Colțulcu
activități

10 Jocuri care inving timiditatea copilului

10 Jocuri care inving timiditatea copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe masura ce integrarea in colectivitate (gradinita si apoi scoala) a micutului tau se apropie, te intrebi cum l-ai putea ajuta sa fie cat mai putin timid, sa se adapteze acolo cat mai usor si mai repede. Inainte de toate, trebuie sa stii faptul ca nici chiar specialistii nu au ajuns inca la o concluzie unanim acceptata in ceea ce priveste timiditatea. Cu alte cuvinte, este inca discutabil cat de mult "timiditatea este ereditara" si cat este "un comportament deprins". Ceea ce este insa cert este faptul ca un anumit temperament al copilului il poate predispune la timiditate, la fel ca si "comportamentul inconstant al parintilor" (spre exemplu, intr-o zi un parinte este prea apropiat de copil, iar in ziua urmatoare este rece, distant) sau "protectia exagerata" din partea acestora. In plus, implicarea insuficienta a copilului in diferite interactiuni sociale poate determina ca acesta sa devina mai speriat si mai retras, nestiind cum sa faca fata unor noi provocari. Pentru a evita, pe cat posibil, ca micutul tau sa se afle in aceste situatii, invata-l sa se simta mai sigur pe el, stimuleaza-i cresterea stimei de sine, invata-l sa vorbeasca in fata unui public, precum si sa aiba incredere in ceilalti, sa fie deschis cooperarii. Iti va fi mai usor in acest demers daca te vei inspira din cele 10 jocuri de mai jos, menite sa-l ajute pe copil sa invinga, treptat, timiditatea.

1."Imi fac noi prieteni"

Copiilor timizi le este adesea dificil atunci cand trebuie sa cunoasca alti copii si sa se joace alaturi de ei.
Pentru a-ti ajuta micutul sa interactioneze mai usor cu copiii de varsta lui, lasandu-l sa se bucure de activitatea sa preferata, mergeti pur si simplu in parc. Acolo vei avea ocazia sa-i privesti pe ceilalti copii si, in momentul in care observi ca unuia ii place sa se joace la fel ca si copilul tau, abordeaza-l tu mai intai. Dupa aceea copiii vor face cunostinta, iar tu vei incepe sa te retragi treptat, permitandu-le sa se joace asa cum vor.
Este o buna modalitate de a stimula chiar un copil mai mic (sub varsta de 4 ani) sa se simta confortabil atunci cand interactioneaza cu alti copii.

 

 

2."Ochii la mine!"

Datorita acestui joc simplu, iti poti invata micutul timid (incepand cu varsta de 4 ani) sa aiba un contact vizual bun cu ceilalti.
Nu va trebui decat sa va asezati confortabil, unul in fata celuilalt. Spune-i copilului ca trebuie sa va uitati unul in ochii celuilalt si sa faceti o mica "intrecere": cine rezista cel mai mult sa se uite la celalalt fara sa clipeasca sau sa inceapa sa rada.

 

 

3. "Ochii pe frunte!"

Ca si in cazul anterior, micutul se va obisnui sa se uite la cei cu care vorbeste, amuzandu-se totodata.
Vei face rost de un sticker cu ochi si ti-l vei lipi pe frunte. Il vei ruga apoi pe copil sa se uite la "ochiul" de acolo.
Este posibil ca, prima data, sa nu se uite exact unde trebuie, dar treptat va fi atras de "ochiul" tau si va privi in directia corecta.

4."Ce voi face atunci cand ma duc prima data la gradinita sau la scoala?"

Daca ai un copil timid, cu siguranta ca iti faci griji  pentru modul in care va reactiona atunci cand va incepe gradinita/ scoala.
Il poti ajuta sa inceapa sa se obisnuiasca cu ideea ca se va desparti de tine si ca se va duce intr-un loc nou, unde va intalni persoane noi, prin intermediul unei activitati ludice.
Apelati la o casuta de jucarie gata facuta (sau construiti voi una din piese de lego sau alte piese ale jocurilor de constructie), luati niste jucarii mici (omuleti, papusele etc., care vor fi "timide") si imaginati-va ca acestea se duc pentru prima oara la gradinita/ la scoala.
Gasiti apoi replicile potrivite pentru ele. De exemplu, invita-l pe copil sa-si inchipuie cum isi iau la revedere de la parintii lor, precum si ce ar face sau ce ar spune atunci cand ajung in clasa.
Puteti sa faceti si schimb de roluri: copilul va juca rolul parintilor, iar tu vei reprezenta jucariile "timide".

 

Jucarii de plastic

 

5."Invitatie la petrecere"

Se stie faptul ca, pentru un copil timid, chiar si mersul la o petrecere il poate face sa nu se simta in largul sau. Este insa la indemana ta sa-l incurajezi sa se adapteze si sa se bucure in acest context social. Cum vei proceda? Vei organiza o petrecere chiar la voi acasa.
Fie ca va fi o petrecere aniversara, fie ca va fi una oarecare (de exemplu, pentru ca tocmai a venit vacanta), invita cat mai multi copii si familiarizeaza-l cu un bun contact vizual, cu o strangere de mana, cu un zambet cald si cu replici precum: "Imi pare bine de cunostinta" sau "Iti multumesc pentru ca ai venit la petrecerea mea".

 

 

6."Invitatul special"

Sa ai curajul sa vorbesti in public nu este usor, iar pentru cine este timid este o adevarata provocare. Cu toate acestea, este recomandat sa ne invatam copiii sa vorbeasca in fata unui public inca de cand sunt mici, intrucat se vor confrunta adesea cu aceasta situatie.
Cum vei proceda: invita-ti copilul (mai mare de 4 ani) sa-si imagineze ca sunteti la o emisiune si ca este invitatul tau special. "Publicul" vostru va fi format din cateva jucarii.
Roaga-l sa-ti spuna cate ceva despre el, cum ar fi care este mancarea sa preferata, cu ce ii place sa se joace etc. Schimbati-va ulterior rolurile, vei fi tu "invitatul" copilului si ii vei povesti despre tine.

 

 

7."Indienii si capetenia lor"

Creeaza un "scenariu" prin care copilul tau va fi pus in ipostaza de a fi lider. Va fi un bun exercitiu pentru el, intrucat se va obisnui sa preia responsabilitati, sa formuleze instructiuni si sa colaboreze cu ceilalti. Activitatea este adecvata copiilor mai mari de 5 ani.
Copilul tau va fi "capetenia" unui trib de indieni. Va trebui sa le "traseze" acestora diferite sarcini, ca de exemplu: sa construiasca un fort, sa picteze un cort, sa mearga la vanatoare etc.. De asemenea, va avea "misiunea", pentru a-si face simtita pe deplin pozitia de "lider", sa-i
impulsioneze pe "indieni" cu ajutorul unor semnale precum: suflatul intr-un fluier, batutul intr-o toba sau miscatul unei pene.
Vei observa faptul ca, in ciuda faptului ca este timid, copilul va fi incantat de rolul acordat si se va stradui sa interactioneze cu ceilalti.

 

 

8."Sardinele"

La fel ca jocul anterior, si acesta il va invata pe copil sa se adapteze intr-un grup si sa fie deschis colaborarii cu ceilalti.
Jocul se va desfasura in aer liber si este recomandat copiilor cu varsta peste 4 ani.
Practic, este o alta versiune a clasicului "De-a v-ati ascunselea". Unul dintre participanti se va ascunde fara a fi vazut de catre ceilalti, iar acestia vor trebui sa se ajute pentru a-l gasi.
Denumirea de "sardine" vine de la momentul in care se nimeresc in acelasi loc mai multi jucatori ce participa la cautare, "inghesuiti" ca pestii dintr-un banc.

 

 

9."Poveste despre un copil timid"

In opinia psihologilor, timiditatea este "alimentata si de diferite temeri", ce atrag dupa ele un sentiment de nesiguranta, de lipsa de incredere in cei din jur. Iata deci un motiv pentru care copiii timizi se inchid adesea in ei, incercand sa se protejeze.
In acest context, iti poti ajuta copilul sa se simta mai sigur pe el propunandu-i sa asculte o poveste despre un alt copil timid. Inventeaza tu povestea, gandindu-te, de exemplu, la un baietel caruia ii placea sa se joace numai singur, intrucat se temea sa cunoasca si alti copii.
Roaga-l pe copil sa continue povestea, imaginandu-si ca el este baietelul respectiv si spunandu-ti cu ce "solutii" ar veni pentru a-l ajuta, astfel incat sa accepte sa se joace si cu alti copii.

 

 

10."Spune-mi o poveste"

Nu este un joc dificil, fiind recomandat copiilor mai mari de 4 ani. Jucandu-va astfel, copiii se vor obisnui sa vorbeasca liber in fata unui public, isi vor dezvolta imaginatia si vocabularul.
Unul dintre participant va incepe o poveste, folosind 3 cuvinte. Urmatorul va adauga inca 3. Si ceilalti vor continua in acelasi mod.
Ca exemplu, va puteti inspira din urmatoarele:
• Primul  spune: "Odata, tare demult"
• Cel de-al doilea : "Traia un vestit..."
• Cel de-al treilea: "si curajos print"
• Cel de-al patrulea adauga "intr-un castel urias".
In cazul in care copiii sunt deja la scoala, poti complica jocul astfel: nu va fi voie ca un participant, pentru a utiliza cele trei cuvinte, sa recurga la repetitii de forma: "era mare, mare...".

 

 


Surse:
http://www.activityvillage.co.uk/tell-me-a-story
http://www.cooperativegames.com/fun-free/sardines/
http://drandie.com/shyness.html
http://everydaylife.globalpost.com/activities-kids-less-shy-4853.html
http://www.friendshipcircle.org/blog/2011/03/28/12-activities-to-help-your-child-with-social-skills/The Forehead
http://www.magicmaman.com/,au-secours-mon-enfant-est-timide,255,1875815.asp?slide=7
http://www.parents.com/parenting/better-parenting/positive/playfull-ways-to-teach-kids-manners/
http://preschoolers.about.com/od/socialemotionalgrowth/f/Helping_a_shy_child.htm
http://www.shakeyourshyness.com/teachingshychildren.htm
http://talkingtalk.co.za/activities-to-teach-social-communication/

Surse poze:
www.pexels.com

 

 

Articolul urmator
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului
    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului

    Costurile care țin de taxele pentru educația din învățământul superior nu sunt deloc mici. În aceste condiții, pentru a nu se ajunge la efectuarea unor...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    200 de elevi au luat parte la jocuri și activități menite să prevină violența în școli. „Se râde de băieții care plâng"
    200 de elevi au luat parte la jocuri și activități menite să prevină violența în școli. „Se râde de băieții care plâng"

    Trei organizații din România, Republica Moldova și Ucraina și-au unit forțele într-un proiect menit să aducă în discuție fenomenul violenței de gen asupra copiilor...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!
    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!

    Jocurile de noroc fac victime în rândul copiilor și adolescenților care sunt atrași de mirajul câștigului rapid. Cifrele sunt îngrijorătoare, iar părinții de...

    9 reguli pe care sigur le ignori, dar care pot salva viața copilului în timpul călătoriei cu mașina
    9 reguli pe care sigur le ignori, dar care pot salva viața copilului în timpul călătoriei cu mașina

    Când circuli cu mașina și ai o viață atât de fragilă în grija ta, este important să îți iei toate măsurile de siguranță pentru o călătorie lipsită de...

    Cele mai interesante jocuri de societate pentru adulți
    Cele mai interesante jocuri de societate pentru adulți

    Jocurile de societate au fost de multă vreme o formă de divertisment prețuită, aducând oamenii împreună pentru a avea parte de gândire strategică, creativitate și...

    © 2024 Qbebe