Sfaturi importante in hranirea bebelusului cu biberonul

Sfaturi importante in hranirea bebelusului cu biberonul

Irina Olteanu - Redactor Senior

Fie ca doriti sa hraniti bebelusul cu lapte de san exprimat cu ajutorul pompei sau cu lapte formula, urmatoarele sfaturi va vor oferi informatiile de care aveti nevoie ca sa il mentineti pe cel mic sanatos si in siguranta cand apelati la biberon. Iata-le pe cele mai importante dintre ele alaturi de sfatul specialistului.

Sfaturi legate de ustensilele pentru hranire

Veti avea in primul rand nevoie de mai multe biberoane si tetine, precum si de echipament pentru sterilizarea acestora (prin sterilizare se distrug bacteriile care se pot acumula pe suprafata lor). Nu exista vreun produs mai bun decat altul si, de cele mai multe ori, preferintele bebelusului sunt cele care va vor ghida alegerea. Trebuie sa retineti insa cu privire la acest aspect ca unele biberoane si tetine au forme sau tipare care le fac dificil de curatat. Din moment ce mentinerea igienei constituie un aspect definitoriu in hranirea bebelusului cu biberonul (pentru a impiedica imbolnavirile), cele mai simple ustensile sunt si cele mai potrivite. Verificati-le constant integritatea deorece necesita inlocuire in timp (la interval de maxim 6 luni).

 Gama Natural de la Phlips Avent este o optiune potrivita pentru hranirea bebelusului cu biberonul. Tetina mare ce imita forma sanului promoveaza o incepere naturala a hranirii similara cu alaptarea si faciliteaza capacitatea bebelusului tau de a combina alaptarea cu hranirea de la biberon. Designul inovator cu doua supape reduce colicii si disconfortul directionand aerul catre biberon si nu catre burtica bebelusului. Gatul larg al biberonului faciliteaza umplerea si curatarea. Numai cateva piese pentru o asamblare rapida si simpla.

Inainte de a-l hrani pe cel mic, asigurati-va ca ustensilele sunt bine curatate cu apa si sapun si sterilizate pentru fiecare masa din zi; respectati indicatiile producatorului cu privire la durata pentru care vesela si alte accesorii trebuie sterilizate. In cazul in care nu folositi un aparat de sterilizat, biberoanele si accesoriile destinate hranirii pot fi tinute timp de 10 minute intr-o oala cu apa fierbinte.

Sfaturi pe durata mesei

Pentru a va bucura de clipele magice prilejuite de momentul apropierii din timpul mesei, asigurati-va ca adoptati o pozitie confortabila si mentineti un contact vizual permanent. Sustineti bebelusul intr-o pozitie relativ verticala cand il hraniti (inclinatie de 45 grade), sustinandu-i capul pentru a putea respira si a inghiti corespunzator; in pozitie orizontala creste riscul de infectii ale urechii. Nu lasati niciodata bebelusul nesupravegheat in timp ce se hraneste singur cu biberonul sprijinit de un alt obiect pentru ca se poate ineca cu lapte, iar cand creste nu-i permiteti sa adoarma cu biberonul in gura deoarece pot aparea binecunoscutele carii de biberon.

biberon

In timpul mesei, urmariti ca tetina sa fie mereu plina cu lapte (pentru a nu intra aer; majoritatea tetinelor din prezent dispun de un sistem de anticolici-elimina singure aerul din interior) si sa apara bule de aer in lapte, iar daca observati ca tetina se aplatizeaza (bebelusul suge prea tare), atingeti-i usor coltul gurii sau extrageti-o din gura pentru a o elibera. Oferiti-i intotdeauna celui mic timpul de care are nevoie pentru a-si termina masa (fiecare copil mananca in ritmul sau) si aruncati laptele neconsumat. Este cel mai bine sa preparati un biberon proaspat la fiecare masa; si in frigider bacteriile se pot inmulti in decurs de cateva ore (12 ore este recomandarea maxima de refrigerare). 

Sfaturi dupa masa

Bebelusul poate necesita pauze scurte in timpul hranirii pentru a se odihni (observati uneori un supt zgomotos ce indica faptul ca inghite mult lapte) si, mai ales, pentru a eructa (elimia aerul ingerat odata cu laptele). Daca observati ca cel mic nu mai doreste sa fie hranit, mentineti-l in pozitie verticala si mangaiati-l sau bateti-l usor pe spate pentru a-l ajuta sa ragaie.

Retineti insa ca bebelusii difera in ceea ce priveste cantitatea de hrana de care au nevoie sau pe care o doresc, asadar hraniti-i cand observati ca le este foame si nu-i fortati sa termine cantitatea de lapte daca nu mai simt nevoia (o masa abundenta nu garanteaza intotdeauna o repriza ulterioara lunga de somn).  

Probleme cu hranirea

Daca bebelusul inghite si aer in timpul hranirii cu biberonul si apoi este culcat, se poate simti inconfortabil si va plange. Dupa o masa, dupa cum am mentionat, este de obicei util sa il tineti in pozitie verticala sprijinit de umarul vostru sau pe genunchi; daca nu eructeaza dupa cateva minute, nu este nevoie sa exagerati deoarece nu constituie o problema atat de grava pe cat ar putea crede majoritatea parintilor.

biberon

Unii bebelusi vor regurgita mai mult lapte decat altii in timpul sau dupa masa, prin urmare este bine sa aveti la indemana o bavetica si o carpa curata. Multe mame se vor ingrijora cu privire la aceste episoade de regurgitare; daca acestea apar des, bebelusul pare bolnav sau resimte vreo durere, este bine sa apelati la medic.

 

Sfatul specialistului

Doamna doctor Anca Cochino, Medic specialist pediatru www.pediasan.ro ne ofera urmatoarele informatii: 

"Cea mai buna pozitite de hranire a sugarului mic cu biberonul este pozitia in care in mod normal se alapteaza, in care copilul mananca la san. Ajuta si copilul si mama sa formeze o legatura emotionala si fizica mai buna. Se poate oferi biberonul si cu sugarul asezat pe un plan dur (salteaua patutului, de exemplu), ridicat la 30-40 grade. Este bine sa se evite hranirea copilului culcat la orizontala, pentru a preveni regurgitarea si aspirarea laptelui in plamani.medic

Tetina va fi adaptata varstei si ar trebui sa aiba o forma cat mai apropiata sanului (areola mamara si mamelon). In timpul hranirii, tetina trebuie sa fie mereu plina cu lapte, astfel incat sugarul sa nu traga prea mult aer. Dupa hranirea cu biberonul, copilul va fi ridicat si ajutat sa eructeze.

Cu biberonul se poate oferi sugarului lapte de mama, lapte praf, ceai, suc de fructe, supa sau apa. Daca se ofera lapte de mama care a fost pastrat la frigider, acesta se va incalzi incet in bain-marie si nu in cuptorul cu microunde. Daca laptele de mama a fost pastrat la congelator este bine sa fie scos din timp din congelator, lasat cateva ore in frigider, apoi scos la temperatura camerei pana se topeste gheata complet, abea apoi incalzit lent in baie de apa (laptele de mama poate fi pastrat 1 zi in frigider si intre 3 si 6 luni in congelator). Laptele praf reconstituit poate fi pastrat maxim o ora la temperatura camerei, apoi va fi aruncat. Nu se pastreaza la frigider si nici nu se reincalzeste.

Daca sugarul trage cu dificultate din biberon, se verifica tetina (se scoate), sa aiba gaurile libere. Unele formule de lapte praf necesita o temperatura a apei de preparare de pana la 80 grade C si trebuie apoi bine agitate 30-60 de secunde sau mai mult. Daca nu se respecta aceste cerinte, praful nu se dizolva bine si raman particule mari, care nu pot trece prin gaurile tetinei, o infunda.

Desi este larg raspandita credinta ca un sugar caruia i se va da lapte cu biberonul nu va mai primi si lapte din san, acest lucru nu este intru totul adevarat. La san efortul de a suge este mai mare si oboseste mai repede, pe cand din biberon laptele "vine" mai usor. Exista situtatii cand laptele din san nu ajunge si atunci va trebui sa suplimentam cu formula adaptata varstei sau cu lapte de mama in biberon. Cel mai bine este ca, mai intai, sugarul sa fie pus la san, apoi sa i se completeze cantitatea necesara cu lapte din biberon. Astfel se pastreaza si producerea laptelui mamei, iar copilul va fi multumit ca, la sfarsitul mesei, se va simti satul.

Biberoanele se vor spala imediat dupa ce au fost folosite si se sterilizeaza. Laptele este un bun mediu de cultura si pot creste bacterii in biberon si in tetina. Daca nu le curatam bine si nu le sterilizam, riscam sa imbolnavim copilul. Sterilizarea biberoanelor este obligatorie pana la 8 luni, apoi devine o recomandare formala, pana cand se termina de utilizat biberonul in alimentatie (dupa 8 luni este bine sa se sterilizeze macar o data pe saptamana). Tetinele (ca si suzetele) e bine sa le schimbam la fiecare 3 luni. Din cauza spalarii si sterilizarii frecvente, materialul din care sunt confectionate isi pierde calitatile, apar micropori unde se pot inmulti bacteriile."

Multumim doamnei doctor Anca Cochino pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 
 

Surse: www.nhs.uk; www.babycentre.co.uk; www.netmums.com; www.kidspot.com.au

Articolul urmator
„Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie
„Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soțul meu întârzie dinadins cu biberonul de noapte al copilului ca să mă trezesc eu și el să se culce la loc
    Soțul meu întârzie dinadins cu biberonul de noapte al copilului ca să mă trezesc eu și el să se culce la loc

    În primul an de viață al copilului, va fi o adevărată provocare pentru părinți să aibă parte de un somn liniștit. Astfel, un bebeluș se poate trezi de mai multe ori pe...

    O mamă din Moldova și-a abandonat copilul de 8 luni în scara unui bloc. I-a lăsat alături și biberonul cu lapte cald
    O mamă din Moldova și-a abandonat copilul de 8 luni în scara unui bloc. I-a lăsat alături și biberonul cu lapte cald

    O mamă din Bălți, Republica Moldova, și-a abandonat bebelușul de doar opt luni în scara unui bloc. Femeia a lăsat lângă cel mic un biberon cu lapte cald, câteva...

    Bebelușul refuză biberonul, așa că bunicul vine cu o soluție genială
    Bebelușul refuză biberonul, așa că bunicul vine cu o soluție genială

    Nimic nu este mai greu de suportat decât un bebeluș flămând. Poate un bebeluș flămând care refuză să mănânce din biberon când mama lui nu este în...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    Adela Popescu a lăsat copiii acasă și a plecat în vacanță doar cu soțul ei. De ce susține că sunt importante vacanțele fără copii
    Adela Popescu a lăsat copiii acasă și a plecat în vacanță doar cu soțul ei. De ce susține că sunt importante vacanțele fără copii

    Una din cele mai îndrăgite vedete din România Adela Popescu a vorbit deschis despre vacanțele petrecute în doi, fără copii, dar și despre impactul acestora asupra...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor
    Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor

    Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu. Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de...

    Sunt rea dacă i-am spus colegei mele că hobby-urile mele sunt la fel de importante ca și copiii ei? Și eu am dreptul la zile libere
    Sunt rea dacă i-am spus colegei mele că hobby-urile mele sunt la fel de importante ca și copiii ei? Și eu am dreptul la zile libere

    Găsirea unui echilibru perfect între muncă și familie reprezintă o adevărată provocare pentru mulți dintre noi. Este și mai greu pentru părinții care lucrează, care doresc...

    © 2025 Qbebe