Ce inseamna o unghie sanatoasa?
Unghia sanatoasa este, in mod normal, de culoare roz-translucid. Lama unghiala fiind transparenta, se poate vedea patul unghial, o parte alb la baza, care este cunoscuta sub numele lunula si o margine libera. Cand unghia sufera din cauza unei afectiuni, atunci aspectul, culoarea si structura se modifica.
Afectiuni ale unghiilor de la mainile bebelusilor
Mainile bebelusului sunt expuse frecvent bacteriilor si ciupercilor care pot cauza mari probleme unghiilor fragile. De asemenea, multe afectiuni ale organismului se reflecta pe unghiile bebelusului. Mare atentie in momentul in care taiem sau spalam (si cu ce spalam) manutele delicate ale bebelusului. Unghiile copiilor sunt usor de traumatizat si leziunile pot fi dureroase. Iata cateva dintre cele mai des intalnite afectiuni ale unghiilor de la maini:
PittingPittingul este o afectiune a unghiilor de la maini care se manifesta prin aparitia unor anomalii pe matricea unghiei. Apare ca o mica "depresiune" pe suprafata unghiei. In general, nu sunt afectate toate unghiile. Pittingul poate duce la desprinderea unghiei de baza sa. Aceasta afectiune poate fi cauzata de o eczema, o accidentare sau poate fi un simptom al altor boli, precum : psoriazisul, alopecia areata etc. Pittingul la copii poate fi o afectiune mostenita (ereditara).
Daca pittingul apare ca urmare a psoriazisului atunci aspectul unghiei se va schimba total prin decolorare, aparitia unor linii pe suprafata unghiei, ingrosarea pielii de la baza unghiei. In multe cazuri de pitting, unghia afectata se desprinde si cade.
Liniile Beau
Liniile lui Beau sunt adancituri transversale in lama unghiala, formate ca urmare a intreruperii bruste a procesului de diviziune celulara in matricea unghiei. Aceasta afectiune poate fi cauzata de o infectie, o boala de piele, diabet, o afectiune sistemica severa (febra mare, o interventie chirurgicala etc.), malnutritie, nivel scazut de calciu in sange, blocaje in vasele de sange, efecte secundare ale unor medicamente sau orice prejudiciu adus unghiei. Liniile lui Beau pot sa apara pe unghiile copilului de orice varsta, chiar si la nou-nascuti. Daca apare la bebelusii abia nascuti, aceasta afectiune este un semn de suferinta intrauterina.
Koilonichie
Koilonichie este o afectiune care deformeaza unghia. Aceasta va arata ca o lingura – centrul unghiei se adanceste in timp ce marginile se ridica, unghia luand o forma concava. Principala cauza a acestei afectiuni este deficitul de fier la copii (anemie). Koilonichie poate fi si ereditara.
Prea multe uleiuri si sapunuri pentru copii pot duce la aparitia acestei afectiuni. Leziunile frecvente in zona unghiilor pot provoca boala Koilonichie
Anumite boli renale, disfunctii tiroidiene si afectiuni musculo-scheletice pot fi, de asemenea, responsabile pentru koilonichie la copii.Leukonychia sau decolorarea unghiei
Leukonychia este termenul medical folosit pentru a descrie decolorarea unghiei. Leuconychia reprezinta petele albe care apar la nivelul lamei unghiale. Apare in mod frecvent la copii, dar poate fi expresia unui traumatism unghial sau a unei manechiuri agresive. Leukonychia poate afecta o singura unghie sau mai multe.
De obicei, aceasta afectiune este cauzata de vatamarea unghiei. Aceste pete dispar atunci cand unghia creste si partea afectata va fi taiata ( o unghie se innoieste total dupa aproximativ 8 luni). Leuconychia poate sa apara la copii si din cauza deficitului de zinc.
Alte probleme ale unghiilor de la mainile bebelusilor
Unghiile fragile sunt o problema frecventa la bebelusii care-si sug degetul sau isi rod unghiile.
Onicoliza –reprezinta desprinderea lamei unghiale de pe patul unghial. Apare cel mai frecvent in infectiile micotice (ciuperca unghiei), in psoriazis sau eczema.
Hemoragiile in aschie- mici linii brune, pe suprafata unghiei - apar dupa traumatisme grave ale unghiei.
Onicoschizis (unghii friabile)- se observa exfolierea unor portiuni din lama unghiala, drept rezultat al deshidratarii unghiilor. O cauza frecventa este contactul cu diferite substante chimice.
Unghiile galbene se asociaza si cu incetinirea cresterii unghiilor si sugereaza existenta unei afectiuni pulmonare.
Afectiuni ale unghiilor de la
picioarele bebelusilor
Bebelusii au unghiile de la picioare la fel de delicate ca unghiile de la maini. Sunt la fel de moi, sensibile si vulnerabile la infectii, traumatisme si alte afectiuni care pot fi minore dar dureroase. Pentru a preveni preblemele unghiilor de la piciorusele copilului tau, cum ar fi unghiile incarnate, ciuperca unghiei sau unghiile fragile, trebuie sa ai mare grija sa ca unghiutele celui mic sa fie curate, uscate si taiate cu grija si la timp. Iata care sunt cele mai frecvente afectiuni ale unghiilor de la picioarele bebelusilor:
Unghiile incarnate
Daca bebe nu are unghiile taiate in mod regulat, acestea tind sa creasca peste carnita de la marginea unghiei, in partea de sus sau in laterala patului unghial. Conform Consiliului Consultativ Medical BabyCenter, oricare dintre degetele de la picioare copilului ar putea fi incarnata, dar cel mai expus acestui fenomen este degetul mare.
Semnele de unghie incarnata sunt: inflamatie locala, eritem si disconfort evident atunci cand bebe este incaltat cu sosete sau pantofi. In caz ca bebe are o unghie incarnata, trebuie sa consulti un medic pediatru.
Trachyonychia (distrofia unghiei)
In caz de Trachyonychia, unghiile de la picioarele copilului isi pierd netezimea si transparenta si devin rugoase, decolorate si se pot ingrosa. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, aceasta afectiune este, de obicei, idiopatica, ceea ce inseamna ca nu are nicio cauza cunoscuta, desi uneori poate fi legata de afectiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul sau eczema. La cei mai multi pacienti, afectiunea regreseaza spontan.
Deformare congenitala a unghiei
Unii copii se nasc cu o problema a unghiei numita deformare congenitala a unghiilor de la picioare. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, aceasta afectiune face ca unghiile sa creasca spre exterior, putin in unghi, in loc sa creasca drept (inainte, in fata). Aceasta nu este o afectiune grava, dar unghiile au nevoie de taiere in mod regulat pentru a nu se ajunge la incarnarea lor.
In general, bacteriile si ciupercile care afecteaza unghiile de la maini pot afecta cu usurinta si unghiile de la picioare, mai ales ca acestea stau de multe ori in sosete si incaltaminte, fapt care poate duce la transpiratie si crearea unui mediu propice dezvoltarii bacteriilor. Asa ca multe dintre afectiunile enumerate sunt comune atat unghiilor de la maini, cat si celor de la picioarele bebelusilor.
Cum sa ai grija de unghiile bebelusului tau
Avand in vedere ca unghiile bebelusului sunt delicate si in crestere continua (cresc foarte repede), acestea au nevoie de multa grija si atentie. Dupa ce ai spalat copilul, trebuie sa usuci cu mare atentie fiecare degetel in parte, zona dintre degete si fiecare pat unghial (fiecare unghie), pentru a preveni formarea unui mediu propice dezvoltarii ciupercilor si bacteriilor. Daca bebe are pielea din jurul unghiei uscata sau crapata, ar trebui sa fie uns cu crema speciala pentru copii.
Taierea unghiilor in mod regulat previne unghiile incarnate. Unghiile de la picioare cresc mai greu decat unghiile de la maini, astfel ca vor fi taiate mai rar – o data sau de doua ori pe luna. Cel mai bun mod de a taia unghiile bebelusilor este folosind unghiera sau forfecuta speciala pentru copii. Nu taia prea scurt unghiile copilului (este posibil sa-l ranesti) si nu lasa colturi ascutite (altfel copilul se poate zgaria).
Unghiile sanatoase inseamna organism sanatos. Atunci cand unghiile bebelusului arata anormal – isi schimba culoarea, forma sau textura – trebuie sa mergi cu el la un medic dermatolog (sau la un medic pediatru care-ti va spune daca este nevoie sa mergi cu bebe la un specialist). Unghiile bebelusului pot fi usor infectate de ciuperci sau bacterii. Afectiunile unghiilor la bebelusi nu trebuie nici sa te sperie, nici sa fie ignorate. Medicul este cel care va da un diagnostic exact si va trata si cauzele si efectele.
Surse: www.livestrong.com; www.webmd.com; www.babycenter.com.