Bebelușul de cinci luni a ajuns prea târziu la spital
Într-o intervenție pentru „Digi24”, Beatrice Mahler a precizat că bebelușul decedat pe parcursul zilei de ieri la „Institutul Marius Nasta” din cauza tuberculozei nu fusese dus la medic de către părinții săi întrucât aceștia s-au temut ca acesta să nu se infecteze cu noul coronavirus. Medicul a insistat însă asupra ideii că părinții nu ar trebui să amâne vizita la medic întrucât pot risca să-și piardă copilul, așa cum s-a întâmplat și cu bebelușul de cinci luni: „Am avut o zi foarte tristă. Un copil de 5 luni bolnav de tuberculoză a murit în „Marius Nasta”... Copilul face turberculoză infectat de adultul lângă care trăiește, iar adultul bolnav sau simptomatic care nu ajunge la medic, poate de frica infecției cu Covid, pentru că asta pare să fie cea mai mare frică acum, ajunge să își îmbolnăvească propriul copil și să îl piardă. Sunt speriați, se tem că, ajungând într-un cabinet, s-ar putea infecta prin contact cu alte persoane. Plus frica de stigmă, pentru că un pacient care tușește nu se gândește acum că ar putea avea tuberculoză, ci Covid. Cele două nu se exclud, avem pacienți cu ambele boli.”
Beatrice Mahler a adăugat și faptul că nu a fost singurul caz de acest fel de pe parcursul anului: „...E al doilea caz pe care îl avem anul acesta, este al doilea copil bolnav de tuberculoză care moare la noi. Este o realitate tristă și dură...”.
Bebelușul decedat de tuberculoză primise vaccinul BCG (acest vaccin se face când un copil are între 2 și 7 zile, înainte de plecarea din maternitate, cu condiția ca bebelușul să aibă o greutate de cel puțin 2500 g și să nu existe contraindicații, fără să se efectueze o testare tuberculinică prealabilă. Copiii care nu au primit atunci vaccinul îl vor putea face, sub îndrumarea medicului pneumolog, până la vârsta de 3 ani, fără testare tuberculinică prealabilă. Ulterior, până la vârsta de 4 ani, vaccinul se va putea realiza după ce a fost efectuată o testare la tuberculină), dar managerul „Institutului Marius Nasta” a explicat că este nevoie de timp pentru ca acest vaccin să-și poată face efectul și că, dacă s-ar fi ajuns mai demult la medic, copilul ar fi putut fi salvat „cu siguranță”.
Medicul Beatrice Mahler a lansat un avertisment important
În cadrul emisiunii de la „Digi24”, aceasta a subliniat ideea că este esențial ca, în ciuda temerilor și a restricțiilor impuse de pandemie, să nu se amâne un consult medical care, dacă va fi necesar, va fi urmat de consultul unui medic specialist: „Să nu amâne consultul la medic, să sune, să găsească calea, drumul către primul cabinet medical pentru a face acel consult minimal într-o primă etapă şi apoi consultul medicului specialist.”
Managerul Institutului Național de Pneumologie a adus în discuție un alt caz grav cu care se confruntă acum medicii de acolo. Este vorba despre cel al unei adolescente de 14 ani, care în urma complicațiilor generate de tuberculoză este dependentă de oxigen și de un scaun cu rotile: „Acum avem o fată de 14 ani cu tuberculoză cu o afectare cerebrală care a pus-o în căruciorul cu rotile și care a făcut-o să fie dependentă de oxigen. Avem cazuri dramatice de tuberculoză cum nu am avut în ultimii 15 ani.”
Surse: adevarul.ro, digi24.ro, news.ro, observatornews.ro, stirileprotv.ro
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com