departate. La fel vei sta si tu.
Rostogoleste mingea catre el si arata-i cum sa o prinda si sa ti-o dea ulterior inapoi, procedand la fel. Repetati de mai multe ori.

I.2. "Mingiutele ne invata culorile"

Copilul va invata mai usor culorile si isi va imbunatati capacitatea de concentrare prin jocul propus (acesta poate fi desfasurat atat in interior, cat si in aer liber).
Veti avea nevoie de mai multe mingiute de plastic in culori diferite. Initial vei selecta mingiutele in culorile ce sunt mai usor de retinut.
Aseaza mingiutele pe o suprafata plana, in fata copilului. Ia fiecare mingiuta in parte si spune-i ce culoare este, repetand apoi impreuna cu el. Dupa aceea vei amesteca mingiutele, le vei grupa iar si il vei ruga sa gaseasca una de o anumita culoare. In cazul in care greseste, nu-i spune ca nu este bine, ci spune-i, de exemplu: "Aceasta este o mingiuta galbena, poti sa te mai uiti si sa-mi aduci una rosie?".
Jucati-va asa pana cand sunt identificate toate mingiutele din seria de culori stabilita initial.

I.3."Carnaval cu mingii"

Nu numai ca micutul tau se va distra pe cinste chiar la el in camera, dar isi va dezvolta si miscarile coordonate.
Pentru acest joc veti avea la dispozitie:
animalute de plus
• mingiuta
• sticle de plastic
• pahare de plastic
• cuburi
• borcane de plastic
• cercuri

Scopul jocului va fi ca puiutul tau sa invete sa arunce la diferite "tinte" cu mingiuta.
Iata cateva sugestii de jocuri:
"Animalutele jos!"- Insira trei animalute pe un rand. Stabileste o anumita distanta de la care copilul va putea sa arunce cu mingiuta pentru a "tinta" unul dintre animalutele de jucarie.
"Bowling"- Aseaza sub forma unui sir/ a unui triunghi mai multe sticle de plastic/pahare de plastic/ borcane de plastic. Fixeaza un punct de la care micutul va arunca cu mingiuta in "tinte", rostogolind mingea, ca la bowling.
"Se darama piramida!"- Din cuburi vei construi o "piramida". Arata-i copilului cum sa arunce cu mingiuta pentru a reusi sa o darame.
"Cercurile-tinta"- Insira pe jos cateva cercuri. Copilul va trebui sa arunce cu mingea (de la o anumita distanta) astfel incat aceasta sa ajunga in interiorul cercurilor.

I.4. "Baschet pentru pitici"

Iata o varianta inedita a baschetului, ce consta in a arunca mai multe mingii (de dimensiuni diferite) intr-un cos de rufe, intr-o galeata de plastic sau intr-o cutie de carton.
Prima data se va fixa o distanta mai mica de la care copilul va trebui sa-si arunce mingiile la "tinta", dupa care aceasta va fi marita pe masura ce acesta dobandeste mai multa experienta.
Jocul il va ajuta pe copil sa-si imbunatateasca capacitatea de concentrare, indemanarea si coordonarea mana-ochi.

II. Sugestii de jocuri pentru cei mai maricei (de la 4 ani in sus)

II.1."Prin tunel"

Acest joc in aer liber este adecvat pentru un grup de copii.
Copiii vor trebui sa se grupeze pe un rand, sa tina picioarele departate si sa rostogoleasca mingea de la unul la celalalt prin "tunelul" format.
Odata ce copiii s-au obisnuit deja cu miscarile pe care trebuie sa le execute, jocul poate fi complicat astfel: fie se va mari distanta dintre participanti, fie se vor forma mai multe "tuneluri".
Datorita jocului copiii isi vor imbunatati miscarile coordonate si capacitatea de concentrare.

II.2. "Mingea-alfabet"

Copiii se pot familiariza cu literele alfabetului intr-un mod relaxant si distractiv.
Mai multi jucatori vor forma un sir si vor rostogoli de la unul la altul o minge. Fiecare va trebui sa prinda mingea si sa spuna cate o litera din alfabet, pe masura ce mingea ajunge la el.
Jocul se va desfasura pana la litera "Z".

II.3. "Un alt fel de sotron"

Iata o versiune originala a clasicului "sotron", ce va stimula capacitatea de atentie,capacitatea de concentrare si va imbunatati miscarile coordonate ale participantilor.
Intr-o prima etapa se va desena un sotron (format din 10 patrate). In fiecare patrat se va scrie numele unei categorii cunoscute de catre toti jucatorii (de exemplu: culori, legume, animale etc.). Se va pregati si o minge care sare cu usurinta.
Urmeaza sa se stabileasca distanta ("startul") de la care se va rostogoli o pietricica pentru a o duce pana in patratele "sotronului".
Fiecare va trebui sa rostogoleasca pietricica. Primul va incerca sa o duca pana in primul patrat si, daca va reusi, va lua mingea, o va arunca astfel incat sa sara si sa ajunga in acel patrat. In plus, va trebui sa fie atent si, inca inainte de a prinde mingea inapoi, sa spuna o denumire ce se incadreaza in categoria mentionata in primul patrat. Daca reuseste, se va intoarce la "start" si va arunca pietricica in cel de-a doilea patrat. In cazul in care reuseste si atunci, va arunca iar cu mingea si va trebui sa precizeze o denumire incadrata in categoria din acel patrat.
Jocul va continua pana cand toti copiii vor incerca sa ajunga pana in cel de-a zecelea patrat.
In cazul ratarilor, fiecare are dreptul sa reia aruncarea cu pietricica/ cu mingea din patratul in care a gresit.
Primul care va reusi sa ajunga la cel de-al zecelea patrat fara nicio greseala va fi castigator.

II.4."Lumina rosie si lumina verde"

Acest joc similar fotbalului ii va ajuta pe copii sa se familiarizeze cu respectarea regulilor, sa fie atenti la ceea ce se intampla in jurul lor si sa-si imbunateasca miscarile coordonate.
Pentru a va juca asa veti avea nevoie de un spatiu in aer liber cat mai larg si de o minge usoara.
Copiii vor trebui sa dea mingea de la unul la altul cu piciorul, pana cand cineva le va spune "Lumina rosie!". In acel moment vor trebui sa nu mai faca nicio miscare. Cei ce se mai misca dupa ce aud acest semnal vor fi scosi din joc.
Dupa ce vor auzi "Lumina verde!", vor avea voie sa alerge din nou pana la o noua "lumina rosie".
Jocul se va incheia cand pe teren va ramane un singur jucator, ce este invingator.

II.5. "Maimuta in mijloc"

Pentru acest joc nu este nevoie decat de concentrare si de o minge cat mai usoara.
Cel putin trei copii se vor aseza pe spatiul de joc astfel: unul in mijloc ("maimuta") si doi- trei la distanta egala fata de cel din mijloc. Acestia vor arunca mingea de la unul la altul, iar "maimuta" va incerca sa o prinda. Cel care i-a "dat" mingea "maimutei" va trece in mjloc, iar "maimuta" ii va lua locul.

II.6. "Homemade volei"

Nu este dificil sa organizati o partida de volei chiar la voi acasa daca veti avea la indemana o minge usoara/ un balon si o bucata de sfoara sau un elastic lung (acestea vor constitui "fileul" peste care se va arunca mingea/balonul si se vor lega de diferite obiecte din casa, cum ar fi manerele de la doua corpuri de mobilier alaturate).
Pentru ca jocul sa se desfasoare in siguranta, este necesar ca suprafata de joc sa fie cat mai putin alunecoasa si cu cat mai putine "obstacole" (cum ar fi, de exemplu, diverse piese de mobila).
Participantii vor trebui sa fie desculti.
Odata ce sunt finalizate pregatirile, partida de "volei" poate incepe. Esential este ca mingea/ balonul sa atinga cat mai putin pamantul.
Jocul ii va ajuta pe participanti sa-si dezvolte musculatura bratelor si coordonarea mana-ochi.

Surse:
http://www.babycenter.com/0_games-to-play-with-your-toddler_1585454.bc
http://www.best-children-games.com/ball-games.html
http://www.brighthubeducation.com/preschool-crafts-activities/36533-outdoor-ball-games-for-preschoolers/
http://www.funandgames.org/games/GameBall.htm
http://www.leapfrog.com/en-us/learning-path/activities/toddler-carnival-games.html
http://www.newkidscenter.com/Ball-Games-for-Kids.html
http://www.teaching-tiny-tots.com/toddler-activities-colored-balls.html
http://www.yourneighborhoodtoystore.org/play-grow.asp?i=96

Surse poze:
http://www.teachpreschool.org/wp-content/uploads/2011/09/I-Can-Day-076.jpg
http://www.kinderpillar.com/blog/wp-content/uploads/2012/09/kids-playing-games.jpg
http://f.tqn.com/y/familyfitness/1/L/X/2/-/-/volley-bally-4.jpg

 

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vecinii mei de coșmar: își lasă copiii să țipe și să bată mingea de gardul meu până seara târziu
    Vecinii mei de coșmar: își lasă copiii să țipe și să bată mingea de gardul meu până seara târziu

    Un bărbat este furios pe vecinii săi de alături, care dau muzica la maxim, parchează pe aleea sa și își lasă copiii să lovească cu mingea de fotbal în gardul său....

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!
    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!

    Jocurile de noroc fac victime în rândul copiilor și adolescenților care sunt atrași de mirajul câștigului rapid. Cifrele sunt îngrijorătoare, iar părinții de...

    Cele mai interesante jocuri de societate pentru adulți
    Cele mai interesante jocuri de societate pentru adulți

    Jocurile de societate au fost de multă vreme o formă de divertisment prețuită, aducând oamenii împreună pentru a avea parte de gândire strategică, creativitate și...

    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului
    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului

    Costurile care țin de taxele pentru educația din învățământul superior nu sunt deloc mici. În aceste condiții, pentru a nu se ajunge la efectuarea unor...

    200 de elevi au luat parte la jocuri și activități menite să prevină violența în școli. „Se râde de băieții care plâng"
    200 de elevi au luat parte la jocuri și activități menite să prevină violența în școli. „Se râde de băieții care plâng"

    Trei organizații din România, Republica Moldova și Ucraina și-au unit forțele într-un proiect menit să aducă în discuție fenomenul violenței de gen asupra copiilor...

    © 2025 Qbebe