Totul despre reflexele bebelusului

Totul despre reflexele bebelusului

Roxana Cristea

Reflexele bebelusului il ajuta pe acesta sa se adapteze mai usor la viata extrauterina - sa manance, sa se apere, sa apuce un lucru. Reflexele cu care se naste bebelusul sunt temporare, ele vor disparea odata cu inaintarea in varsta a copilului, lasand locul unor deprinderi constiente. Afla totul despre reflexele bebelusului.

bebelusCe sunt reflexele bebelusului?

Reflexele sunt miscari sau actiuni involuntare. Unele sunt spontane si par a fi activitati obisnuite ale bebelusului. Altele sunt raspunsuri la anumite actiuni si stimuli (atingere, lumina, mirosuri, zgomot). Reflexele ajuta la identificarea activitatilor normale ale creierului si nervilor. Unele reflexe apar doar in anumite perioade de dezvoltare.

Medicul pediatru va controla aceste reflexe la primele vizite ale bebelusului, pentru a vedea daca bebe raspunde normal la stimuli.

In mod normal, toti bebelusii au cam aceleasi reflexe. Acestea ii ajuta pe nou-nascuti sa se adapteze noului mediu in care vor creste si se vor dezvolta ca persoane. Cu alte cuvinte, bebelusul stie sa reactioneze in anumite situatii, fara sa fie invatat de cineva si fara sa constientizeze. Raspunsul sau este automat si dedicat unui stimul sau unei necesitati (foame, sete, aparare etc).

Psihologul pentru copii Ilinca Pirvan defineste aceste reflexe ca fiind: "innascute, care ii sunt necesare unei persoane doar la debutul in viata. Este drept ca unele reflexe sunt constante si in viata adultului, dar ele sunt considerate deprinderi constiente sau actiuni voluntare. In general, reflexele specifice nou-nascutului ar trebui sa dispara inainte ca bebe sa implineasca un an, in caz contrar putem vorbi chiar si de retard. Absenta unor reflexe specifice bebelusului poate fi un semn ca sistemul nervos central al bebelusului nu functioneaza asa cum trebuie."

Care sunt reflexele bebelusului?

Bebelusii reactioneaza din reflex la anumiti stimuli inca din burtica mamei. Este posibil sa fi observat la morfologia fetala ca, atunci cand doctorul te bate cu blandete pe burtica, bebelusul se misca si pare deranjat de actiunea medicului. In plus, cei mai multi bebelusi isi sug degetelul inca din burtica mamei (reflexul de supt).

Un bebe se naste cu peste 20 de reflexe folositoare (cunoscute) pe care le pierde in cateva luni. Printre cele mai importante reflexe se numara: reflexul profund, reflexul Moro, reflexul pasitului, reflexul palmar, reflexul inotului etc.

Reflexul de inradacinare sau reflexul profund la bebelusi

Reflexul de inradacinare sau reflexul profund il poti observa daca il mangai sau il atingi pe bebelus la coltul gurii. Piticul se va intoarce cu capul in directia respectiva si va cauta biberonul sau sanul mamei pentru a primi hrana. Acest reflex apare inca din perioada intrauterina si dispare dupa 4 luni.

Reflexul de supt la bebelusi

Reflexul de supt il ajuta pe copil sa se hraneasca inca din prima zi de viata. Daca cerul gurii nou-nascutului este atins, acesta va incepe sa suga. Acest reflex incepe in a 32-a saptamana de sarcina si este pe deplin dezvoltat in a-36-a saptamana de sarcina. Copiii care se nasc prematur pot avea o capacitate mai slaba sau imatura de a suge. Bebelusii au, de asemenea, un reflex innascut numit "de la mana la gura" care le permite sa-si suga degetele de la maini inca din burtica mamei.

Reflexul Moro la bebelusi

Reflexul Moro este numit si reflex de tresarire, deoarece apare, de obicei, atunci cand ceva il sperie pe bebelus (un sunet puternic sau o miscare). Ca raspuns, bebelusul da capul pe spate, intinde bratele si piciorusele, apoi trage bratele inapoi si incepe sa planga. Acest reflex dureaza 5-6 luni de la nastere. Daca se mentine dupa varsta de 9 luni, bebelusul trebuie dus la medic pentru control.

In cazul in care acest reflex nu este prezent, este posibil ca sistemul nervos central al bebelusului sa nu functioneze asa cum ar trebui. Daca bebe si intinde doar membrele de pe o parte a corpului ar putea fi semn de traumatism la membrele pe care bebe nu poate sa le intinda. Si in aceste cazuri bebe trebuie dus la medic.

Reflexul (gatului) tonic sau reflexul spadasinului la bebelusi

Reflexul gatului tonic sau reflexul spadasinului poate fi abservat atunci cand capul bebelusului este intors intr-o parte. In acel moment, bratul din partea respectiva si piciorul se indoaie. Reflexul tonic dureaza pana pe la 6-7 luni si este considerat a fi  un precursor al coordonarii ochi-mana a copilului.

Reflexul Babinski la bebelusi

In cazul in care talpa piciorului unui bebelus este mangaiata sau gadilata, degetele piticului se desfac si se intind. Acest reflex dureaza pana pe la varsta de 2 ani.

Reflexul pasitului la bebelusi

Reflexul pasitului sau reflexul mersului apare in primele saptamani de viata. Daca bebelusul este tinut in pozitie verticala si talpile lui ating o suprafata solida, acesta va incerca sa paseasca sau sa salte cand un picior cand pe celalalt ca si cum ar dansa. Sistemul osos si cel muscular nu sunt insa destul de dezvoltate astfel incat bebelusul sa fie lasat sa faca aceasta actiune foarte des, in primele luni de viata.

Reflexul palmar sau de prindere la bebelusi

Reflexul palmar poate fi observat atunci cand pui un deget in palma bebelusului si acesta il strange cu putere in pumnul sau. Dureaza pana pe la 4-5 luni, dupa care va deveni o actiune constienta de prindere a unui lucru.

Miscarea inversa – bebelusul desface mana – se poate obtine prin lovirea usoara a dosului de palma sau a lateralei.

Reflexul Babkin la bebelusi

Reflexul Babkin apare la nou-nascuti si descrie diferite raspunsuri la aplicarea unei presiuni asupra palmelor. Atunci cand apesi in palmele bebelusului, acesta isi poate roti capul sau poate deschide gurita in cautarea hranei. Copiii prematuri sunt mult mai sensibili la aceasta actiune. Acest reflex este numit dupa neurologul rus Boris Babkin .

Reflexul cascatului la bebelusi

Reflexul cascatului apare atunci cand bebelusul este obosit si are nevoie de mai mult oxigen, iar organele competente nu mai fac fata.

Reflexul inotului la bebelusi

Reflexul inotului se poate observa in cazul in care bebelusul este pus cu fata in jos intr-un bazin cu ala. Copilul va incepe sa dea din manute si din picioruse simuland o miscare de inot, asta in timp ce va incerca sa-si tina capul la suprafata apei. Reflexul dispare dupa 4-6 luni.  

Nu incercati aceasta procedura acasa, poate fi riscanta, desi bebelusul prezinta acest reflex (bebelusul poate inghiti o mare cantitate de apa).

Reflexul Galant la bebelusi

Reflexul Galant este prezent la nastere si dispare in jurul varstei de 4-6 luni. Daca atingi bebelusul pe spate, atunci cand sta intins pe burtica, acesta se va intoarce spre partea pe care simte atingerea. Acest reflex este numit dupa neurolog rus Johann Susman Galan.

Reflexul de tarare la bebelusi

Reflexul de tarare se poate observa atunci cand bebelusul este pus pe burtica, iar acesta incearca sa-si ridice capul si sa se tarasca. Acest reflex il ajuta pe bebelus sa nu se sufoce in cazul in care ajunge pe burtica si nu se mai poate intoarce.

Reflexul Piper la bebelusi

Reflexul Piper se manifesta la bebelusul care este expus, in mod surprinzator, la o lumina puternica. Acesta va incerca sa se fereasca de lumina inchizand ochii sau mutandu-si corpul intr-o directie mai putin luminata.

Reflexul de deglutitie sau de inghitire la bebelusi

Bebelusul va produce multa saliva, pe care o va inghiti din reflex fara sa se inece. Acest reflex este foarte important pentru supravietuire.

Reflexul de orientare sau reflexul celor 4 puncte cardinale la bebelusi

Reflexul de orientare sau reflexul celor 4 puncte cardinale poate fi observat in momentul in care atingi fata bebelusului in 4 puncte distincte – buze, frunte si obraji. Bebelusul isi va misca sau va incerca sa-si miste capul in partea atinsa. Acest reflex dispare dupa 8-9 luni de viata.

Reflexele bebelusului sunt foarte importante pentru supravietuirea si pentru dezvoltarea sa. La nastere, toate aceste reflexe sunt testate de medicul pediatru sau de cel care asista la nastere. Este importanta monitorizarea si evolutia acestor reflexe si acasa. In cazul in care mama observa pierderea timpurie a unui reflex sau o alta problema, ar trebui sa sune un medic pediatru. Asta nu inseamna ca mama trebuie sa intre in panica daca bebe nu are chef sa raspunda intr-un anumit moment la anumiti stimuli. Daca bebe este obosit, infometat sau bolnav, este posibil ca reflexele bebelusului sau nu mai fie asa de "bune".

 

Surse: en.wikipedia.org; whattoexpect.com; lpch.org.

Articolul urmator
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului
    Momentul zilei: mama surprinde pisica familiei în timp ce îi face masaj bebelușului

    Faptul că între copii și animalele de companie se construiesc relații cu totul speciale nu mai este demult o surpriză. De aceea, nu lipsesc nici dovezile de afecțiune dintre ei,...

    Ma simțeam invincibilă. Dar când fiul meu s-a născut fără viață, totul s-a schimbat
    Ma simțeam invincibilă. Dar când fiul meu s-a născut fără viață, totul s-a schimbat

    Nașterea unui copil fără viață reprezintă una dintre cele mai nefericite experiențe prin care poate trece o mamă. O astfel de experiență a trăit și Jennifer, o femeie din SUA,...

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    Totul despre laminarea genelor
    Totul despre laminarea genelor

    Laminarea genelor este o procedură cosmetică cu efect semi-permanent de volumizare și curbare a genelor. Această metodă nu este același lucru cu extensia de gene și nu presupune...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    © 2024 Qbebe