1. "Culorile din olita"
Inca de la primele "antrenamente" de utilizare a olitei, poti recurge la un truc mai neobisnuit: pune putina apa si cateva picaturi de colorant alimentar in olita (pune rosu sau albastru, dar fara sa te vada copilul). Nu numai ca micutul va incepe sa invete primele culori, dar va fi incantat si sa observe cum se coloreaza olita in momentul in care va reusi sa o umple.
Ajuta-l sa se aseze comod pe olita si spune-i: "Uite, mami, cand faci pipi o sa vezi alte culori in olita!". Practic, rosul va deveni portocaliu sau albastrul verde.
Incet-incet, vei vedea ca va accepta mai usor ideea de a merge la olita, intrucat va fi curios sa vada ce culori va mai putea crea.
2. "Joaca speciala de pe olita"
In contextul in care copilul se afla inca la inceput de drum in ceea ce priveste folosirea olitei, dar s-a obisnuit cat de cat cu ea, ia in considerare si urmatoarea sugestie: achizitioneaza niste jucarii care pot sta in apa sau apeleaza chiar la unele din casa (dar cu care nu-l lasi pe copil sa se joace in mod obisnuit, intrucat sunt prea mici si pot fi periculoase). Printre acestea pot fi: bilute de plastic, cescute de plastic, diverse forme etc.
Stabileste urmatoarea regula: copilul nu le va lua la joaca decat atunci cand foloseste olita. Incearca sa fii ferma, nu ceda, astfel incat micutul sa inteleaga ca trebuie sa respecte regula.
Cum vei proceda: in momentul in care copilul se aseaza pe olita, ia cateva jucarii "speciale" si pune-le intr-un bol frumos colorat, umplut cu apa calduta. Pentru a ajunge la ele, va trebui sa-si bage manutele in apa. Ai grija sa asezi bolul direct pe podea (daca olita este mai joasa) sau pe o masuta (in cazul in care olita are forma unui scaunel), astfel incat sa-i asiguri copilului o pozitie cat mai confortabila.
Vei observa ca, la contactul cu apa calduta, nu va trece prea mult pana cand copilul va resimti fizic nevoia sa foloseasca olita. In plus, dorinta de a se juca cu "jucariile speciale" din apa il va stimula sa stea pe olita, sa astepte cu mai multa rabdare momentul in care aceasta se va umple. Nu uita sa-l lauzi dupa fiecare "succes" avut.
3."Cu jucaria preferata la olita"
Pentru inceput, fa rost de o olita de jucarie.
Gandeste-te apoi care ar putea fi jucaria favorita a copilului tau: o papusa obisnuita, un animalut de plus sau un personaj celebru din desene animate. O vei alege pe cea mai mare dintre ele, astfel incat sa-i poti pune chilotei si sa o asezati pe olita de jucarie.
Invita-l pe copil sa vada cum jucaria respectiva va sta pe olita, dupa ce va bea si va manca si ea. Ii vei da si copilului sa bea ceva.
Spune-i ca jucaria poarta chilotei, precum fetitele/baieteii mari si pune olita de jucarie langa olita copilului. Roaga-l sa te ajute sa-i dati jos chiloteii si sa o asezati pe olita ei.
Prefa-te ca jucaria a reusit sa faca ce trebuie la olita si ca "isi doreste sa faca si fetita/baietelul la fel". In plus, copilul va sti ca, dupa ce "isi va face si el treaba" pe olita, va putea sa-si sune prietenul de jucarie si sa-i spuna ca a reusit si el.
In sfarsit, aseaza-l si pe copil pe olita sa, asteptand cu rabdare sa imite comportamentul jucariei. Nu-ti promitem ca va reusi chiar de prima data, dar oricum va invata mai usor "printr-o metoda ce presupune imitarea unui model pozitiv si motivatia". Aceasta din urma este oferita de faptul ca, pe de o parte, copilul isi doreste sa semene cat mai mult cu jucaria preferata, iar, pe de alta parte, ca va putea sa-i telefoneze prietenului/prietenei de jucarie si sa-i impartaseasca reusita sa (ca a putut "sa-si faca treaba" la olita).
4. "Vanatoarea de urme...pana la olita"
Chiar daca a invatat cat de cat sa mearga la olita, se intampla adesea ca puiul tau sa fie inca reticent in a o folosi in mod frecvent. In plus, exista posibilitatea sa-si doreasca sa stea pe olita in orice alt loc in afara de baie, mai ales daca "antrenamentele" le-ati facut, in general, in alte locuri din casa. Totusi, va trebui sa se invete cu faptul ca, pentru el, olita este la fel ca si WC-ul vostru, ca va merge in baie ca sa stea pe ea.
Pentru a-ti fi mai usor in acest demers, poti recurge la un joc simplu, dar care il va obisnui sa mearga la baie atunci cand are nevoie la olita.
In primul rand, fa rost de una tip scaunel, care sa poata fi deplasata cu usurinta de catre copil (eventual cauta una cu rotite si spatar).
Dupa aceea, vei confectiona niste "urme" (pot fi urme propriu-zise sau pur si simplu diverse forme, animalute, floricele, masinute etc.), cat mai colorate si mai atractive pentru copil (poti adauga si abtibilduri, sclipici, margeluse s.a). Fara ca el sa te vada, le vei lipi (cu banda adeziva), pe un anumit traseu, pana in baie, chiar pana la locul unde se afla olita. Indeamna-l sa vada unde duc toate, impingandu-si chiar el olita.
Daca vrei sa fie si mai amuzant, spune-i ca va trebui sa gaseasca doar "urmele"de un anumit fel .
Aplicand o astfel de metoda, copilul va accepta mai usor sa foloseasca olita in baie.
5."Sunt profesor si te invat...cum sa folosesti olita!"
In conditiile in care copilul are deja un vocabular cat de cat dezvoltat, daca s-a obisnuit sa utilizeze cu succes olita si a reusit sa deprinda anumite norme de igiena (precum folosirea hartiei igienice si spalatul pe manute de fiecare data cand merge la olita), lasa-l sa fie chiar el "profesor" si sa-si invete jucariile sa mearga la olita. Cu alte cuvinte, va fi liber sa se implice intr-un joc de rol, ce-i va dezvolta imaginatia, vocabularul, dar mai ales il va ajuta sa constientizeze cat de important este sa foloseasca olita.
Veti avea nevoie de:
• "elevi" (jucarii de plus, papusi, omuleti din lego etc.)
• "materiale didactice" (olita de plastic, pantalonasi/fustite, putina hartie igienica)
Copilul isi va alinia "elevii" si va incepe "antrenamentul". Arata-i cum sa-i invete sa se aseze pe olita, imita diverse voci ale personajelor si ajuta-l sa le faca mici "demonstratii" de utilizare a hartiei igienice si de spalat pe maini. Cu siguranta ca printr-o astfel de activitate va veti distra si copilul va fi mandru ca acum este randul lui sa impartaseasca si altora "secretele" olitei.
Surse:
http://www.huggies.com.au/kids-activities/toilet-training-activities/bathroom-steps/
http://www.huggies.com.au/kids-activities/toilet-training-activities/potty-school/
http://www.little-darling-poty-training.com/dr.-phil-potty-training.html
http://www.pal.ua.edu/development/tod_pottytrain.php
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/potty-training/tips/potty-training-incentives/?page=8#page=15
http://www.pottytrainingconcepts.com/A-Creative-Potty-Training.html
Surse poze:
http://media-cache-ak0.pinimg.com/236x/92/f3/
http://oscar.caxtonmagsapps.co.za/
http://www.pottytrainingconcepts.com/