1. Alege sistemul de monitorizare potrivit
Monitoarele devin ochii si urechile tale atunci cand esti departe de bebelus. De aceea, trebuie sa alegi dispozitivul care se adapteaza cel mai bine stilului tau de viata si caminului unde il amplasezi. Si pentru a lua cea mai buna decizie, trebuie sa tii cont de urmatoarele caracteristici:
Exista sisteme analogice sau digitale.
Cele analogice sunt mai ieftine, dar calitatea nu este extraordinara. Deoarece semnalele analogice sunt transmise ca unde radio, acestea interfereaza cu alte dispozitive din casa (televizor, telefon mobil) sau cu monitoarele vecinilor care folosesc aceeasi frecventa. In schimb, dispozitivele digitale convertesc sunetele in date, ceea ce nu permite prezenta interferentelor si au aplicatii suplimentare: senzori de temperatura si umiditate, transmisie bidirectionala (statiile walkie-talkie), lampa de veghe, melodii inregistrate. Si pretul este direct proportional cu performantele.
Existe sisteme audio sau video.
Dispozitivele audio, cunoscute sub denumirea de interfoane, iti permit doar sa auzi sunetele din camera copilului. Daca vrei sa si vezi ce face copilul cat nu esti langa el, poti opta pentru videofoane, cu camere video performante si posibilitatea de vizualizare pe timp de noapte. In aceasta categorie putem include si camerele IP, care pot fi controlate de la distanta, astfel incat sa poti supraveghea copilul de la serviciu.
Unele dispozitive pot monitoriza chiar si respiratia copilului prin intermediul unor senzori pozitionati sub salteaua patului. Daca aparatul nu detecteaza nicio miscare respiratorie timp de 15-20 secunde, alarma incepe sa sune. Recomandate, in special, pentru prematuri sau pentru bebelusii cu diverse probleme, monitoarele de apnee au fost create pentru a preveni Sindromul Mortii Subite.
Portabilitatea dispozitivului este un alt aspect pe care trebuie sa-l ai in vedere cand alegi un sistem de monitorizare. Exista modele cu fir si modele wireless. Daca ai nevoie de o libertate de miscare mai mare, alege modelul fara fir. Cele mai multe sunt dotate cu clema, care permite atasarea la purtator. Recomandat ar fi, in acest caz, sa optezi pentru un model de mici dimensiuni, care sa fie mai usor de utilizat.
De la simple la cele mai sofisticate, monitoarele trebuie sa-ti ofere claritatea sunetului si a imaginii pentru o supraveghere optima a bebelusului.
Monitorul pentru copii Philips Avent SCD580/00 ofera siguranta deplina si confort pentru tine si bebelusul tau. Acesta ofera cea mai fiabila conexiune, impreuna cu o varietate de functii de calmare. Bebelusul tau se va indragosti de proiectorul de lumina nocturn!
Unitatea pentru parinte emite o alerta atunci cand monitorul este in afara razei de actiune sau cand nivelul de energie este redus, ajutandu-te astfel sa te asiguri ca esti intotdeauna in legatura cu copilul tau.
Monitorul calmeaza bebelusul cu ajutorul proiectorului de lumina nocturn, are lumina de veghe si MP3 Plug and Play iar tehnologia DECT asigura zero interferente si un sunet foarte clar.
2. Verifica conformitatea aparatului
Aparatul trebuie sa fie conform cu toate standardele europene in vigoare. Citeste cu atentie eticheta si restituie produsul daca nu corespunde specificatiilor tehnice. Siguranta copilului tau depinde de aparatul in cauza. Nu face rabat de la calitate!3. Respecta indicatiile de utilizare
Pentru a-si dovedi eficacitatea, aparatul trebuie utilizat conform instructiunilor. Poate ai mai avut sisteme de supraveghere a bebelusului, dar fiecare model are caracteristici proprii. De aceea, este recomandat sa citesti instructiunile si sa respecti cu sfintenie indicatiile de utilizare.4. Ai grija unde-l amplasezi
Daca ai optat pentru un monitor cu fir, ai grija sa-l montezi departe de bebelus. Au fost raportate numeroase cazuri de strangulare cu cablul de la dispozitiv. Comisia pentru Siguranta Produselor de Consum a recomandat, in acest sens, amplasarea modelului la 2 metri de patutul copilului. De asemenea, pentru a preveni electrocutarea accidentala, nu monta dispozitivul in apropierea unei surse de apa.
Pentru rezultate optime, monitoarele audio vor fi amplasate la 10 de metri distanta de patut, astfel incat sa poate emite eficient sunetele copilului. In schimb, pentru o imagine cat mai clara, modelele video trebuie montate suficient de aproape de bebelus.
5. Verifica sursa de alimentare si durata bateriilor
Este important sa verifici sursa de alimentare si durata de viata a bateriilor. Eventual, cumpara un aparat care sa te anunte cumva, printr-o alarma sonora sau luminoasa, cand este timpul sa schimbi bateriile. In caz contrar, ai degeaba monitor de supraveghere. Nu vei stii ce face bebelusul tau pentru ca un dispozitiv scos din functiune nu te poate avertiza.6. Verifica bebelusul din cand in cand
Ia aminte ca niciun sistem de supraveghere nu este perfect. Aparatele se pot bloca, defecta sau pot iesi din uz si, astfel, iti pot crea un fals sentiment de siguranta. Caz in care, verificarea personala a bebelusului din cand in cand ramane sfanta!7. Nu confunda dorinta de a proteja cu cea de control
Ai grija sa nu cazi in capcana controlului din dorinta exagerata de a-ti proteja copilul. Sistemele de monitorizare reprezinta o solutie practica sa auzi si sa vezi bebelusul in permanenta. Nu-l sufoca! Increde-te in dispozitivul pe care l-ai ales si acorda-i copilului libertatea de care are nevoie. Sugarul va stii sa te anunte cand are nevoie de tine, iar tu vei afla prin intermediul aparatului.
Surse:
http://www.consumerreports.org
http://www.parents.com
http://www.babycenter.com