Colțulcu
activități

10 idei de jocuri cu copilul în mare

10 idei de jocuri cu copilul în mare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fie că alegem marea ca destinație de vacanță fiindcă ne place foarte mult, fie pentru că facem acest lucru doar de dragul micuților noștri, trebuie să fim pregătiți să-i implicăm pe aceștia în cele mai antrenante activități. Iată de ce, în articolul de mai jos, veți găsi câteva idei de jocuri în mare, adecvate atât celor mai micuți, cât și celor mai măricei, care nu numai că vor ajuta să vă distrați, dar le vor fi utile copiilor din mai multe puncte de vedere. Pregătiți-vă pentru o binemeritată vacanță la mare și nu uitați să vă supravegheați permanent micuții, indiferent de jocurile în care îi veți implica!

„Atenție! Rechinul atacă!”

Este o formă de joacă în mare numai bună și pentru un grup de copii, mai mari de 5 ani.
Unul dintre copii va fi „rechinul" și va sta la mijlocul zonei de apă stabilite. Ceilalți vor fi „prada" lui și se vor așeza de o parte și de alta a zonei respective.
La un moment dat, „rechinul" va striga: „Prada să alerge/să înoate către mine!". Între timp, „rechinul" va ataca și va încerca să-și prindă „prada". Dacă se dorește, „rechinul" poate să-și nimerească „prada" cu ajutorul unei mingi. Cel prins va trebui să devină el „rechin".
Datorită acestui joc în mare, copiii vor învăța să fie receptivi la reguli și atenți.

Joc in mare-„Rechinul ataca”

„Cât este ceasul, Domnule Rechin?”

Și acest joc este special pentru un grup și îi va învăța pe copii să fie atenți. Este o altă variantă a binecunoscutului „Cât e ora, Lupule?" și se va desfășura în felul următor: un copil va sta într-un loc din apă fixat în prealabil. Ceilalți se vor așeza la o anumită distanță de el și îl vor întreba pe „rechin" „Cât e ora, Domnule Rechin?". În funcție de răspunsul dat de acesta, copiii vor înainta cu un anumit număr de pași către el.
Între timp, pe măsură ce copiii vin către el, „rechinul" va încerca să facă rost de „pradă". Ultimul rămas în joc va deveni el „rechin".

Joc in mare- „Cat e ceasul, Domnule Rechin?”

Citește și: 10 idei de jocuri pentru copii in apa

„La vânătoarea de comori”

Găsește o zonă cât mai aproape de malul mării și arunci acolo diverse obiecte. Copiii (de la 3 ani în sus) vor avea misiunea ca, într-un anumit interval de timp, să le găsească și să le aducă la tine.
Dacă sunt mai mulți participanți, pot fi formate două echipe, care se vor întrece.
Jocul îi va învăța pe copii să fie perseverenți.

Joc la mare- „Vanatoarea” de comori

„Întrecerea cu mingiile de plajă”

La fel ca și pentru jocurile în mare anterioare, găsește o zonă cu apă puțin adâncă. Acolo se vor așeza copiii (mai mari de 4 ani), ce vor primi câte o minge de plajă. Scopul va fi ca fiecare să-și rostogolească mingea până într-un anumit loc de pe mal (marcat în prealabil).
Va câștiga cel care va ajunge primul la locul stabilit.
Activitatea va fi benefică pentru stimularea mișcărilor coordonate ale copilului și pentru creșterea capacității de concentrare.

Joc in mare-Intrecerea cu mingiile de plaja

„Drept la țintă!”

Pentru această activitate în mare veți avea nevoie de:
• o „baghetă” de „spumă" (care ne ajută să plutim)
• bandă adezivă lată
• mingiuțe sau alte obiecte mici
• sfoară sau o coardă
• piatră

Mai întâi, vei face un inel din „bagheta” de „spumă" . Acesta va fi bine securizat la capete cu bandă adezivă și plasat într-un loc din apă, cât mai aproape de mal. De el va fi atașată și o bucată de sfoară/o coardă, care la rândul ei va fi fixată, pe mal, cu o piatră.
Copiii vor primi mingiuțele sau alte obiecte mici (de pildă, conuri, bețișoare, capace de sticlă, jucării mici etc.), pe care vor trebui să le arunce dintr-un anumit loc din apă, astfel încât acestea să nimerească în inelul de pe mal.
Va fi câștigător cel ce va reuși să nimerească mai mult la țintă.
Jocul îi va ajuta pe copii să-și îmbunătățească atenția și coordonarea ochi-mână. Iar inelul-plutitor poate deveni ușor un fel de colac pentru cei mai micuți!

Joc „Drept la tinta”

Joc in mare- „Pestele” la mijloc!„Peștele la mijloc!”

Poate fi o modalitate de joacă în mare bună pentru toate vârstele, ce va îmbunătăți coordonarea ochi-mână și îi va stimula pe copii să facă multă mișcare.
Un copil (sau un adult) va sta într-un loc din apă. Ceilalți se vor așeza astfel încât el să fie la mijloc. Fiecare participant va primi câte o minge ușoară, pe care o vor arunca spre cel din mijloc. Acesta va trebui să prindă mingea aruncată spre el. Cel a cărui minge a fost prinsă va deveni el „peștele la mijloc".

„Ne întrecem cu rățuștele!”

Pentru acest joc, fiecare copil (de la 4 ani în sus) va primi câte o rățușcă de plastic. Obiectivul activității va fi ca fiecare să-și ducă rățușca din apă către mal, lăsând-o să fie împinsă doar prin forța apei, prin intermediul unor mișcări tip „splash" (un fel de „plesnit" în apă).
Copiii se vor așeza într-un anumit loc din apă. Când vor auzi „start", fiecare își va fixa rățușca pe apă și va începe să lovească apa, astfel încât rățușca primită să se poată deplasa. Va câștiga cel ce va ajunge primul cu rățușca la mal.
Un asemenea joc îi va învăța pe copii să fie perseverenți în atingerea scopului propus.

Joc in mare- „Ne intrecem cu ratustele!”

„Mingea de plajă e fierbinte”

Este o altă variantă a jocului „Cartoful fierbinte".
Copiii vor sta în apă, în cerc și vor trebui să arunce o minge de plajă de la unul la altul, fără a o scăpa. Cine o scapă este scos din joc. Va învinge cel ce rezistă cel mai mult în joc.
Prin intermediul activității, copiii (de la 4 ani în sus), vor învăța să se concentreze mai bine.

Joc- „Mingea de plaja e fierbinte!”

„Bărcuța cu motor”

Iată o activitate ce va îmbina ideea de joacă în mare cu familiarizarea micuțului (de la 3 ani în sus) cu primele mișcări ce îl vor ajuta să învețe să înoate.
Tot ce ai de făcut este să-l așezi pe apă (puțin adâncă) pe burtică, ținându-l bine de subsuori. Începi apoi să-l plimbi ușor. Pe măsură ce se obișnuiește, poți mări puțin viteza. Spune-i: „Ești o bărcuță cu motor ce merge tot mai repede". Dacă observi că îi place, mai mărește puțin viteza de deplasare.
Îl poți încuraja pe copil să dea din piciorușe în timp ce îl ții pe apă sau chiar să-l ajuți să se întoarcă și pe spate. Ideea este să prindă drag de apă!

Idee de joc in mare- „Barcuta cu motor pluteste”

Joc in mare- „Ce animalut esti?”„Să imităm animăluțele!”

Și acest joc în mare este ideal pentru cei mai micuți (de la 3 ani în sus), familiarizându-i mai bine cu apa și dezvoltându-le creativitatea.
Gândiți-vă împreună la câteva animale cărora le place apa și roagă-l pe copil să le imite. De exemplu, pentru un crocodil pur și simplu îl vei ajuta să plutească pe apă, pentru un elefant îl vei lăsa să ia apă cu mânuțele și să o arunce în sus, precum face elefantul cu trompa sa etc..
Puteți opta și pentru alte animale, precum balena, foca sau crabul.

Citește și: 10 Jocuri pentru o zi distractiva pe plaja

Voi mai știți și alte activități, numai bune pentru o joacă în mare pe cinste?

Surse:
www.babble.com; www.kidactivities.net; www.mykidsadventures.com; www.swimming-techniques-learn.com; www.nhs.uk.

Articolul urmator
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă aflată în concediu de maternitate își trimite în continuare copilul cel mare la creșă
    O mamă aflată în concediu de maternitate își trimite în continuare copilul cel mare la creșă

    O mamă de peste hotare a povestit pe un forum de parenting că deși e în concediu de maternitate, încă își trimite copilul mai mare la creșă. Unele persoane i-au spus...

    Sunt însărcinată cu al doilea copil și nu pot renunța la dormitul cu copilul cel mare
    Sunt însărcinată cu al doilea copil și nu pot renunța la dormitul cu copilul cel mare

    Să împart patul cu copilul meu nu a fost ceva ce mi-am propus să fac. Și totuși, iată-mă aici, dormind alături de copilul meu de 2 ani în timp ce sunt însărcinată...

    Momentul acela când copilul meu a făcut treaba mare în piscina la o petrecere
    Momentul acela când copilul meu a făcut treaba mare în piscina la o petrecere

    Petrecerea a început cu fiica mea de cinci ani alergând prin fața mea, făcându-le în același timp cu mână tuturor celor prezenți. Am privit-o cum a sărit...

    Cât de mare a crescut fiul cel mare al Ilenei Lazariuc. Imagine rară cu Alexandru
    Cât de mare a crescut fiul cel mare al Ilenei Lazariuc. Imagine rară cu Alexandru

    Fostul model locuiește în Dubai alături de cei doi copii, Alexandru și Nicholas. Ileana Lazariuc este cunoscută pentru discreție, retrăgându-se demult din lumina...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    „Am visat cum trebuie să-mi distrug copilul mai mare pentru a-mi salva bebelușul”. O mamă povește despre episoadele de psihoză postpartum
    „Am visat cum trebuie să-mi distrug copilul mai mare pentru a-mi salva bebelușul”. O mamă povește despre episoadele de psihoză postpartum

    Psihoza postpartum este o formă severă de tulburare psihică care poate apărea la femeile care au născut recent. Afectează aproximativ 1 din 500 de mame și poate avea consecințe...

    Faptul că am devenit mamă este cea mai mare reușită a vieții mele, dar și cel mai mare sacrificiu
    Faptul că am devenit mamă este cea mai mare reușită a vieții mele, dar și cel mai mare sacrificiu

    O mamă care acum are copii mari, ne povestește prin câte etape a trecut în rolul de mamă a copiilor săi. Cum s-a schimbat pe parcurs și ce sacrificii a trebuit să facă....

    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!
    Dependența de jocuri de noroc face victime în rândul puștilor! Asociația Salvați copiii trage un semnal de alarmă! Statisticile sunt îngrijorătoare!

    Jocurile de noroc fac victime în rândul copiilor și adolescenților care sunt atrași de mirajul câștigului rapid. Cifrele sunt îngrijorătoare, iar părinții de...

    © 2025 Qbebe